Annette, to wyniki z 2-4 dc? Nie sprawdzałaś LH i FSH? Prolaktyna piękna.
Nuuuśka, rozumiem, że podawanie estrogenu opóźnia wzrost pęcherzyków ale na LH nie powinno mieć to wpływu (a jesli to był faktycznie dojrzały pęcherzyk ze wzgórkiem jajonośnym to moim zdaniem nie Estrofem tu zawinił) gdyż estrogeny właśnie pobudzają wydzielanie LH. Jeśli nie było owulki to ta mała dawka 1x1 estradiolu nie zaszkodziła, mogła delikatnie opóźnić wzrost pęcherzyka ale bez problemu on nadgoni. Niestety cięzko stwierdzić jakie będzie endo przy dawce 2x1, trzeba to sprawdzić doświadczalnie. Nie chce mi się jednak wierzyć, że jeśli faktycznie to był dojrzały pęcherzyk z tym wzgórkiem to nie pękł gdyż dzień wcześniej wzięłaś Estrofem - przecież pęcherzyk był dojrzały a estradiol nie zmniejsza LH ale wręcz je pobudza. U Ciebie tak jakby te piki LH były za słabe, mogła tym razem zawinić choroba (a licho wie, wiem, że dziwny zbieg okoliczności, że drugi cykl z większą dawkę estradiolu i podobny scenariusz ale nie potrafię tego racjonalnie wyjasnić i czytałam jedynie o hamowaniu wzrostu pęcherzyków co jest logiczne), mam taki pomysł by w kolejnym cyklu dać szansę Pregnylowi (ale w dawce 5000 a nie podwójnej) ale do tego musi być koniecznie USG w przedowulacyjnym okresie pokazujące pęcherzyk wielkości np. 20-22 mm. Jeśli owulki nie było to jeszcze na pewno będzie więc rób codziennie testy, wiem, że wydłużony cykl jest dołujący ale wierzę, że jego finał wynagrodzi Ci to czekanie. Dobrze, że w środę USG i podpatrzymy co tam się dzieje, ciekawe jak grube jest teraz endo. Zastanawiam się jak poprawić Twoje endo bez zewnętrznej suplementacji estradiolem, bez odpowiedniego stężenia androgenów w płynie pęcherzykowym nie jest możliwe prawidłowe stężenie estrogenów, może sprawdź poziom DHEA i w razie co kup Bioseron DHEA (dziewczyny łykają go w dawkach 25,50, 75 mg, cytat:
the body uses DHEA to make androgens and estrogens)?
czarna perła, warto przy okazji sprawdzić LH i FSH, czasem pewnych rzeczy na pozór nie widać, do tego te hormony mają wpływ na poziom estradiolu i progesteronu, warto znać ich poziom, tym bardziej, że można je sprawdzić tylko w 2-3 dc.
małe liski, gwarantuję, że statystyk nie popsujesz
Dzieci dziś coś marudne i kłótliwe, ciężko mi się skoncentrować na tym co piszecie, czuję się od rana zmęczona i nie doczytuję postów :-(