reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Vivienka, ciężko cokolwiek powiedzieć o wykresie, nadzieje dałby sukcesywny spadek tempki w dół i pojawienie się EWCM, trzymam kciuki! Zapewne masz jednak wysoki poziom prolaktyny a ona blokuje wydzielanie FSH i LH.

A co to jest EWCM? Nic mi to nie mowi :( Jak myslisz kiedy powinna byc jakas poprawa po tych tabletkach na zbicie prolaktyny?Biore je juz/dopiero dwa tygodnie, myslisz ze powinnam pojsc do lekarza po jeszcze jedno opakowanie? Prosze pomoz mi :zawstydzona/y: Co ma robic,co brac zeby pierwsze co przyszedl okres i normalny cykl :baffled: helpppp

reklama
Maran dziekuje za wyjasnienie staram sie polapac w tych wszytskich skrotach ale czasem jest ciezko

Ilaczek ale mnie zmarwilas tymi badaniami,ja już się cieszylam ze w tym miesiącu będziesz celowac i za trzy miesiące będziesz mogla nam powiedziec ze bylas na badaniu i jest chłopczyk. Twój maz jeszcze nie robil badan prawda? Robilas jeszcze jakies badania procz hormonow.Dziewczyny ze staraniami na dziewczynke robia jeszcze Mg i Ca a my na chłopczyka tez powinniśmy zbadac cos?
Moge sie zapytac ile zaplacilas za badanka hormonow?

Tutaj znalazłam ciekawy artykul na temat testosteronu może się przyda tym co planuja chłopczyka,Czytalam o tym w meskim czasopiśmie:

„Protesteronowa dieta i trening
Ci, którzy mają testosteronu nieco za mało i chcieliby mieć go
więcej, również nie są bez szans. Dwie podstawowe metody podniesienia poziomu testosteronu to: właściwa dieta i odpowiedni dobór ćwiczeń fizycznych.
Jeśli chodzi o dietę, to musisz pamiętać o tym, aby:
- nie przesadzać z kaloriami - codziennie spożywać ilość kalorii odpowiadającą potrzebom Twojego organizmu; nadmierne "obcinanie kalorii" w diecie albo jedzenie zbyt obfitych posiłków zaburza produkcję testosteronu,
- jeść mięso: drób, wołowinę, wieprzowinę, ryby - badania dowiodły, że dieta wegetariańska prowadzi do obniżenia poziomu testosteronu, nawet wtedy, kiedy ilość spożywanego białka była taka sama u osób jedzących mięso i wegetarian; polecamy szczególnie chude czerwone mięso, które jest bogate w cynk, minerał sprzyjający produkcji testosteronu,
- jeść zdrowe tłuszcze - naukowcy ustalili, że zarówno nasycone, jak i nienasycone tłuszcze powodują podwyższenie poziomu testosteronu, ale z przyczyn ogólnozdrowotnych lepiej wybierać produkty bogate w tłuszcze jednonienasycone: awokado, orzechy, nasiona, oliwę z oliwek,
- jeść produkty zawierające cholesterol HDL: czerwone mięso i jajka - osoby trenujące z ciężarami, w których diecie jest dużo produktów bogatych w ten "dobry" cholesterol, mają nie tylko wyższy poziom testosteronu, ale także szybciej i wyraźniej budują mięśnie i siłę,
- jeść warzywa kapustne: brokuły, kalafior i kapustę - zawierają one związek chemiczny o nazwie indol-3-karbinol, który oprócz tego, że ma działanie antynowotworowe, to jeszcze powstrzymuje proces przekształcania testosteronu w estrogen,
- unikać picia alkoholu - alkohol powoduje do obniżenia poziomu testosteronu, ponieważ jest swego rodzaju katalizatorem przemiany części tego hormonu w żeński hormon estrogen.
Ćwiczenia aerobowe - takie jak bieganie, jazda na rowerze czy pływanie - zmniejszają poziom testosteronu. Badania wykazały, że u mężczyzn, którzy w ciągu tygodnia przebiegali około 130 km tygodniowo, poziom testosteronu mieścił się zazwyczaj w dolnych 20% normy.
Dlatego, jeżeli zależy Ci na zwiększeniu poziomu testosteronu, powinieneś ograniczyć trening tego rodzaju i zastąpić go lub przynajmniej uzupełnić treningiem siłowym. Pamiętaj, że poziom hormonu męskości zmienia się w ciągu doby. Najwięcej jest go rano, a najmniej około godziny 20. Dlatego, jeżeli planujesz coś, do czego testosteron mógłby się przydać, umów się na rano.”

Piranha czytalam neistety tez o tych szczepoionkach i zaczelam sie tez zastanawiac czy wogole warto szczepic dzis dzieci... wkoncu polowa szczepionek to moim zdaniem przedawnione choroby ktore naparwde zadko/prawie wcale w naszych krajach nie wystepuja..

Kiraa swietna fryzurka!!!!Mialam taka dwa lata temu :-)

Vivienka czytałam już gdzieś ten artykuł:-)my bardzo często jemy jajka, prawie codziennie, mięso czerwone też, mięso praktycznie codziennie, sałatki z oliwą z oliwek, brokuły, a z alkoholu całkowicie mój m zrezygnował, czasami zdarzy nam się pół lampki wina czerwonego.
na chłopczyka to potas i sód można sprawdzić.
ja za swoje badania hormonków: testosteron, estradiol, fsh, tsh i lh zapłaciłam 119zł. najdroższy chyba był testosteron - 30zł. a tak reszta coś koło 20zł.
innych badań nie robiłam, no poza progesteronem w zeszłym cyklu w 6dfl.
w tym cyklu też będę robić jeszcze progesteron w połowie fazy lutealnej.
mój mąż wybiera się jutro zbadać hormonki, zobaczymy jak mu praca nie przeszkodzi, ale chce bardzo zbadać.
w ogóle powiem Wam, że on bardziej mnie dopinguje niż ja jego:-D
chyba zacznę z nim ćwiczyć siłowo;-)

Ostatnia edycja:
Witam,jakiś tydzień temu trafiłam na Wasz wątek i tak odczytałam go od Nowego Roku do teraz i jestem pod wielkim wrażeniem Waszej profesjonalności :-)jestem mamą 2 chłopców i przydała by się córka,chodź wątpie żebym miała tyle zapału i chęci do walki jak Wy,pewnie zakończe na tym,że chciałabym urodzić zdrowe dziecko po prostu :)

Staranka zaczęliśmy w listopadzie,jakie było moje szczęście gdy 2 tygodnie temu pojawiły się 2 krechy na teście,jednak moja radość trwała tydzień i w ubiegłą środę szpital,usg i samoistne poronienie czyli ciąża biochemiczna :wściekła/y: ryczałam jak głupia,ale lekarz jak to- zwykle- tak bywa,więc na razie jestem dobrej myśli i oby się to nie powtórzyło,mamy zielone świtło bo wszystko pięknie się oczyściło,ale teraz trochę się boje kolejnej ciąży, trzeba być dobrej myśli :-)

bada m. witaj dużo optymizmu I powodzenia w starankach zycze:)

Ilaczek no I orientowalam sie ile u mnie sie płaci za te badania hormonów I wychodzi, ze za hormony:testosteron, estradiol, fsh, tsh i lh musze zaplacić 85 E drogo, ale chyba zrobie bo sobie nie daruje jak nie zrobie...:zawstydzona/y:tylko może lepiej zrobić w sierpniu jak juz pobierzemy troche te suplementy przed staraniami bo teraz to nie wiem czy sens jest... a najwyżej w Pl zrobie mężowi I ewentualnie sprawdze sobie tylko testosterone co myslisz?

matik a czemu Ciebie nie ma ??? :szok: aaaaa ja wiem kochana juz czemu !! Bo jak wyszly dwie krechy o z tej radosci usunelam juz Cie ze staraczek i zapomnialam potem wrzucic spowrotem przepraszam :zawstydzona/y: zaraz uzupelnie :D a co za badanka robilas ze tak dlugo bedziesz czekac ? w ogole ktory wpisac cykl staran kochana teraz ?

aljul hehe my w niedziele zrobilismy Oli porzadek w ciuchach zimowych, czesc juz wynieslismy a tu sie okazuje ze snieg jeszcze moze spasc w przyszlym tygodniu....cudasnie :dry:

mamartusia ja tak mam po owulacji jak juz sie zblizaja te koncowe dni :-pto rano po zmierzeniu chcialabym zeby juz byl wieczor zeby juz niedlugo mozna bylo mierzyc znowu a dzien mija strasznie leniwie i dluuugo :wściekła/y: wykres malutki ale bardzo ladny !! :))

lilly no wlasnie - snieg ma padac !! tez to wczoraj uslyszlam i az mnie zmrozilo...a ja juz kwiatki na balkon chcialam kupowac, no pieknie. Jak sie czujesz kochana w ogole ?

vivienka ja przez prawie pol roku nie wiedzialam co to EWCM :wściekła/y:dopiero mi dziewczyny uswiadomily bo wstyd bylo zapytac zeby wyszlo na to ze zielona komplentnie jak pietruszka w temacie :cool2:

piranha jak mija dzionek kochana ? lepiej sie juz czujesz ?

attachment.php

Starających się : 6
Oczekujących na staranka : 13

KWIECIEŃ 2014 :

Matik2012 - termin @ 03.04 ( cykl starań )
Kiraa - termin @ 05.04 ( 6 cykl starań )
Annette - termin @ .04 ( 5 cykl starań )
a
nias2 - termin @ 0.04 ( 6 cykl starań)
Nuuuśka - termin @ 11.04 ( 11 cykl starań )
krystianmartin - termin @ .04 ( 24 miesiąc starań )

W OCZEKIWANIU NA STARANKA :

maggie2205 ( kwiecień 2014 )
ilaczek ( kwiecień 2014 )
Elle87 ( kwiecień/maj 2014 )
milla ( maj 2014 )
Justi_ ( maj/czerwiec 2014 )

roszpunka ( wiosna/lato 2014 )
małe liski ( czerwiec 2014 )
czarna_perła ( czerwiec 2014 )
kate.. (lato 2014 )
Airfix ( lato 2014 )
ania_g21 ( lato 2014 )
Katriina ( lato 2014 )
Dorcia ( styczeń 2015 )

Ostatnia edycja:
reklama
Maran-atha faktycznie drogo. a może zrób sobie chociaż sam testosteron i estradiol? tak przed rozpoczęciem suplementów i przed staraniami, będziesz wiedziała jak wpłynęły suplementy na Ciebie. ja żałuję, że nie zrobiłam badań miesiąc temu, ale akurat 2-3dc wypadł mi w weekend a u nas laboratorium nie czynne w weekend.
bada witaj:-)

Do góry