reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

maran-atha, obojętnie kiedy, są jednak pewne warunki, mianowicie, badanie prolaktyny należy wykonać rano po przespanej nocy i na czczo, poprzedniego dnia lepiej nie jeść obfitej kolacji, nie współżyć oraz unikać większego wysiłku. Przy pobieraniu lepiej się nie stresować :-p bo stres też podnosi poziom PRL, lepiej chwilę odpocząć przed pobraniem (nie pobierać np. bezpośrednio po maratonie po schodach :-)). Warto zrobić od razu test czynnościowy. Polega on na dwukrotnym pobraniu krwi, przy pierwszym pobraniu sprawdzany jest poziom prolaktyny spoczynkowej, potem dostaje się tabletkę 10 mg metoclopramidu. Po około 60 minutach następuje kolejne pobranie krwi, po tym czasie stężenie prolaktyny nie powinno ulec podwyższeniu więcej niż 5-krotnie od pierwszego wyniku. Ja mam właśnie prolaktynemię czynnościową.

Ostatnia edycja:
reklama
cześć wszystkim! :tak:

tyle nadrukowałyście od niedzieli, że ciężko ogarnąć ;-)

byłam dziś na badaniach - wyniki w części będą dopiero za 14 dni (i to 14 roboczych!) :szok: miałam nadzieję, że szybciej się wyjaśni moja sytuacja, a tu jednak przyjdzie mi długo czekać :-( mogę czekać - byle okazało się, że jednak nie jest ze mną tak strasznie źle ....

kristianmartin
- ciesze się, że wszystko idzie po Twojej myśli - zaczynacie nowe życie :tak: trzymam mocno kciuki za jeszcze jedno nowe życie &&&&& w Twoim brzuszku oczywiście &&&&

Kiraa, Nuuuśka - mega &&&&

udanego dnia! :-D

witajcie

Pirahna widzę że dalej stoisz na straży planujących, szacunek :)
jak malutka?? w sumie to już taka mała nie jest, a pamiętam jak dopiero co rodziłaś :D

Katriina, będę mocno trzymać kciuki za wyniki. Czy AMH też sprawdzałaś (miałaś wysokie FSH więc warto)?

monico, Kaja rośnie jak na drożdżach, jest bardzo wesołym i śmiałym dzieckiem (dzis był u mnie kurier z paczka, gdy wyszedł to ze smutna minką mówiła, że ona chce pana hehehe :-D), dużo mówi w porównaniu do Krzysia w tym wieku (jak na babę przystało :-D), kochana jest. A jak tam Twoja 2-latka? :-) Czas zasuwa jak szalony, mam wrażenie, że dopiero kilka miesięcy temu urodziłam córkę a w czerwcu też będzie już 2-latką.

Maran a jak Twoje testy dzisiaj? czujesz jakiś ból owulacyjny?
ja też zawsze miałam długie cykle, owu też późno, a w tym miesiącu jestem w szoku:-)może to zasługa suplementów? ja nie biorę B100.
może też mam prolaktynę podwyższoną, ale już nie będą sobie nią głowy zaprzątać. mi progesteronu nie obniża, a mogłaby trochę:-D

Piranha - zrobiłam AMH, FSH, testosteron, SHBG, kortyzol, Ca-125, 17 OH progesteron. Muszę jeszcze wykonać test z doustnym obciążeniem metoklopramidem, krzywą cukrową z oznaczeniem glukozy i insuliny oraz ponownie TSH i anty TG. Jak już będę miała wszystkie wyniki, to mam się zgłosić do endo-gina. Najgorsze to oczekiwanie:-( dziękuję Kochana za wsparcie :tak:

Kiraa - mi endo-gin AMH (razem z FSH) kazał zrobić między 2 a 4 dc (ale może to nie ma znaczenia). Natomiast AFC robi się chyba w 2 dc (tak wyczytałam).

Ostatnia edycja:
Kiraa, AMH i inhibina B (tylko nie wiem czy inhibinę nie trzeba przypadkiem sprawdzać w konkretnym dc, poszukam) gdyż AFC to badanie USG w 2-3 dc (jakoś nie wyobrażam sobie USG w czasie @ ;-)), ocenia się na nim ilość pęcherzyków antralnych, wyniki mogą być następujące:

* poniżej 4 pęcherzyków - bardzo niska ilość, bardzo słaba lub niemożliwa odpowiedź na stymulację, INV może nie być możliwe

* 4-6 pęcherzyków - niska ilość, prawdopodobnie słaba odpowiedź na stymulację, prawdopodobnie potrzebne duże dawki FSH do stymulacji, wyższe jak przeciętne ryzyko niepowodzenia przy INV

* 7-10 pęcherzyków - obniżona ilość, wyższe jak przeciętne ryzyko niepowodzenia przy INV, szanse na ciążę są słabsze w porównaniu z kobietami o normalnej płodności

* 11-15 pęcherzyków - średnia ilość, odpowiedź na stymulację jest obniżona ale zazwyczaj adekwatna, delikatnie zwiększone ryzyko niepowodzenia przy INV, szanse na ciążę są delikatnie słabsze w porównaniu z kobietami o normalnej płodności

* 16-30 pęcherzyków - prawidłowa ilość, powinna być bardzo dobra odpowiedź na stymulację, dobra odpowiedź na niskie dawki FSH, niskie ryzyko niepowodzenia przy INV, niewielkie ryzyko przestymulowania jajników, duże szanse na zajście w ciążę

* powyżej 30 pęcherzyków - wysoka ilość, prawdopodobieństwo PCOS, bardzo dobra odpowiedź na niskie dawki FSH, wyższe ryzyko przestymulowania jajników oraz hiperstymulacji, bardzo duże szanse na zajście w ciążę.

Inne normy:

ILOŚĆROKOWANIA
Poniżej 5 pęcherzyków
( bardzo mała ilość )
Bardzo słaba odpowiedź na stymulacje.
Małe szanse na uzyskanie ciąży.
5-7 pęcherzyków
( małą ilość )
Słaba odpowiedź na stymulację, konieczne wysokie dawki FSH. Mniejsze niż zwykle szanse na uzyskanie ciąży.
8-12 pęcherzyków
( średnia ilość )
Średnie do dobrych wyniki stymulacji.
Akceptowalne prognozy uzyskania ciąży.
13-20 pęcherzyków
( duża ilość )
Dobre wyniki stymulacji.
Duże szanse na uzyskanie ciąży.
25-30 pęcherzyków
( bardzo duża ilość )
Dobre wyniki stymulacji, niskie dawki LSH. Duże szanse na uzyskanie ciąży. Ryzyko hiperstymulacji.

Poniżej wykres przedstawiający prawdopodobieństwo powodzenia przy INV (Live Birth - zielony słupek) oraz ryzyko nieudanego zabiegu (Cancel - żółty słupek) oraz liczbę uzyskanych komórek jajowych (czerwone wartości) w zależności od ilości pęcherzyków antralnych (oś X).

antrals-under-age-35.gif

Ostatnia edycja:
reklama
Kiraa, znalazłam, że inhibina B musi być sprawdzona w 3 dc:

Test inhibiny

Innym popularnym typem badania jest 3-dniowy test inhibiny. Uważa się, że jest bardzo skuteczny w wykrywaniu przyczyn problemów z zajściem w ciążę, szczególnie związanych ze słabą pracą jajników. To badanie krwi może stanowić kryterium oceny poziomu inhibiny B w krwiobiegu.
Badanie musi być wykonane w trzecim dniu cyklu miesiączkowego. Próbka krwi zostaje przesłana do laboratorium w celu analizy. Uważa się, że poziom inhibiny B związany jest z działaniem jajników i badanie to umożliwia wgląd w ich funkcjonowanie. Przewidywanie funkcji jajników jest często pomocne, ponieważ pozwala określić, czy leki stosowane w leczeniu niepłodności mogą pomóc.

Ostatnia edycja:
Do góry