reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można zajść w ciąże mając endometriozę???

reklama
Hej dziewczyny! Znów powracam. widzę, że na forum się ruszyło :)
Jestem po laparotomii(październik), wycieli mi torbiele endo, jajowód z wodniakiem i multum zrostów i ognisk endo. Niestety moja lekarka stwierdziła, że mam sajgon w środku. Miałam nadzieję, że po ciąży będę mieć troszkę spokoju, a tu d..a... Dlatego stwierdziliśmy, że trzeba brać się za drugą ciążę, bo nie wiadomo co będzie później... obecnie dostałam trzeci zastrzyk z difereliny i, chyba po nowym roku, wracamy po nasze mrozaki. Boję się znów przechodzić przez tą huśtawkę emocjonalną.... zwłaszcza, że muszę być teraz ogarnięta, za względu na synka. no i chciałabym, żeby znów udało się naturalnie. ale co ma być to będzie.

Heyka dziewczyny u mnie lekarz również stwierdził torbiel endo mam ją już od 4 lat zmienia swoją wielkość w zależności od poziomu hormonów. Ja akurat na szczęście nie mam problemów z zajściem w ciąże teraz jestem w 20 tc a to już druga ciąża za każdym razem za pierwszym podejściem się udaje dlatego nie zdecydowałam się na laparo tym bardziej że moja torbielka zmniejszyła się do rozmiarów 17mm. Jak się dowiedziałam o torbielce zaczęłam trochę działać na własną rękę poprzez naturalne zwiekszanie progesteronu trochę podziałało w niecałe 3 miesiące torbielka zmniejszyła się o 3mm do tego ciągle kontroluje markery CA-125 i ROMA. Na początku ciąży lekarz zaproponował, że jeżeli chciałabym usunąć torbielkę to zrobi mi cc i przy okazji usunie ją, jednak tu obawy przy pierwszym cc dużo krwawiłam czytałam też że nie powinno się tak łączyć zabiegów bo niestety mogą być komplikacje a Wy co uważacie?

Magic mi lekarka powiedziała, że cc (przynajmniej w założeniu) jest zabiegiem ratującym życie i nie usunie mi torbieli (takich małych) ani ognisk endo. Rozważała tylko usunięcia wielkiego wodniaka jajowodu (jakby udało mi się zajść w ciążę przed operacją). A lekarz wie, w jakim stanie byłaś po pierwszej cc? Porozmawiaj z nim

reklama
Ja mocno krwawiłam podczas cc bo miałam 2 dni z rzędu 2 indukcje poprzez podanie oksytocyny. Ta moja torbielka nie jest operacyjna jednak nigdy się jej nie pozbędę dlatego mi to zaproponował jednakże czytałam, że nie powinno się łączyć zabiegów

Do góry