reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy to możliwe, że mogłam zajść w ciążę a miałam później słaby okres?

To moja pierwsza ciąża i nie bardzo wiem jeszcze co i jak. Pierwsze USG miałam zrobione 17.02, niestety nie mogłam wcześniej z powodu pobytu w Anglii. Lekarz wtedy zapytał tylko o pierwszy dzień ostatniej miesiączki i wyliczył 8 tydz
Ale lekarz wyznacza termin na podstawie ostatniej miesiączki, a jeżeli jest rozbieżność między tym terminem a wiekiem ciąży wynikającym z jej rozmiaru USG o więcej niż 10-14 dni to koryguje termin porodu na ten wynikający z USG. Jeżeli ginekolog nie zwraca uwagi na to, że ciąża jest starsza, to znaczy, że nie jest.

reklama
Ale lekarz wyznacza termin na podstawie ostatniej miesiączki, a jeżeli jest rozbieżność między tym terminem a wiekiem ciąży wynikającym z jej rozmiaru USG o więcej niż 10-14 dni to koryguje termin porodu na ten wynikający z USG. Jeżeli ginekolog nie zwraca uwagi na to, że ciąża jest starsza, to znaczy, że nie jest.
Czytałam trochę o tym na internecie i jest możliwość zajścia w ciążę nawet kilka dni przed okresem, a jednak okres może się pojawić, ale sama nie wiem czy wierzyć w to co jest napisane w internecie, wspolzylam z chłopakiem 14.12 nie zabezpieczaliśmy się, a okres miałam 21.12.

Czytałam trochę o tym na internecie i jest możliwość zajścia w ciążę nawet kilka dni przed okresem, a jednak okres może się pojawić, ale sama nie wiem czy wierzyć w to co jest napisane w internecie, wspolzylam z chłopakiem 14.12 nie zabezpieczaliśmy się, a okres miałam 21.12.
No wybacz ale dla mnie to jakieś bzdury. W ciążę zachodzisz w czasie owulacji. Może dojść do zapłodnienia ze stosunku sprzed owulacji, ale trzeba wziąć pod uwagę żywotność plemników 3-5 dni. To kilka dni przed @, to by ci musiała wypaść owulacja w trakcie miesiączki. Musiałabyś mieć krótkie cykle.

A nawet gdyby trafił się jeden taki cykl, że owu w czasie krwawienia, to sorry ale usg nie oszukasz, tam widać jaki wiek ma ciąża.

A czemu dla Ciebie to takie ważne?

Przepraszam, ale poród może rozpocząć się w 38 tygodni, może 3 tygodnie później.

Na usg I trymestru lekarz określa wiek ciąży - i on w przypadku nieregularnych cykli jest / czy może być najbardziej istotny. Teoretycznie jest możliwość zajścia w ciążę 14.12, ale... lekarz zobaczyłby to na usg / skoro miałaś objawy ciąży wcześniej, to miałabyś już tydzień - dwa po tym terminie.

reklama
Do góry