reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta maluszka-watki połaczone.Kolejne etapy rozszerzania diety

Kate - o ile wiem beta-karoten zawarty w marchewce w większych ilościach jest obciążający dla wątroby czy nerek, już nie pamiętam, więc lepiej nie podawać większych ilości soczku tego samego dnia, kiedy je gotowaną marchewkę. Wtedy daj lepiej soczek jabłkowy, albo gruszkowy.

reklama
ja juz próbowałam marchewki hippa tylko do tego koniecznie musi byc soczek jabłkowy bo marchewka powoduje zaparcia ja juz to przeszłam była tez marchewka z ziemniakami

margot pisze:
Kate - o ile wiem beta-karoten zawarty w marchewce w większych ilościach jest obciążający dla wątroby czy nerek, już nie pamiętam, więc lepiej nie podawać większych ilości soczku tego samego dnia, kiedy je gotowaną marchewkę. Wtedy daj lepiej soczek jabłkowy, albo gruszkowy.
tylko czy mozna gruszkowy? nie powoduje jakichs sensacji?

kate332 według mojego poradnika żywieniowego od 5 misiąca mozna dziecku podawać

Owoce: jabłka, porzeczki, jagody, maliny, jezyny, winogrona, owoce dzikiej rózy

Warzywa: marchew, ziemniaki, dynia, kalarepka, pietruszka, seler, por

Produkty zbożowe: ryż, kaszki i kleiki ryzowe, kukurydziane bezglutenowe

No tak, ja napisałam o gruszkach, bo w książce Tracy Hogg jabłka i gruszki podane są jako pierwsze pokarmy, z tym że ona zaleca rozszerzanie diety dopiero od ukończenia 6 miesiąca.

A po marchewce kupki owszem, gęściejsze, ale jak dziecko nie ma skłonności do zaparć, to raczej nie ma się czym martwić. U mojego synka są po prostu bardziej zwarte, ale nie ma żadnego problemu z wydalaniem czy bólem brzuszka.

koteczek dziekujemy za zyczenia

mój mąż gdzies wyczytał ze są jakies gruszki wiliamsa czy jakos tam i one są bardzo zdrowe i wskazane dla dzieci ale pewnie starszych niz mój szkrab
na razie ograniczam sie do tego co dozwolone chociaz jak patrze na niektóre rzeczy na których jest napisane ze są od 5go miesiąca to sie cieżko zastanawiam bo są tam winogrona, dynia i inne dziwne rzeczy

Też mnie to zastanawia. Może one są w śladowych ilościach? Ale staram się unikać takich kombinacji.

reklama
ja czytam dokładnie skład i jak mi sie cos nie podoba to nie kupuje np ostatnio na zupkach gerbera (chyba) widziałam że zawierają mleko pełne???

Do góry