reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

reklama
elisse W końcu się uda , zobaczysz :) Za mną już 2,5 roku i ciagle wierze że to będzie - w tym roku :)

Anufifi No co Ty głowa do góry :) Jak się weźmiemy do roboty w maju/czerwcu to zobaczysz jak się krechy posypią :)) Wiosną jak jest słoneczko się myśli bardziej optymistycznie i starania przyjemniejsze ;) Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :*

Ja dziś po wizycie u hematologa, chciał mnie dzis wysłac na badanie szpiku ale zadecyduje o tym w maju,da mi jeszcze szanse na wyjasnienie mojego stanu zdrowia poprzez udanie sie do innej poradni, do maja mam się zdiagnozować w poradni zaburzeń krzepniecia z badaniami genetycznymi i immunologicznymi w zwiazku z tymi moimi zaburzeniami krzepniecia i poronieniami samoistnymi.... ( jestem ciekawa czy tam tez mi kazą czekać 10 miesiecy :/ ) , mam jeszcze opcję iść prywatnie ale ja wiem jaki jest cennik tych badań i na razie chyba podziękuję ;) Swoją drogą wiedziałaś Anufifi że taka poradnia działa w KRK, tam się mozna zgłosić jak sie nie udaje zajsc w ciąze, gdzie przyczyna moze byc układ immnulogiczny - u mnie na pewno w jakims stopniu jest?? Ja pierwsze słysze, ale faktycznie jest.

Maran Kate aaaaaaaaaa:))))) CIESZĘ SIĘ BARDZO I TRZYMAM MOCNO MOCNO KCIUKI ZA SPOKOJNE CIĄŻE I SPEŁNIONE MARZENIA!!!

Anufifi trzymaj się..czas naprawdę szybko zleci - głowa do góry!

Spisałam na szybko rzeczy, które jadłam przed staraniami. Może coś z tej listy przyda się wam. Większość z tych dań to jedno, dwuskładnikowe dania i jak widać bez rewelacji :) Ale podobno dieta dziewczynkowa jest właśnie dietą prostą, niskokaloryczną. Trzymałam się tego co napisała w swojej książce Tamara - wszystko bez soli, bez ostrych przypraw, cukier ograniczony lub brak, codziennie min 2 kubki mleka (jajka chyba nie są wskazane w diecie dziewczynkowej? nie pamięta, ale ja jadłam, bałam się już w pewnym momencie o zdrowie; raz na jakiś czas zjadłam ciemne pieczywo, kaszę, płatki owsiane...; po owu robiłam sobie na chwilę przerwę od diety dziewczynkowej)
pierwsze śniadanie 3-4 godziny po wstaniu z łóżka.

Przekąski to zazwyczaj powtórzone rzeczy ze śniadania,kolacji.

śniadania:
jajecznica z 2 jajek
kefir z mrożonymi/świeżymi truskawkami/malinami
kawa inka z mlekiem/kakao
sałatka - jajko na twardo, por, groszek, zielony ogórek, doprawiona jogurtem naturalnym

obiad:
gotowany/pieczony w rękawie bez tłuszczu kurczak/ryba, z mizerią (ogórek zielony, jogurt naturalny)/zielony groszek
kluski leniwe z odrobiną masła i tartej bułki
zielona fasolka szparagowa z masłem i tartą bułką
naleśniki z duszonym jabłkiem/białym serem/dżemem truskawkowym/malinowym
makaron z białym serem

kolacja:
pieczywo z masłem/zielonym ogórkiem/żółtym serem
pierś kurczaka zapiekana z plasterkiem żółtego sera i z łyżeczką żurawiny
budyń waniliowy/czekoladowy
pieczone jabłka z cynamonem

...i pamiętajcie nie dajcie się zwariować :) na pierwszym miejscu zdrowie.

Ostatnia edycja:
Anuffi trzymaj się czas szybko płynie zobaczysz, trzymam kciuki mocno za Ciebie będzie dobrze. A może spróbujesz jakieś suplementy które poprawiają jakość komórki jajowej może nasza kochana Piranha coś poradzi. Po pewnym czasie każdy z nas ma dołek z tymi staraniami jak nie wychodzi, zwłaszcza jak mąż daleko jest to też ciężko. Widzisz ja ponad dwa lata temu poroniłam a potem ponad rok czasu zajęło mi namawianie męża na drugie i to też nie bez oporów.
Matik masz super chłopców, patrząc na nich wyobrażam sobie jakie będzie z nich fajne rodzeństwo i do tego mała księżniczka a starsi bracia opiekunowie
Ana mój też miał trądzik niemowlęcy ale miał takie kropeczki całkiem podobne. Ślicznego masz synusia, gratuluję jeszcze raz !!!
A ja odkryłam u siebie sposób na mdłości, otóż jabłka mi pomagają bez tego ciężko :-)

Ostatnia edycja:
Piranha - zdrówka dla całej rodzinki i kociaków oczywiscie :-) u mnie też niestety synuś złapał jakąś grypę, a w piątek w przedszkolu mają dzień babci i dziadka - mam nadzieję, że wyzdrowieje, bo bardzo chce iść :-)

Ana - u mnie mały po porodzie też miał taką wysypkę (ale chyba troszkę mniej i raczej te krostki białe były) - pediatra mówiła, że to jakaś wysypka hormonalna (po porodzie) i faktycznie po kilku tygodniach przeszło. A Błażejek do zacałowania :-* taki malutki slodziaczek :-)

Anufifi - a to wredna @ ! miałam nadzieję, że uda Ci się w tym cyklu :-( ale głowa do góry! Kwiecień tuż, tuż .... a w kupie będzie nam raźniej ;-) ja też zacznę działania jakoś na wiosnę :-)

Matik - ale masz przystojnych chłopaków :-) i jacy pomocni? :-) będą super rodzeństwem dla Oliwki! A łóżeczko bardzo praktyczne!

Male liski - dzięki za spisanie "diety cud" :-) nie pozostaje nic innego, tylko się stosować do zaleceń ;-)

Airfix - no to nie zbyt fajnie z tym Twoim zdrowiem :-( ale badaj się, badaj, bo punkcja szpiku, to nie jest fajna sprawa - może uda Ci się tego uniknąć. Też nie wiedziałam, że są takie poradnie?? Zdrówka Ci życzę!

Aljul, mocno będę Waszej rodzinie kibicowac. :tak:
Iweete, nie dasz rady bez znieczulenia? Wierzę, że z bolacym zębem może być ciężko i wyleczyć trzeba.
Anufifi, głowa do gory. Wiem, że ciężko czekać na to swoje wymarzone stworzonko, ale musisz uwierzyć, że ono tam na Was czeka u góry i tylko wybiera odpowiedni moment.
Matik, ale masz chłopaków! Ty juz lozexzko szykujesz? Ja jeszcze swojego nawet nie mam... Olivka będzie miała raj na ziemi z takimi pomocnikami.

dzięki dziewczyny, zobaczę co powie stomatolog, będe chciała raczej bez znieczulenia, ogólnie zawsze robiłam bez znieczulenia zęby ale zawsze miałam jakieś małe dziurki i stomatolog mówiła że nawet nie opłaca się dawać znieczulenia. no i nigdy nie szłam z bólem zęba do dentysty tylko na kontrole i wychodziło że jakieś małe ubytki są. ale teraz się boję bo ten ząb przez weekend dał mi się we znaki.

ps. trzymajcie kciuki za mnie w czwartek - mam wizytę u gina na 19.20

Iweet ja większośc ciąży robiłam zęby ze znieczuleniem ale to było w drugim trymestrze, w pierwszym zabroniła mi lekarka leczyć zęby , potem dentystka mówila ze stres bardziej mi zaszkodzi niz to znieczulenie ... i w ciąży 3 zęby zaplombowałam
Iweet a który to u Ciebie w czwartek będzie tydzień ?

Macy musianteraz kupic bo była promocja a pozniej jej niebedzie :)
Dziś łużeczko składamy i chowamy :)

Dziekuje za miłe słowa jak przekazałam chłopcom to tak urośli :)

reklama
Cześć kochane,
Maran,Kate-zobaczyłam właśnie wspaniałe wiadomości-ogromne gratulacje,bardzo się cieszę!!!!Witajcie w naszym klubie:)
Iweet-trzymam kciuk za czwartek i czekam na wieści,
Miłego dnia wszystkim

Ostatnia edycja:
Do góry