reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Hejka!

Ja dziś z oczami na zapałkach, Kaja ostatnio kiepsko śpi a tej nocy to już wyjątkowo (dodam, że w dzień nie chce już spać). Przeczytałam wczoraj ten artykuł Związek szczepień z autyzmem udowodniony! « Dziennik gajowego Maruchy, w którym jest napisane, że oficjalnie potwierdzono, iż po szczepionkach istnieje zwiększone ryzyko autyzmu, problemow z mowa i innych podobnych uszkodzeń układu nerwowego. Kaja kilka dni temu była szczepiona i od kilku dni fatalnie śpi, zasypia na króciutko a potem marudzi, zestresował mnie ten cytat :-:)

Analiza tego materiału dowodzi jednoznacznie, że urzędnicy CDC wiedzieli o bardzo wysokim ryzyku zachorowań na autyzm, na zaburzenia snu, zaburzenia mowy i o innych poważnych uszkodzeniach Centralnego Układu Nerwowego, związanych z rtęcią, zawartą w preparacie zwanym tiomersal.

zakręcona, pamiętam, że mi też objawy ciąży (senność, zmęczenie, mdłości) nasiliły się w 7-8 tygodniu ...ale jeszcze trochę a wejdziesz w najpiękniejszy drugi trymestr - świetne samopoczucie, pierwsze ruchy dziecka ...wiadomość o jego płci :-)

maran-atha, dieta i suplementy wpływają na hormony ale jeśli gospodarka hormonalna jest w tych niepożądanych granicach to nie jest tak łatwo to zmienić i na pewno potrzeba na to więcej czasu, nie ma co liczyć na to, że po 6 tygodniach diety testosteron i estradiol z bardzo niskiego wzrośnie nam do wysokiego ...czasem dieta niestety nie wystarczy.

krystianmartin, wyglądasz szałowo, ta fryzura to strzał w 10-tkę, niech ta zmiana pociągnie kolejne :-)

Kiraa, też tak pomyślałam, że skoro wysoki poziom gonadotropin sprzyja poczęciu córeczki (the gonadotropins and progesterone favor conception of a girl) to Fostimon powinien być Ci na rękę :-) W sumie B-50 możesz brać, on działa dość delikatnie a zawiera jeszcze inne ważne witaminy z grupy B (jak np. B12, która zapobiega poronieniom). Tak, w 3 dc sprawdź LH (kH mi się z akwarystyką skojarzyło bo to twadość węglanowa, którą często mierzyłam :-D), FSH, AMH, TSH, estradiol, testosteron, Na, K, Ca i Mg.

ilaczek, TT w PDF'ie Tamary jest wymieniony jajo suplement dla kobiety a nie M :-)

Annette
, a z jakiego powodu lekarz przepisał Ci CLO? Faktycznie lek ten upośledza endo i śluz (działa antyestrogennie pobudzając tym samym produkcję FSH, dokładnie odwrotnie jak łykany przez Nuśkę Estrofem, który dokładając estradiol zmniejsza wydzielanie FSH). A możesz mi przypomnieć poziom swoich hormonów? Do stymulacji lepsze są leki na bazie Letrozolu (Femara lub zamienniki) a jeszcze lepsze gonadotropiny, te ostatnie podobno wręcz pomagają na endo. Czasem podobno stymulacja (chodzi tu zwłaszcza o gonadotropiny) podnosi jakość pęcherzyka i komórki jajowej, z lepszego pęcherzyka powstanie lepsze ciałko żółte.

Ostatnia edycja:
reklama
piranha wiec wynika z tego, ze suplementy i dieta musza u niektorych trwac zdecydowanie dluzej niz to minimum 6 tyg. Ja diete,choc nie wiem czy moge tak napisac, poprostu zmienilam troche w swoim odzywianiu w poruwnaniu do tegoco bylo kiedys stosuje juz od ponad roku, nie jest to dieta strikta chlopczykowa, ale jem duzo mniej mlecznych rzeczy. A powiedz mi prosze czy testosteron i estradiol moge zbadac w innym dniu cyklu niz 3? No teraz jak zobaczylamu Ilaczel ze te chormony nie zwrosly zbyt szybko to musze zbadac swoje z jakiego pulapu startuje.

maran-atha, testosteron w dowolnym dc (ale nie w okresie okołoowulacyjnym) a estradiol najlepiej w 3 dc (sprawdza się go też na 2 dni przed owulką by ocenić pęcherzyki i w połowie FL by ocenić wydolność ciałka żółtego). Jeśli mocno zależy nam na planowaniu to warto sprawdzić poziom hormonów gdyż to dość istotny czynnik.

Pzepraszam za bledy, ale pisze z tableta i tak ciezko widziec caly tekst...
piranha no mi zalezy by byl chlopiec bo u mnie to by bylo 3 dziecko, wiec chce zrobic wszystko co tylko moge by zwiekszyc szanse... dziekuje za wyjasnienie

Piraniu kochana cały czas nie daje mi spokoju ten mój niski progesteron. bardzo chciałabym go podwyższyć... pamiętam że kiedyś pisałaś że używałaś kremu naturalny progesteron i tak myślę czy go nie kupić? znalazłam taki:
SARATI NPC Krem - Naturalny Progesteron w Kremie (4019005161) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
czy ten krem będzie lepszy niż stosowanie wild yam w kapsułkach? czy krem też się stosuje zaraz po owulacji?
Dziewczyny na pewno nam się wszystkim uda zajść w ciąże z wymarzonymi dzieciaczkami do lata 2014 :tak: nie ma innej opcji...
Maran doskonale Cię rozumiem, mimo iż to będzie moje drugie dziecko ale potem trzecie też chciałabym zaplanować córcię z małą różnicą wieku ;-) może Twoje hormony są dobre :-) ja mimo że mam testosteron i estradiol dobre to z kolei progesteron niski i chyba dopiero od maja zaczniemy bo też mam stracha :-D jeszcze pójdę zbadać tak jak dziewczyny Mg, Ca ;-)

witam się z rana z porannym słońcem po śniadanku i z kubkiem zielonej herbaty:-)
jestem w świetnym nastroju i zaraz z moją córcią najmłodszą jadę do ortodonty, nie mam jej z kim zostawić, a więc popatrzy jak Pani mamie będzie gumki zmieniać w aparacie:-D
Tak Piraniu wiem, że Tamara pisała o TT w swoich zapiskach.natomiast mój mąż ćwiczy od dawna mięśnie swoje i zażywa TT na wzrost testosteronu, jest wskazany bardziej dla mężczyzn. więc niech bierze, zresztą ja u niego widzę po miesiącu poprawę, ma częściej ochotę na seks, wcześniej to ja zawsze miałam;-)a on tak średnio:tak:
Maran - atha, będzie dobrze, tylko też zaplanuj suplementy na co najmniej 3 cykle i w 4 starania. chociaż u Ciebie może być inaczej niż u mnie, ale lepiej brać dłużej te suple.6 tygodni to za mało na zmianę fizjologi człowieka.
dla mnie mleko nie istnieje od stycznia, jogurt chyba ostatni raz jadłam w grudniu. nie jem w ogóle nabiału. magnez i wapń dostarczam tylko tyle co w owocach i warzywach. grzeszków miałam tyle co by można policzyć na palcach jednej ręki na razie. ale to raczej słodyczowe minimalne przekąski - z łakomstwa:-D

życzę Wam miłego dnia
pozdrawiam

Piranha kochana czytałam ten artykuł...mój bratanek ma stwierdzony autyzm....w wieku 5 lat zaczął mówić !!! Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Piranju, moje hormony robione w 3 dc

TSH 3 -1.63 mlU/l norma: 0,27-4,2
PRL 122 ml/U/l 83-622
Estradiol 44,65 pg/ml 12.5-166
Testosteron 0.347 ng/ml 0.084-0.481
FSH 6,3 mlU/ml (2.5-10.2)
LH 5,6 mUl/ml (1.9-12.5)

Progesteron 11,55 (7 dni po owulacji), biorę 2xduphaston tak jak mówiłaś.
Czy widzisz tutaj jakiekolwiek wskazanie do Clomidu????
Lekarz mi go jeszcze nie przepisał tylko powiedział, ze zapewne będzie mi potrzebny :baffled: a nie raczył nawet spojrzeć na moje wykresy temperatury!

Nuuuśka, no niestety, termin kolejnej ok 2.04.

Ostatnia edycja:
reklama
Witajcie :)

Maran-atha :-D to tak jak ja - też jeszcze hormonów nie sprawdzałam, a już zakładam że mam bardziej chłopczykowe :) więc może się wymienimy - ja poproszę twoje dziewczynkowe :)

Ilaczek to stuk! ja się witam z kubkiem maślanki :-)

Pirahniu to może tej nocy Kaja da ci więcej pospać - po burzy słońce :) u mnie to się sprawdza, zawsze po gorszym dniu przychodzi lepszy :)
Mam pytanko - miałam robione usg tydzień temu - lekarz stwierdził, że jest wszystko jak najbardziej ok, ale cały czas po głowie chodzi mi jedna rzecz, o której wspomniał: zapytał się, czy w lewym jajniku miałam stan zapalny, odpowiedziałam, że nic mi nie wiadomo o tym :). Mam na wyniku napisane - lewy jajnik z licznymi drobnym pęcherzykami. Prawy jajnik z dwoma pęcherzykami 13mm i 16 mm. Endometrium - 9. Badanie miałam robione 12 dc. Jak zapytałam sie czy można oszacować na podst wielkości pęcherzyków kiedy pękną, powiedział, że za 3 dni. Jak widać po wykresie nie pękły po 3 dniach..tak teoretycznie czy te liczne drobne pęcherzyki nie wskazują na PCOS :)? Hormonów jeszcze nie sprawdzałam

ania_g kiedy zaczynacie starania - może w czerwcu :)?

Do góry