reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta maluszka-watki połaczone.Kolejne etapy rozszerzania diety

Dziewczyny, a jakie kupki powinny być u malucha, któremu zaczęto rozszerzać dietę? Ja wczoraj podałam synkowi po raz pierwszy marchew z ziemniaczkami i dziś zrobił kupkę z czymś takim ciemno pomarańczowym. Kupka była gęsta bez śluzu i mam nadzieję, że taki kolor był raczej od marchewki a nie od np. krwi... Jeszcze nigdy Kuba nie zrobił kupki ze śluzem czy krwią więc nie mam pojęcia jak ma to wyglądać. Czy u takich małych dzieci kupki mogą zmieniać kolor w zależności od tego co zjedzą?

reklama
Acha i jeszcze jedno pytanie do doświadczonych mam: jakie są objawy nietolerancji na dany składnik pokarmowy? Wszędzie mówi się i pisze o tym, że jeśli takowe wystąpią to wstrzymać się z podawaniem danego pokarmu. Ale nigdzie nie znalazłam konkretnych informacji na temat objawów nietolerancji czy uczulenia. Wiem tylko, że mogą się pojawić wzdęcia i kolki albo wysypka wokół ust czy biegunka. A jakie są inne objawy sugerujące alergię na dany pokarm?

Atruviell oczywiście że w zależności co dzidziuś zje to są kolorowe kupki, a ten kolor o którym piszesz to na 100 % po marchewce :D  nie denerwuj się wszystko na pewno jest ok. A co do nie tolerancji to niestety nic Ci nie powiem bo jak do tej pory (tfu tfu) Areczek nic takiego nie miał i oby wogle nie miał :)

co do tej nietolerancji to rzeczywiście poza typowymi objawami jak biegunka , czy wysypka to nie ma nic konkretnego ale tutaj musisz zaufać sobie- znasz swoje dziecko i jak po wprowadzeniu nowości zacznie sie dziwnie zachoywac,marudzic czy wlasnie wysypka lub kupka zbyt rzadka to bedziesz wiedzieć, poprostu jesli patrzysz na maluszka i jest taki jak zwykle to wszystko ok, a i nie martw sie np tymi kupkami, teraz jak wprowadzasz nowosci to barwa bedzie rozna i kupki beda takie kolorowe- krew w kupce to takie ciemnoczerwone paseczki- napewno poznasz , nie pomarańczowe tylko czerwone.

u nas po zmianie diety zaczeły sie troche problemy kupkowe
a mianowicie maluszek robi czasem co 2 - 3 dni i taką geściejszą niz zwykle boje sie zeby zatwardzen nie było

kate332 jest taka Herbatka ułatwiająca trawienie z firmy Hipp w naszym przypadku okazała sie rewelacyjna, jak Arek miał wcześniej problemy z kupkami to zawsze pomagało. Ta herbatka jest od 1 miesiąca, także w twoim wypadku możesz juz stosować, no i jest bardzo dobra w smaku :)

dzięki musze spróbować na razie daje plantex tam tez pisze ze można przy zaparciach no i soczek jabłkowy może coś pomoże

reklama
wydaje mi się że wystarczy i powinno zadziałac, ja zaczynałam od jednej łyżeczki soczku a teraz potrafi wypić 100 ml za cały dzień :)

Do góry