reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy są tu jakieś mamy z Lublina?

WITAM WSZYSTKICH!JA DOPIERO WROCILAM Z PRACY-DZISIAJ BYLAM CALY DZIEN.jEJKU ALE MI W GŁOWIE GRA!!!:eek:

WYBACZCIE ALE JAKOS NIE MAM SIŁ CZYTAĆ, COS PISALYSCIE O CHOINKACH, MY KUPUJEMY MALA W DOMICZKACH, OSTATNIO KUPOWALISMY W SZKOLCE NA WARSZAWSKIEJ, PO LEWEJ STRONIE JAK SIE WYJEZDZA Z LUBLINA. JAK JEZDZE DO PRACY TO NA ZBOZOWEJ SPRZEDAJA NA PODWORKACH DWA DOMY PRAWIE PO KOLEJI.

reklama
Maltanka postaram sie poprawic czasem weny brak ale codziennie was czytam.
Co do choineczki to nie pomogę bo ja mam sztuczną ale np wiem że sprzedają na Globusie

Madzienka wypisy wszystkie mam, a ty jesli mozna wiedziec ile dostałąs gotóweczki chociaz wiem że to zalezy od firmy i wysokosci składki.

Dziasiaj byłąm z małym na sankach opatuliłam go w koce i poszlismy na rundkę po osiedlu słonko wyszło i taką zimę uwielbiam.
Dziaj wieczorek zapowiada mi sie samotny bo M jest na wigilii w Rzeszowie a później może pójdzie na śledzika w Lublinie także albo bede sprzatac albo może jakies pifffeczko i pilocik:-)

Ostatnia edycja:
No,mogę troszkę odetchnąć,mięcho prawie opanowane - jutro kości porąbie a teraz słoninkę topi M:tak::cool2:.
W pracy na odchodne od Igorka dostałam 2 aniołki z masy solnej,jeden malutki z zawieszką na choinkę a drugi duży to jakoś pod choinką go w szopce ustawię:tak:.
Ja z sałatką zasiadłam,bo nie mam kiedy jeść:-p.

Marta,ja sie 2 tygodnie temu tak bawilam z mieskiem...ale ty masz widze dobrze bo ci maz pomaga,moj ma dwie lewe rece w kuchni.....

Z tymi papierami to tak jest jak same sie nie dowiemy i nie zadbamy o swoje to nikt nie doradzi. Ja np ostatnio dowiedziałąm sie przez przypadek od kolezanek z pracy które rodziły w sierpniu że jesli pobyt w szpitalu byl dłuzszy niz 4dni to jest mozliwosc dostania pieniazków z polisy. Jak dobrze zrozumiałąm to jedna dostała ok 2000zł za 20dni chyba ja lezałąm 3 razy i w sumie mam tych dni ze 26. Zadzwoniłąm do kadr i pani mi na to że tak oczywiscie jest taka mozliwosc. Wiec spróbuje przynajmniej jakas rekompensata wpadnie

Pierniczki wyglądają bardzo apetyczni
marz,dokladnie tak jak piszesz,jak sie sama nie dowiesz to nic nie bedziesz miala...ja dzis od poludnie na telefonie wisialam ,dzwonilam do inspekcji pracy,do Lublina , chcialam sie dowiedziec czy ten urlop wypoczynkowy mi sie nalezy za 2010r...ale albo zajete bylo,albo nikt nie odbieral...wrr....juz mi w uchu zaczelo piszczec od tych zajetych sygnalow....w poniedzialek znow bede probowac:laugh2:

Anet
poproszę przepis na pierniczki, a czym je tak ślicznie udekorowałaś???

A o co chodzi z tym urlopem macierzyńskiem fakultatywnym, mnie nie dotyczy ale chciałabym wiedzieć:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Madzienka,bo jak w miom przypadku,bede jeszcze na macierzynskim w styczniu 2010 r.to lapie sie na 2 tyg, dodatkowego urlopu fakultatywnego,bo od stycznia zmienilo sie cos....zreszto poczytaj sobie : Od 1 stycznia urlopy dla rodziców będą dłuższe-Prasówka-Elbląg w portEl.pl

A tu macie przepis na pierniczki,w tym roku robilam pierwszy raz,przepis mam od kolezanki(ja robilam z polowy porcji)...a zdobilam rozpuszczona czekolada i lukrem,a Gosia posyptwala wiorkami....

PIERNICZKI
Składniki:
1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
3 łyżki kakao
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
1 kostka masła/margaryny (250 g)
1 słoik miodu (400 g)

Dzień przed pieczeniem:

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:

Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

Smacznego :)

Ostatnia edycja:
M przyjechał,przywiózł przyprawy,po wiaderku płatów śledziowych i sałatki śledziowej z papryką,2 kilo ryby soli i zabrał Olka po buty:tak:,ja Olowi kupiłam za ostatnią pensję 2 pary rajstop,bo w ogóle nie miał:zawstydzona/y::no:,jedna z Ben 10 :cool2:a druga z ciężarówką:tak:.

Martus
widzę że porzadne swięta szykuja się:tak::tak::tak:

Maltanka postaram sie poprawic czasem weny brak ale codziennie was czytam.
Co do choineczki to nie pomogę bo ja mam sztuczną ale np wiem że sprzedają na Globusie

Madzienka wypisy wszystkie mam, a ty jesli mozna wiedziec ile dostałąs gotóweczki chociaz wiem że to zalezy od firmy i wysokosci składki.

Dziasiaj byłąm z małym na sankach opatuliłam go w koce i poszlismy na rundkę po osiedlu słonko wyszło i taką zimę uwielbiam.
Dziaj wieczorek zapowiada mi sie samotny bo M jest na wigilii w Rzeszowie a później może pójdzie na śledzika w Lublinie także albo bede sprzatac albo może jakies pifffeczko i pilocik:-)

Ja równiez dzisiaj samotnie bo P na Wigilii firmowej...Jula juz spi a ja popijam herbatkę i was podczytuję...

Co do odszkodawania za szpital to juz dokladnie nie pamietam ale cos ponad tysiak wpadl, ale to wszystko zalezy od firmy ubezp. i choroby...tak przynajmniej u nas bylo, powazniejsze schorzenia u nas byly platne 2 raz wiecej...

Anet dziekuje za przepis...

anet15 ja już zrobiłam pierniczki. przepis mój to jest taki:

55 dag mąki (+więcej do posypania)
30dag miodu
10 dag cukru pudru
12dag masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
przyprawa do piernika ok 60g
kakao ok 2 łyżeczki

Miód podgrzać w wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja jeszcze podgrzewałam masło). Wałkować na ok 5mm i wykrawać! Pieć na papierze w temp. 180 stopni ok 8minut(szybko mogą się spalić).

Witam wszystkich!Ja dzisiaj byłam w sklepie, kupiłam mięso do pieczenia (szynkę, pierś z indyka), dzisiaj włożę w marynatę i polezy 2-3 dni.
Dzisiaj to chyba pracowity dzień mnie czeka, porządki ostatnie w domu, trzepanie dywanów(to M), może pójdę do fryzjera jak da radę!:-)

heloł, heloł, heloł

my też dzisiaj ostatnie porządki. M kupił choinkę (nawet po drodze porobił mi zakupy:-)) i dzisiaj ubieramy, czekam tylko na Huberta aż się obudzi. na obiad zrobiłam tylko ogórkową - nie chciało mi się za bardzo wysilać.

byliśmy w Baby Fancie, kupiłam młodemu piżamkę do spania i body z długim rękawem pod ubranka. ale ostatnio mają tam ceny za 4 ubranka wywaliłam 70 zł:eek:.

a i pojeździłam sobie trochę samochodem. kurczę ten śnieg jest super:-)

my też dzisiaj ostatnie porządki. M kupił choinkę (nawet po drodze porobił mi zakupy:-)) i dzisiaj ubieramy, czekam tylko na Huberta aż się obudzi.

A kupiliście ciętą żywą?Mój M tez pojechał z moim bratem po choinke i zastanawiamy sie czy juz dzisiaj ja stawiac i ubirac czy wytrzyma do swiat choc kupujemy mala w doniczce!

Ja bylam u fryzjera zrobilam sobie pasemka, i jakos sie lepiej poczulam,chocciaz nic mi sie ukladala tylko wysuszyla!:-D

heloł, heloł, heloł

my też dzisiaj ostatnie porządki. M kupił choinkę (nawet po drodze porobił mi zakupy:-)) i dzisiaj ubieramy, czekam tylko na Huberta aż się obudzi. na obiad zrobiłam tylko ogórkową - nie chciało mi się za bardzo wysilać.

byliśmy w Baby Fancie, kupiłam młodemu piżamkę do spania i body z długim rękawem pod ubranka. ale ostatnio mają tam ceny za 4 ubranka wywaliłam 70 zł:eek:.

a i pojeździłam sobie trochę samochodem. kurczę ten śnieg jest super:-)

a gdzie kupil choineczke i ile za nia zaplacil??jesli mozna spytac:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

My moze jutro kupimy, jutro tez w planach pierwszy saneczkowy spacerek:tak::tak::tak:
U nas dywam już wytrzepany i lezy taki czysciutki i puszysty...odwiedził nas chrzestny Juleczki i potwierdził we wtorek jedziemy do spa do kaziemierza na cały dzionek...wracamy w srode kolo poludnia:tak::tak::tak::tak:

Julcia teraz spi a ja mam dzisiaj lenia i zamowie sobie pizze na obiad:-D:-D

reklama
choinkę M kupił tutaj koło nas, jest taki mini targ (tu gdzie spółdzielnia, LUX itp.), zapłacił 25 zł, duża, żywa choinka. mówił, że bardzo ładne mieli.:tak:

Madzienka do SPA, ła ale Ci dobrze, to poodpoczywasz trochę.

Sundey no to fajnie, ja też jak wychodzę od fryzjera to lepiej się czuję, muszę teraz pomalować, ale tak wybieram się po farbę i dojść nigdzie nie mogę, w Realu nie było tej co chciałam.

Anaconda nie wiesz przypadkiem do której jest czynna ta drogeria Natura koło Ciebie?

Do góry