reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta odchudzająca starającej

a oto i odpowiedź :-D oczywiście dla tych, które rozróżniają poszczególne fazy dietki ;-) zaraz poszukam stronkę, z której to skopiowałam, bo to wsadziłam do pliku o ogólnych zasadach dietki :-D

Protal a ciąża
Dieta proteinowa należy do bezpiecznych programów żywieniowych - może być zastosowana praktycznie przez każdego. Czy jednak zasada ta dotyczy także ciąży i następującego po niej okresu karmienia piersią? Na co powinny zwrócić uwagę kobiety oczekujące dziecka, które nie chcą nadmiernie przybrać na wadze? Poniżej prezentujemy główne zalecenia na temat diety proteinowej stosowanej w ciąży i tuż po niej.

Zanim przejdziemy do szczegółów, warto poznać dane dotyczące przybierania na wadze w czasie ciąży. W zależności od wieku, wzrostu i ilości poprzednich porodów, może to być od ośmiu do dwunastu kilo, przy czym u kobiet ze skłonnością do tycia ta liczba może być nawet większa. Dzięki zastosowaniu różnych wariantów diety protal można łatwo kontrolować wagę w okresie oczekiwania na dziecko.

Kobiety, które mają już za sobą ciążę i wiedzą, że podczas jej trwania znacznie przytyły, lub chcą po prostu zadbać o linię w czasie oczekiwania na dziecko, mogą zmniejszyć ryzyko ponownego przybrania na wadze. W tym celu należy stosować zmodyfikowaną III fazę protal. Zmiany tego etapu diety polegają na spożywaniu dwóch porcji owoców dziennie a nie jednej, stosowaniu półtłustego nabiału zamiast beztłuszczowego oraz zlikwidowaniu proteinowego czwartku.

Jeżeli nadwaga była obecna u kobiety już przed ciążą, faza III protal powinna być wzmocniona za pomocą usunięcia z menu skrobi oraz odświętnych posiłków. W takim przypadku stosować należy także proteinowy czwartek. Kiedy otyłość przyszłej matki zagraża jej i dziecku, można wprowadzić II a nawet I fazę protal, lecz wcześniej trzeba skonsultować to z lekarzem.
Przejdźmy do aspektu stosowania diety proteinowej po ciąży. Należy podkreślić, że istnieje tutaj ryzyko dążenia do odzyskania figury, którą kobieta cieszyła się jako nastolatka. Wraz z wiekiem i kolejnymi ciążami sylwetka kobiety zmienia się i nie wolno odchudzać się na siłę. Najważniejsza jest akceptacja zmian we własnym ciele. Warto też pamiętać, że w okresie karmienia piersią niewskazane są restrykcyjne diety. Można zastosować złagodzoną fazę III protal – tj. tę, którą zaleca się w czasie ciąży. Kiedy dziecko karmione jest butelką, można rozpocząć starania o powrót do sylwetki sprzed ciąży. W tym celu zaczyna się fazę protal II w rytmie 1:1 (dzień czystych protein, dzień wzbogacony warzywami), a po niej kolejne dwa etapy programu. Przy dużej nadwadze po ciąży (10-20kg) warto zastosować cały plan Pierra Dukana.

reklama
BUNIA- ja tez nie rozumiem tego "niezadowolenia"Coldpay...przeciez tu nikt nikogo nie zmusza do tej diety a i wszystkie tu zachowujemy umiar -nikt sie nie glodzi i nie chudnie 5 kg na tydzien...tak jak pisalas wczesniej tez sie pod tym podpisze ,ze to nie dieta a bardziej sposob zywienia-kilka podstawowych zasad i umiejetność wprowadzenia ich w żywienie rodziny...

LOREE- no to sobie zmienilam suwaczek z waga docelową 59 kg;-):tak:
co do karmienia to wiem ,ze wtedy bedzie czas na wglebianie sie w temat i jesc "z glowa" w tym okresie-bedzie czas-bedzie rada:tak::-D:-D

Ostatnia edycja:
i bardzo proszę- wyszukanie tego zajęło mi minutę, więc jeśli ktoś chciałby negować dietkę to bardzo proszę kilka linków dla informacji :-D a potem można sobie wyrażać swoje zdanie- bo w sumie wypadałoby się zorientować :tak: ;-)

Dieta proteinowa (białkowa) - odchudzanie a ciąża

Dieta proteinowa Dr Pierre'a Dukana

oczywiście po wpisaniu w google hasła "dieta dukana", "dieta proteinowa" i tak dalej ( możliwości duuuużo) można sobie poczytać i rozmyślić za i przeciw :-D polecam zapoznanie się, a nóż- widelec któraś z was stwierdzi, że to jednak i dla niej :-D

ja uważam ze jeśli dobrze czujemy się na diecie i nie mamy żadnych problemów ze zdrowiem to nie ma co słuchać krytykantów... takie osoby czasem po prostu zazdroszczą że umiemy się zmotywować i tracimy na wadze a im waga rośnie..:p

ja uważam ze jeśli dobrze czujemy się na diecie i nie mamy żadnych problemów ze zdrowiem to nie ma co słuchać krytykantów... takie osoby czasem po prostu zazdroszczą że umiemy się zmotywować i tracimy na wadze a im waga rośnie..:p

BAFINKA- amen !! :))tez tak mysle-nie kazdy umie sie zmotywowac i wytrwac,nawet jak czasem "zgrzeszymy"slodkim czy chipsami to umiemy to naprawic bo chcemy i widzimy efekty tej dietki:)

BUNIA- TY to ale szybka jesteś :))jak tam kawka cynamonowa :) ja wlasnie pije:))

BAFINKA- amen !! :))tez tak mysle-nie kazdy umie sie zmotywowac i wytrwac,nawet jak czasem "zgrzeszymy"slodkim czy chipsami to umiemy to naprawic bo chcemy i widzimy efekty tej dietki:)

BUNIA- TY to ale szybka jesteś :))jak tam kawka cynamonowa :) ja wlasnie pije:))

no coś ty!!!! o tej porze kawa? :-D :-D :-D :-D ja piję tylko raz dziennie kawkę do śniadanka :-) do wiosny wcale nie piłam, a teraaz sobie piję do śniadanka, bo mi tak smakuje. oczywiście wygląda to bardziej jak mleko z kawą, niż odwrotnie, ale stawia na nogi :-D lubię też zbożową kawkę. i to jest pomysł- idę sobie zrobić Anatola waniliowego :-D bo mam takiego. albo zrobię normalnego z cynamonem. mmm... coś ciepłego, bo w domu piździ, a gospodarz widocznie nas już olał skoro jesteśmy w trakcie przeprowadzki i sobie dogrzewa elektrycznie, a ognia nie złoży :dry: co za.....

Mama :) :) :)
Damy radę! Ile ważyłaś najmniej?
LOREE- pewnie,ze damy a najwiecej mialam w ciązy z synkiem -73 kg zaczynalam od 58-wiec niby norma ,zrzucilam szybko,ale teraz od lutego hormony biore i qrcze z 61 waga mi poszla na 70kg przez te miesiace dlatego teraz biore hormony ,ale i wzielam sie za dietke i efekty sa-a estem dopiero 1,5 m-ca:))

BAFINKA- skus sie na kawke:))

BUNIA- no ja pije ostatnia kawe w okolicy 17:)

reklama
Mama ja w 1 ciąży przytyłam 20 kg a zrzuciłam tylko 10! Nigdy nie wróciłam do swojej wagi sprzed ciąży. Ale teraz mi się uda!

Do góry