reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Piranha napisz tez prosze jak Ty stosowalas dokladnie sylk w swoich staraniach,bo ja tez mam zamiar go zastosowac tylko nie wiem jak :)
Wiem ze uzywa sie go przed staraniami ale po tez czy cos innego juz np.rephresh?
Pozdrawiam

reklama
Maciur-ka ja juz mam dwoch synkow i teraz tez marzy mi sie corcia :-) tylko mam teraz coraz to wiecej obaw co do tej metody czy sie nam uda.czy nie lepiej dolozyc tez staranka przed owu?

Hey dziewczyny,ja rownież mam dwuch synków i staram sie o trzecia dzidzie! Bardzo cieżko było mi zajść w dwie poprzednie ciąże wiec nie sadze ze tym razem będzie łatwiej?!? Mam bardzo nieregularne miesiączki :/

Miciur-ka, tak, córcię mam z 24h przed owulacją :tak:, zadziałałam z premedytacją w dniu piku LH około 24 godziny przed pęknięciem pęcherzyka, poczytałam trochę in-gender i nie wierzyłam w magiczną moc odstępu, wg mnie odstęp tylko dlatego ma wpływ, że wraz z odstępem zmieniają się pewne czynniki, które mają wpływ na płeć, gdy te czynniki spełnimy nawet 24h przed owulacją to odstęp nie ma znaczenia - takie jest moje prywatne zdanie. Zresztą prowadziłam forumowe statystyki dotyczące metody Shettlesa, sama zobacz jak to wygląda :-)

Zobacz załącznik 671924

Według mnie najważniejsza jest dieta, pH, minerały i hormony (tak jak jest to opisane w wytycznych), trzeba też przyjmować zalecane suplementy. Ja spełniłam tylko 5,5 czynnika gdyż nie zastosowałam odstępu i nie obniżałam pH bezpośrednio po staraniach, pH jednak już kilkanaście godzin przed owulacją było niskie i sprzyjające, reszta czynników mi sprzyjała ale mi w pewnym momencie zależało już bardziej na rodzeństwie dla synka z małym odstępem wiekowym niż na córci :-)

Marzycielka
, pH miałam cały czas niskie w okolicy 4,5 (dieta i suplementy bardzo mnie zakwasiły i wysuszyły, zanikł całkowicie EWCM), zastosowałam jednak Sylk bezpośrednio przed staraniami, po staraniach odpuściłam (a jednak pilnowanie by pH nie wzrosło powyżej 5 jest bardzo ważne, podobno niskie pH unieruchamia ogonki plemnikom Y, mi jednak już bardzo wtedy zależało by zajść w ciążę). Dziewczyny z in-gender po staraniach używają Replens i Rephresh, dla niektórych Sylk jest za słaby a niektórym wystarczy, trzeba jednak najpierw przetestować te zakwaszacze gdyż sporadycznie u niektórych kobiet zdarza się efekt odwrotny - podniesienie pH zamiast obniżenia). Replens bardzo silnie obniża pH ale w bezpośrednim zetknięciu z nasieniem może zabić plemniki (giną one w pH < 4), stąd Replens należy aplikować płytko by pH spadło drogą wyrównywania odczynu. Rephresh z kolei działa jak bufor - podnosi lub obniża pH do 4,5, niektóre dziewczyny jednak pisały, że jest gęstszy jak Replens i plemniki mogą w nim utknąć, jednak jest na in-gender wiele ciąż i z Rephreshem i z Replensem po działaniach :-) Poniżej opis, który kiedyś tłumaczyłam z in-gender:

Zaleca zakupić oba preparaty i przetestować. Pisze, że cały aplikator Rephresh utrzymuje jej pH około 4 przez 3 dni. Ona używa cały aplikator Rephresh co 3 dni od okresu do owulacji. 12 godzin przed staraniami używa pół aplikatora Rephresh, godzinę przed staraniami używa Rephresh na palcu i 5 minut po stosunku Replens na palcu. Potem monitoruje swoje pH co pół godziny przez 4 godziny, jeśli pH wzrośnie to używa Replens na palcu.
Melody (ta od metody O+12) też zaleca przetestować oba preparaty, pisze, że np. u niej Replens podnosił pH aż do 7, dla niej najlepszy był Sylk.
Babydust pisze by używać od okresu cały aplikator Rephresh co 3 dni. 12 godzin przed staraniami zaleca użyć 1/2 aplikatora (lub 1/4 aplikatora gdy dzień wcześniej użyty był cały aplikator) Rephresh. 5 minut po staraniach zaleca sprawdzić pH, jeśli jest wyższe jak 4,5-5 to zaleca użyć Replens na palcu. Należy sprawdzać pH przez 4 godziny co 30 minut i w razie co używać małą ilość Replens na palcu. Na koniec smaruje płytko małą ilością Rephresh i idzie spać.

klauduska
, a jakiego rodzaju problem miałaś? Jaki miałaś poziom podstawowych hormonów?

Marzycielka, wszystkie te preparaty (Sylk, Rephresh i Replens) można użyć zarówno przed jak i po staraniach tyle że Replens w ilości na koniuszku palca a Sylk po działaniach bywa dla niektórych kobiet za słaby (sam w sobie ma pH około 4,7 a pH nasienia jest znacznie wyższe), trzeba to najpierw na sobie przetestować :-)

Marzycielka - ja planowałam zacząć starania od O+12 potem jak coś przybliżyć do 8 - 10 h po owulacji kilka cykli (plus dieta itp) a dopiero potem jakby nie wyszło to bym myślała jaka taktykę obrać :) , i wtedy może się zabrać za przed owu hmmm

Może ktoś kto ma córkę zaplanowaną się wypowie jak to było :D hyhy ;)

Piranha- to paski pH i zakwasic 1 h przed i potem po stosunku tak ? A na czym głównie się opierała twoja dieta? i ile przed staraniami dietowalas? Oraz rozumiem ze partner nie był wtajemniczony i nie miał diety ?tak ? Bo napisałaś ze potem już chciałaś po prostu rodzeństwo dla synka to wnioskuję tak ;) ,masz może spis diety itp na daną płeć ?? był taki fajny tu kiedyś na forum - tu uprzejmie mi zaczarowana wkleiła ostatnio ale wiem ze jeszcze był taki fajny wszystko dosłownie było tam , fajnie rozpisane

Ostatnia edycja:
Ilaczek pogłaskaj brzuszek ode mnie i jeśli będziesz miała wolną chwilą, odzywaj się do nas częściej - Ania, bardzo ładne imię
Madzia25 u mnie 30 tydzień ciąży rozpoczęty i jeszcze nie mogę uwierzyć do końca że córcia jest córcią ;) podrzucam ci nasze zdjęcia z 15 i 18 tc ;)
Macy Katriina słyszałam że jest raczej mała wykrywalność pasożytów w badaniach kału...ale żaden z lekarzy u których byliśmy nie chce nam wypisać recepty na leki na odrobaczenie - jakie środki wy stosowałyście? katriina widzisz jakieś zmiany, efekty po odrobaczaniu?
Piranhiu co u dzieci? jak się czujecie? jak znajdziesz chwilę i internet będzie łaskawy - wrzuć nam aktualne zdjęcia dzieciaczków
Matik córcia ma jeszcze sporo czasu by dobrze ułożyć się do porodu. Powiem ci że ja coraz częściej myślę o porodzie i mam cholernego stracha przed nim. Chciałabym urodzić teraz róœnież naturalnie tak jak rodziłam chłopców, ale jak pomyślę o bólach krzyżowych z końcówki porodu...:) Ja będę pakowała torbę do szpitala dopiero za kilka tygodni, raczej po 35, 36 tc. Jak funkcjonujesz teraz? mnie w ciągu dnia dopada mega senność i zmęczenie. Muszę się zdrzemnąć po południu, wczoraj moja mama miała wolne, zajeła się chłopcami, dzięki temu pospałam 3 godziny, budziłam się na siłę :)

witam nowe staraczki i trzymam kciuki za wymarzone kochane bobasy

Sezon urodzinowy i u nas ;) - mój najstarszy synek skończył 2 tygodnie temu 5 lat, a jutro świeczki dmucha mój m., z tej okazji zrobiłam mu dzisiaj czekoladowy tort, z chłopcami oblizywaliśmy miskę po kremie, mniam
...dziś mój 5latek wymyślił nazwę na szósty dzień tygodnia - pytaliśmy się chłopców żeby wyliczyli pory roku które znają, Alek wyliczył trzy, a ponieważ nie mógł sobie przypomnieć czwartej pory roku, zaczął się chwalić nazwami dni tygodnia które zna i nie wiem czy wiecie, ale po piątku jest SZÓSTEK :) w sumie bardziej logiczna nazwa niż sobota
miłej niedzieli

Zobacz załącznik 671949 PC300212.jpg

Załączniki

• PC300212.jpg
    PC300212.jpg
    24,1 KB · Wyświetleń: 103
Ostatnia edycja:
reklama
Małe liski - gratuluje corci , bardzo logicznie synek pomyślał z tym dniem tyg hihi, :) najlepsze życzenia solenizantom, a ty się starałaś czy ze tak powiem samo wyszło ze córcia ;) ? Może masz jakąś rade dla staraczek :) ?

A co do porodu to miałaś w obu bóle krzyżowe? Ja miałam takie problemy z plecami przed ciążą ze byłam pewna że na poród będzie masakra a jak byłam w ciąży ból pleców ustał synka rodziłam to się spodziewałam i bałam cholernie tych boli krzyżowych bo ponoć masakra ale nic takiego nie miałam wiec ufff, wiesz no nie koniecznie możesz mieć jak to mówią każdy poród jest inny :)

Do góry