reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Miciurk-ka No albo tak,sama dla siebie skoro mąż nie wytrzyma hihi ;) A pod koniec ciąży wyprawkę będziesz robić i powiesz ze- przeczucie masz co do płci ;) Ja znów zgaga..nawet po wodzie. Kisiel truskawkowy tylko jem i te serki waniliowe rano ;/

reklama
Millo wysylam coś dla Ciebie:

"Co możemy zrobić żeby zwiększyć szansę na poczęcie dziecka o konkretnej płci?

Pary chcące zaplanować płeć swojego przyszłego dziecka najprawdopodobniej spotkają się z powszechnie krążącą teorią, która mówi, że największe prawdopodobieństwo na poczęcie dziewczynki, jest wtedy, gdy do współżycia dojdzie kilka dni przed owulacją. Wówczas plemniki zawierające chromosom X (decydujące o płci żeńskiej), które są cięższe, mogą dłużej przetrwać w drogach rodnych kobiety niż plemniki zawierające chromosom Y (decydujący o płci męskiej) i zapłodnić komórkę jajową. Według tej teorii, aby począć chłopca należy poczekać ze współżyciem do owulacji – wtedy to plemniki z chromosomem Y zdecydowanie szybciej poruszające się od tych z chromosomem X, będą pierwsze i dostaną się do jajeczka przed konkurencją. Tak brzmi teoria. A jakie są fakty? O ile z faktem różnicy ciężaru między plemnikami nie da się dyskutować o tyle pozostałych danych nikt nie zbadał empirycznie i pozostają one tylko krążącą teorią.

Niemiecki producent komputera cyklu Lady-Comp baby zbadał empirycznie zależność między czasem współżycia, a płcią urodzonego dziecka. Kobiety stosujące komputer cyklu Lady-Comp baby z zamiarem zajścia w ciążę (komputer można stosować także jako antykoncepcję), informowały urządzenie o momencie współżycia, a następnie po okresie ciąży – o płci urodzonego dziecka. Okazało się, że współżycie w czasie owulacji to szansa na poczęcie dziewczynki, a współżycie kilka dni przed owulacją skutkuje urodzeniem syna – czyli wyniki tego badania były dokładnie odwrotnie, niż powszechnie przyjęta teoria o planowaniu płci dziecka. Na podstawie tego badania komputer cyklu Lady-Comp baby został wzbogacony o funkcję planowania płci dziecka, której skuteczność określono na poziomie do 80%, czyli dość wysoko (w zależności od stabilności cyklu)."

Link do: Skuteczne planowanie dziecka

Airfix - co ty przed nim nic nie ukryje (ciezko jest nawet niesppdzianke zaplanowac) chyba bym musiała mieć jakieś drugie dno w szafie i wypełniać po cichu jak W. W pracy ;) haha.

Fuj jak ty możesz jeść serki waniliowe bleh ja w ogóle teraz mi się zmieniło i strasznie dużo rzeczy mi śmierdzi - nawet woda taka z kranu jakimś zdechłym mięsem mi śmierdzi , mięsa na obiady zero, ziemniaki z jajkiem dziś soczewice ugotowałam, mam fajny przepisik mały je z kasza gryczaną , no to to pochlipałam ale tak to tylko myślę o moich żelkach które mam w szafce ale jeszcze " walczę" i ich nie otworzyłam ;) - ja dziś pochwaliłam ze dzień w miarę ok bez mdłości a jak mi dowaliło to musiałam się położyć i oczy zamknąć (chyba dzidzia usłyszała ;) hahaha) :))

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

Millo no takie rzeczy znalazłam wczoraj na necie. Wiec mysle ze jdnak to loteria skoro jedna drugiej teorii przeczy :-)
A myślę ze trochę prawdy jest w jednej i drugiej :)

Miciurka ja to uwielbiam żelki i mogłabym jeść codziennie. Ale w ciąży z synkiem się zawzielam i nie jadłam. Bo skład zelkow zachwycający nie jest :-)

Heyka dziewczyny widzę że ostro działacie, jak widzicie co nowe badania to pokazują jak poprzednie się myliły ale z tym odstępem to nie wiem bo przecież z samej logiki wynika że cięższy plemnik powinien się wolniej poruszać a lżejszy szybciej, zatem poprzednie założenie powinno się zgadzać a jednak natura swoje ja spróbowałam i jednej i drugiej metody i dwaj cudowni synkowie:-) :). Co do płci to ja też jak wspomniałam w rodzinie że może będziemy chcieli 3 dzidziusia to moja ciotka palnęła jak ma być 3-ci syn to lepiej żeby w ogóle nic nie byłoo_O także widzicie nawet w rodzinie zdarzają się takie przypadki bo ona miała chłopca i dziewczynkę. Moja kuzynka jako jedyna ma dziewczynkę no ale co z tego jak malutka ma chorobę genetyczną mukowiscydozę, także w chwili jak się dowiedziałam o tym to planowałam dziewczynkę ale w głowie miałam tak naprawdę tylko jedno aby dzieciątko było zdrowe i dopóki się nie dowiedziałam o płci to cały czas sobie w głowie powtarzałam i po cichu się modliłam oby maleństwo było zdrowe niezależnie od płci to zdecydowanie zeszło na dalszy plan, może też przez to nie poczułam takiego rozczarowania jak się dowiedziałam tylko się cieszyłam z każdego widoku usg jak mały bobrował w brzuszku, za każdym razem łezka mi się w oku kręciła. Dlatego dziewczyny polecam takie podejście ;)

Airfix i Miciurka juz niedługo będziecie podglądać dzidziusie trzymam kciuki :-)

Miciur-ka Dzięki hahah idę po żelki [emoji23] ten serek waniliowy to na siłę jem żeby coś w zoladku było bo na nic więcej się nie zdobede. Najczęściej po pół opakowania tylko jem:/

Jestem po wizycie, dzidzia piękna i strasznie machala rękami i nogami:) mam śliczne fotki 3d/4d czarno-białe ale są. Na monitorze widziałam w kolorze :) podobna dzidzia na buzce do mojego męża ;)
Łożysko mam na szyjce centralnie, szyjka prawie wypada - ja czuje ja od tygodnia ze jest nisko. Macica na dół poszła. Po porodzie czeka mnie operacja podciagania macicy. .no jaja nie zle :)

Magic a jak sobie radzisz z chłopcami? starszy chodzi już do przedszkola, tak :) ?

No własnie dzidziuś najważnijesze żeby był zdrowy, a płeć to już drugorzędna sprawa, szkoda tylko że jest taka presja i oczekiwanie rodziny, sąsiadów i znajomych. A ciotka Twoja też sie popisała :/ jak wogóle mozna tak powiedzieć, przecież dziecko to radość dla rodzica niezależnie od płci.

Airfix super, że maleństwo bryka :) pokazesz jakieś fotki ?

reklama
1468324924-1d1mld.jpeg
moje cudeńko :) 9tydz4dni całe 3cm

Do góry