reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy są tu jakieś mamy z Lublina?

Madziarka lalka kosztuje 100zł, do tego wiadomo że jeszcze prezent pod choinkę no i 10 stycznia Maja ma urodziny a na nie chcemy jej kupić taką tablicę dwustronną dużą za 150zł :sorry2::sorry2:
Różyczko jeśli karmisz piersią to nie słuchaj pediatry że przekarmiasz :no::no::no:

reklama
anaconda poszperałam :-)
najtaniej na allegro aktualnie

BARBIE MODNA PARYŻANKA W ŚWIECIE MODY T2562!!EXP (1326533713) - Aukcje internetowe Allegro

Karlitka nie ma żartów!!! Teraz musisz się oszczędzać i leżeć... zagoń babcie i dziadków do pomocy - niech przez te kilka tyg ci pomagają, przyjeżdżają i bawią małą, obiad ugotują... teraz jest Wam to potrzebne...
A ja zaciskam kciuki oby rozwarcie się nie powiększało... aż mi się moja ciąża z Nelą przypomniała... wrrr...

ojjj powiem Wam ze jakoś nie mogę się odnaleźć w tej sytuacji .... :sorry: ja tak nie umiem .... i jeszcze wczoraj z mężem się pożarłam ...

sienio ja nie umiem żyć inaczej ... kurcze nie jestem typem filigranowej lali co leży i nic nie robi ... ale teraz muszę się przemęczyć bo mam jeszcze plany ;-) Gabi bal andrzejkowy ;-) Mikołajki i sesja :-)

Madzienka PW ;-)

różyczko nie słuchaj pediatry mi też mówili ze Gabi to tłuścioszek a była na piersi - karmiłam ją na żądanie
co jak co ale takich głupot nie słuchaj jeśli karmisz piersią to karm ile się da tz ile dziecko chce :-)

Ostatnia edycja:
witam szanowne panie

a ja jeszcze leżę w wyrku z kawką z mlekiem ale za to już po śniadanku. Fificiuch w przedszkolu, cieszę się, ze mąż jeszcze w domu i nie musiałam wychodzić na tą nadworną zimnicę.

tak sobie myślę czym by się tu dzisiaj zająć....
po skurczach śladu nie ma więc pasowałoby skończyć te generalne porzadki:blink:

karlitka jak samopoczucie?

już doczytałam :-)
doskonale Cię rozumiem, ze mnie też zosia samosia i wnerwia mnie jak ktoś przy mnie skacze, ale musisz się kochana zmobilizować!!! bo jak nie to przyjadę i przywiążę Cię do wyrka. :-D:-D:-D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Cześć!

Maruderka tanczy troszkę przy KIDS radiu a ja zaraz zbieram nas na cwiczonka.

Madziara super że Nelcia tak długo dziś dała Ci pospaći że Julek już nie goraczkuje.
Anaconda to rzeczywiscie masz duże wydatki prezentowe dla Mai ale ja dla gabi podobnie no może Mikołaj będzie troszkę skromniejszy też finansowo u nas całę tony wydatków no my ostatnio wydajemy tysiacami:sorry:

Własnie Olek jest karmiony butla i od ostatniej wizyty czyli 5tyg przybrał prawie dwa kg, wazy juz 7260 i podwoił wage urodeniowa. To bardzo duzo:( wiec musze go przestawic ze w nocy tylko picie bo 8 posiłkow na dobe to za duzo dla niego, dwa posiłki musimy wyeliminowac, mam nadzieje ze sie uda.

karlitka jak samopoczucie?

już doczytałam :-)
doskonale Cię rozumiem, ze mnie też zosia samosia i wnerwia mnie jak ktoś przy mnie skacze, ale musisz się kochana zmobilizować!!! bo jak nie to przyjadę i przywiążę Cię do wyrka. :-D:-D:-D

oszczędzam się oszczędzam :-D
tylko zaraz wyskoczę z Gabi na małe zakupy ;-) apteka, poczta, spożywczak i wracamy do domciu :tak:

obiad mam gotowy więc później będziemy z Gbaiszonem leniuchować :tak:

różyczko ja miałam taki schemat żywienia ściagnięty jak chciałam Gabi dokarmiać bo mi mleka brakowało

ja dawałam małej mleko Humana - moja babcia jako lekarz je zaleciła ;-) oczywiście nasza pediatra była oburzona ze Gabi dostawała butle ... ale fakt lepiej żeby dziecko płakało ze głodne jak już wydujdała obie piersi :dry:

Karmienie sztuczne niemowląt wg. Instytutu Matki i Dziecka

Pierwszy miesiąc życia

POSIŁKI ZALECANE
7 razy 90-110 ml --- mleko początkowe

Drugi miesiąc życia

POSIŁKI ZALECANE
6 razy 110-130 ml --- mleko początkowe

Trzeci miesiąc życia

POSIŁKI ZALECANE
6 razy 130-150 ml --- mleko początkowe

Czwarty miesiąc życia

POSIŁKI ZALECANE
6 razy 150 ml --- mleko początkowe
1 raz 30-60 ml --- sok z owoców lub warzyw lub ok. 50 g skrobanego jabłka miedzy posiłkami

Piąty miesiąc życia

POSIŁKI ZALECANE
Stopniowo przechodzić z mleka początkowego na mleko następne
4 -5 razy 180 ml --- mleko następne
1 raz 180 ml --- zupa jarzynowa na wywarze z jarzyn + kaszka bezglutenowa
1 raz 60 ml --- sok z owoców lub warzyw lub zamiennie 100 g skrobanego jabłka + kaszka bezglutenowa

Szósty miesiąc życia

POSIŁKI ZALECANE
4 razy 180 ml --- mleko następne
1 raz 150 ml --- zupa jarzynowa z 10 g gotowanego mięsa + 50 g papki z jarzyn
1 raz 140 g --- kaszka bezglutenowa + przetarte owoce

Siódmy miesiąc życia

POSIŁKI ZALECANE
2 -3 razy 180 ml --- mleko następne
1 raz 150 ml ---kisiel mleczny z połową żółtka przygotowany na mleku modyfikowanym
1 raz 200 ml --- zupa jarzynowa z mięsem+ 50 g papka z jarzyn
1 raz 180 ml --- kaszka na mleku modyfikowanym
150 g --- przetarte owoce

Ósmy miesiąc życia

POSIŁKI ZALECANE
3 razy 180 ml --- mleko następne
1 raz 150 ml --- kisiel mleczny na mleku modyfikowanym z żółtkiem (10 g ok. połowy) + owoce
1 raz 180 ml --- zupa jarzynowa + 50 g papka z jarzyn + 15 g mięso gotowane
1 x 180 ml --- kaszka na mleku modyfikowanym
100 g --- owoców lub przeciery owocowe miedzy posiłkami

Dziewiąty miesiąc życia

POSIŁKI ZALECANE
1 raz 200 ml --- mleko modyfikowane + 10 g płatki kukurydziane lub sucharek bezglutenowy
1 raz 150 ml --- zupa jarzynowa + 50 g papka z jarzyn + 15 g mięso gotowane
1 raz 100 ml --- mleko modyfikowane + 5-10 g biszkopt bezglutenowy +150 g owoce lub
1 x150 ml kisiel owocowy + 50 ml mleko modyfikowane
1 raz 200 ml --- ryż lub kasza kukurydziana na mleku modyfikowanym z połową żółtka + owoce

Dziesiąty miesiąc życia

POSIŁKI ZALECANE
Wprowadzamy do jadłospisu dziecka zboża glutenowe:
-kasze, bulki, chleb, sucharki oraz wędlinę.
3 razy dziennie posiłek mleczny :Np. mleko modyfikowane, ryz na mleku modyfikowanym, kluski lane na mleku modyfikowanym
obiad: 150 ml zupy jarzynowej + 50 g papka z jarzyn + 20 g mięso gotowane
1 ´ 180 kisiel owocowy polany 50 ml mleka modyfikowanego
100 g owoców

Jedenasty miesiąc życia

POSIŁKI ZALECANE
2 razy w tygodniu można podać cale jajko
Twarożek, kefir i jogurt -- 2 razy w tygodniu
-------------------------------------------------------
2 x 180-200 ml --- mleko następne
1 x 180 ml --- kaszka na mleku modyfikowanym + owoce
1 x 150 ml --- zupa jarzynowa + 50 g papka z jarzyn + 20 g mięsa
1 x 180 ml --- kisiel owocowy + owoce
lub jajecznica, wędlina + pieczywo z masłem

Dwunasty miesiąc życia

POSIŁKI ZALECANE
1 ´ 220 kasza na mleku modyfikowanym + 100 g owoce
1 ´ 150 ml mleko modyfikowane z herbatą lub kakao + 10 g chleba pytlowego lub bułki + 40 g twarogu ze szczypiorkiem ( lub 20 g szynki)
1 ´ 150 ml zupa jarzynowa + 50 g papka z jarzyn + 25 g pulpet z mięsa
1 ´ 150 ml kisiel owocowy polany 50 ml mleka modyfikowanego
1 ´ 50 g ziemniaki puree + jajecznica z połowy jajka lub 220 ml kluski lane z polowy jajka na mleku modyfikowanym.

Dzień doberek.....

Oj Madziarka musimy zapisać się na ten basen...bo to chyba wieczorne pływanie dobrze wpływa na sen dziewczyn...moja wstała o 10:-):-):-):-):-)

Karlito oszczędzaj się!!!!Trzymam kciuki żeby wszystko było ok!!!!

Czytam dalej co tam napisałyście.....

karlitka super sciaga:) dziekuje bardzo:) Co do mleka to własnie chciałam zeby pediatra je zmieniła bo uwazam ze jest nieodpowiednie dla mojego synka- zle je toleruje (oddaje luzne smierdzace kupki) ale ona sie uparła na jedno i to samo od urodzenia. wogóle jest na mnie cieta od pierwszej wizyty bo nie karmie piersia:( a ja zrobiłam wszystko zeby karmic naturalnie ale natura chciała inaczej i mleka było u mnie brak:(

Marta udanego wypadu do alergologa!!!

Anaconda sama nie wiem co Ci doradzić...ale pewnie Maja będzie zawiedziona jeśli nie będzie to paryżanka!!!!!

Madziarka PW!!!

Ubieramy się i jedziemy na zakupy!!!!

reklama
witajciemy byliśmy już na zakupach, kupiliśmy kalafiora na obiad, będzie w sosie beszamelwym z serem żółtym:tak: i jakiś sosik do tego:tak:

i kupiliśmy Stacyjkowo:tak:

madziara
Twoje o 8.00 spały:szok: mój ostatnio chodzi spać o 22.00 i dalej wstaje przed 7.00:wściekła/y:
marta jak wizyta u alergologa?
anaconda no ta barbie ma ładną cenę:sorry2: też nie wiem co ci doradzić, ale pewnie kupiłabym i lalkę i grę:sorry2:
różyczka, ja nie pomogę mój na piersi był do 10 miesiąca
madzienka na jaki basen chcecie się zapisać?:eek:

Do góry