reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

cześć dziewczynki :tak:
Dorcia - gratuluję coraz niższej bety! :-) oby tak dalej :tak: kciuki cały czas zaciśnięte &&&&

Airfix - ja póki co też tylko się przyglądam, bo nie wiem co z moimi hormonami i w związku z tym nie wiem, kiedy będę mogła zacząć starania :-( w przyszłym tygodniu idę do endo-gina - zobaczymy co mi powie - mam nadzieję, że coś się wyjaśni :happy2: tak jak Ty mam niedoczynność tarczycy :-( u mnie sytuacja wygląda podobnie - od września 2015 roku mój synek pójdzie do szkoły - dobrze byłoby gdyby drugie dzieciątko urodziło się nie później niż przed przyszłymi wakacjami .... ale wiadomo, że plany planami, a życie i tak pisze swoje scenariusze. Porodem się nie przejmuj - ja też miałam traumę jak cholera ( Do szpitala jechałam 3 razy i po wejściu do gabinetu skurcze ustawały ;-) w końcu przyjęli mnie z silnymi bólami o 8.00 rano, a urodziłam o 20.35 (po całym dniu męki, po podanej oksytocynie i jeszcze bez znieczulenia). Do tego podczas parcia trzy razy straciłam przytomność (po dwóch latach okazało się, że od urodzenia miałam wadę serca, która mogła przy porodzie naturalnym spowodować mój zgon). Teraz decydowałabym się wyłącznie na cesarkę - nawet za opłatą.

Airfix i Dorcia - skąd jesteście - jak wnioskuję z Waszej dyskusji na temat porodów, to okolice Krakowa, tak? Ja też jestem z małopolski. Mieszkam na granicy województw małopolskiego i śląskiego - powiat oświęcimski. Do Katowic mam 40 km, a do Krakowa 70 km.

małe liski - dziękuję za 2-dniowy jadłospis :tak: super! ja póki co piję miętę - i to jest jedyne co pokrywa się z Twoją rozpiską ;-) a Twój mąż też się do tego stosuje? czy raczej omija to jedzenie szerokim łukiem? nie żartuj z tym PCOS! moje wyniki wskazują na to cholerstwo - mam jednak nadzieję, że tak się nie okaże. Faktycznie przy PCOS widać na obwodzie jajników wiele jednakowych pęcherzyków, z których mogą powstawać torbiele - stąd nazwa policystyczne jajniki. Mam jednak nadzieję, że u Ciebie to nie będzie wskazywało na PCOS.

ilaczek - ja chętnie oddam Ci trochę hormonów, które warunkują płeć męską ;-) chciałabym mieć córeczkę, ale moje hormony coś niestety nie współpracują :-(

Nuuuśka - możesz dać namiary na tą super endokrynolog? ja tak chodzę od lekarza do lekarza i póki co nie widzę efektów. Mam wizytę w przyszłym tygodniu u endo-gina - zobaczymy co powie. Ale nie zaszkodzi się zapisać do jakiejś ekspertki w tej dziedzinie.

krystianmartin - ładna fryzurka :tak: trzymam mocno kciuki za Twój szczęśliwy cykl &&&&&

aljul - ja ze słodyczami też mam taki problem ;-) niestety je uwielbiam .... :zawstydzona/y:

Matik - masakra z tym włamaniem :szok:

bada - witaj :-) ja też będę próbowała się starać o córeczkę :tak:

Piranha - nie wiedziałam, że szczepienia mogą zwiększać ryzyko autyzmu? masakra :szok: faktycznie wielokrotnie słyszałam, że może pojawić się podwyższona temperatura, marudzenie dziecka czy też brak snu, ale autyzm ? no to właściwie lepiej nie szczepić !?

reklama
Katrina czy mieszkasz gdzieś koło Jaworzna ???
Ja do Krk mam 30 km...ale mieszkam od "drugiej strony"

Krystianmartin &&&&&&&&&&&&&&&&&

Nuuśka jak tam ?

Lilly , Gorgusia jak samopoczucie !!???

Maggie WYWOŁUJĘ CIĘ ....wracaj mi tu natentychmiast !!!!

Bada WITAJ .....trzymam kciuki za maleńką panieneczkę !!! Mówi się że po poronieniu łatwiej zajść w ciążę bo organizm jest "nastawiony" na ciążę !!! ZACISKAM KCIUKI i już niedługo będziesz się chwalić II na teście !!!

Ustaliłam onkologa na 20 marca ... byłam w szoku że takie krótkie są terminy !!!

Ostatnia edycja:
Dziękuje dziewczynki za miłe przyjęcie,właśnie dlatego zdecydowałam się odezwać na waszym wątku,bo jesteście bardzo przyjazne :-):-)
mam pytanie do Pirani (naszej ekspertki) chcę zrobić ok.21,22 dnia cyklu progesteron,tsh i prolaktynę tylko nie wiem czy jest sens jeżeli to była ciąża biochem, czy poczekać do @ i w następnym cyklu ?

Dorcia - tak, mieszkam mniej więcej od strony Jaworzna, ale w powiecie oświęcimskim. A Ty z drugiej strony Kraka, czyli mniej więcej gdzie? Chyba nie znam tamtych terenów :zawstydzona/y:

katrina kochana lekarka przyjmuje w Poradni na ul. Powstańców 31, nazywa sie dr Kierat-Pająk ale podobno tak samo rewelacyjna jest dr Izbicka, rowniez przyjmuje w tej poradni, ale tez prywatnie w gabinecie :tak:

czesc dziewczyny.jak zalezy wam na okreslonej plci to najlepiej sprawdzcie sobie"kalendarz chinski plci"sprawdzilam go na 14 osobach i wszystkim sie sprawdzilo.Niewiem jak to wytlumaczyc.Dieta napewno nie ma nic do tego!moja kuzynka nie nawidzila od zawsze ani kwasnych ani solonych rzeczy -przewaznie jej dieta byla mleczna i delikatna,nic pikantnego,nic ostrego i ma trzech chlopcow,nastepna kolezanka uwielbia wszystko co kwasne i ostre-i tak bylo od zawsze!i co?ma dwie dziewczynki.KOlejna rzecz niby im blizej owulacji to chlopak,im dalej to dziewczyna,gdyby tak bylo to wszystkie dzieci z inseminacji bylyby chlopcami gdyz robi sie ja dokladnie w owulacje.moim zdaniem tylko kalendarz chinski jest skuteczny gdyz w okreslonym czasie komorka jajowa jest naladowana ujemnie i wtedy jak magnes przyciaga plemniki meskie albo dodatnie i przyciaga wtedy zenskie.Pamietajcie tylko ze w tabeli licza sie tylko lata pelne ukonczone a nie rocznikowe.Pozdrawiam i zycze wam wszystkim tego czego tylko sobie wymarzyliscie-chlopczyka lub dziewczynki.

Elle, mi się wydaje, że tu chodzi o podwyższenie progesteronu wytwarzanego przez nasz organizm (co czyni np. B6), Wild Yam to fitoprogesteron, zresztą tego typu preparaty przyjmujemy w FL a wówczas jest już po zapłodnieniu a więc płeć jest już genetycznie zakodowana. Sprzyjają sytuacje gdy w FF tempki są wyraźnie wyższe w porównaniu do poprzednich wykresów co może świadczyć o wyższym poziomie progesteronu a niższym estrogenu niż zazwyczaj. Warto sprawdzić Ca, Mg, K i Na.

Annette, wyniki wydają się być w porządku tylko ten testosteron dość wysoki jak na te normy (zbyt wysoki może zaburzać owulację) no i progesteron zdecydowanie za niski. Czasem niski progesteron wynika z niskiej jakości pęcherzyków i komórek (powstaje wówczas mniej jakościowe ciałko żółte produkujące mniej progesteronu), jeśli to jest powodem to wówczas warto pomyśleć nad polepszeniem tej jakości np. gonadotropinami. Ja bym sprawdziła progesteron w obecnym cyklu, przy tak niskim potrzebne są w FL znacznie większe dawki najlepiej połączenia Duphaston + Luteina.

małe liski, dzięki kochana! Drobne pęcherzyki mogą występować przy PCOS ale wówczas występuje też szereg innych objawów, jak np. podwyższone LH i poziom androgenów (może to dotyczyć testosteronu całkowitego, testosteronu wolnego, dehydroepiandrosteronu (DHEA), siarczanu dehydroepiandrosteronu (DHEAS), androstendionu lub 17-hydroksyprogesteronu (17-OHP)), nie zawsze te pęcherzyki świadczą o PCOS, podobno 8-25% kobiet w wieku rozrodczym ma budowę jajników charakterystyczną dla PCOS, a nie ma tego zespołu (to są podobno jakieś zaburzenia metaboliczne). Sprawdź najlepiej jak najszybciej poziom podstawowych hormonów

Nuuuśka, zasuwa ten czas, już niedługo pierwsze serducho i tabletka Estrofemu :-) Dziś dzień miałam nieciekawy i stresujący ale pocieszam się, że jutrzejszy dla równowagi będzie na pewno lepszy ;-), niestety Kai zrobił się katar więc pewnie dlatego była taka marudna ostatnio. M właśnie zabrał dzieci na zakupy a ja miałam nakaz się położyć i odespać te nieprzespane nocki ....no i piszę do Was zamiast spać :-D (i tak bym nie zasnęła a nie lubię bezczynnie leżeć ;-)).

Matik, współczuję przeżyć, po takiej lawinie pechów na pewno spłynie teraz na Ciebie lawina szczęścia. Do mojego domu kilka lat temu też było włamanie, 2 włamywaczy (wiedząc o naszej obecności w domu) najpierw grzebało przy zamku, potem znaleźli w ogródku łopatę i uderzali nią w drzwi tarasowe, szyba była antywłamaniowa więc nie mogli sobie poradzić, pies ze strachu uciekł ;-), zadzwoniliśmy na policję ale zanim przyjechali to włamywacze uciekli.

aljul, faktycznie to smutne ....od jakiegoś czasu jest epidemia autyzmu, pewnie właśnie przez te szczepionki, ich sprzedaż to trzepanie niezłej kasy więc nasze dzieci są otruwane dla czyjegoś zysku a te informacje o możliwych powikłaniach są sprytnie ukrywane przed rodzicami, co za okrutny świat. Dobrze, że M ominęła grypa, mojemu też się wtedy udało ;-)

lilly, ja właśnie ostatnio zaczęłam czytać co może się stać jeśli nie zaszczepię, natrafiałam na posty o listach od Sanepidu, groźbach kar, nieprzyjemnościach w przychodniach ...ale jakoś wiele mam nie szczepi więc może jest to możliwe w PL?

Vivienka
, jeśli poziom prolaktyny jest wysoki (może sprawdź go?) to niestety trzeba czasu, z lekami na pewno będzie szybciej niż bez, trzymam kciuki by jak najszybciej wróciły cykle owulacyjne. Ja Kaję odstawiłam gdy miała około 8 miesięcy ale wcześniej już karmiłam bardzo rzadko (odstawiałam ją metodą bardzo stopniową poprzez eliminowanie kolejnych karmień), pierwszy okres przyszedł gdy Kaja miała już skończony roczek ale nie brałam żadnych leków na obniżenie prolaktyny.

bada m, witaj i rozgość się! :-) Z nami na pewno uda Ci się zaplanować śliczną, zdrową córeczkę. Progesteronu nie rób w 21-22 dc ale w połowie fazy lutealnej (np. w 7 dpo jeśli trwa ona 14 dni) ....no chyba, że cykle masz jak w zegarku z owulacją w 14-15 dc :-) Jak najbardziej możesz w tym cyklu sprawdzić progesteron i pozostałe wymienione przez Ciebie hormony.

Monisia, kalendarz chiński to lipa za przeproszeniem, już wiele z dziewczyn na naszym forum opisywało jego "skuteczność", zresztą mój synek powinien być dziewczynką wedle niego ;-) Dieta musi być restrykcyjna i stanowi ona tylko jakąś część z wpływających na płeć czynników, tutaj dziewczyny próbują wziąć pod uwagę 7 czynników by zwiększyć szanse do 80-90%, na razie na naszym forum od 5 czynników wzwyż jest skuteczność 100% :-) Nie można mówić, że coś nie działa bo koleżanka nie soliła i jadła dużo nabiału, to tylko malusieńki ułamek (to ułamek diety, która z kolei jest ułamkiem wszystkich czynników). Odstęp od owulacji prawdopodobnie nie ma znaczenia o czym już tu pisałyśmy, z forumowych statystyk wynika, że skuteczność odstępu oscyluje w okolicy 50% :-) Również życzę wszystkiego dobrego :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Monisia witaj. Kalendarz chiński jak sprawdzałam na innych to w większości się sprawdzał ale u mnie niestety zawiódł:-( w 2 ciąży

Do góry