reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

właśnie wróciłam od dentystki
zdecydowałam się ze powiem o wczesnej ciąży. ona na to że nie szkodzi, że w ciąży to tylko zębów nie można wyrywać.....
wsadziła mi jakiś antybiotyk i mam przyjść w piątek...- mega bolało przez chwile:)
ale oczywiście była też pomocnica która zna moją rodzine i też słyszała o ciąży- no i powiedziała- o to synuś będzie miał rodzeństwo.
tak bardzo nie chciałam na razie nic mówić dopóki nie zobaczę na usg że wszystko jest ok. no cóż ,nic nie poradzę;(
Elle87- chcesz zad\ziałać w dniu pozytywnego testu- dla mnie byłoby to zbyt późno bo owulka dość szybko następowała po pozytywnym teście owu,
Zakrecona- ale gbur, ale większość jest takich lekarzy, ciężo spotkać kogoś miłego i kompetentnego

ja także uzależniłam się od tego forum:zawstydzona/y::tak:

reklama
dziewczyny, pomóżcie bo nie wiem jak pogodzić femibion z resztą suplementów. Staram się o dziewczynkę. zaczęłam teraz brać femibion bo już trzeci lekarz powiedział, że kwas foliowy z femibionu lepiej się wchłania niż zwykły kwas foliowy. Femibion w składzie ma też wit B1,2,6,12, wit C 110 mg, wit E 13 mq.

czy przyjmować poza tym B complex?

czytałam też że należy przyjmować suplementy w jakiś odstępach ale nie wiem dokładnie jak, podeślecie linka,a może któraś z Was ma gdzieś to zapisane i może wklei, bardzo mi to pomogło, dziękuję z góry

Justi masz racje - ja już myślę o kolejnych storczykach, w tym miesiącu kupię na pewno jeszcze jednego :). Ja słodzę ksylitolem - ostatnio zrobiłam drożdżowe ciasto z niedużą ilością ksylitolu, smakowało bardzo dobrze. Jeśli byś chciała wrzucę przepis wieczorem na priv do wątku dziewczynkowego. Znajoma mojego męża miała w ostatniej ciąży cukrzyce i rekompensowała sobie słodycze robiąc sernik na słodziku albo słodząc właśnie ksylitolem, muszę się podpytać o przepis.

Piranhiu dziś będę miała wyniki estradiolu i testosteronu - oby było zielone światło na czerwcowe starania

Justi, cztery godziny siedziała w sumie nad gazetą, ale większość czasu rzeczywiście kolorowała. Ona do takich rzeczy ma wyjątkową cierpliwość - może układać puzzle, rysować, malować, itd.

małe liski pewnie ,że chce przepis :) a powiedz mi ten ksylitol to kupowałaś gdzieś w supermarkecie na dziale ze zdrową żywnością ?? znalazłam tutaj Ksylitol, proszek, słodzik, 250 g - Portal Dbam o Zdrowie tylko widze, że np na allegro sa wieksze opakowania i wychodzi taniej :( moze w jakimś supermarkecie go znajdę ??

Ana87 najważniejsze, że nic nie zagraża twojemu dziekcu i mozesz być o to spokojna, a ludzie trudno niech gadają taka ich natura :(

w końcu do domu ... chce mi się strasznie spać u nas dziś burza, deszcz pogoda idealna do spania :-)

Justi ksylitol kupowałam akurat w Piotrze i Pawle, na 100% będzie też w sklepie ze zdrową żywnością. Wieczorem wrzuce przepis na przepyszne ciasto drożdżowe - będzie ci smakowało :)

Justi - no właśnie, suplementy są mega drogie :szok: u mnie też mąż się nie dopytuje na co kasę wydaję, więc spoko ;-) pozdrawiam również znad kubka mięty :-D

Macy - poważnie Twoja córcia tyle wytrzymuje kolorując? :szok: wow! mój syn jak przez pół godziny sam sobą się zajmuje, to jest święto. On ciągle potrzebuje kogoś do towarzystwa ;-) zazdroszczę w takim razie tak grzecznego dziecka :-D

Piranha - pociągi? Mój synuś też miał fazę na pociągi, ale od co najmniej roku zafascynowany jest strażą i policją - w szczególności aresztowaniem, wsadzaniem do więzienia i strzelaniem - dochodzi do tego, że bierze swoje misie i obwiązuje je rajstopami, a następnie przyczepia do kaloryfera (tzn. wsadza do więzienia :rofl2: masakra! Mam jeszcze pytanie nieco z innej bajki - chodzi mi o tą metodę O+12h. Pierwszy pozytywny test owulacyjny wyszedł mi przedwczoraj ok. 13.00, wczoraj o 17.00 była mega mocna krecha, dziś o 12.00 nie było już żadnej kreski. Lewy jajnik zaczął mnie boleć dziś około 13.00. Szyjka jest bardzo wysoko, śluzu zasadniczo nie ma za wiele (jest mokro i tyle) - wczoraj wieczorem zaaplikowałam replens (tyle co na opuszek palca się zmieściło) i dziś ph mam 4,2. Gdybym miała próbować wspomnianej metody, to kiedy powinnam serduchować? I kiedy faktycznie powinnam zaaplikować ten replens? Oczywiście nie w tym cyklu - ale chciałam wiedzieć na przyszłość.

Katriina, nikt nie powiedział, że ona jest grzeczna. :-D Bywa, ale też bywa z nią różnie - jak z każdym dzieckiem. Ona nie siedziała sama przez cztery godziny. Bywało, że kolorowała sama, ale musiałam jej czytać też polecenia do zadań - typu pokoloruj wagonik z literką m. ;-) Teraz jest płacz, bo wróciła z przedszkola i chce nową gazetę, a nowa będzie za dwa tygodnie. Oj, dzieciństwo jest takie okropne.

Ana u mnie owulka jest ok 24godz jak nie wiecej od pozytywnego testu owulacyjnego stad chce zaryzykowac i zadzialac w tym dniu. Wiem ze Pirania tez tak sie zblizyla w Kajowym cyklu i Zakrecona tez :-)

reklama
Elle powodzenia - niech to będzie szczęśliwy cykl:)

Mam wyniki! Chyba dziewczynkowe :)

Piranha mam już wyniki moich pozostałych hormonów:

estradiol 113,3 pmol/l faza folikularna 46-607
30,93 pg/ml faza folikularna 12,5-166

testosteron 0,62 nmol/l 0,22-2,9

zamówić sobie Saw Palmetto i jeszcze ciut obniżyć hormony, czy nie przesadzajmy? Co z miętą - czy mogę pić, szklankę, dwie dziennie? Do tej pory piłam ok. 3 czasem 4 szklanki mięty dziennie

Katriina męczyłam Pirahnię też pytaniami o O+12 :) więc ci trochę podpowiem - musimy znać dokładny moment owulacji, czy ten ból który czułaś to był właśnie ból owulacyjny? Bo czasem jajniki pobolewają jeszcze na długo przed uwolnieniem jajeczka. Obserwuję siebie dokładnie od paru cykli i raz zdarzyło mi się, że jajniki pobolewały mnie w dniach płodnych, najmocniejszy ból który pewnie był tym bólem owulacyjnym, czułam pare dni później, ale zazwyczaj występuje u mnie jeden rodzaj bólu, od kilku cykli 16 dc i tak na 90% wydaje mi się, że to jest to. Jeszcze potwierdzę to monitoringiem, już zapisałam się na za tydzień. Od tego bólu odliczasz 12 h i działacie. Teoretycznie jest to czas kiedy śluz z płodnego powinien zmienić się na kremowy, a szyjka powinna powoli robić się bardziej twarda. Ale u mnie np. nie ma tego śluzu kremowego - raczej brak jakiegokolwiek śluzu.

Dziewczyny wrzucam na priv przepis na ciasto drożdżowe, najlepsze jakie jadłam, piekę już kilku lat - niezmiennie :)

Justi moi chłopcy mieli możliwość przejechania się w UK taką małą prawdziwą kolejką parową - ale mieli frajdę :) zresztą my też :D

Ostatnia edycja:
Do góry