reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Zakręciu dzięki, że pytasz. Ogólnie dobrze się czuję, czasami coś zaboli, zakłuje. Gdybym tylko mogła pozwolić sobie na więcej jak w poprzedniej ciąży.....
Teraz mam nakaz oszczędzania się dopóki łożysko nie będzie w bezpiecznym miejscu. Fakt, nie jest już centralnie przodujące a brzeżnie, więc miejmy nadzieję że coś ruszyło.....
Maggie wiem !!!! szykujesz się żeby rowerem do mnie przyjechać, Ty kochana Ty... mua mua mua:-)

reklama
Airfix groszek zielony mrożony, świeży - tak, ale ten konserwowy zawiera i cukier i sól, ale może w niedużych ilościach. Wrzuć przepis na kurczaka w cieście naleśnikowym - po prostu obtaczasz kurczaka w cieście naleśnikowym i smażysz :)?
Katriina masz racje, ja tez właśnie mam problemy z zatokami, już 2 tygodnie choruję, nie potrzebuję antybiotyku, tak mi się wydaje, bo generalnie już bardzo dobrze się czuję, tylko jeszcze jakieś wydzieliny mam..:) głupie pytanie - myślisz, że bieg w miejscu, dreptanie w miejscu, w domu, ma też jakiś sens :)? bo pogoda rzeczywiście nie sprzyja - u nas dziś 15-16 stopni odczuwalna temp

Manowce zaopatrz się w testy lh i termometr owulacyjny, ja mam tej firmy bezrtęciowy Termometr Geratherm Basal Bezrtęciowy Nowy !!! (4191267370) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.. Obserwuj śluz, inne objawy jak np. bóle jajnika/jajników...Też dobrą opcją jest monitoring cyklu. Ja mam cykle teraz również regularne, 28 dniowe, a mimo tego owu nie wypada 14 dnia, tylko 16dc. Badanie nasienia jak najbardziej może zrobić twój m. Ale staracie się od niedawna tak więc na razie spokojnie. Miałaś robione badania LH, FSH, progesteronu, prolaktyny, tarczycy...?

Glukoza na czczo we krwi żylnej
TSH (s)
P.ciała przeciw różyczce IgG
P.ciała przeciw toxoplazmozie IgG
Witamina D-25(OH)D

Na razie tylko takie badania pani doktor zleciła, powiedziała, że "staramy się przez rok" i potem, jeśli się nie uda, będzie zlecała coś dalej. Tylko że rok to dość długo i nie chciałabym tak późno rodzić pierwszego dziecka :-( Zastanawiam się czy mogę poprosić o dodatkowe badania, czy mnie odeśle bo to za wcześnie. Wczoraj koleżanka też mi poleciła sprawdzić prolaktynę.

Dziękuję za link do termometru! <3

Hej! Kochane jesteście, że o mnie pamiętacie, naprawdę kompletnie brakowało mi czasu przez ostatnie dni, nadal z tym kiepsko.

bada, GRATULUJĘ z całego serducha!

Antosia, mega GRATULACJE dla dzielnej mamusi i jej na pewno ślicznego synka!

zakręcona, od rana mocno trzymam kciuki za zdrową dziewczynkę, nie mogę się już doczekać Twojej wizyty.

Vivienka
, taki test u jednych dziewczyn ciemnieje do piku jeszcze w tym samym dniu, u innych jest w przeddzień piku (u mnie tak było) a u jeszcze innych na kilka dni przed owulką, jeśli zatem zależy Ci bardzo na synusiu to bym nie ryzykowała.

Ana, jak się czujesz? Może to utrudnienie z aplikacją Luteiny wynikało z rozpulchnienia wywołanego wysokim progesteronem? U mnie pierwsze objawy ciąży pojawiły się dopiero w 7 tygodniu, wcześniej nie było nic a nic.

Dorcia, buziaki i dzięki za smska :-)

manowce, witaj bo chyba jeszcze nie miałam okazji Ciebie poznać. Co do wapnia zalecane dzienne spożycie w naszym wieku to około 1200 mg, w diecie dziewczynkowej zalecane jest spożycie 1200-1800 mg ale należy to stosować tylko do 6 miesięcy. Niestety każda eliminacyjna dieta jest na dłuższą metę niezdrowa a wszelkie niedobory i nadmiary mogą prowadzić reakcjami łańcuchowymi do innych szkodliwych skutków. Polecam zakup testów owulacyjnych, bardzo ułatwiają sprawę. Warto też sprawdzić poziom podstawowych hormonów (a może już sprawdzałaś?) czyli LH, FSH, estradiol, testosteron i TSH w 3 dc oraz progesteron i estradiol w połowie fazy lutealnej, koniecznie też sprawdź poziom prolaktyny (może być wraz z pierwszymi lub z drugimi badaniami). Doczytałam właśnie jakie badania robiłaś, te które wymieniłam możesz zrobić sama na własną rękę, niestety odpłatnie (ja bym nie czekała bo w ciągu tego roku można w razie co podreperować hormony).

małe liski, nie to miałam na myśli, chodziło mi o to, że zazwyczaj wysokoprogesteronowe kobiety mają niższe poziomy estradiolu :-) Każdy ma dużo niższe poziomy estradiolu na początku cyklu niż w połowie FL. Faktycznie są tam 2 błędy, zaraz je poprawię :-), w ogóle te wytyczne takie jakieś "biedne", jak znajdę chwilkę to opracuję lepsze.

gdusia
, dotarły może testy? Martwię się bo zawsze dostawałam z eBay informację o zakupie, wysyłce a tym razem nic. Gdy się zaloguję to jest u mnie w przedmiotach kupionych, daj kochana znać.

Airfix, ja mam kilkanaście storczyków, pisząc o niebieskim masz na myśli Vandę? :-)

maggie, jazda na rowerze to chyba ćwiczenia kardio a one sprzyjają dziewczynce :tak:

Ostatnia edycja:
manowce, witaj bo chyba jeszcze nie miałam okazji Ciebie poznać. Co do wapnia zalecane dzienne spożycie w naszym wieku to około 1200 mg, w diecie dziewczynkowej zalecane jest spożycie 1200-1800 mg ale należy to stosować tylko do 6 miesięcy. Niestety każda eliminacyjna dieta jest na dłuższą metę niezdrowa a wszelkie niedobory i nadmiary mogą prowadzić reakcjami łańcuchowymi do innych szkodliwych skutków. Polecam zakup testów owulacyjnych, bardzo ułatwiają sprawę. Warto też sprawdzić poziom podstawowych hormonów (a może już sprawdzałaś?) czyli LH, FSH, estradiol, testosteron i TSH w 3 dc oraz progesteron i estradiol w połowie fazy lutealnej, koniecznie też sprawdź poziom prolaktyny (może być wraz z pierwszymi lub z drugimi badaniami). Doczytałam właśnie jakie badania robiłaś, te które wymieniłąm możesz zrobić sama na własną rękę, niestety odpłatnie (ja bym nie czekała bo w ciągu tego roku można w razie co podreperować hormony).

cześć :) i od razu dziękuję za wskazówki. napisałam do swojego lekarza z pytaniem o badania hormonów i prolaktyny, mam nadzieję, że wystawi mi skierowanie bez problemów.

Piranhiu super, że jesteś. Pisząc o estradiolu już czułam, że coś pokręciłam :-D jestem bardzo ciekawa jak tam wygląda u mnie estradiol w pierwszej części cyklu, bo zaniepokoiłam się tym ost wynikiem

Vivienka
u mnie taki test owu jak u ciebie ostatni który zrobiłaś, jest na dzień, może czasem dwa dni przed owu

Dziewczynki odpisze juz wiecej wieczorem, a na razie tylko dla Piranhi :) Nie Vanda...ale taki :

Załączniki

• storczyk niebieski.jpg
    storczyk niebieski.jpg
    25,7 KB · Wyświetleń: 36
Airfix, nie kupuj, on jest farbowany (zauważ, że nawet łodygi są niebieskawe ;-)) :-) ....kolejne kwiaty będą białe :-D

Piranha a ja nie umiem hodować storczyków...a są taaakie piękne !!!
U mnie to tylko cytryna ,fikus i kaktusy dobrze rosną ...i tłuszcz na brzuchu również !!!

reklama
Mamakaja wiesz ze ja do Ciebie zawsze i chetnie !!!
Dorcia postanowiłam zrzucić co nieco a przy okazji jak to ma sprzyjac dziewczynce to super ! Poki co przygotowuje sie do boju.
Piranhu dziekuje i super ze jesteś !

Do góry