reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy Wasze dzieci pija mleko??

Chciałam uczulić wszystkie mamy żebyście sprawdzały czy przypadkiem jogurty (nawet te dla dzieci) nie są z odtłuszczonego twarogu(czyli light) ! ja się z tym spotykałam dosyć często teraz z okazji alergi jemy tylko sojowe i kozowe.

reklama
Moi chłopcy bardzo lubią pić mleczko oraz jeść nabiał. 3 letni Jasio rano i wieczorem wypija po 200ml kaszki i w południe przed drzemką 150 ml samego mleczka. Oprócz tego często zjada jeszcze jogurt. 2 letni Staś tyle samo a nawet trochę więcej kaszki. Coż.... po prostu uwielbiają mleczko pod każdą postacią. Ale nie wszystkie dzieci za nim przepadają i ja nie widzę w tym nic złego. Po prostu wolą zamiast mleka zjeść np. kawałek wędliny.
:tak:

Moj Arus tez pije 2x dziennie mleko tzn rano z kubeczka i do tego kanapki a wieczorek kaszka a w ciagu dnia danonki itp pozdrawiam

U nas wszelkiego rodzaju jogurciki ,serki .Je wszystko na co ma ochotę.A mleczko to albo jako kakao albo z płatkami śniadniowymi.Nauczyłam się po niełatwej lekcji jedzenia z moją 10-letnią córką że nie można wszystkiego odmawiać dziecku ,bo skończy się to nietolerancją pokarmów w późniejszym wieku.Także Oskar je wszystko na co ma ochotę

Wszystko zalezy od kraju w ktorym mieszkasz, moje kolezanki z Anglii podaja mleko krowie jak dziecko skonczy rok zycia, rowniez w Norwegii zaleca sie podawac od roku. Bardzo ciezko z kolei dostac mleko modyfikowane dla starszych dzieci, wiec raczej i tak nie ma wyboru
Eeee w Anglii jest mleko Aptamil Growing Up lub Cow&Gate i jest przeznaczone dla dzieci po roku do 3 lat.
I nie sądze,że jest zalecane mleko krowie po roku a po 2 roku życia.
Irlandia i Anglia to są bardzo podobne kraje,w sumie idą tym samym schematem żywieniowym.
Właśnie wczoraj byłam z moim 9 miesięcznym na bilansie i jest zakaz podawania mleka krowiego.
Mój starszak dopiero od kilku miesięcy pije mleko krowie.
Uwielbia serki białe,topione,kanapkowe,żółty

Michalina pike na noc 210 modyfikowanego z jakas kaszka i kakaem...potem wła że chce jeszcze, to oststnio zrobiłam jej ze zwykłego..jednego dnia było ok, a drugiego pawik:(
nabiał pod inna postacią toleruje..z mlekiem cos nie tak:(
ale niech pije modyfikowane...:tak:

Karolinka pije dziennie 3 razy mleczko po około 200-250ml, wydaje mi się , ze to troszkę dużo, zresztą lekarka na bilansie dwulatków powiedziała zeby dawać max 2 razy dziennie , ale ona tak uwielbia mleczko, że żyć bez niego nie może :confused::happy2:

Hanutek dostaje mleko 210 - 240 ml dwa razy dziennie - przed drzemką w dzień i przed snem wieczorem. Wiem, że powinniśmy zrezygnować z butli ale to ją wycisza i uspokaja. Mleko krowie u nas odpada - alergia - więc Hania pije Nestle z miodem albo waniliowe, samo modyfikowane już jej nie smakuje.

Gracjanek od 2-go miesiaca był na butelce i tym samym na mleku modyfikowanym ( w ostatnich miesiacach ciąży "lecialo ze mnie jak z krowy", a tydzien po porodzie nie wiadomo z jakiego powodu wszystko zanikło :-( ). Kiedy miał 10-11 miesięcy zaczał mieć dośc mleka modyfikowanego, nawet zmienilama na inne i nic, za zadne skarby nie chciał pić, posmakowalo mu w niewielkiej ilosci mleko z woreczka, wiec cóz, zaczelam kupowac mleko normalne ale granulowane odtłuszczone i jakos pił, malymi ilosciami, ale jednak musielismy trafic na TO i do tej pory tak zostało, mleko NIE, kakao TAK, potrafi wypic nawet pol litra na raz, ale mleka nie ruszy samego. A wyroby mleczne, owszem, serki, kefir (uwielbia) itp.

reklama
Maciuś niedługo kończy roczek i pije rano 120-150 ml Bebiko 2, praktycznie codziennie kilka łyżeczek jogurtu naturalnego (dodaję do owoców), czasem trochę twarogu i wieczorem kaszkę wielozbożową na mleku modyf. Tak więc niewiele mleka w jego menu. :sorry2::zawstydzona/y:

Do góry