reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta odchudzająca starającej

ja robie koreczki następująco:
ser i szynke kons. duze kosteczki kroje
i tak wbijam na wyk po koleji
-szynka
-olivka
-ser
-pieczar.kons
lub
-szynka
-ogorek kons
-ser
-papryka czerwona
 
reklama
PaulaC pisze:
Sos waniliowy do deserów
- 2-3 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki cukru(ok. 50gram)
- 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
Żółtka utrzeć z cukrem do białości(mikserem). Mleko zagotować z rozkrojoną laską wanilii, albo z cukrem waniliowym.
Takim gorącym(ale nie gotującym) mlekiem zalać żółtka, wymieszać. Sos postawić na garnku z wodą(ja robię tak, że żółtka zalewam mlekiem w misce metalowej, nakładam ją na większy garnek z wodą i mieszam w takiej kąpieli wodnej, aż zgęstnieje) i stale mieszając(żeby nie było grudek), zagęścić. Gotowe! Ja czekam aż ostygnie i dopiero używam.
 
ZAWIJANE KOTLETY Z SEREM I SZYNKĄ PYCHOTKA!!!!!

Przygotowanie: 20 min
Smażenie: 15 min
Trudność: łatwe

Składniki

4 plastry schabu (grubość ok. 1 cm)
4 plastry szynki
15 dkg sera mozarella
15 dkg sera gouda
sól, pieprz
1 jajko
bułka tarta
mąka
olej do smażenia

Etapy przygotowania

1.Schab bardzo mocno rozbić. Najlepiej na desce połozyć folię, na to plaster schabu i przykryć folią. Zapobiega to ewentualnemu uszkoszeniu mięsa przy rozbijaniu. Ma być cieniutkie jak mgiełka.

2.Rozbite plastry posolic i popieprzyć z dwóch stron. Na każdym położyć plaster szynki tak by jej brzegi nie wystawały poza schab.

3.Na środek każdego plastra schabu z szynką położyć starte i wymieszane sery. Podałam że ma być ok. 30 dkg. (to zależy od wielkości plastrów schabu. Dobrze jest jak sera jest dużo.

4.Każdy z plastrów złożyć w kwadraty (najpierw boki do środka, a potem góra i dół.

5.Układać składaniem do spodu.

6.Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.

7.Usmażyć na złoto (powoli na małym ogniu by ser zdążył się rozpuścić). To jest pyszne!!!!!! SMACZNEGO!!!!!
 
Pati26 pisze:
ja robie koreczki następująco:
ser i szynke kons. duze kosteczki kroje
i tak wbijam na wyk po koleji
-szynka
-olivka
-ser
-pieczar.kons
lub
-szynka
-ogorek kons
-ser
-papryka czerwona


dzieki Pati26 w rezultacie zrobilam takie:
od podstawy:
ser
salami peperoni
ogorek konserwowy
papryka konserwowa
ogorek konserwowy
salami peperoni
oliwka zielona

powiem szczerze ze zagielam troszke angoli tymi koreczkami,
no i jeszcze smakowala im moja salatka
podalam jeszcze kupne pieczarki w panierce
i stripsy z kurczaka rowniez panierowane ;D
w sumie nie bylo tego za wiele ale poszlo ;D
 
Pamiętacie??

NAJŁATWIEJSZE CIASTO W ŚWIECIE muz. K. Kwiatkowska/ sł. A. Wojciechowska

Żeby w domu było miło, tak, tak, tak,
Żeby coś dobrego było, tak, tak, tak,
By pachniało wakacjami, tak, tak, tak,
Zrobię ciasto ze śliwkami, tak, tak, tak.

Szklankę mąki, cukru szklankę,
Zaraz wsypię do miseczki,
Potem proszku do pieczenia,
Dodam jeszcze dwie łyżeczki,
I dwa jajka i na koniec
Roztopionej margaryny
I zamieszam tylko tyle,
By się razem połączyły.

Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,
Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,
Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,
Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.

Teraz śliwki poukładam,
W natłuszczonej tortownicy
I do pieca włożę ciasto
Na około pół godziny,
A gdy będzie już gotowe,
Znaczy chrupkie i rumiane,
To zaproszę koleżanki,
Babcię, dziadka, tatę, mamę.

Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,
Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,
Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,
Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.

Dzisiaj byliśmy w sadzie, zrywalismy śliweczki, bób, malinki i inne...

Ciasto zrobilam tak jak w piosence....
palce lizać ;D ;D ;D ;D
 
Zupa Krem Serowa :-)

3 serki topione ementaler chochland(te duze a nie trójkąciki)
3 rosołki z kury w kostkach knora
1 op. mrozonego groszku z marchewka
ok 70 dkg miesa mielonego
3 cebule
zioła prowansalskie,chili,pieprz do smaku
1 bagietka

1.ok. 1,5 l wody nalac do garnka
dodac serki,(można zmiksowac z wodą w blenderze) i 3 kostki rosolowe
zagotowac

2.na patelni podsmazyc mieso mielone i cebulke pokrojoną w piórka
dodac zioła prowansalskie, chili i pieprz

3.do garnka wrzucic mięsko z cebulką i groszek z marchewką
pogotowac na malutkim ogniu jeszcze ok.5 min

4.bagietke pokroic jak do kanapki
z jednej i drugiej strony posmarowac cieniutko maselkiem
rozłozyc na patelni i podpiec z oby dwu stron

jak zupka bedzie gotowa nalac do miseczki;-)
podawac z grzaneczkami:-)


 
To ja Was pomęczę naleśnikami(pracowałam w knajpce- naleśnikarni jako kuchareczka, więc przepisy z pierwszej ręki ;-) )

Ciasto na neleśniki:

- 0,5 l mleka
- 0,75 l wody
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- sól(1/2 łyżeczki od herbaty)
- ok. 50ml oleju(1/5 szklanki).
Wszystko trzeba dokładnie zmiksować.
Smaży się je na patelni teflonowej, tylko pod pierwszego naleśnika smaruje się patelnię tłuszczem. Następne już ładnie odchodzą bez tłuszczu.

Naleśniki meksykańskie
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta oregano
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- 4 łyżki przecieru pomidorowego firmy Dawtona
- 1 łyżka przecieru pomidorowego firmy Pudliszki

Na dużą patelnię nalewa się odrobinę oleju, daje mięso, przyprawy i przeciery. Podsmaża, aż będzie gotowe.
Na końcu dodaje się fasolę(wraz z wodą) oraz kukurydzę(odsączoną) i miesza. Gotowe.

Farsz szpinakowy

Szpinak rozmraża się w dużym garnku, potem odcedza z nadmiaru wody i odparowuje na patelni. Dodaje się(na jedno opakowanie) szczyptę czosnku granulowanego, szczyptę soli, pieprz i suszoną roztartą w rękach bazylię suszoną(też szczyptę).
Nakłada się szpinak na naleśnik, na to kosteczki sera feta lub rokpol i zapieka się w piekaniku tak by ser się rozpuścił.

Później dodam następne przepisy :-)
 
reklama
Do góry