reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Piranha, Dorcia Nuuuśka o tak.... nadrabiamy. Dzisiaj miałam sen... byłam w szpitalu trzymałam w ręku córcie a mój M powiedział, że nie widział mnie jeszcze takiej szczęśliwej a ja di\o niego" Bo mam wreszcie pełną rodzinę, teraz jesteśmy juz wszyscy":-D

Piranha martwią mnie plamienia. dzisiaj miałam rózowe jak przed @ i tak ciągle czyli 4 dni @ 5dni plamień.

reklama
Piranha bardzo bym chciala ale jakos mam dzis zle przeczucie... tak jak do wczoraj bylam na tak tak dzis jakos opadl mi entuzjazm....

A z ta beta nikt nie wie?

anias, buziak! :-) Chciałam kiedyś iść na medycynę ale stwierdziłam, że bez przysłowiowych pleców może być ciężko ;-), ostatecznie skończyłam Inżynierię Środowiska na Polibudzie, jakiś czas studiowałam też Informatyke ale 2 fakultety naraz mnie niestety przerosły. W liceum chodziłam do klasy o profilu biologiczno-chemicznym i od zawsze biologia mnie fascynowała, do tego stopnia, że mi szkolna wiedza nie wystarczała i doczytywałam w Biologii Villego ;-) Jedną z moich większych pasji jest akwarystyka :-)

Nuuuśka, Estrofem blokuje w ten sposób owulację, że dostarczamy organizmowi w tabletkach estradiol, wówczas organizm dostaje fałszywy sygnał, że pęcherzyki mocno przyrosły (estrogeny produkowane są przez wzrastające pęcherzyki Graafa) i wówczas przysadka hamuje produkcję FSH, które to pobudza pęcherzyki do wzrostu, myślę jednak, żebyś jutro nie łykała już Estrofemu, zazwyczaj jest zalecany w 8-12 dc czyli zakończenie 2 dni przed planowaną owulką, ja zakładam u Ciebie owulkę w poniedziałek skoro nadal negatyw więc lepiej od jutra nie łykaj. Przy cienkim endo dziewczyny biorą nawet dawkę 3x3 Estrofemu (9 tabletek dziennie) więc to co zaleciła Ci ginka to bardzo malutko. Estrofem można brać też podobno po owulacji przez kilka dni (np. 5 dni po, należy zakończyć przed terminem możliwej implantacji) by pogrubił endo do momentu zagnieżdżenia zarodka, może zagadaj o to lekarza? Podobno Estrofem nie hamuje mocno wydzielania gonadotropin, które stymulują owualcję, jednak w jakimś stopniu wykazuje działanie hamujące.

krystianmartin, raczej to nie torbiel bo byłaś przecież na USG, być może powodem jest wysoka prolaktyna, może to też być związane ze zbyt niskim poziomem estrogenów, będzie dobrze ...gdyby się nie udało (a uda się) w tym cyklu to może następny z CLO + Estrofem + Pregnyl + Duphaston? Dobrze, że sprawdzą Ci prolaktynę w szpitalu bo w razie co warto też dorzucić Bromergon/Dostinex/Norprolac, z taką armią wspomagaczy na pewno się uda, wierzę, że Twój lekarz dobrze się tym zajmie.

Olusia, według mnie każda kobieta ma jakiś tam ułamek bety w krwi ale już wynik w okolicy 3 (czytałam gdzieś, że powyżej 2) świadczy na pewno o ciąży. Ja mam dobre przeczucie i naprawdę czuję, że Ci się udało, zasługujesz na to po tym wszystkim!

piranha czyli dzis jeszcze te 3 tabletki ale jutro juz nic a nic tak ? :blink: dobrze kochana, w takim razie tak zrobimy. :tak: spytam o to lekarke, moze cos sensownego powie, a jak nie to bedziemy pewnie dalej same kombinowac :happy: Zrobie jeszcze tescior okolo 20 :blink:a czy jutro mam juz robic aplikacje ?

Olusia, szczerze powiedziawszy nie wiem jak to się ma do transferu :-), niektórzy lekarze zalecają w przypadku cienkiego endometrium łykanie Estrofemu również przez kilka pierwszych dni fazy lutealnej - chodzi o to by maksymalnie pogrubić endometrium przed zagnieżdżeniem zarodka. W fazie lutealnej również produkowany jest estradiol (w ciąży to wiadomo - rosną kosmicznie i estrogeny i progesteron), podobno dużo większe szanse na ciążę są przy podawaniu w FL estradiolu i progesteronu niż samego progesteronu:

Innumerable studies have attempted to demonstrate that hormonal support of the luteal phase during ovulation induction cycles improves pregnancy rates. None has, however, so far been able to confirm the validity of such treatment conclusively, possibly because most studies only utilized progesterone substitution. Since luteal phase endometrium also requires estradiol support, this study attempted to investigate whether hormone substitution with progesterone and estradiol would be more successful in improving pregnancy rates.

Potem w artykule opisane jest szczegółowo doświadczenie a na koniec konkluzja:

A combined estradiol and progesterone substitution of the luteal phase of ovulation induction cycles increases the overall pregnancy rate.

Myślę zatem, że Twój lekarz bardzo dobrze robi zalecając Ci łykanie obu hormonów :tak:

Nuśka, ja bym jutro zaczęła aplikację sody i odstawiła Estrofem :tak:, może warto go łykać faktycznie przez kilka dni po potwierdzeniu owulki na monitoringu.

Ostatnia edycja:
piranha dzieki Ci Slonce :** ale myslisz o Estrofem-ie i Duphastonie razem ? Czyli aplikacje zaczynam jutro co 4h. Nanioslam juz 3 poprzednie wykresy zeby bylo Ci lepiej patrzec, reszte zrobie jutro. Zle ze nie mam tego ostatniego wykresu ale trudno eh. :-(

krystian hej hej kochana ! :* widzisz, co tu sie mi podzialo jak Cie nie ma , wykres mi sie zbuntowal :angry:

Nuuuśka, tak :tak:, Estrofem i Duphaston razem ale ten pierwszy do np. 5 dpo a drugi do 11 dpo, w 12 dpo rano test i jeśli plusik to nadal Duphaston. Daj znać jak wieczorny teścik i w razie co zapałki w oczy i polowanie na pik :-D Ale się napracowałaś z wykresami, dzięki :-*

Piranha zapomnialam napisac... do crio podchodzilam na cyklu sztucznym, czyli bralam estrofem tylko i przed transferem reszte lekow... Transfer mialam w 14dc, dzis jest 21dc wiec do @ jeszcze troszke.... tym bardziej ze w sumie nie wiem kiedy teraz dostane, chyba jak odstawie leki jak mi sie nie uda... albo sama przyjdzie... hmmm nie wiem....

reklama
Olusia, zapewne na cyklu sztucznym @ przychodzi po odstawieniu leków (coś jak podczas przerwy przy braniu pigułek antykoncepcyjnych), naprawdę mocno wierzę, że u Ciebie ten cykl będzie trwał długie miesiące :)

Do góry