reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy przyjąć drugą dawkę szczepienia?

KaśkaLi95

Fanka BB :)
Cześć. 1 czerwca przyjęłam pierwszą dawkę szczepionki pfizer teraz okazało się, że jestem w ciąży, druga dawka zaplanowana na 6 lipca. Byłoby to szczepienie w piątym tygodniu ciąży. Czy któraś z was była w takiej sytuacji i zdecydowała się przyjąć drugą dawkę? Jakie stanowisko mają w tym temacie wasi lekarze?

reklama
Zdecydowanie nie przyjmuj, nie było badań na ciężarnych
Nie było i nie będzie badań na ciężarnych, bo badania leków i suplementów na kobietach w ciąży są nieetyczne.

Ostatnio takie badania prowadzili naziści. także badań klinicznych szczepionki nie było, nie ma i nie będzie.

O przyjęciu bądź przełożeniu dawki powinien decydować/doradzać lekarz, a nie anonimowe osoby na forum, które mogą pisać nieprawdę tylko dlatego, że czerpią z tego przyjemność.

polecam również grupę „Szczepienia - rozwiewamy watpliwości” na Facebooku. Tam wiele kobiet radziło się będąc w podobnej sytuacji. Odpowiadają tam lekarze i inni eksperci, którzy nie są anonimowi.

Nie słuchaj przypadkowych osób w internecie. Lekarze zalecają dokończyć cykl szczepień w terminie. Również polecam Ci powyższą grupę na Facebooku. Ja sama pomiędzy pierwszą, a drugą dawką myślałam, że zaszłam w ciążę (test fałszywie pozytywny) - podjęłam decyzję, że nawet jeśli będę w ciąży to zaszczepie się w terminie.

zapytałam raczej w celu sprawdzenia jakie poglądy mają lekarze, nie zakładam, że są tu kobiety, które polecą mi/zakażą szczepienia się bo tak dla zabawy tylko przekażą rzetelnie co mówił ich lekarz.
Właśnie w sytuacji już wzięcia jednej dawki przed ciążą wszędzie znajduje informacje, że zaleca się szczepienie w terminie. Umówiłam się do lekarza, szczepienie przełożyłam o tydzień, zobaczę co mi ginekolog zaproponuje.

Nie było i nie będzie badań na ciężarnych, bo badania leków i suplementów na kobietach w ciąży są nieetyczne.

Ostatnio takie badania prowadzili naziści. także badań klinicznych szczepionki nie było, nie ma i nie będzie.

O przyjęciu bądź przełożeniu dawki powinien decydować/doradzać lekarz, a nie anonimowe osoby na forum, które mogą pisać nieprawdę tylko dlatego, że czerpią z tego przyjemność.

polecam również grupę „Szczepienia - rozwiewamy watpliwości” na Facebooku. Tam wiele kobiet radziło się będąc w podobnej sytuacji. Odpowiadają tam lekarze i inni eksperci, którzy nie są anonimowi.
Jakoś niektóre sczepienia nie są zalecane w ciąży więc tym bardziej nie należy ufać takiej, która dopiero co weszła na rynek. To nie jest nieprawda a przyjemnosc czerpię z innych rzeczy :)

Jakoś niektóre sczepienia nie są zalecane w ciąży więc tym bardziej nie należy ufać takiej, która dopiero co weszła na rynek. To nie jest nieprawda a przyjemnosc czerpię z innych rzeczy :)
Jakie szczepienia są niezalecane w ciąży i dlaczego?
Co może być szkodliwego w składzie szczepionki przeciwko Covid, żeby była na liście razem z tymi niezalecanymi?

Najlepiej to skonsultować się z lekarzami, Ty rozumiem, że nim nie jesteś? Autorka posta chciała dowiedzieć się czy ktoś jest w podobnej sytuacji i co usłyszał od swoich lekarzy🤷
Nie jestem. Będąc w ciąży lekarz odradził mi dokończenie szczepienia (odkleszczowe zapalenie mózgu) i to samo wyczytałam na stronie producenta. Logiczne dla mnie więc jest że szczepienia na covid też nie powinno się przyjmować w ciąży. A to że nie ma badań szczepionek na ciężarnych nie jest prawdą- bo prowadzi się badania i statystyki przez lata zbierając dane czy miały wpływ na ciążę i płód, czy nie. (To co innego niż "testowanie" na kobiecie ale efekt ten sam) ja poprostu nie przyjęłabym preparatu wobec którego nie zna się długofalowego dzialania- może za 10 czy 20 lat będzie można powiedzieć , czy to szczepienie w ciąży jest bezpieczne, teraz nie ma na to dowodów.

reklama
Nie jestem. Będąc w ciąży lekarz odradził mi dokończenie szczepienia (odkleszczowe zapalenie mózgu) i to samo wyczytałam na stronie producenta. Logiczne dla mnie więc jest że szczepienia na covid też nie powinno się przyjmować w ciąży. A to że nie ma badań szczepionek na ciężarnych nie jest prawdą- bo prowadzi się badania i statystyki przez lata zbierając dane czy miały wpływ na ciążę i płód, czy nie. (To co innego niż "testowanie" na kobiecie ale efekt ten sam) ja poprostu nie przyjęłabym preparatu wobec którego nie zna się długofalowego dzialania- może za 10 czy 20 lat będzie można powiedzieć , czy to szczepienie w ciąży jest bezpieczne, teraz nie ma na to dowodów.
Są szczepienia zalecane w ciąży: krztusiec, grypa, obecnie covid. Wynika to z tego, jak duże ryzyko niesie za sobą sama choroba. Szczepionki te dodatkowo nie są szczepionkami żywymi i są szybko wydalane z organizmu.

Szczepionka przeciwko odkleszczowemu zapalaniu mózgu jest odradzana z powodu tego, że jest niskie ryzyko zakażenia. Zresztą możliwe jest podawanie tej szczepionki zgodnie z ulotka:

Jeśli pacjentka jest w ciąży lub karmi piersią, przypuszcza, że może być w ciąży, lub gdy planuje mieć dziecko, powinna poradzić się lekarza lub farmaceuty przed zastosowaniem tej szczepionki.
2

Lekarz powinien poinformować pacjentkę o możliwym zagrożeniu i korzyściach związanych ze szczepieniem. Efekty działania FSME-IMMUN 0,5 ml w trakcie ciąży i karmienia piersią są nieznane. Mimo to zastosowanie FSME-IMMUN 0,5 ml jest możliwe, jeżeli ryzyko zakażenia jest duże.

Do góry