reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Hej dziewczyny!

Ewelin zagladam na szybko a tu takie cuda wstawilas :) Ciesze sie bardzo ze sie zalapalam na zdjecia malej slicznotki! Jest super, buziaki od ciotki. Mi tez zdarzaja sie takie sytuacje, moze nie az tak straszna ale bywa ze ide tak zamyslona ze dopiero jak wejde na przejscie zastanawiam sie czy wogole popatrzylam na droge czy nic nie jedzie. Trzeba miec glowe caly czas na karku ale czlowiek czasem taki zamotany... Moja Zuza tez nadal kocha brata co cieszy nas bardzo, ale czesto bawi sie nim jak lalka i trzeba nadal bardzo uwazac bo zdarza sie ze wchodze do pokoju a ona zmienia mu pieluszke badz zaklada sweter bo stwierdzila ze mu zimno :-D No i widze ze nadal karmisz, brawo za wytrwalosc! Ja poddalam sie szybko ale tym razem bez wyrzutow i nie zadreczam sie opiniami innych, gdy ktos pyta mowie krotko ze nie karmie i ucinam temat. Widze ze to kwestia podejscia i pewnej samookceptacji. Tym razem nie daje sie zlinczowac :) Wogole to lepiej mi juz byc mama po raz drugi, nie wiem czy rozumiecie o czym mowie, chodzi mi o to ze nie daje sobie juz wmowic pewnych spraw, mam wlasne doswiadczenia i nie daje sie stlamsic, wczesniej bylam bardzo podatna na gadanie tesciowej i bardzo sie przejmowalam, teraz mam pewne sprawy daleko z tyłu. Fakt ze jestem tez starsza wiec moze dlatego. Co nie znaczy oczywiscie ze nie jestem otwarta na porady innych, ze nie zasiegam opinii itd. Poprostu staram sie nie dawac sobie niczego narzucic, nie boje sie odmowic. Tym sposobem obrazilam sobie ostatnio pol rodziny a z takiego powodu ze postawilam sie i zabronilam zasypywac prezentami Zuze. Rozpuszczaja ja a pozniej slucham tekstow w stylu "ma pełno w du..." ale i tak nie spotkalo sie to ze zrozumieniem :) Ech rozpisalam sie o sobie sory :)

Maran buziaki dla Ciebie :*
Marchew &&&&&& powodzenia na porodówce :)
Ilaczek Ty juz po wczasach???
Piraniu wiesz ze takie gorsze dni bywaja, bywaly i beda bywac. Ale najwazniejsze ze jest juz nowy dzien i mam nadzieje ze dla Ciebie duzo lepszy ;)

&&&&&&& za wszystkie staraczki!
i zdrowka dla ciezaroweczek naszych kochanych :*********

Ja jak kiedys pisalam wzielam sie za siebie. Udalo mi sie juz wrocic do wagi z przed ciazy ale troche sie przetrenowalam i nabawilam sie kontuzji kolana i stopy :zawstydzona/y: Nie cwiczylam wcale intensywnie, doslownie po kilka minut kilka razy dziennie, bo przeciez na regularne cwiczenia czasu brak, ale maz sie smieje ze jak dopadlam skakanki to jakbym nigdy nie widziala no i masz Ci babko placek :-D

Niedlugo wakacje, jakie macie plany? My w tym roku nie specjalne czyt. zadne :-)

Pozdrawiam i zycze milego dnia!

reklama
Mar-chew Jak dziś ? Są jakieś postepy ?? :)
Co to nietolerancji i o tym że ktoś nie wie o tym że ją ma, to mi się wydaje że to raczej chwyt reklamowy, powiem Ci że trudno nie zauważyć u siebie biegunki przez np.3 tyg tak jak u mmnie, do tego zaraz po zjedzeniu czegokolwiek za 10min byłam juz w łazience. Owszem mnie brzuch nie bolał nawet, ale są ludzie którzych boli i też po jakims czasie kojarza ze to sie dzieje po zjedzeniu nabiału. U mnie jeszcze czynnikiem podrazniajacym była inka, bo nabawiłam się juz chyba z rok temu jakiejs nietolerancji na zyto :/ No ale inka to nie wszystko, odstawilam inke i nadal było to samo, a wziełam tabl Lactocontrol i jak ręką odjął :)) tfu tfu tfu zeby nie zapeszać :) Mój synek tez miał nietolerancje laktozy, oj co zesmy przeżyli... brzuch go nie bolał, ale zaraz po jedzeniu pielucha była do zmienienia ;)

ewelin00 Jeju jaka słodziutka :) Mam nadzieje ze kiedyś uda mi się tulić taką właśną mamusiną córunię ;)

Piranhu Jesli góra od wtorku ( bo wtedy mam wizyte u endo ) zaczne łykac d3 z magnezem przez miesiac, a potem od 24 lipca dołacze wapn ( cykl staraniowy sie zacznie ok 20 sierpnia )..to czy to nie bedzie za mało na dziewczynkę? :( Z racji tego ze odstawiłam inke, to pije 1-2 kubki kakao z mlekiem 1,5% i do tego dziennie 2 tosciki ale daje tam ok 4 plasterkow sera zółtego cienko pokrajanego wiec te 4 plasterki ok 3dag waza, to moze chociaz na ten miesiac kiedy odstawie wapn w postaci suplementu, to nie bede rezygnowac z tego serka zółtego, moze coś się wchłonie ;)
A masz jakis pomysł żeby mój progesteron był wyższy? Jesli taki progesteron jest po braniu 3m-ce castagnusa to nie chce wiedziec jaki jest bez ;)
Powiem Ci ze moje dziecko bardzo czesto ma takie regresy, na ta chwile robi sie to dla mnie czasem irytujące:/ Nie wiem, ale jako 3 latek wiecej wiedział niż teraz...w 3 r.z znał dni tygodnia, znał pory roku, wiedzial co znaczy wczoraj, dzis, jutro...a na ten moment zero, zero kompletnie. Wie ze jest sobota i niedziela tylko bo wtedy gra w laptop:/ nad porami roku to trzeba siedziec nad nim i dukać...Oczy ma wszedzie tylko nie w tym miejscu gdzie powinien miec, wczoraj maz zamykał mu drzwi do spania w pokoju, a ten nagle zerwał sie z łóżka i z impetem wleciał w kant zamykajacych sie drzwi, tak ze cały obojczyk ma siwo-bordowy...myslałam czy jechac na przeswietlenie po 21 na szpital czy czekac do rana, ale usnał, patrzylam mu ta reke, rusza sie, nie spuchła ;) mówi ze boli tylko jak sie dotyka....ufff...

Nuuuska No jestes wreszcie..bo juz mówiłam ze jak Cie dzis nie bedzie i nikt nie bedzie wiedział co o Ciebie , to znaczy ze przepadłaś na amen, zostawiajac nas w niewiedzy co do dalszych odcinków Twojego Archiwum X, a przypominam Ci ze my tu czekamy na finałowy odcinek w postaci dwoch kresek, a potem zdjęciem małego Pascalka, wiec sie nam tu nie wykrecisz hahah
Fajnie Kochana ze odpoczełaś na wsi, oj jak mi sie marzy taki wyjazd, najlepiej nad morze, chociaz na tydzien...cisza i spokoj..
Z ta praca nie ciekawie :( az Ci współczuje :( A odezwał sie ktoś od CV? Cisza wszedzie?
Ja sie boje ze jak zaczne teraz odstawiac suplement- wapn to ze na starania w ciagu 4 tyg on nie wzrosnie :( Kurcze myslalam ze mi sie uda spełnic 7 czynnikow, a tu nawet podstawowych nie moge....minerały do bani, hormony tez nie rewelacja...zdecyduje o wszystkim po badaniu minerałów w sierpniu, tak bedzie uczciwie... chce miec poczucie ze zrobiłam wszystko co sie dało zeby miec córcie

Justi_ Moja tez działa ;) Ale wiesz.. zawsze moze przestac hahah a po za tym stara ... z mojej to raczej jony nie lecą, predzej bym powiedziała że ładunki elektyczne hahah Powiem Ci ze od kad ja kupiłam to za kazdym razem jak susze włosy to mam wrazenie ze bedzie to moje ostatnie suszenie głowy i ze zaraz mnie prad porazi....a nigdy nic sie z nia nie działo, ale jakos mi nie lezy.
Obiecałam ze jak nie uda mi sie wygrac tez suszarki z jonami ( bo wyslalam zgloszenie na konkurs ) to ja kupie :) Tylko sie zastanawiam gdzie ja te włoski mam suszyc zeby ta komórke jajową zjonizować hahaha
Justi do lekarza rodzinnego nie ma co isc... dziewczyno u mnie norma 4,20, a ja mialam 5,66 a usłyszalam ze nie dostane skierowania do endokrynologa bo ona nie widzi takiej potrzeby, a jak spytalam-czy wezmie na siebie odpowiedzialnosc jak zajde w ciaze i cos sie stanie..? to odpowiedziala- ze jak sie upieram to mam przyjsc za rok to mi powtorne TSH zrobi... smiech na sali. Powiedziała ze da mi skierowanie jak TSH 10 razy przekroczy norme...czyli co? 42,00 mam miec? Ona twierdzila ze nie ktorzy ludzie maja TSH 100 i normalne zyja..szkoda gadac. Lepiej sie udac do endokrynologa, albo jeszcze lepiej ginekologa-endokrynologa.

Elmo Kochana Twoja corcia, że tak sie troskliwie zajmuje bratem :) Pozazdrościć :)
A co do dawania prezentow, to u mnie jest to samo... Ja juz normalnie wrzeszcze, ze ZERO kupowania zabawek, ze on nie potrzebuje, ze ma za dużo...a za chwile kolejne wieeelgie auto ląduje w domu...a potem gadanie ze rozpuszczony, ze ma za duzo w tyłku.. No ma za dużo i ja to wiem, i widze jego zachowanie... tyle ze to nie ja mu to wszystko kupuje... najgorsza jest moja mama :/ zabawki ze stanow w wielgarnych kartonach przychodza...
jak sie bede wyprowadzac to Wam zrobie zdjecia kartonow w ktorych sa same zabawki...na ten moment mam 3 wielkosci 150 cm na wysokosc i szerokie na 120cm spakowane, a co wieksze to stoi na podłodze

Kirusia sie nie odzywa :( Kiruś zbierz siły Kochana i wróć do nas, chociaż nam napisz co u Ciebie

Ewelin ona jest BOSKA :)) poproszę taką samą małą księżniczkę. Zaczynamy starania za pare dni - pójdę w twoje ślady, będziemy próbować po owu i spróbuję zakwasić się maksymalnie :) od razu po starankach lacibios femina a potem tampon. pewnie wszystkie żołnierzyki wybije, ale może któryś się ostanie :) bardzo bym chciała obalić teorie że z owulacji są tylko chłopcy :)

Airfix ja mam jakąś starą suszarkę philipsa która ponoć "produkuje" jony, podobna do tej z linka który podesłałaś - będziesz włączała przy starankach :)? spróbuję dziś też poeksperymentować z roztworem. a jak dziś nastrój u ciebie? ja myślę, że do sierpnia, uda ci się wszystkie wyniki poprawić. trzymam kciuki żeby wszystko wyszło po twojej myśli, żebyś nie musiała odkładać starań. Właśnie doczytałam twój ostatni post - ja miałam Ca na najniższym poziomie coś około 8, było to w połowie marca, przed łykaniem suplementów, miesiąc później z małym kawałkiem miałam już 9,6. Tak więc uda się i tobie - a ja łykałam w tabletkach tylko 630 mg Ca (a ty możesz od razu brać codziennie dwa razy większą dawkę), resztę wapnia dostarczałam w diecie. Z diety podobno lepiej wchłaniają się minerały tak więc, jeśli teraz nie będziesz łykała Ca, to zadbaj o dietę nabiałową, tak żeby codziennie minimum dostarczać 1200 mg wapnia - wystarczą 3 kubeczki jogurtu Kransystaw wzbogaconego Ca, do tego żółty ser codziennie, tak jak piszesz. Na pewno się uda.

Nusiu tak mi się wydawało właśnie, że wspominałaś o wyjeździe, super że odpoczęliście i jeszcze bardziej super, że cykle zaczynają regulować się! a co do pracy - życzę ci żebyś jak najszybciej miała możliwość zatrudnić się w o wiele lepszym miejscu!...a może macie możliwość pożyczyć pieniądze na wesele od kogoś z waszej rodziny? jak tak można zostawić pracowników bez wypłat?

Marchew jakieś przepowiadające skurcze były w nocy :)?

Kiraa jak się czujesz?

Elmo ja mam podobnie jak ty, muszę ograniczać już rodzinie kupowanie prezentów - zaproponowaliśmy wszystkim żeby zamiast zabawek, kupowali puzzle albo książki. U nas to rozwiązania sprawdziło się. Zgadzam się z tobą - jest coś w tym, że bycie po raz drugi mamą jest pod pewnym względami łatwiejsze - właśnie przez to doświadczenie już i chyba dystans do różnych spraw i do innych osób czytaj teściowych z radami :). ...Ja się śmieje, że przy starszym synku jak był mały i wchodził do piaskownicy biegałam z chusteczkami mokrymi (naprawdę :)) co by w razie czego nie wkładał do buzi rączek z piaskiem, za młodszym już nie biegam z chusteczkami i nie przejmuje się, że jest cały w piachu, we włosach piach, a do domu kawałek piaskownicy przynosimy, przy trzecim dziecku już złapie taki dystans że nie będzie mi przeszkadzało jak będzie piach zlizywało z foremek ;))

...miłego dnia!

Ostatnia edycja:
male liski To co Ci zalezy, codzien myj włosy i susz taka ;) Do tego raz dziennie malowanie paznokci ( tez jony ujemne ) i bedziesz super przygotowana ;) jejj to juz za pare dni.. Kciuki to bede zaciskac najmocniej jak sie da , zeby cos wyszło z tego zakwaszania...bo ja niestety jeszcze nie opracowałam roztworu idealnego hahah
Powiem Ci ze dzis samopoczucie lepiej z tym ze dołek jest...bo nie po to od połowy kwietnia zaczynałam brac suplemenenty ( od maja juz systematycznie,łacznie z dieta ) ,zeby teraz odstawiac :( i wapn wziasc dopiero miesiac przed staraniami. Kurcze, tyle poswiecenia i na nic. A ja chce spelnic 7 czynników, a przynajmniej te podstawowe jak suplementy, mineraly, dieta, hormony..a tu nic nie idzie po mojej mysli.
male liski sprawdzalas w konca ta strone z biorytmem? :)

Airfix zerknij na mój post wyżej bo dopisałam kilka zdań o tym, że ja miałam niski Ca i w miesiąc udało mi się go tak poprawić, że jest bardziej przy górnej granicy. Dzięki kochana - zaciskaj kciuki, dam znać dokładnie kiedy :D. Maluję codziennie paznokcie, to może rzeczywiście przerzucę się też na codzienne mycie włosów i suszenie :)) A mogłabyś mi sprawdzić co mi wychodzi z tym biorytmem? mogłybyśmy też zobaczyć czy sprawdziło się z synkami, jeśli tak można cofnąć się w czasie na tym "kalkulatorze" - jakie dane potrzebujesz?

Elmo ja dokładnie wiem o czym piszesz - to samo jest u nas z dziadkami i bardzo podobne teksty od nich słyszę. Ja tez jestem ostatnio z tych złych bo zabroniłam teściowi kupowania cukierków - sobie wyobraź że mamy tak utarte że w niedzielę jemy obiad u teściów i tradycyjnie przed obiadem teść dokarmia dzieci cukierkami a potem nie chce jeść tylko wymyślają i do tego jeszcze robią wyrzuty że dzieci nasze nie chcą jeść i trzeba z nimi do lekarza iść na badania....brak słów - a do tego teść takich pięknych wierszyków uczył mojego starszego syna że aż wstyd powtarzać ale mi się wydaje że mężczyźni tak mają na starość że cieszą z takich głupot. Mój tata ostatnio za to przeszedł samego siebie będąc na zakupach w Biedronce kupił mojemu starszemu synowi piwo WARKA Radler 0%, pomijając to że mieszamy w tym samym mieście a dziadkowi nie chce się odwiedzić wnuków tylko chce z nimi przez SKYPE rozmawiać.
Co do karmienia to też u mnie było podobnie przy pierwszym synku mocno chciałam karmić a karmiłam tylko do 3 m-ca i koniec, przy drugim też mocno chciałam ale jak się urodził to mi się odmieniło i nie karmiłam go ale miałam troszkę wyrzuty sumienia i rozmawiałam o tym z moją neonatolog i ona powiedziałam mi żeby się nie martwić i że nie wszystkie kobiety czuja taka potrzebę i ważne jest żeby dziecko było przytulane a na koniec dodała że była w takiej sytuacji jak ja i wcale nie widzi po latach że jej dziecko jest inne albo że mu coś brakuje a też jak ja karmiła 1 dziecko troszkę a 2 w ogóle - u mnie w kwestii karmienia najbardziej dokuczała teściowa i cały czas podkreślała że "ona to karmiła swoje dzieci piersią" ale teraz ja to mam w ..... co ona do mnie mówi na ten temat - obrałam taktykę że odwiedziny i spotkanie z teściami raz w tygodniu na obiedzie zupełnie mi wystarcza. To fakt jesteśmy starsze mądrzejsze

Ewelin ależ śliczniutka jest Gabrysia - wcale się nie dziwię że wszyscy na jej punkcie szaleją. powiem Ci że mój starszy synek tez już się chce mocno usamodzielnić - sam chodzi na plac zabaw który mamy za blokiem i do szkoły która jest niedaleko ale trzeba przejść przez 1 ulicę którą widze z balkonu no i co dziennie rano chce chodzić do sklepu po bułki rano - pozwalam mu bo widzę że on przez to czuje się takim "ważnym starszym bratem" ale oczywiście przez to spotykam się z krytyka swojego taty "że wykorzystuje swoje dziecko i że samo powinnam iść". Powiem Ci że mój młodszy synek szaleje wręcz za malutkimi dziewczynkami - nie wiem dlaczego (rozróżnia małych chłopców od dziewczynek) i bardzo marzę żeby ją mieć ale dam sobie więcej czasu na przygotowania i starania - chcę zrobić wszystko żeby się udało (a teść cały czas powtarza że będziemy mieli 3 syna choć wcale mu nie mówimy że mamy zamiar się starać o 3 dziecko). On non stop wypala z tekstami tego typu " jakbyś miała dziewczynkę to by ....to i to robiła a masz synów" i się śmieje jakby mu to sprawiało satysfakcję. Jak już będę w kolejnej ciąży to obwieszczę to całemu światu jak już będę znała płeć, a jak się nie uda to będę szczęśliwa mając kolejne dziecko i przynajmniej będę wiedziała że dużo zrobiłam a córeczka nie jest mi po prostu pisana.
Ucałuj swoja cudną córcię i powiem Ci że jak człowiek widzi że Tobie się udało z córeczką mając 2 chłopców to nadzieja w sercu mocno się rozpala.

Nuuusiu kochana - fajnie że jesteś. Nie ciekawie z tą sytuacją w pracy u Ciebie - faktycznie - kiedyś byłam w podobnej - musieliśmy brać urlop bezpłatny i przychodzić do pracy - to było jedno wielki G.....i pamiętam że tak się nie chciało tam chodzić że szok.
Powiem Ci że tez zaraziłam się od Ciebie tym ćwiczeniem z Mel B - staram się codziennie ćwiczyć z nią te minimum 20 min - a jaki Ty plan wyrabiasz że tak ładnie udaje Ci się gubić te kilogramy?

Piranhiu moi chłopcy a w szczególności starszy tak czasami daje w kość że brak słów - w większości to anioł ale ma te swoje i wchodzi w wiek że strasznie kombinuje i próbuje na ile może sobie z nami pozwolić

Miłego dnia wszystkim życzę

male liski To ok , sprawdze Ci, tylko napisz mi PW jesli chodzi o synkow to date owulacji dla jednego cyklu i dla drugiego, no oczywiscie pełna date dzien, miesiac, rok..:) i date Twoja urodzenia...:) Zobaczymy... ja wlasnie sparwdzalam swoj z 2008 r..ale nie umiem sobie przypomniec czy owulacje mialam w 14 czy w 16 dniu,ale podejrzewam ze w 16dc i wychodzi synek jak malowany ;)
Przeczytałam wlasnie odnoscie wapnia Twojego...no oby u mnie sie tez to tak zadziało.. ale faktycznie sera zoltego nie bede odstawiac....tak z 6-8 dag jem dziennie , no i kakao mi podchodzi jak biore ten lactocontrol, jak zjem jogurt to jest ciezko...:/

aljul To my musimy wszystkim pokazać że właśnie nam się uda mieć te wymarzone córki... ja bym miała nie wyobrazalna satysfakcje jakby sie udało, po 1.spełnienie marzeń, po 2. utarcie nosa całej rodzinie męża.
Ja o płci nie powiem dopóki nie bede pewna, jesli bedzie dziewczynka to OK ( tymbardziej ze teraz nie manifestuje tego głośno ze bym chciała, mówie ogolnie-dziecko ) powiem, a jesli okaze sie ze chłopiec, to bede mowić przez chwile ze nie wiem, ale ze lepiej by było chłopca bo synek chce brata :) :-) a druga wersja to jest jeszcze bardziej hardcorowa- zeby nie powiedziec o ciazy rodzinie meza... Tu ode mnie bedzie wiedzialo pare osob tylko, a tesciowie z ktorymi nie odzywamy sie 5 lat moga sie jedynie dowiedziec od szwagierki , a ze ona jezdzi autem to rzadko wpadam na nia ;) Zima mnie by nie widziala wogole, a jak cos to mam kurtke szeroka...a kwiecien-maj, kiedy bym była najgrubsza to nie bede chodzic w te miejsca gdzie ona bywa ;) Chce calkowiecie utrzec im nosa za to co mi mówiła Ona i rodzina meza- ze dziewczynke to sobie trzeba umiec zrobic.....albo tesciowa kiedys w ciazy mi dala biale malusieńkie lakierki i powiedziala- masz, to mu włożysz.....:wściekła/y:

Ostatnia edycja:
Airfix aha zapomniałam o tym co wcześniej napisałaś o laktozie - jeśli na ser żółty nie reagujesz to w takim razie wcinaj ser i stopniowo zwiększaj sobie ilość w ciągu dnia. Ja też jadłam - przez ten miesiąc co zależało mi na mocnym podniesieniu wapnia - codziennie żółty ser, kilka plasterków dziennie wcinałam tak jak Maran :) bez pieczywa po prostu, jako przekąskę :) zaraz wyślę wiadomość

reklama
Witajcie
Elmo dzięki, że pytasz, wyjazd nam tydzień temu przełożyli na 28 czerwca. powrót 5 lipca.
ja dalej czekam na @. wczoraj lekko śluz był różowy, a dzisiaj cisza. i już 14dfl. a tempkę dzisiaj przespałam.:-)
staram się czytać co u Was, ale brak mi czasu na wszystko, koniec roku się zbliża i full pracy z dziećmi.
pozdrawiam:-D

Do góry