ukradłam z innego wątku od mojej kumpelki Melani Szczerzy się
ja juz robiłam i szczerze polecam Bezalkoholowe ;-)
KURCZAK Z KFC
Dorzucę swoje 3 grosze i zapodam przepisik który sama zastosowałam i jak dla mnie smakowało nawet zdziebło lepiej niż KFC, lepiej bo zamiast chemii wsio naturalne i polecam wszystkim którym jak mi ta ich panierka szalenie smakuje
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
ok. pół litra oleju
przyprawa do kurczaka Kamisu (żadna inna!)
sól, pieprz, słodka papryka
150 g mąki
pół szklanki mleka
3 jajka
ok. 2 szklanek bułki tartej
ok. 2 szklanek rozgniecionych zwykłych płatków kukurydzianych
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kawałki, nacieramy solą, pieprzem, przyprawą, papryką i wkładamy pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, powinno mieć dość gęstą konsystencję. Mąkę wsypujemy do miski, dolewamy stopniowo mleko, dorzucamy po jednym jajku, miksujemy, przyprawiamy tą samą mieszanką co kurczaka. Olej mocno rozgrzewamy na głębokiej patelni. Mąkę i płatki dokładnie mieszamy, powinny być w proporcji 1:1. Podając ilość płatków mam na myśli już pokruszone. Z jednej szklanki całych wychodzi troszkę mniej niż pół szklanki pokruszonych. Najlepiej je pokruszyć w plastikowym woreczku. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym, obtaczamy w panierce i smażymy z obu stron na złoty kolor.