reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta odchudzająca starającej

Moje ulubione RISSOTTO:)

Najpierw podsmazam na patelni miesko z cebulka. Najczesciej piers z kurczaka drobno pokrojona, a czasami np. jakas wedzona kielbaske. Zdarza sie, ze robie to danie takze bez mieska i rowniez jak dla mnie jest pycha :)

Dorzucam do mieska pokrojone w plasterki pieczarki i dalej podsmazam. Pieczarki zawsze puszczaja wode, wiec robi sie taki jakby sos wlasny.

Dodaje pokrojona w paski papryke konserwowa.

Czasami dorzucam rowniez ogorka kiszonego pokorojnego w plasterki!

Dodaje puszke czerwonej fasoli.

Dusze wszystko razem.

Dodaje koncentrat pomidorowy. Dodatki przechodza wtedy smakiem pomidorkow :)

Jezeli konsystencja jest ok to wrzucam ryz do sosu, przykrywam i dusze okolo 20 minut. Jezeli sos jest za gesty (rowniez przed podaniem ww. skladnikow), to dolewam wowczas troche przegotowanej wody. Oczywiscie przyprawiam sola, pieprzem, papryka w proszku, mozna dodac "warzywka".

Kiedy ryz zmieknie, wylaczamy i podajemy rissotto :) .

Bardzo lubie to danie i czesto wrzucam do niego to, co po prostu mam w lodowce. Skladniki, ktore podalam sa dla mnie jednak najlepsze i z reguly ich tylko uzywam, z pominieciem pojedynczych, ktorych akurat nie mam. Mozna rowniez sprobowac przygotowac to danie z ananasem - tez mi smakowalo ;)

Zdarza sie, ze przygotowuje sos osobno i ryz osobno - jednak moim zdaniem nie smakuje to rownie rewelacyjnie, jak gdy wrzucimy ryz do samego sosu :)

Smaczego! Ja wlasnie ide jesc to rissotto na obiad :)

reklama
Bardzo proste chińskie danie 4 porcje
(przepis mojej teściowej- jej wychodzi duuużo lepiej niz mnie)

5 marchewek
3 pietruszki (korzeń)
1 seler
3 średnie cebule
2 słoiki sosu słodko-kwaśnego (łowicz)
2 szklanki ryżu
3 nieduże piersi z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, papryka, kurkuma (szafran indyjski), curry, szczypta cynamonu

Pokrojoną w kostką pierś z kurczaka usmażyć na wooku lub glębokiej patelni wraz z przyprawami. Dorzucić cebulke, a po kilku minutkach resztę warzyw startych w grube paski. Dusić pod przykryciem okolo 15 minut. dodać sos ze słoika i dalej dusić około 10 minut.Ugotować ryż w osolonej wodzie z odrobinką oleju (żeby sie nie sklejał). Ugotowany na półtwardo ryż odcedzić na sitku i podzielić na porcje. Polać przygotowaną mieszanką. Podawać bezpośrednio przed jedzeniem. Jeść pałeczkami lub dla laików widelcem. ;)
SMACZNEGO

KOLOROWA SALATKA RYZOWA dla 4 osób

2/3 (dwie trzecie) szklanki ryżu (125g)
pół świeżego ogórka
2 marchewki
1 pęczek rzodkiewek
1 cebula
4 łyżki oleju slonecznikowego
3 łyzki octu winnego z czerwonego wina
sól
pół łyżeczki kurkumy (szafranu indyjskiego)
1 łyżeczka suszonego koperku
pieprz czarny mielony
1 łyżka musztardy sarepskiej

Przygotowanie: Ryz zalać wrzaca woda, dodac kurkumę, osolić i gotowac 20 minut. Odcedzieć i zostawic do ostygnięcia. Ogórek, marchewki i cebulę pokroic w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z ryżem. Z musztardy, octu, oleju i koperku utrzec pikantny sos. Przyprawić sola, pieprzem i kurkumą do smaku. Sałatkę wymieszać z sosem i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Podawać ze świeżą bagietką. ;)

SMACZNEGO

Nalesniki ze szpinakiem i serem feta :-)

Robimy ciasto na nalesniki, standardowo: maka, mleko, jajko ( ja daje czasem dwa), mleko, odrobina wody gazowanej ( albo zamiast mleka), sol, oliwa z oliwek

Jezeli chodzi o farsz to szpinak robie na patelni z czosnkiem, pozniej dodaje troche jogurtu naturalnego, ziola prowansalskie , tym przekladam nalesniki i na farsz klade kostki fety i zjadam hehe ...................aha i jeszcze czasem robie dip bazyliowy ( jogurt nat., bazylia najlepiej swieza, sol, piepsz) i polewam tym nalesniki!!!

smaczenego :-)

hm,
jestem w szoku z tą fetą w ciaży
ja w ciaży z Samuelem( w ostatnich tygodniach) jadlam bardzo duzo salatek z fetą
nigdzie nie wyczytalam ani nikt mi nie powiedzial ze nie wolno
na szczescie Sami zdrowy jak ta lala

Moze Moniczce chodziło o tą inną fete  ;D ??

Ale tak na serio to ja tez nie słyszałam ze w ciązy nie można jeść sera fety. To że nie mozna plesniowych to wiem, ale o fecie jakoś nie słyszałam. Ale moze ....

A przepisy pyszne podajecie, az dostałam ślinotoku. W ciąży jakaś leniwa się zrobiłam i nie chce mi się gotować. Kto mi ugotuje coś smacznego ??

plesniowe serki zabronione w pierwszym trymestrze
wiem to napewno,uwielbiam plesniowe sery i pytalam lekarza
ale o fecie nie wspomniał ??? >:D

a jesli chodzi o ugotowanie, to wiesz...
mogę cos Tobie upichcić
kobietom w ciazy sie nie odmawia :p ::)

Przewrazliwieni amerykanie :D JA wyczytalam w ksiazce i chyba jakims artykule. Moja lekarka mowila zeby uwazac z ryba ( 2 puszki tunczyka na tydzien) do d...y bo wlasnie na rybke mam ostatnio najwieksza ochote :(

reklama
Nawet jeśli nie męczą cię jeszcze mdłości, powinnaś unikać pewnych pokarmów. Takie choroby jak listerioza i toxoplazmoza, przenoszone przez pożywienie, mogą być groźne dla dziecka, mogą powodować wady wrodzone lub poronienia. Oto lista pokarmów, których powinnaś unikać:

miękkie sery, takie jak feta, ser kozi, ser brie, Camembert i niebieskie sery
niepasteryzowane mleko i soki
surowe lub niedogotowane, niedosmażone mięso, w tym także hot-dogi
surowe jajka lub pokarmy zawierające surowe jajka, np. tiramisu lub kogiel-mogiel
surowe owoce morza
pasztet
Toxoplazmozą można też zarazić się sprzątając pudełka z piaskiem dla kotów. Jeśli to możliwe, poproś kogoś innego by to robił za ciebie.

zrodlo www.mediweb.pl

Do góry