A ja, ponieważ mam chwilkę czasu, to podzielę się przepisami
Niektóre moje własne, inne "zapożyczone"
Będę je dodawać pomalutku, bo tak na raz to nie chce mi się
A wy dzielcie się swoimi sposobami na urozmaicenie diety
Kurczak w sosie cytrynowym
- filecik z kurczaczka
- 2 cytrynki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- troszkę mąki (łyżka, może dwie)
- łyżka masła
- szklanka bulionu z kosteczki (lub nie
)
- 3 łyżki oliwy do smażenia (albo bez oliwy na teflonie)
- przyprawy do smaku (sól, pieprz)
- można dodać oliwki, kapary, troszkę pomidorka czy ogórka zielonego, jak ktoś preferuje takie smaki)
Fileciki myjemy i osuszamy. Rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem (ja dodaję jeszcze odrobinę bazylii, taka moja mała obsesja
). Przyprawione mięsko obtaczamy w mące i smażymy na oliwie (lub na teflonie). Sparzoną cytrynę kroimy na ćwiartki. Obieramy cebulę i czosnek i smazymy na tłuszczu, który pozostał z mięska. Dodajemy mięsko i wlewamy bulion. Do tego wrzucamy cytrynkę i dusimy tak na oko z 5-8 minut. Do smaku można na mięsko położyć oliwki albo pomidorki, albo jedno i drugie
Jeżeli dodamy do tego ryż lub kawałek ziemniaczka, mamy fajny obiadek lub ciepłą kolację dla dzieci
Surówka z kapusty pekińskiej
- jedna kapusta pekińska
- papryka czerwona
- papryka żółta
- papryka zielona
- pomidorek
- kukurydza
- groszek
- wszelkiego rodzaju nowalijki, szczypiorki, zielone cebulki i inne pietruszki
- do wyboru: majonez lub sos sałatkowy (oliwa, troszkę wody, bazylia, koperek, pietruszka zielona)
- przyprawy
Kroimy kapustkę na w miarę niewielkie kawałeczki. Do pokrojonej kapusty wrzucamy groszek i kukurydzę, kroimy papryczki w kostkę, podobnie pomidorek. Dodajemy do całości. Doprawiamy solą i pieprzem. I teraz jak kto woli. Dodajemy do tego troszkę majonezu, lub robimy delikatny sos sałatkowy i polewamy całość.