reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

cześć dziewczyny :)

weekend zabiegany,ale mimo wszystko udany
natomiast was kochane ogarnąć ? jest coraz ciężej :(

Dorcia
jeśli w przychodni mają dobry aparat USG to Ja za ta kwotę bym spróbowała :) też należę to tych osób niecierpliwych choć z Wojtusiem miałam aż 3 USG w tym jedno USG prenatarne połówkowe i to na nim dowiedziałam się o płci bąbla choć właściwie nie mogło być inaczej zawsze wiedziałam , ze będę miała syna :)
przy drugiej ciąży byłoby pewnie inaczej, bo po 1 lekarz ma już w gabinecie USG, a pozatym bardzo zależy mi na ciąży, ale też fajnie byłoby mieć małą księżniczkę w domu, bo u nas w rodzinie większość chłopaków ....

Airfix, Kate Pirania ten INOSITOL to kto ma przyjmować My czy nasze połówki ?
hmm zastanawiam się czy się na niego nie pokusić choć cena rzeczywiście dość odstraszająca ...

Kate musicie mieszkać w pięknym miejscu jesli trafiasz na boaciny w swojej okolicy , a może to ten u góry postawił ci go na swojej drodze ;)

kochane powiedzcie mi nasi m. mają nie jeść witaminy C czy żurawiny ? wiem, że była mała zmiana w suplementach i trochę mi się pomerdało :( ???

mnie zastanawia ten Castagnus przyjmuje go już prawie miesiąc i jak od maja nie miałam właściwie żadnego śluzu, tak chyba po nim mam go w nadmiarze :( przy staraniach dziewczynkowym jest przecież niewskazany ehh :(
jedynie co na duży plus to nie mam żadnych plamień w całym cyklu :) :-)

Matik trzymam mocno kciuki by kropka z tobą została :)

Mamakaja, Zakręcona
:) ogromnie się ciesze, że obyło się na strachu i z maluszkami wszystko wporządku :)

Małe liski
nie martw się beta na pewno sobie w swoim tempie przyrasta, pozatym Szefowa nasza pisała, że jest ok wiec głowa do góry :)
ciekawe jak synowie w przedszkolu :)

My dziś tez po miesięcznej przerwie do przedszkola nowa sala, nowe dodatkowe dzieci ... ciekawa jestem jak W. zareaguje na pewno jak po niego pojedziemy po pracy po 15 to zaśnie w aucie i kto wie czy nie pośpi do rana .... :rofl2:

teraz siedzę w pracy i myślę jaki plan obrać na kolejny cykl:) :zawstydzona/y:

Ostatnia edycja:
reklama
Matik zgadzam się całkowicie z Macy !!! Nie rozumiem jak po tylu stratach , tylu łzach Ty nadal nic nie wiesz !!! Ja miałam jedną stratę ( nie liczę biochemicznej ciąży ) i stanęłam na głowie żeby dowiedzieć się czemu było tak a nie inaczej , mieć zrobione wszystkie badania i znaleźć dobrego lekarza ! To chodzi o Twoje dziecko !!!

Justi ... może być Mały padnięty po tylu wrażeniach ... napisz jak "po" będzie ! Zapisałam się na jutro na wizytę i usg ... razem 100 zł. Sama nie wiem ...biję się z myślami. Z córą miałam około 8 usg ... teraz już miałam 5 ... no sama nie wiem !

Małe liski ja też tak miałam ...musiałam się doszukiwać objawów a i tak nic nie znajdowałam !!! Może później się zacznie albo po prostu Cię te nieciekawe objawy ominą. Do tej pory kilka razy dziennie macam się po cycach czy bolą .... hahahaha !

Dorcia powiem ci, że Ja bym poczekała kropek ma sądząc po suwaczku 16 tyg
Ja dałabym mu czas ok. 2 tyg. choć wiem , że nikt nie lubi żyć w niepewności
kup jakieś ubranko unisex np. żółte to może na chwile rozgoni twoje myśli :)

zrobisz oczywiście jak uważasz jak masz być spokojniejsza to pewnie spróbuj podglądnąć już jutro kropka, a my będziemy tutaj trzymać mocno kciuki by pokazał co ma miedzy nużkami :)

Matik kurcze nie znam się na zagranicznej służbie zdrowia , nie dawno pisałaś, ze ta pani doktor dala wam skierowania na różne badania zdążyliście je zrobić ?
Pamiętaj fasolka najważniejsza spróbuj skonsultować się innym lekarzem w końcu trochę już przeszliście :(
widać nie masz problemu z zajściem w ciąże, później tylko czasem kropkowi trzeba pomóc
trzymam kciuki za dobrą decyzję i za kolejne spokojnie miesiące z fasolką :)

Ostatnia edycja:
Justi dziękuję ...ja nadal biję się z myślami - naprawdę ! Ja myślę że najpierw podejdę i zapytam czy jest sens robić usg !!! A ubranka to na spokojnie ... ale już kilka niezłych okazji przeszło mi koło nosa ... bo były albo typowo boy albo girl !

hej
Airfix znalazłam po 30 zł zaraz Ci pw podeśle
Justi ja mieszkam 2,5 od centrum miasta, ale na uboczu, wszędzie mam blisko,
ale taki spokój koło domu, sarny i jelenie mam
macy nie wiem czy Ci mówiłam ale bardzo lubie czytac Toje posty,
Anette, male liski ja 1 i 3 ciąże miałam praktycznie bezobjawowe, troche senności na poczatku
a po za tym nic wiele, a dzieci zdrowe jak ryby, u Was tez tak będzie
Dorcia jak powiesz, ze chcesz znać płeć to pownni Ci już na tym etapie powiedzić, zjedz coś słodkiego przed usg

Moje dzieci tez dzisiaj przedszkole zaczeły, najmłodszy był pierwszy raz, ale dzisiaj tylko spotkanie organizacyjne, poniewaz to jest przedszkole przy szkole, ale od jutra normalnie już, tylko najmłodszy mi sie coś rozkłada, oby do jutra mu przeszło,
bo jak nie to będzie miał przedłużone wakacje

Ostatnia edycja:
dzien dobry wszystkim :)

matik gratuluje :) i zeby wszystko do konca bylo w porzadku :)

pirahna to super masz bo u mnie colin to sierota i nie chce robic ;p chyba ze chodzi nago to wtedy tylko wola;/ a nadia miala 18 miesiecy i juz bez pampersa nic musze dalej sie z tym meczyc :) a teraz przez przedszkole to pewnie dopiero ciezko mu bedzie zalapac bo tam go nikt nie uczy tylko pampersa mu zmienia i problem z glowy :)

elmo u mnie stara nuda :) czyli dom dzieci i tak w kolko;p natus juz duzy chlopak mowi tata w chodziku biega jak oszalały:) niedlugo sie okaze czy natan pojdzie do zlobka bo chce isc na kurs jezyka i robia co moga nadie juz mi wzieli na obiady colina jeszcze nie bo niby nie ma miejsca ale zobaczymy :)

dorcia ja na tych usg to w ogole sie nie znam :) ale pewnie bedzie synek :)

hejka dziewczyny znalazłam taki artykuł:

Pierwszym momentem o kapitalnym znaczeniu jest moment zapłodnienia, czyli połączenia komórek rozrodczych matki i ojca. Płeć dziecka zależy od rodzaju chromosomu płciowego, który „dostanie” od ojca. Od matki zawsze jest to chromosom X, natomiast plemniki mogą zawierać chromosom X lub Y. Jeśli do komórki jajowej „dobiegnie” plemnik z chromosomem X – urodzi się córka, a jeśli z chromosomem Y – powinien być syn. Okazuje się jednak, że choć chromosomy są ważne, to nie decydujące. Sam Y nie wystarczy, aby rozwinął się chłopiec. Musi jeszcze pojawić się testosteron, dużo testosteronu. Ale to nastapi dopiero po kilku tygodniach. Do 45. dnia zycia płodowego płeć płodu jest niezdefiniowana, a według niektórych – każdy płód jest płci żenskiej. Bo niezależnie od genetycznej natury zapłodnionej komórki, płód ukształtuje sie jako męski tylko wówczas, gdy w jego organizmie pojawia sie męskie hormony, zwłaszcza testosteron. Do 7. tygodnia zycia zarodek ma zarówno struktury przekształcające się w najądrza, nasieniowody, pęcherzyki nasienne i przewody wytryskowe (tzw. przewód Wolffa), jak też te, z których powstają jajowody i macica (tzw. przewód Müllera). Dopiero pózniej płeć zaczyna się konkretyzować i powstają gruczoły płciowe: jądra lub jajniki.

no i pytanie za 100 punktów czy mogę teraz tzn tak przez 7 tygodnialbo do miesiączki, która raczej nie nastapi, bo chyba coś z mężem zbroiliśmy, przyjmować coś na obniżenie testosteronu. Np. lukrecję albo coś innego?

Piranha- nie zaszkodzę tą lukrecją dziecku?

Macy
Nie zrozumiałaś mojego pytania
Moja dr dała mi masę badań do zrobienia ale miałam je zrobić w nowym cyklu ! Którego teraz nie ma !
Jeżeli teraz jest ok to nie wiem czy te badania nDal bedą wskazane czy inne , rozumiesz ?
A próbować będę bo jak widzisz teraz sie udało

reklama
Matik, ja nie mówię, że masz porzucić marzenia o dziecku - przeczytaj, proszę, co napisałam. Mówię o tym, żeby realizować je z głową. Dla mnie ciąża, dziecko to cud. Po każdym pozytywnym teście nie spałam przez kilka dni. Nie ma godziny, żebym nie pomyślała o dziecku. Taki cud w sobie nosisz i taki cud kilka razy straciłaś. Dla mnie staranie się o dziecko w obliczu kilku straconych ciąż, to jak przechodzenie przez jezdnię na czerwonym świetle. Ryzykowałabyś? Życzę Tobie, żeby to przejście się udało. Jeśli masz możliwość skontaktowania się z lekarką - to dlaczego sama gdybasz, co robić? Chyba macie ubezpieczenie?
Małe liski, nie przejmuj się. Jeszcze będzie Ci niedobrze. :-D Każda ciąża jest inna. Z młodym pierwsze trzy miesiące to był koszmar, z młodą mniej, ale też, a teraz chyba się już przyzwyczaiłam. :-D
Kate, bardzo dziękuję za to, co napisałaś. :*

Do góry