Pati26
Mama Marcela i Samuela
- Dołączył(a)
- 22 Wrzesień 2005
- Postów
- 2 357
kilka fajnych przepisików
SZPARAGI W SZYNCE ! (autor Josephina)
Składniki:
1. Szparagi konserwowe – 1 słoiczek małych szparagów
2. Wywar warzywny lub mięsny (jakiś rosół z przedwczoraj)
3. Szynka (najlepiej konserwowa, cienko krojona, prostokątna)
4. Jajko, marchew, odrobinka (malutka !) majoneziku, oliwka czarna
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody (żelatyny tyle, ile mamy wody rosołowej). Odstawić do napęcznienia. Ja napęcznieje to wrzucamy do ciepłego rosołku – ale rozcieńczamy go w stosunku 1: 1 z wodą by nie był zbyt rosołowy), rozpuszczamy. W miedzy czasie zawijamy szparagi (4-5 szt) w plasterek szynki, łączeniem do dołu kładziemy na paterze. Na szynkę: kleks majonezu, krążek oliwki i trójkącik marchew lub papryki, może być też skrawek ogórka – dla koloru oczywiście). Zalewamy tężejącą galaretą. I do lodówki.
UNIKAM WARZYWKA, VEGETY CZY INNEGO KUCHARKA - SPORO CHEMII !!! ALE JAK NIE MA NORAMLNEGO ROSOŁKU TO I TO DOBRE !!!
PASTA JAJECZNO-SELEROWA
składniki:
1 seler
2-3 jajka
1 łyżka majonezu
zielona pietruszka (i/lub szczypiorek)
wszystkie lub niektóre - jak kto lubi)
przyprawy (sól, pieprz, wegeta)
Seler i jajka ugotować, wystudzić i zetrzec na tarce na grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i gotowe! SMACZNEGO!
SURÓWKA Z SELERA (autor orothy)
Selera zetrzec na grubych oczkach ( ja miksuje w Thermomixie)
rodzynki spazyc wrzatkiem
wymieszac z majonezem i gotowe
Mozna dodac pokrojonego ananasa z puszki lub brzoskwinie. Pyszna do obiadu.
POTRAWA Z KURCZAKA PO MYŚLIWSKU (autor orothy)
piers z kurczaka pokroic w kostke i przyprawic
ogorki konserwowe w kostke
zielone oliwki na pol
swieza papryke w kostke
cebula w kostke
wszystko wymieszac, ja robie na parze, ale mysle, ze mozna usmazyc lub upiec - naprawde pyszne. Podawac z ryzem. Ja jeszcze polewam ketchupem, ale sos np pieczarkowy tez bedzie OK
SZPARAGI W SZYNCE ! (autor Josephina)
Składniki:
1. Szparagi konserwowe – 1 słoiczek małych szparagów
2. Wywar warzywny lub mięsny (jakiś rosół z przedwczoraj)
3. Szynka (najlepiej konserwowa, cienko krojona, prostokątna)
4. Jajko, marchew, odrobinka (malutka !) majoneziku, oliwka czarna
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody (żelatyny tyle, ile mamy wody rosołowej). Odstawić do napęcznienia. Ja napęcznieje to wrzucamy do ciepłego rosołku – ale rozcieńczamy go w stosunku 1: 1 z wodą by nie był zbyt rosołowy), rozpuszczamy. W miedzy czasie zawijamy szparagi (4-5 szt) w plasterek szynki, łączeniem do dołu kładziemy na paterze. Na szynkę: kleks majonezu, krążek oliwki i trójkącik marchew lub papryki, może być też skrawek ogórka – dla koloru oczywiście). Zalewamy tężejącą galaretą. I do lodówki.
UNIKAM WARZYWKA, VEGETY CZY INNEGO KUCHARKA - SPORO CHEMII !!! ALE JAK NIE MA NORAMLNEGO ROSOŁKU TO I TO DOBRE !!!
PASTA JAJECZNO-SELEROWA
składniki:
1 seler
2-3 jajka
1 łyżka majonezu
zielona pietruszka (i/lub szczypiorek)
wszystkie lub niektóre - jak kto lubi)
przyprawy (sól, pieprz, wegeta)
Seler i jajka ugotować, wystudzić i zetrzec na tarce na grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i gotowe! SMACZNEGO!
SURÓWKA Z SELERA (autor orothy)
Selera zetrzec na grubych oczkach ( ja miksuje w Thermomixie)
rodzynki spazyc wrzatkiem
wymieszac z majonezem i gotowe
Mozna dodac pokrojonego ananasa z puszki lub brzoskwinie. Pyszna do obiadu.
POTRAWA Z KURCZAKA PO MYŚLIWSKU (autor orothy)
piers z kurczaka pokroic w kostke i przyprawic
ogorki konserwowe w kostke
zielone oliwki na pol
swieza papryke w kostke
cebula w kostke
wszystko wymieszac, ja robie na parze, ale mysle, ze mozna usmazyc lub upiec - naprawde pyszne. Podawac z ryzem. Ja jeszcze polewam ketchupem, ale sos np pieczarkowy tez bedzie OK