reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta odchudzająca starającej

Moje ulubione RISSOTTO:)

Najpierw podsmazam na patelni miesko z cebulka. Najczesciej piers z kurczaka drobno pokrojona, a czasami np. jakas wedzona kielbaske. Zdarza sie, ze robie to danie takze bez mieska i rowniez jak dla mnie jest pycha :)

Dorzucam do mieska pokrojone w plasterki pieczarki i dalej podsmazam. Pieczarki zawsze puszczaja wode, wiec robi sie taki jakby sos wlasny.

Dodaje pokrojona w paski papryke konserwowa.

Czasami dorzucam rowniez ogorka kiszonego pokorojnego w plasterki!

Dodaje puszke czerwonej fasoli.

Dusze wszystko razem.

Dodaje koncentrat pomidorowy. Dodatki przechodza wtedy smakiem pomidorkow :)

Jezeli konsystencja jest ok to wrzucam ryz do sosu, przykrywam i dusze okolo 20 minut. Jezeli sos jest za gesty (rowniez przed podaniem ww. skladnikow), to dolewam wowczas troche przegotowanej wody. Oczywiscie przyprawiam sola, pieprzem, papryka w proszku, mozna dodac "warzywka".

Kiedy ryz zmieknie, wylaczamy i podajemy rissotto :) .

Bardzo lubie to danie i czesto wrzucam do niego to, co po prostu mam w lodowce. Skladniki, ktore podalam sa dla mnie jednak najlepsze i z reguly ich tylko uzywam, z pominieciem pojedynczych, ktorych akurat nie mam. Mozna rowniez sprobowac przygotowac to danie z ananasem - tez mi smakowalo ;)

Zdarza sie, ze przygotowuje sos osobno i ryz osobno - jednak moim zdaniem nie smakuje to rownie rewelacyjnie, jak gdy wrzucimy ryz do samego sosu :)

Smaczego! Ja wlasnie ide jesc to rissotto na obiad :)

reklama
Bardzo proste chińskie danie 4 porcje
(przepis mojej teściowej- jej wychodzi duuużo lepiej niz mnie)

5 marchewek
3 pietruszki (korzeń)
1 seler
3 średnie cebule
2 słoiki sosu słodko-kwaśnego (łowicz)
2 szklanki ryżu
3 nieduże piersi z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, papryka, kurkuma (szafran indyjski), curry, szczypta cynamonu

Pokrojoną w kostką pierś z kurczaka usmażyć na wooku lub glębokiej patelni wraz z przyprawami. Dorzucić cebulke, a po kilku minutkach resztę warzyw startych w grube paski. Dusić pod przykryciem okolo 15 minut. dodać sos ze słoika i dalej dusić około 10 minut.Ugotować ryż w osolonej wodzie z odrobinką oleju (żeby sie nie sklejał). Ugotowany na półtwardo ryż odcedzić na sitku i podzielić na porcje. Polać przygotowaną mieszanką. Podawać bezpośrednio przed jedzeniem. Jeść pałeczkami lub dla laików widelcem. ;)
SMACZNEGO

KOLOROWA SALATKA RYZOWA dla 4 osób

2/3 (dwie trzecie) szklanki ryżu (125g)
pół świeżego ogórka
2 marchewki
1 pęczek rzodkiewek
1 cebula
4 łyżki oleju slonecznikowego
3 łyzki octu winnego z czerwonego wina
sól
pół łyżeczki kurkumy (szafranu indyjskiego)
1 łyżeczka suszonego koperku
pieprz czarny mielony
1 łyżka musztardy sarepskiej

Przygotowanie: Ryz zalać wrzaca woda, dodac kurkumę, osolić i gotowac 20 minut. Odcedzieć i zostawic do ostygnięcia. Ogórek, marchewki i cebulę pokroic w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z ryżem. Z musztardy, octu, oleju i koperku utrzec pikantny sos. Przyprawić sola, pieprzem i kurkumą do smaku. Sałatkę wymieszać z sosem i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Podawać ze świeżą bagietką. ;)

SMACZNEGO

Nalesniki ze szpinakiem i serem feta :-)

Robimy ciasto na nalesniki, standardowo: maka, mleko, jajko ( ja daje czasem dwa), mleko, odrobina wody gazowanej ( albo zamiast mleka), sol, oliwa z oliwek

Jezeli chodzi o farsz to szpinak robie na patelni z czosnkiem, pozniej dodaje troche jogurtu naturalnego, ziola prowansalskie , tym przekladam nalesniki i na farsz klade kostki fety i zjadam hehe ...................aha i jeszcze czasem robie dip bazyliowy ( jogurt nat., bazylia najlepiej swieza, sol, piepsz) i polewam tym nalesniki!!!

smaczenego :-)

hm,
jestem w szoku z tą fetą w ciaży
ja w ciaży z Samuelem( w ostatnich tygodniach) jadlam bardzo duzo salatek z fetą
nigdzie nie wyczytalam ani nikt mi nie powiedzial ze nie wolno
na szczescie Sami zdrowy jak ta lala

Moze Moniczce chodziło o tą inną fete  ;D ??

Ale tak na serio to ja tez nie słyszałam ze w ciązy nie można jeść sera fety. To że nie mozna plesniowych to wiem, ale o fecie jakoś nie słyszałam. Ale moze ....

A przepisy pyszne podajecie, az dostałam ślinotoku. W ciąży jakaś leniwa się zrobiłam i nie chce mi się gotować. Kto mi ugotuje coś smacznego ??

plesniowe serki zabronione w pierwszym trymestrze
wiem to napewno,uwielbiam plesniowe sery i pytalam lekarza
ale o fecie nie wspomniał ??? >:D

a jesli chodzi o ugotowanie, to wiesz...
mogę cos Tobie upichcić
kobietom w ciazy sie nie odmawia :p ::)

Przewrazliwieni amerykanie :D JA wyczytalam w ksiazce i chyba jakims artykule. Moja lekarka mowila zeby uwazac z ryba ( 2 puszki tunczyka na tydzien) do d...y bo wlasnie na rybke mam ostatnio najwieksza ochote :(

reklama
Nawet jeśli nie męczą cię jeszcze mdłości, powinnaś unikać pewnych pokarmów. Takie choroby jak listerioza i toxoplazmoza, przenoszone przez pożywienie, mogą być groźne dla dziecka, mogą powodować wady wrodzone lub poronienia. Oto lista pokarmów, których powinnaś unikać:

miękkie sery, takie jak feta, ser kozi, ser brie, Camembert i niebieskie sery
niepasteryzowane mleko i soki
surowe lub niedogotowane, niedosmażone mięso, w tym także hot-dogi
surowe jajka lub pokarmy zawierające surowe jajka, np. tiramisu lub kogiel-mogiel
surowe owoce morza
pasztet
Toxoplazmozą można też zarazić się sprzątając pudełka z piaskiem dla kotów. Jeśli to możliwe, poproś kogoś innego by to robił za ciebie.

zrodlo www.mediweb.pl

Do góry