reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy wasze trzylatki śpią w dzień?

moje niunie bez drzemki by nie wytrzymały!wstają o 7.30-8.00 kładą sie o 20-21,a popołudniu az od 12-14-14.30 i chocbym chciała obudzic wczesniej,nie da rady,chocbym nie chciala wcale,to poukladaja sie gdzie tylko sie da aby odespac swoje;-)

reklama
a moja nie spala od ..hoho... ponad roku w dzien. teraz w wakacje chodzi do przedszkolnego klubu rozrywki i tam spi od 12.30 do 14. Efekt jest taki, ze o 22 wcale spac nie chce:( za to rano, o 8 trudno jej wstać, a trzeba do przedszkola.
Wcześniej chodziła spac przed 21 i budziła się między 7 a 7.30.
Jeżeli sytuacja się nie poprawi, poproszę aby na czas drzemki zostawała z 4-latkami.

Moja Tosia też zawsze miała problem ze spaniem w dzień. Zawsze się buntowała. O spaniu w łóżeczku nie było mowy. Trzeba było ją wsadzać do wózka i jeździć po ulicach. Czasami zasypianie trwało godzinę- koszmar. W końcu przestaliśmy ją usypiać ale za to wieczorem szła szybciej spać. Obecnie jest problem ze spaniem w nocy. Budzi się dwa trzy razy i jest zła że mamy nie ma obok niej. Nie docierają do niej tłumaczenia że mama też potrzebuje snu. Czasami są to prawdziwe nocne histerie z wrzaskami.
Macie na to jakąś radę? Ja już tracę siły i cierpliwość. Wydaje mi się że spełniam wymogi dobrego snu dla dziecka tzn. codzienne rytuały o stałych porach, przewietrzony pokój itp. Poradzcie jeśli wyszłyście z takiego problemu bez szwanku.

Mój syn (za miesiąc skończy 3 lata) jeszcze śpi w dzień. Dzisiaj np wstał o 6:30 i teraz zasypia;) Jak jesteśmy sami w domu, bez problemu idzie na drzemkę. Problem jest czasem w weekendy, kiedy w domu jest mąż, córka nie w przedszkolu, więc i syn chciałby być cały dzień ,,na bieżąco,,. Ale wtedy popołudniu już jest strasznie marudny. Generalnie chodzi spać około 20,śpi do 6-7. I nic nie dawało np jak latem kładł się spać np po 21, bo rano i tak wcześnie wstawał. Taki ranny ptaszek, ale też chyba dzięki spaniu w dzień. Część dzieci przestaje spać w dzień już około 1rż i chyba nie ma na to reguły. Mój najmłodszy dzisiaj kończy 9 mies, więc niedługo się przekonam, jak będzie z jego spaniem :)

U nas Rafałek za 2,5 mca będzie miał 3 latka, a w dzien od jakiegoś roku spi sporadycznie, generalnie tylko wtedy jak nocke ma słabszą (przebudzi się),a tak to nie śpi już w dzień..

moja corcia jak tylko skonczyla 2latka przestala spac w dzien( ja sie nawet z tego ucieszylam bo coraz pozniej miala te drzemki o 15, 16 a poxniej wieczorem jej sie nie chcialo spac i skakala do 23) czasami bywalo ze musialam ja przetrzymac( wychodzilysmy wtedy na spacer ) o 19 kapiel a o 20 juz spala. Teraz wstajemy o 8 z budzikiem w reku i chodzi o 21 spac ( ma tyle energii ze musza ja zaciagac do lozka bo by jeszcze siedziala)a o spaniu w dzien to nawet mowy nie ma --- no chyba ze ma 40 stopni garaczki .

Kasiuleczka25 dokładnie opisałaś moją córcie;-) u nas jest tak samo:tak: zadziwia mnie tylko to, ze w przedszkolu normalnie chodzi na drzemkę i to nie zmienia sytuacji wieczorem:no: za to jak jest w domu to za żadne skarby świata sie nie położy:dry: no chyba, ze tak jak piszesz jest chora.

Maksio za niecały miesiąc będzie miał 3 latka. W dzień przestał spać około drugich urodzin. Wstaje koło 7, idzie spać koło 19.
Zasypia w dzień, tylko wtedy kiedy jest chory.
W przedszkolu w czasie drzemki Maluchów - on idzie do starszaków.

Oluś zaraz ma 2 latka i tez powoli rezygnuje z drzemki...

Mi to absolutnie pasuje, bo nie chciałabym, aby moje dzieci chodziły spać później niż godzina 20:-)

reklama
Mój smyk wstaje zazwyczaj 6,00-6,30 i jeśli nie śpi w dzień (a ostatnio często mu się zdarza uciąć drzemkę po powrocie z przedszkola) to zasypia najpóźniej koło 19.:-):-) Jeśli śpi w dzień to zasypia między 22 a 23.:tak:;-)

Do góry