reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy to ciąża??? Objawy bardzo wczesnej ciąży

kija witaj!!
najlepiej pójdź do lekarza. generalnie lekie kłucie, pobolewanie w dole bruch są normalne w ciązy,a le ja są mocne to lec szybciuko do lekarza!!!!
musisz porobic badania i tak dalej!!!
GArtuluje zafasolkowania!!

reklama
Elżbietka pisze:
kija witaj!!
najlepiej pójdź do lekarza. generalnie lekie kłucie, pobolewanie w dole bruch są normalne w ciązy,a le ja są mocne to lec szybciuko do lekarza!!!!
musisz porobic badania i tak dalej!!!
GArtuluje zafasolkowania!!

dzięki

Kija, umów sie na wizyte do ginekologa. termin - najlepiej 2 tygodnie od terminu spodziewanej miesiączki - tak zalecają ginekolodzy, zatem ok. 6 tygodnia ciąży. Wtedy zbada Cie i moze zrobi juz usg - zobaczysz juz dzidziusia :) Tzn. kropeczke na poczatek, przynajmniej ja tak mialam. Ginekolog dalej Ci powie, jakie badania masz zrobic (krew, mocz). Powodzenia i gratulacje :)

Kija serdeczne gratulacje z powodu ciąży jeśli nie bierzesz to już od dziś bierz kwas foliowy ja brałam Folik 1 tabletka na dobę są oczywiście i inne preparaty ponoć kwas foliowy powinno się już przyjmować przed ciążą ale imi wcześniej w ciąży tym lepiej :laugh:

Kija - serdecznie gratuluję! Sama pamiętam jak się czułam na początku tej "przygody". Dopóki nie zrobiłam testu to niczego nie odczuwałam - żadnych objawów poza brakiem miesiączki rzecz jasna :) Ale kiedy zrobiłam teścik i wyszedł pozytywny jak na zawołanie pojawiły się mdłości, bóle głowy, straszliwie bolały mnie piersi, tak że mój małżonek nieraz po łapkach oberwał jak się zapomniał :) Do tego doszedł wstręt do jedzenia, mój żołądek tolerował tylko soczki marchwiowe i wodę mineralną. To trwało do 13-14 t.c. Na pierwszą wizytę udałam się kilka dni po zrobieniu testu, okazało się że to był dopiero 5 t.c. i lekarz nawet nie założył karty ciąży, twierdząc, że to nic pewnego i że w każdej chwili może dojść do samoistnego poronienia. Ten tekst mnie zdenerwował ale zobaczyłam na USG tę maleńką fasolkę i już wiedziałam, że muszę walczyć. Dostałam zwolnienie lekarskie, żeby leżeć i odpoczywać,miałam brać kwas foliowy i witaminki, żeby wzmocnić ciążę. Dwa tygodnie później poszłam na kontrolę ale do innego lekarza (który opiekuje się mną do dziś) i ów stwierdził, że wszystko jest w porządku. Teraz jestem w 37 t.c. i nie mogę uwierzyć, że tak szybko zleciało :) Choć nie obyło się bez problemów, to dzięki pomocy godnego zaufania lekarza - to bardzo ważne, abyś dobrze wybrała - zmierzam ku końcowi. Życzę Ci, aby Twoja ciąża przebiegała bez problemów i abyś urodziła zdrowego wspaniałego maluszka!

Acha, i zapomniałam o najważniejszym. Uważaj na to, co jesz. Zrezygnuj z alkoholu (jeżeli tak jak ja miałaś zwyczaj piątkowych wypadów do pubu z przyjaciółmi na piweczko), to samo z papierosami, ogranicz kawę i mocną herbatę. Jedz dużo warzyw i owoców, ogranicz kontakty z kotem (jesli masz w domu) zwłaszcza jeśli wychodzi na dwór, nie czyść pod żadnym pozorem kuwety. Jeśli masz kota - powiedz o tym lekarzowi. Zleci ci badania na przeciwciała toksoplazmozy, które będzie trzeba powtórzyć. Trzymaj się z daleka od małych dzieci (niebezpieczeństwo zarażenia sie np. różyczką - jeśli nie chorowałaś i nie jesteś zaszczepiona) i ludzi przeziębionych. Co jeszcze... Jeśli chodzi o dietę to pamiętaj o zasadzie - jesz dla dwóch a nie za dwóch, a więc dbaj o jakość a nie o ilość pożywienia. To wcale nie prawda, że w ciąży trzeba utyć 25 kg. Zresztą lepiej zjeść mniej a częściej, ja na przykład robiłam się głodna co trzy godziny i wtedy musiałam coś zjeść (mimo mdłości, bo dosłownie wykręcało mi żołądek z głodu). Koleżanka powiedziała mi, że jak często mama odczuwa głód, tak często po urodzeniu maleństwo będzie domagało się karmienia. Ile w tym prawdy, wkrótce się przekonamy :) Staraj się też dużo spacerować, odpoczywać, unikać stresujących sytuacji (o ile to możliwe). Wsłuchuj się w ciało, jeżeli zaobserwujesz jakiekolwiek niepokojące objawy takie jak ostry ból w dole brzucha, plamienie krwią, skurcze - jak najszybciej kontaktuj się ze swoim lekarzem. Przepraszam, że tak się rozpisałam ale dla mnie ciąża to wspaniałe doświadczenie, które w dalszym ciągu przeżywam (mimo różnych kłopotów). Jeżeli moje rady na coś ci się przydadzą - to bardzo się cieszę. Polecam książkę "W oczekiwaniu na dziecko", choć trzeba ją traktować z lekkim dystansem, bo jest autorstwa amerykańskich autorek i opisana przez nich rzeczywistość nie zawsze odpowiada naszej polskiej rzeczywistości. Ale stanowi zbiór cennych informacji na temat ciąży i porodu. Ja po lekturze zrobiłam listę pytań, którymi co wizytę zasypywałam lekarza. Dzięki temu poznałam polską rzeczywistość (np. tak zachwalane w książkach i czasopismach znieczulenie zewnątrzoponowe podczas porodu - okazało się, że w moim szpitalu stosuje się go tylko przy cesarskim cięciu, a nie można go "zamówić" na życzenie). Jest wiele takich różnic. Mimo to polecam tę książkę ( i inne na interesujący nas temat). Pomagają przejść przez ciążę z jakim takim poczuciem panowania nad sytuacją. Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję.

witam!

Poruszając ten wątek, chciałabym dowiedzieć sie jako to wyglądało u was, w którym dniu cyklu zdecydowałyście się na pierwszy test i jaki był wynik!!!!!
Kiedy zobaczyłyście te dwie cudowne kreseczki
czy w pierwszych tygodniach zauważyłyście jakieś zmiany np. ból piersi?

pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy  ;)

Evelka

Evelko, ja test zrobiłam już tego dnia, w którym powinnam dostać @.
Nie miałam żadnych objawów, tylko wewnętrzne przekonanie, że to już.
Ale takie przekonanie miałam już kilkakrotnie :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: choć testów nie wykonywałam. Tym razem jednak nie chciałam czekać nawet jednego dnia, zrobiłam test i UDAŁO SIĘ ;D ;D ;D ;D

reklama
Dynia - witam i dziekuje za wpis.....i oczywiście serdeczne gratulacje!!!!!!!!

Ja własnie oczekuje Pani @ w sobote ma się pojawić!!!!
i korci mnie zrobienie testu, ale do soboty wytrzymam, staramy sie juz 4 miesiace i lipa zawsze sie Pani @ pojawia.

buźka

Do góry