reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czy można zajść w ciąże mając endometriozę???

Dziewczyny mi lekarz, ten znany, dr M. powiedział, ze endometrioza nie przeszkadza w invitro...

A poza tym to jak było u Was po laparoskopii z wycięciem ognisk endo, czy dostaliście okres w terminie ? Czy w tym samym cyklu pojawiło sie jajeczkowanie ? Dr powiedział, ze raczej cieżko bedzie , zeby sie wystarać w tym samym cyklu, ale ja czuje jakbym miała jajo wlasnie ...???
To na pewno był lekarz. ? Kobietę z endometrioza bardzo często wystymulowac do in vitro dużo słabiej reagujemy na leki i więcej jajek odpada .
Miałam 2 inseminacjie bez rezultatu lapsroskopie wycięte torbiele jajowod bo po stymulacjuach endometrioza właśnie to zniszczyła.
Teraz stymulacjia do in vitro przerwana brak odpowiedzi na dużych dawkach zero jajek .
Stymulacjia 2 8 pęcherzyków 4 dojrzałe 0 zaplodnionych.
Jedyny mój problem to endometrioza. ...
czy nie przeszkadza w in vitro. ?
Wydaje mi się ze bardzo

dodatkowo może powodować problemy w implantacji

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
u mnie to w ogole dziwna sprawa bo nic sie nie dzieje bylam u ginki rutynowo na cytologii zrobila.mi usg i wyszla.torbiel powiedziala ze malutka i to raczej przypadkowo odkrycie powiedziala ze to torbiel endometrialna typowa dla kobiet po cc , i ze w ogole mam sie nie przejmowac ze w staraniach to nie powinno przeszkodzic a ciaza nawet pomoze na ta torbiel.Daje sobie 3 msc jak nie zaciaze to pojde gdzies prywatnie.

Napisane na LG-P710 w aplikacji Forum BabyBoom
Torbiel sama w sobie nie przeszkadza .przeszkadza endometrioza.

Dziewczyny mi lekarz, ten znany, dr M. powiedział, ze endometrioza nie przeszkadza w invitro...

A poza tym to jak było u Was po laparoskopii z wycięciem ognisk endo, czy dostaliście okres w terminie ? Czy w tym samym cyklu pojawiło sie jajeczkowanie ? Dr powiedział, ze raczej cieżko bedzie , zeby sie wystarać w tym samym cyklu, ale ja czuje jakbym miała jajo wlasnie ...???

Dostałam okres normalnie .po 3 miesiącach zaczęłam stymuluje

no wlasnie ona mi nic nie mowila o endometriozie tylko o torbieli nie wiem tak mysle sa moze jakies rodzaje tych torbieli czy cos, jak.jednoznacznie mozna stwierdzic ze sie ma endometriize??

Tylko laparoskopia w 100 % może to potwierdzić lub wykluczyć.
Jest to bardzo ciężka choroba do wykrycia "na oko " można mieć endometrioze i nie mieć torbieli a tylko ogniska endometriozy których nie widać na usg . Ale jeśli ma się torbiel endometrialna to ma się na pewno endometrioze tylko one są niby wykrywane na oko ale można się pomyli po usg można tylko podejrzewać.
Można jeszcze zrobić test z krwi markery nowotworowe Ca 125 przy endometrioze są podwyższone i to też może sugerowac endometrioze. .....

u mnie to w ogole dziwna sprawa bo nic sie nie dzieje bylam u ginki rutynowo na cytologii zrobila.mi usg i wyszla.torbiel powiedziala ze malutka i to raczej przypadkowo odkrycie powiedziala ze to torbiel endometrialna typowa dla kobiet po cc , i ze w ogole mam sie nie przejmowac ze w staraniach to nie powinno przeszkodzic a ciaza nawet pomoze na ta torbiel.Daje sobie 3 msc jak nie zaciaze to pojde gdzies prywatnie.

U mnie 9 lat temu lekarka tez tak zareogawala, albo raczej zignorowala temat. Bylam wtedy mlodziutka, bralam tabletki, o dzieciach nie myslalam. W tamtym roku okazalo sie, ze to endometrioza i ze w gre wchodzi tylko in vitro.
Ale znam tez kilka przypadkow, ze mimo torbieli udawalo sie zajsc w ciaze naturalnie, wiec nigdy nic nie wiadomo. Jedno jest pewne - czasu mamy malo...

U mnie 9 lat temu lekarka tez tak zareogawala, albo raczej zignorowala temat. Bylam wtedy mlodziutka, bralam tabletki, o dzieciach nie myslalam. W tamtym roku okazalo sie, ze to endometrioza i ze w gre wchodzi tylko in vitro.
Ale znam tez kilka przypadkow, ze mimo torbieli udawalo sie zajsc w ciaze naturalnie, wiec nigdy nic nie wiadomo. Jedno jest pewne - czasu mamy malo...

Udało Ci się ? Masz dziecko z in vitro ?Ja ciągle walczę. .....

reklama
powiedzcie czy endpmetrioza powoduje brak owulacji czy problemy z zagdniezdzeniem? jak to jest?

Torbiel to tylko 1 rzecz endometrioza jeśli jest już torbiel są też został tylko gdzie. ?
Ja mam zrosty na jelitach w odbycie w jajnikach jajowod juz wycięty. ........
Endometrioza zależy jak rozległa. ......im później tym gorzej. ......
Ja mam problem już na etapie wyprodukowania jajeczka z którego powstanie embrion z zagniezdzeniem z literatury wynika ze tez jest utrudnione. Ale ..... co człowiek to historia

Do góry