reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

kiraa tak dokladnie, natka prawdopodobnie przeszla dwie ciaze biochemiczne pod rzad - miesiac i dwa miesiace temu, a w tym miesiacu sie udalo. Starala sie podobnie jak ja, troche ponad rok :tak:

reklama
hej laski :) pamiętacie mnie jeszcze? :p czytam Was cały czas ale jakoś wbić się nie mogę ;/
nuśka i ilaczek - napiszcie mi proszę jak paczki dojdą...
zapisałam się dzisiaj na usg 3d dopiero na 21 marca... może wtedy dowiem się kto mieszka w moim brzuszku... zadzwoniłam dzisiaj do szpitala aby się zapytać co z tą wizytą u endokrynologa... z tego co zrozumiałam to mam spotkanie z konsultatnem 24 marca! No co za kraj... gdyby mi teściowa nie dosłała euthytoxu to nie wiem co bym zrobiła... 4 marca też idę na spotkanie z lekarzem i może wtedy się dowiem co z tą tarczycą... tak przy okazji...

marchew Ty lepiej nic kochana o lekarzach nie mow - masakra :confused2: ja musze sie zapisac do endokrynologa bo przeciez nadal nie wiem jak zazywac Euthyrox, sama go praktycznie dawkuje a wczorajsza wizyta nie wyjasnila kompletnie nic,a lekarz ktory mial pomoc okazal sie kompletnym eh...nie powiem kim.

lilly ja to normalnie wczoraj doszlam do wniosku, ze chyba na prawde mam pecha :zawstydzona/y:kolejny lekarz idiota..a ja w kropce, bo piranha kochana, pomocna, ale ciezko sie leczyc bez usg cokolwiek dobrze ocenic eh. Mam nadzieje, ze za tydzien dowiem sie czegos wiecej, moze tam znajdzie sie ktos bardziej kompetentny, z wieksza wiedza i lepszym podejsciem do tematu.

attachment.php

Starających się : 6
Oczekujących na staranka : 12

MARZEC 2014 :

anias2 - termin @ 02 .03 ( 5 cykl starań)
krystianmartin - termin @ 09-12.03 ( 23 miesiąc starań )
Kiraa - termin @ 13.03 ( 5 cykl starań )
Annette - termin @ 21.03 ( 4 cykl starań )
gochaa - termin @ 23.03 ( 1 cykl starań )
Nuuuśka - termin @ .03 ( 10 cykl starań )

W OCZEKIWANIU NA STARANKA :

maggie2205 ( marzec 2014 )
ilaczek ( marzec/kwiecień 2014 )
Elle87 ( kwiecień/maj 2014 )
milla ( maj 2014 )
Justi_ ( maj/czerwiec 2014 )

roszpunka ( wiosna/lato 2014 )
małe liski ( czerwiec 2014 )
czarna_perła ( czerwiec 2014 )
kate.. (lato 2014 )
Airfix ( lato 2014 )
ania_g21 ( lato 2014 )
Dorcia ( styczeń 2015 )

Ostatnia edycja:
Katriina, zachowaj odstęp pomiędzy kwasem foliowym i magnezem (oraz preparatami z Mg), najlepiej porozkładaj suplementy w ciągu dnia. Ile jest Ca i Mg w tym Calcium Citrate? Pytam bo widzę, że zakupiłaś jeszcze sam magnez, ważne by nie przesadzić z ilością Mg w stosunku do Ca.

Annette, progesteron dość kiepski ale już to chyba pisałam, warto go podnieść bo przy niskim progesteronie endometrium może być źle przygotowane do implantacji. Powtórz może teraz w połowie FL progesteron i estradiol. Warto tak jak napisała Kiraa zrobić test z metoklopramidem (test czynnościowy) by wykluczyć prolaktynemię czynnościową, która może też powodować niewydolność ciałka żółtego. Łykasz progesteron w FL?

Wkleję Wam moje wyniki ze szczęśliwego Kajowego cyklu:

FSH - 7,11 mIU/ml
LH - 2,77 mIU/ml
Estradiol - 48,59 pg/ml
Testosteron - 22,91 ng/dl (norma 6,00 - 82,00)
Progesteron - 17,92 ng/ml
Prolaktyna test czynnościowy:
Prolaktyna - 15,25 ng/ml
Prolaktyna po MCP - 199,1 ng/ml

Annette, (widać, że u mnie prolaktynemia czynnościowa trochę mieszała obniżając LH, wcześniej przed kuracją B-100 mieszała dużo mocniej) ..ale niskie LH to zwykle niski testosteron co było mi na rękę :-D

Kiraa, w sumie racja, jeśli zadziałacie 8-10h po owulacji (o ile faktycznie będzie już kilka godzin po) to albo plemnik z tamtych staranek już dopadł ofiarę i poprawiny nic nie zmienią albo tamte plemniki nie dały radę więc warto wpuścić nowe :-D

Nuuuśka, owulka prawdopodobnie była w 25 dc bo przecież wtedy był ten silny ból, ja tylko tak gdybam dlaczego OF zmienił zdanie ;-) i że jeśli nawet byłaby później to serducha były, zakładamy jednak, że była w 25 dc :tak: (pasuje do tego idealnie spadek tempki a potem lekki wzrost przedowulacyjny, do tego raczej nie mogła być później skoro pęcherzyk na USG był już tak wypasiony). Nie nastawiajmy się na ten cykl (z uwagi na endo), lepiej mieć miłą niespodziankę jak gorzkie rozczarowanie. Takie skoki jak u Natki zazwyczaj świadczą o czulszym ośrodku termoregulacji, na zajście w ciążę nie mają wpływu. Sama zobacz - u niej coś się odblokowało, dwie ciąże biochemiczne pod rząd a trzecia udana, u Ciebie też się coś odblokowało i meta tuż tuż za zakrętem :tak:

Ostatnia edycja:
piranha tzn wiesz ja wiem ze ovufr myli sie czesto bo sama z tego powodu wczesniej zamknelam na Nim konto, owulcje mialam potwierdzona a ovufr wyznaczalo ja kiedy indziej.
Poza tym bol owulacjny jaki byl w sobote byl tak silny ze gdybym mogla, biegalabym po scianach :cool: Czy moze byc tak, badz czy tez zdarza sie czesto, ze po takim bolu owulacja nastepuje w innym dniu /dwa dni pozniej ? Pytam czysto teoretycznie, no ale chyba nie prawda ? Ten glupi ovf znowu miesza w glowie, chyba zostane przy samym FF, czlowiek za duzo mysli, jak co chwile pokazuja sie nowe informacje i te ich glupie wyliczenia procentowe na ile dzis mozesz byc w ciazy :wściekła/y:
Ja sie Kochana w ogole nie nastawiam choc wiem ze cuda sie zdarzaja, staram sie byc spokojna i za wiele nie myslec o tym :happy:Czyli przyjmujemy ze dzis jest 5 dpo wiec estrofem jeszcze dwa dni biore :tak:
A co do natki - to ona miala pierwszy taki ladny wykres powiem Ci - inny od wszystkich bo te gorki widzialam juz pare razy i konczyly sie I I :rofl2:

Nuuuśka, górki i dołki nie wiem czemu wiele dziewczyn stresują a one zazwyczaj dobrze świadczą - o dużych wyrzutach progesteronu i estrogenu, wolałabym na swoim wykresie właśnie takie górki niż stabilną linię :-) Ja mam niską czułość ośrodka termoregulacji więc te moje górki na moim wykresie były niskie a dołki płytkie ;-), jednak gdy oglądam wykresy niektórych dziewczyn z FF to szok - prawdziwe Himalaje :-) Dopisałam wyżej ale może już nie miałaś jak doczytać - kolejnym aspektem przemawiającym za owulką w 25 dc była wielkość pęcherzyka na ostatnim USG, wątpię, że owulacja była później. Co do bólu - to zależy co go powoduje, u mnie ewidentnie powodował go płyn z pękniętego pęcherzyka bo obserwowałam bardzo długo cykle i ból pojawiał się nagle około 24h po piku LH, trwał kilka godzin i po tym czasie zanikał. Faktycznie niefajne te wyliczenia na OF, jakoś FF bardziej do mnie przemawia ...i też mam do niego sentyment :-) Bierz do 7 dpo 2x1 Estrofem a potem zmniejsz dawkę do 1x1. Nie masz możliwości sprawdzenia jutro poziomu progesteronu (wspominałaś, że będzie to raczej trudne)?

piranha dowiedzialam sie ze moze kolezanka jutro mi pobierze ze kurier ktory przyjezdza z wynikami powinien jutro móc zabrac te moje, ale pewnosci nie mam, sprobujemy i zobaczymy tylko powiedz mi kochana czy ja na badanie progesteronu musze byc na czczo ? Bo ostatnio bylam, ale wiem ze nie na wszystkie hormony trzeba :happy:
no wlasnie pecherzyk - jesli w srode mial 21x20mm to nie wierze ze dotrwal do poniedzialku choc powiem Ci, ze nawet jak na sobotnia owulacje byl pewnie juz duzy - jesli estrofem zmniejszyl jego szybkosc wzrostu czyli mozemy zalozyc ze np rosl na dobe nie 2 a 1mm to w sobote mial okolo 24x23mm wiec hmm duzy nie ? Nie za duzy ? :eek: Myslisz ze jesli uda sie jutro zbadac progesteron to wynik powienien byc wyzszy z racji drugiego podejscia do owu, czy wcale niekoniecznie ? ostatnio w 7dpo wynosil 18,5 ale to pamietasz pewnie ;-)
A co do gorek - mnie sie one bardzo podobaja !! Nie wiem dlaczego ale o wiele bardziej od tych wszystkich stabilnych moze wlasnie dlatego ze pamietam jak wazne sa wyrzuty progesteronu i estrogenu w tym zeby wszystko poszlo jak nalezy :))

Ostatnia edycja:
krystianmartin, dzięki Kochana, właśnie ludzie chyba nie zdają sobie z wielu rzeczy, takich dla nas oczywistych, sprawy, ale nic, jesteśmy silne!! dzięki

Kiraa słonko, ściskam mocno. a kto wie, może właśnie te bóle i owulka w tym terminie, to znak, że właśnie maleństwo chce teraz, czyli rok później jednak do Was przyjść

anufifi ciekawe jakie te notatki, ale pomysł z tym opisem jest super, faktycznie im nas więcej tym ciężej się połapać

Justi, no dokładnie... brak słów. a co do alergii, to sprawdźcie faktycznie, u mojego taty wszyscy myśleli, że on popala papierosy, a ciągły kaszel był od alergii na roztocza

Piraniu, dziękuję. powtórzę tylko za dziewczynami, jesteś kochana i niezastąpiona

Katrina, kochana, a suplementy zamawiasz od jednego sprzedawcy? udało Ci się znaleźć takiego, który ma wszystko?

Marchewko, oczywiście że pamiętamy, co za pytanie

Nusia, kurcze, wiesz, trafiasz po prostu na typowych lekarzy na nfz, ja myślałam, że to tylko ludzie gadają głupoty, że jak za państwowe pieniądze, to lekarze mają wszystko w nosie, ale to chyba jednak prawda... Kochana, popatrz może w tych linkach, na gazecie jest tego sporo, a ten wątek z wizażu przeszukiwałam pod kątem Katowic i tez jest trochę lekarzy, tez tych na nfz.
DOBRY GINEKOLOG / ENDOKRYNOLOG - kogo polecamy - Strona 145 - Forum Wizaz.pl
Katowice - "Biała lista" dobry ginekolog - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl

Nuuuśka, 24 mm to jeszcze dobra wielkość (dla niektórych dziewczyn takie pęcherzyki są już przetrwałe ale dla większości są w porządku i są z tego dzieci :tak:). Do badania progesteronu absolutnie nie musisz być na czczo (jedynie do badania prolaktyny). Drugie podejście nie będzie mieć tu wpływu, po prostu ciałko żółte powstało z innego pęcherzyka i dużo zależy od jego wydolności. No pamiętam, że był ponad normę dla tego laboratorium :-)

lilly, moc buziaków dla Ciebie! :-*

Kiraa, i jak tam, były poprawiny czy nie? Ucałuj ode mnie Kireczkę i Kiranka :-D

Ostatnia edycja:
reklama
piranha a no widzisz tak mi sie wlasnie wydawalo, ze nie wszystkie hormony trzeba robic na czczo ale dobrze ze potwierdzilas :) Jak mi sie jutro uda, to poprosze o pobranie estradiolu, wiem ze wynik nie bedzie wiarygodnym ale moze bysmy zobaczyly dzieki temu jaki jest teraz, czy wysoki, bo jesli bedzie bardzo wysoki to bedzie jasne ze to zasluga estrofemu, ale moze nie az tak bardzo ? nie wiem sama jak myslisz, warto to w ogole pobierac ?

lilly Slonce juz patrze :** dziekuje Ci ogromnie !

Do góry