reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

mamakaja Zaglądaj do nas wcześniej :) Chwal nam się tu samopoczuciem. A powiedz mi jak z TSH w ciąży? I czy musisz miec jakies wizyty częstsze u endo?

Justi Ale tak jedno ciasteczko do Inki to raczej grzechem nie będzie...czytalam sklad, ale wydaje mi sie że duzo cukru nie mają, ale tez nie mało..Ja je kupilam ze wzgledu na monotonna diete, żeby przełamać smaki, żeby cos innego przegryź :)

male liski O i właśnie dziękuje Ci ślicznie za to info o białku, o to mi chodziło, ze kompletnie nie wiedziałam ile go można dziennie spożywać. Na każdym produkcie jest podana zawartosc białka, to sobie będe przeliczac zeby było 40-50 :) Ja chyba jednak mniej dostarczam:/ To chyba dobrze?
A wiesz moze jaka max ilosc weglodowanów powinnysmy przyjmowac? ja nigdy nie stosowalam zadnych diet, dlatego mi jest ciezko odnalesc się w tych przeliczeniach i ogolnie w diecie.

reklama
vivienka - ja od nie wiem jak dawna brałam magnez plus b6... bo byłam wiecznie zmęczona... za dużo kawy w siebie wlewałam... po urodzeniu Hani nie wiem czemu przestałam brać... i gdzieś wyczytałam, że magnez i witamina b6 pomaga na niedomoge ciałka żółtego... a że jest dziewczynkowe dlatego brałam po owulacji... niepokalanek też jest dziewczynkowy... brałam bo chciałam zajść w ciąże... w końcu 10 cykli się starałam... to był trzeci z niepokalankiem...

Dzięki dziewczyny :)
Airfix sama sobie " steruje " tsh, chodziłam do endo to takie dawki mi dowaliła ze daj spokój. Lepiej sama sobie z tym daje radę ;-)
Ostatnio miałam 0,400 ileś ale to mi tak spadło po dawce zaproponowanej przez endo. Za jakiś tydzień idę znowu na pobranie, zobaczymy czy trochę sie podniosło, mam nadzieje :)

mamakaja To Ci się zrobiła nadczynnosc polekowa- to nie groźne :) i lepsze dla dziecka niz niedoczynnosc - pytałam :) Ja tez miałam to i powiedział że spokojnie sobie to tarczyca wykorzysta, ale zmniejszył dawke troszke, a teraz juz biorę prawie taką samą jak wtedy kiedy wpadłam w tą nadczynność polekową :) i mam w normie, u mnie hashi sieje spustoszenie :)

Dziewczyny dziewczynkowe A jaki ryż my mamy jeść? Ja kupuje normalny biały długoziarnisty, a gdzies czytałam że lepszy jest brązowy.

Tu jest linka do diety francuskiej tez polecanej przez Tamare- tam mozna wiecej zjesc i widze pewne rozbieznosci miedzy tym co jemy teraz ;) Error :-( at Ingender.com , tam np na chlopca jest zalecany ryz i makaron

Macie jeszcze cos co na in-gender stosują, że niby płeć zależna jest od biorytmu....
Biorhythms gender predictor for FUN - BabyCenter, tam jest wszystko opisane i link podany. wpisuje sie date urodzenia, date kiedy chcemy sie starac ( miesiac ) i klikamy- Biorythm... tam jest wszystko wyjasnione. Pokazuje sie taki wykres z 3 liniami, ale patrzymy tylko na niebieska i czerwona : Nie wiem tylko jak czytać wykres, czy linia przez środek wskazująca fazy księzyca jest punktem "0" a linia powyzej tej lini to plus, a ponizej tej lini -minus ??? Jesli linia niebieska i czerwona sa w pozycji minus to wtedy dziewczynka :) U mnie tak we wrześniu będzie ;))) jesli dobrze myśle ze srodek wykresu to "0"

Tu tez jest to samo o tym biorythmie lepiej wytlumaczone Tłumacz Google

Ostatnia edycja:
Heyka wieczorowa pora :)

Czytam was nabieżąco ,ale kurcze niewiem teraz co do ktorej napisać mialam :(

Ogolnie wiec na angine najlepiej jesc lody wodnie w zadnym wypadku mleczne i nic cieplego!

Ana z dzidzia napewno wszystko dobrze ,niezamartwiaj sie bo to tylko ci szkodzi ;)

Jejku jak was tak czytam to normalnie szok ile wy dziewczyny dajecie z siebie , i wierze w kazda z was ze sie uda !
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

I wogole jak to sie czyta bedac juz w ciąży, znam to uczucie jakie macie pragnac zeby wkoncu zaciazyc.

Ewelinoo wlasnie kiedy ona sie starala i zaszla w ciaze ja tez sie staralam.
Jakos przestalam tu zagladac na etapie gdy dziewczyny studiowaly jej nuba :)))
A potem lekarz potwierdzil ze sie udalo :)
A tu juz malutka na swiecie :)
Chetnie tez zobaczyla jej trujeczke :)
Ale raczej mnie to ominie gdyz piszecie i wstawiacie zdjecia na zamknietym.
W kazdym razie ciesze sie dla niej :)

A mnie dzis caly dzien glowa boli brrrrrr

Pozdrawiam was i spokojnej nocki życzę

Hej,wczoraj napisałam posta,ale chyba go nie wysłałam,blondyna :p

Dziewczyny,piranho,wczoraj znów mierzyłam ph i ten jakby plodny sluz ma ph duzo ponad 5. Pasek w paski :-/ jak to możliwe po prawie 3 miesiącach diety,suplementów,przygotowań,żeby nie działało.a wręcz działa odwrotnie :-/

cześć dziewczyny,
czekam cały czas na wyniki wczorajsze...na razie angina mnie nie dopadła, a mąż zdrowieje - antybiotyk działa. Cały czas myślę o tym, że szkoda że dopiero za miesiąc będziemy się starać

Roszpunka
mi się wydaje, że może organizm dąży do przywrócenia bardziej optymalnego ph, kiedy dłuższy czas zakwaszamy się. Nie martw się - na in gender jest troche dziewczyn które miały mimo diety i suplementów ph wyższe niż dziewczynkowe (5 i powyżej) a mimo wszystko mają wymarzone córeczki :) Wydaje mi się że ważne jest, w tym wszystkim co robimy, zbijanie i utrzymywanie dziewczynkowego ph po staraniach plus przed staraniami np irygacja kwaśna

Airfix zerknę z ciekawości na ten biorytm :) dzięki za linka - wiesz co ale mi się wydaje że mniej więcej ta dieta francuska też pokrywa się z tym co jest napisane w książce Tamary (zerknęłam na ryż i makaron i jest on polecany w diecie francuskiej i w diecie na chłopca i na dziewczynkę - może to są neutralne takie produkty?)

male liski ten biorythm dobrze by było "przetestowac" na tych które są już w ciąży i wiedzą jaka płeć będzie ;) Ciekawe, bardzo ciekawe to....ale jak dla mnie na plus...wypada mi dziewczynka ;) I to juz jest powód że wreszcie jakiś "kalendarz" nie jest przeciwko mnie :-)
Ściągnełam ksiązke Tamary i tam na 7-mej stronie jest taki wykres, kiedy jest wiecej dziewczynek a kiedy chłopcow, od 4 dnia przed owulacja dziewczynka ( z tym że jest tam takie malutkie załamanie , że może z jakis ulamek procenta- na synka, ale jesli sex bedzie wieczorem to wydaje mi sie ze juz 100% dziewczynka ) i po owulacji tez dziewczynka :)
Roszpunka Ja tak miałam z tym PH :blink: ale wziełam ostro się za siebie, podmywanie kilka razy dziennie, irygacje z wody z cytryna i Rephresh co 3 dni ( tak jak pisze na opakowaniu ), zuzyłam z dwa opakowania Rephresha zeby wreszcie pH bylo dobre, a trzecie opakowanie miałam już na staranka, na obnizanie :)

A po tej wit c zaaplikowanej mam chyba upławy:-( tzn taki bardzo gęsty kremowy sluz jest , ale Ph się trzyma 4,4 gdzies ;) pomimo antybiotyku ktory mam brac jeszcze podobno 2 tyg :crazy:

Kupiłam dziś coś takiego PODLASKA PRZYPRAWA W DIECIE BEZSOLNEJ 50g - Dary Natury "przyparwy bez chemii" Ziołowy Zakątek przyprawa w diecie bezsolnej, dość ładnie pachnie, zamierzam kurczaka z tym dziś zrobić

Ostatnia edycja:
Airfix spróbuj zrobić kurczaka posypując go bazylią, ziołami prowansalskimi i dodaj trochę czerwonej słodkiej papryki, pycha

powiem wam, że odkąd jestem na diecie dziewczynkowej stwierdzam że to co lubimy czy nie lubimy to jest chyba kwestia nawyków, przyzwyczajeń - coraz lepiej mi smakują rzeczy nie solone, kawę inkę z mlekiem pije codziennie i bardzo mi posmakowała, gdzie jeszcze rok temu z dobrej woli bym nie sięgnęła po mleko, odzwyczaiłam się od zup warzywnych - wczoraj zrobiłam sobie dzień przerwy od diety, dla dzieci ugotowałam krupnik z warzywami, ziemniaczkami, mogłam zjeść, wcześniej to była jedna z moich ulubionych zup, a wczoraj zjadłam łyżkę i nie miałam ochoty jej dokończyć, wolałam zjeść coś innego. Ale mimo wszystko - chciałabym móc już jeść wszystko, ja zawsze lubiłam sobie dogodzić dobrym obiadem ;) plus deser, jadłam różnorodne rzeczy a teraz głównie ryż, makaron i truskawki na obiad ;/

a wy jak radzicie sobie na diecie? też jest wam ciężko?

miłego dnia

reklama
Hejka! Jestem tylko na chwilkę bo zaraz zjadą się do mnie goście, wczoraj miałam huk sprzątania i nie miałam kiedy was poczytać :-(

Justi, dobrze, że przynajmniej wiadomo co jest przyczyna kataru i będzie można to nareszcie zwalczyć.

Airfix
, będę mocno trzymać kciuki za poniedziałkowe wyniki, strasznie jestem ciekawa jaki masz poziom D3 i progesteronu. Nie powinno się odstawiać Castagnusa w FL, powoduje to wyrzut prolaktyny. Jeśli owulka była w 19-20 dc a serduszka tak jak na wykresie to raczej szans na ciążę w tym cyklu nie ma. Ja bym jednak mimo wszystko nie odstawiała B6, na pewno Ci nie zaszkodzi (mi też początkowo skróciła FF) a dodatkowo zwiększy wchłanialność magnezu.

małe liski, jaki spadek na wykresie, pęcherzyki na pewno dzielnie rosną i produkują estradiol, aż szkoda, że musicie przełożyć starania.

Ana, moje pH moczu na początku ciąży wynosiło około 6, potem zdarzało się 7 a raz nawet 8, potem znów spadło do 6 w późniejszych miesiącach ciąży :-) Z niecierpliwością czekam na zdjęcie z lipcowego USG.

Matik
, jak się synek czuje? Jak Twoje uczulenie, jest coś lepiej?

Elle, sprawdź koniecznie prolaktynę bo to może ona zaniża Ci progesteron, gdyby była wysoka (powyżej 20 ng/ml a już zwłaszcza powyżej 25 ng/ml) to warto włączyć lek obniżający PRL.

Vivienka, nie brałabym Cream of Tartar, to czysty potas a Twój K jest już bardzo wysoki, potas jest łatwo przyswajalny z diety więc lepiej nie przesadzać z suplementami a dostarczać go w pożywieniu, przedobrzenie może nawet zatrzymać akcję serca i zabić. Być może w kolejnym cyklu Twój estradiol będzie wyższy, za to mocno trzymam kciuki, dostarczanie estradiolu z zewnątrz (czy to w postaci leków typu Estrofem czy też w postaci fitoestrogenów) hamuje wydzielanie FSH i wzrost pęcherzyków a to chodzi o to by Twoje pęcherzyki produkowały dużo E2 pod wpływem FSH. Wg mnie jak najbardziej możesz brać B-100 w FL :tak:

ewelin, jak fajnie, że zajrzałaś, buziaki dla Gabrysi!

mamakaja, trzymam mocno kciuki by łożysko się jednak podniosło!

Roszpunka, zrobisz przed staraniami kwaśną irygację wymywając EWCM i będzie dobrze :tak:

Więcej nie doczytam bo już pierwsi goście przyjechali, spróbuję kochane wieczorkiem lub jutro Was nadrobić. Miłej i słonecznej soboty Wam życzę.

Do góry