reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta odchudzająca starającej

kilka fajnych przepisików ;)

SZPARAGI W SZYNCE ! (autor Josephina)
Składniki:
1. Szparagi konserwowe – 1 słoiczek małych szparagów
2. Wywar warzywny lub mięsny (jakiś rosół z przedwczoraj)
3. Szynka (najlepiej konserwowa, cienko krojona, prostokątna)
4. Jajko, marchew, odrobinka (malutka !) majoneziku, oliwka czarna

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody (żelatyny tyle, ile mamy wody rosołowej). Odstawić do napęcznienia. Ja napęcznieje to wrzucamy do ciepłego rosołku – ale rozcieńczamy go w stosunku 1: 1 z wodą by nie był zbyt rosołowy), rozpuszczamy. W miedzy czasie zawijamy szparagi (4-5 szt) w plasterek szynki, łączeniem do dołu kładziemy na paterze. Na szynkę: kleks majonezu, krążek oliwki i trójkącik marchew lub papryki, może być też skrawek ogórka – dla koloru oczywiście). Zalewamy tężejącą galaretą. I do lodówki.

UNIKAM WARZYWKA, VEGETY CZY INNEGO KUCHARKA - SPORO CHEMII !!! ALE JAK NIE MA NORAMLNEGO ROSOŁKU TO I TO DOBRE !!!

PASTA JAJECZNO-SELEROWA

składniki:
1 seler
2-3 jajka
1 łyżka majonezu
zielona pietruszka (i/lub szczypiorek)
wszystkie lub niektóre - jak kto lubi)
przyprawy (sól, pieprz, wegeta)

Seler i jajka ugotować, wystudzić i zetrzec na tarce na grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i gotowe! SMACZNEGO!



SURÓWKA Z SELERA (autor :Dorothy)

Selera zetrzec na grubych oczkach ( ja miksuje w Thermomixie)
rodzynki spazyc wrzatkiem
wymieszac z majonezem i gotowe

Mozna dodac pokrojonego ananasa z puszki lub brzoskwinie. Pyszna do obiadu.

POTRAWA Z KURCZAKA PO MYŚLIWSKU (autor :Dorothy)

piers z kurczaka pokroic w kostke i przyprawic
ogorki konserwowe w kostke
zielone oliwki na pol
swieza papryke w kostke
cebula w kostke

wszystko wymieszac, ja robie na parze, ale mysle, ze mozna usmazyc lub upiec - naprawde pyszne. Podawac z ryzem. Ja jeszcze polewam ketchupem, ale sos np pieczarkowy tez bedzie OK
 
reklama
ZUPA RYZOWA (dla 4 osob)

Skladniki:
1/2 kg mrozonej mieszanki warzywnej
1 szklanka ryzu
1 kostka rosolku wolowego
1 kostka rosolku drobiowego
szczypta soli
szczypta pieprzu ziolowego

Mrozone warzywa wrzucic do garnka z zimna woda. Wody musi byc do 3/4 garnka.
Kiedy to wszystko zacznie wrzec dorzucic obie kostki rosolowe, oraz po szczypcie soli i pieprzu ziolowego. Kiedy warzywka beda juz mieknac wsypac szklanke ryzu i gotowac jeszcze przez jakies 10 minut. Zupka gotowa. ;)

Przygotowanie zupki trwa okolo pol godzinki, jest bardzo sycaca i dobra na chlodniejsze dni. Oczywiscie mozna ja ugotowac na miesku i swierzych warzywach jesli ktos woli taka opcje. Smacznego ;)
 
Omlet z owocami
omletcopyig9.jpg


Przygotowanie 40 min
Dla 4 osób
1 porcja – ok. 420 kcal

Składniki:
Na ciasto:
- 8 jajek
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
Na nadzienie:
- 1/2 kg świeżego rabarbaru
- 2 pomarańcze
- 1/2 szklanki cukru
- skórka z pomarańczy

Rabarbar umyć, osuszyć, zdjąć skórę, pozostawić jedną laskę, resztę pokroić na plasterki grubości 1/2 cm, wrzucić do garnka. Pomarańcze wyszorować szczoteczką w ciepłej wodzie, obrać, kawałek skórki pokroić w drobne paseczki, miąższ pokroić na cząsteczki. Do rabarbaru wsypać cukier, dodać skórkę z pomarańczy, podlać 2–3 łyżkami wody, rozgotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać kawałeczki pomarańczy i pokrojoną w plasterki odłożoną laskę rabarbaru, doprowadzić do wrzenia, odparować, schłodzić.
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, na końcu dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na nią utarte z cukrem i mąką żółtka, ostrożnie połączyć.
Do masy dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego, wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło uważając, by się nie spaliło.
Wyłożyć 1/4 ciasta, smażyć na małym ogniu, a kiedy spód się zrumieni, odwrócić na drugą stronę i dosmażyć, złożyć na pół. Tak samo usmażyć pozostałe 3 omlety. Do środka omletów włożyć rabarbarowo-pomarańczowe nadzienie.
 
:o :o :o :o :o o kurcze ten omlet na mnie lypie :o :o :o ;D

dzisiaj piatek , mieska nie jem ... czyzby omlet na obiadek ?? :D
 
Szaszlyki dla 4 osob
300g poledwicy wolowej lub baraniny
150g wedzonego boczku
3 pomidory
1 duzy banan
2 cebule
5 korniszonow
olej, przyprawy do grilla

przygotowanie:
Mieso pokroic w kostke. Pomidory i cebule pokroic w cwiartki, a pozostale skladniki w plastry. Produkty nabijac w dowolnej kolejnosci na szpikulce, posmarowac olejem, posypac przyprawa do grila i piec na goracym ruszcie lub w piekarniku. Podczas pieczenia jeszcze raz posmarowac olejem i posypac przyprawa.

Smacznego ;)
 
Nalesniki z serem dla 2 osob

ciasto nalesnikowe:
1i 1/2 szklanki maki
1 jajko
1 i 1/2 szklanki mleka
1 lyzeczka cukru
olej do smazenia/lub sloninka

Make polaczyc z mlekiem, dodac jajko i cukier. Calosc wynieszac i odstawic na pol godziny. Usmazyc z ciasta nalesniki.

farsz:
250g bialego sera
2 zoltka
1/3 lyzeczki cynamonu
1 lyzka cukru

Ser utrzec z zoltkami, cukrem i cynamonem.

Posmarowac nalesniki farszem, zwinac i obsmazyc. Cukier puder wymieszac z cynamonem i posypac nalesniki

Smacznego ;)

nalenikizseremio8.jpg
 
Sznycle po czesku dla 4 osob
4 sznycle wieprzowe
1 lyzka maki
50 g boczku
2 cebule
olej
2 lyzeczki musztardy
2 lyzeczki pieprzu ziolowego

przygotowanie:
Posmarowac sznycle cienka warstwa musztardy. Pieprz ziolowy wymieszac z maka, obtoczyc w niej sznycle i odstawic na 20 minut. Boczek i cebule pokroic w drobna kosteczke i podsmazyc na oleju. sznycle smazyc na malym ogniu z kazdej strony przez 3-4 minutki na ciemnozloty kolor. Kazdy ze sznycli udekorowac Boczkiem z cebulka.

Podawac z czerwona kapusta i smazonymi badz pieczonymi ziemniakami.

Smacznego ;)
 
Gulasz wieprzowy dla 6osob
1 i 1/2 kg wieprzowiny bez kosci
2 lyzki maki pszennej
1/4 szklanki oleju
3 zabki czosnku
20 marynowanych cebulek
20 pieczarek
2 marchewki
500g pomidorow
1 szklanka rosolu z kurczaka
sol
2 lyzeczki majeranku
1 lyzeczka papryki slodkiej
1/2 opakowania pieprzu czarnego-mielonego
1/2 lyzeczki bazylii

przygotowanie:
Wieprzowwine i marchewke pokroic w kostke, czosnek posiekac, pomidory obrac i pokroic w osemki. Mieso oproszyc czescia maki i podsmazyc na oleju. Osobno podsmazyc czosnek, pieczarki i marchewke, az beda miekkie. Posypac pozostala maka i smazyc jeszcze przez 2-3 minuty. Mieso polaczyc ze smazonymi warzywami, dodac pozostale skladniki, dusic przez 1 i1/2 godziny. Dosolic do smaku. Podawac z ryzem lub makaronem.

Smacznego ;)
 
reklama
Do góry