reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

zakręcona, przyrost o 428% w 3 doby :-) Beta w sam raz jak na skończone 4w+4d, super!

Nuuuśka, to są jednak inne testy i a w tym cyklu stosujesz je pierwszy raz, do tego po zamieszaniu z tymi 40-tkami więc jedna wielka niewiadoma :-D, być może inny pęcherzyk nadgonił i faktycznie było/będzie lada moment drugie podejście (więc LH nie zdążyło opaść do niskiego poziomu). Ciąża w poprzednim cyklu była więc meta tuż tuż, endo masz jak z bajki więc testujemy i cierpliwie czekamy na odpowiedni moment, który na pewno niebawem nadejdzie :-) Ale przecież w dniu, w którym robiłaś USG i był widoczny dojrzały pęcherzyk ze wzgórkiem to Estrofemu już nie brałaś, Estrofem wzięłaś w najmniejszej dawce dopiero w 5 dniu po USG więc na tamten pęcherzyk już nie miał wpływu. Ale zamieszanie, jesli owulki nie było z tamtego pęcherzyka to na pewno dojrzewa/dojrzał inny i cierpliwie czekamy :-)

ilaczek, B6 obniża poziom estrogenu i może jeszcze bardziej wydłużyć FF, sprawdź najpierw poziom progesteronu w połowie FL. Tempka spada więc trzymaj rękę na pulsie i rób testy :-)

reklama
piraniu - ok, dziękuję.
Hormony sprawdzę, mam nadzieję, że w następnym cyklu 2dc nie wypadnie mi znowu w weekend.
A progesteron w połowie fl zrobię.a może coś jeszcze?
Wysłałam ci mail odnośnie asg przed chwilą.
A teraz czatuję na owu :-D

Piraniu to jeszcze ja dopytam sie cos. Piszesz do Ilaczek ze temperatura spada i zeby robila testy....mozesz powiedziec o co chodzi z tym spadkiem??

Piraniu, dzięki za te normy, fakt moja jak licząc od OM jest mikra, ale przypomniało mi się tez że na tej ostatniej felernej wizycie ginka mi powiedziala, że te dwa tygodnie wcześniej pęcherzyk był o tydzień mniejszy niż wynikało to z OM, więc jeszcze chwytam się każdej nadziei, że będzie dobrze tylko dzidziuś jest mniejszy niż myślimy...

Dorciu, niech beta leci na łeb na szyję!!

anias ja mierzyłam tylko raz, żeby nie mieć takich właśnie rozterek, ale tez zobacz, przy drugim mierzeniu już jest nieco inna temperatura początkowa termometru, bo juz trzymany czy dowcipnie czy w buzi ta chwilkę, zawsze zapisywałam tylko tą pierwszą tempkę

Nusia no co za głupia tempka, dlaczego ona spadła!! z testów to dla mnie ten 16dc jest pikowy, reszta takie przed albo zaraz po piku, no ale temperatura spadła... bo ten 18dc nie wiem czy nie ciut za jasny na pik. a Ty kochana stosujesz teraz jakieś inne paski? nie te co kiedyś, nie? kurcze, może one mają inną czułość i Twój prawdziwy pik na nich wygląda na taki jaśniejszy

małe liski, jak masz zdjęcia przed i po Waszego mieszkanka i będziesz kiedyś chciała wrzucić, to ja chętnei popatrzę. a jaka jest potem satysfakcja jak się widzi różnicę co się samemu zmieniło i jak to wygląda

zakrętko cudowna betka!! super wynik kochana!!

ja rano byłam na becie, standardowo wynik jutro, ale może wyślę męża jeszcze dziś, on potrafi te babki urabiać
w jakiejś gazecie o różnych takich dekoracjach i bibelotach handmade znalazłam zdjęcie super pokrowców na jaśki zrobionych na drutach w takie warkocze i korci mnie, żeby lecieć kupić włóczkę i spróbować je zrobić...

Piranju, to wyniki z 3 dc. Fsh i LH robiłam w październiku więc ich nie powtarzałam. Wyniki: FSH 6,3 mlU/ml i LH 5.6 ml/Ul/ml.
Byłam dzisiaj u ginekologa i się załamałam. Bez żadnych badań, bez nawet wglądu w moje obserwacje cyklu powiedział, ze najprawdopodobniej nie mam jajeczkowania i zapisze mi coś na stymulację kiedyś... :no: Oczywiście mnóstwo pytać dlaczego tak późno mi się zachciało i że pewnie już się nie uda.
Muszę poszukać jakiegoś dobrego gina w Łodzi bo oprócz niepłodności niedługo na depresję się będę leczyć.

anias, rosnące pęcherzyki produkują estrogeny a estrogeny obniżają podstawową temperaturę ciała (PTC), im większy pęcherzyk tym więcej estrogenu produkuje, duży poziom estrogenu inicjuje pik LH, zatem spadająca na wykresie mocno tempka (a zwłaszcza wraz z pojawiającym się EWCM) zwiastuje intensywny wzrost pęcherzyków i zbliżającą się owulację.

lilly, ja wiek ciąży obliczam dodając 14 dni do długości FL. U Ciebie owulka raczej była na pewno w 17 dc (pasuje to zarówno pod względem wykresu, plusika na teście owulacyjnym jak i plusika na teście ciążowym). Zatem dziś skończysz dokładnie 8 tygodni (masz obecnie skończone 7t6d) i zaczniesz 9 tydzień. Będę mocno trzymać kciuki za piękny przyrost!

Annette, szok po prostu, słów mi brak, co za lekarz, na jakiej podstawie tak powiedział? Poszukaj koniecznie innego lekarza, warto pomyśleć nad stymulacją. A progesteron i prolaktynę sprawdzałaś?

Piranju, prolaktynę sprawdziłam 122,4 mlU/l. Progesteron sprawdzę w tym cyklu, mam wyniki z października 11.55ng/ml w 22 dc.

Annette, warto pomyśleć nad stymulacją i koniecznie wspomagać FL sztucznym progesteronem gdyż Twój wynik jest za mały ...warto powtórzyć progesteron bo może tylko w tamtym cyklu był tak niski albo pechowo badanie było przed wyrzutem tego hormonu. Na jakiej podstawie gin postawił taką "diagnozę"?

Ostatnia edycja:
reklama
Piranju, po owulacji będę brała Duphaston, (wyprosiłam dziś receptę od lekarza!!!) czy stymulacja jajeczkowania musi być powiązana z monitoringiem? I czym najlepiej stymulować?
Gin postawił diagnozę "braku owulacji" na podstawie moich kłopotów z zajściem w ciążę. Wyniki dobre więc musi nie być owulacji.

Do góry