reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Witajcie dziewczyny,
Trochę mnie mało bo chorujemy trochę, mały w przedszkolu a ja łapię po kolej.
Daria gratuluję synka, będzie mała różnica wieku, a brzuszek malutki i zgrabny i jeszcze jak na trzecie dziecko to wogóle super
Ewelin no to już tak całkiem 100 % owo możesz szaleć z zakupami dla malutkiej
Nie doczytałam wszystkiego bo padam, ale wszystkim chorujacym zdrówka a za staraczki &&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Miłego wieczorku

reklama
Hej.
Co prawda padam na twarz, ale postanowiłam do Was zajrzeć. Dziś byliśmy na balu integracyjnym pierwszoklasistów. Kuba się wybawił i przy okazji ja też zaliczyłam kilka tańców z moim pierwszaczkiem.

Macy to super, że nie będę sama ufff. Z tego co wywnioskowałam chcesz drugą dziewczynkę?? Fajnie to będziemy startować razem jak się uda i nic po drodze się nie wydarzy.

Daria brzuszek zrgabniuszek.

Oczy niebieskie widział na bank ptakulca ale, że to 15 tydz to jeszcze nie chciał na 100% powiedzieć. Bez obaw, śpij spokojnie :)

Mamokubulki witaj. Ja też sobie nie wyobrażam życia bez małego, jest teraz taki pocieszny, że sama buzia się śmieje. Aczkolwiek mimo takiego szczęścia ostatni raz spróbuję powalczyć o spełnienie marzeń. Ty jak swoje odchowasz to też CIę znowu najdzie.:tak: Ja już teraz psychicznie i fizycznie jestem przygotowana na trzeciego bobaska.

Ewelin ja mam x -landera xa. Gondola rewelacja. Może nie jest jakaś super wielka, ale mój do 7 m-ca spokojnie jeździł a to była zima więc ubranka też swoje robią. Ale fajna zwrotna i po śniegach zasuwa. Tylko spacerówka nie ma odwracanego siedziska co jak się okazało dla nas było minusem bo mały się darł. Musiał mnie widziec. teraz już jak jest starszy to na matkę patrzec nie musi więc ok, ale patrz na to żeby siedzisko było odwracane, albo rączka przekładana to jeszcze lepiej jak wiatr wieje to tylko my i już dziecku nie wieje. To taka mała sugestia.

Kevinka kochana życze Ci tych bliźniaków i żeby jedno było dziewczynką, albo dwoje bliźniąt:-D Ja dziś się dowiedziała, że znajoma po długggich staraniach będzie w ciąży i to właśnie z bliźniakami.

Miłej nocki.

Ostatnia edycja:
dzien dobry wszystkim 18011_herbata.jpg

co do fiury u mnie po porodzie to powiem tak po nadii 2 tygodnie zero brzucha :) przy colinie troche dluzej mi schodzil ale mialam duzo wiekszy niz przy nadii , a teraz jak bedzie cc mam nadzieje ze nie:tak: to pewnie by dlugo wracal do formy;/ tzn on na dole taki jest tylko ta skora jak sie schylam ;/

powiedzcie mi czy ktos sie zna na tych skrótach z usg ?;p bo dostalam od lekarki wszystkie wyniki ale duzo tam nie wyczytalam tylko wage i wiek;d DSC05409.jpg

oczy niebieskie wiesz ja na usg predzej nie widzialam nic a jednak bedzie syn wiec u ciebie jeszcze nic straconego :) a teraz na usg widzialam tylko ten woreczek to pewne ze syn ;p colin tez taki mial tylko jeszcze siusiaka a tu sie schowal ;p

Załączniki

• 18011_herbata.jpg
    18011_herbata.jpg
    20,8 KB · Wyświetleń: 35
  • DSC05409.jpg
    DSC05409.jpg
    25,6 KB · Wyświetleń: 75
wiecie co do tej diety dziewczynkowej ja np sobie czesto robilam kluski leniwe z bialego sera :) albo nalesniki z serem :) i przeczytalam ze kalarepa ma duzo witaminy c ja np jem bardzo duzo kalarepy :) kartofli prawie w ogole nie jem nie lubie i mieso jem tylko z piersi kurczaka czasami puten ogolnie moja dieta to bardziej dziwczynkowa tym bardziej ze nie lubie tez soli;/ ale jednak słodycze u mnie grzesz :)

Daria, dieta to nie wszystko. Suplementów nie brałaś, nie sprawdzałaś ph. Widocznie jedzenie naleśników to trochę za mało.
Milla, tak chciałabym drugą córkę, ale nie mam jakiegoś parcia. Mam dużo ubranek. ;-) Zerknęłam wczoraj do tego halensa. Baaaardzo ma fajne ubranka.
Ewelin, odnośnie wózka - ja miałam x-landera xa. Młoda urodziła się w styczniu, więc gondola starczyła nam do czerwca. Spacerówka bardzo wygodna. Jedyne, co mi przeszkadzało, to brak odwracania siedziska. Ale widziałam, że teraz jest model z odwracanym. Ja polecam. Może nie jest najtańszy, ale bardzo się sprawdza.
Elmo, ja też sobie taką koszulkę zamówię i na raz, dwaaaa, trzyyyy będziemy zakładać. :-)
Oczy niebieskie, ja myślę, że lekarz zobaczył siusiaczka. Pomyśl sobie jak malutkie jest Twoje dziecko. To dopiero 15 tydzień i lekarz w ocenie pewnie woli być ostrożny. Pewnie ma świadomość, jak bardzo pragniesz syna. Co by było, gdyby teraz powiedział - ma pani syna, a za miesiąc co innego? Albo odwrotnie. Ja takich lekarzy cenię, bo do swojej pracy podchodzą poważnie. Jak leżałam na ginekologii przed porodem z trzema dziewczynami, to wszystkie mówiły, że będą dziewczynki. Dwie chodziły do tej samej ginki, a ta trzecia do mojej. Jak urodziły okazało się, że te dwie mają synów i że usg to pomyłka. Nie chciałabyś widzieć ich min. Dlatego spokojnie. Dobry lekarz na pomyłkę sobie nie pozwoli. Ściskam i życzę sił na dalsze czekanie.

macy ale ja im tylko mowie co moga robic na obiad dziewczynkowego :) a i jeszcze robilam z serka wiejskiego takie placuszki :) ja nie mowie ze ja cos zrobilam teraz na plec bo przeciez nie zdarzylam zaczelam brac leki gdzies 2 tygodnie i wpadka a diete mam caly czas dziewczynkowa tylko to i nic wiecej :)
a zastanawia mnie ciagle jak to bylo z nadia;p mialam wysokie ph mialam nadzerke dopiero po ciazy ja leczylam , dieta taka jak zawsze :) no i ten czest seks to chyba to bylo tym glownym czynnikiem na dziewczynke :)

Dziewczyny dziewczynkowe:-):-)prosze o rade
dziś właśnie przyszedł mi sylk. owu. powinna przyjść ok 1 października, jednak złapało mnie przeziębienie i już dziś czuje że brzuch mi bąbelkuje, na twarzy już krosty mi wyskakują (nie mam nigdy z tym problemu), testów owu jeszcze nie robie bo miałam zacząc od jutra (cykle34dniowe) . stąd moje pytanie i prośba o pomoc
wczoraj zaaplikowałam ostatnią dawkę rephresh, czyli powinna działać do jutra włącznie. to czy mogę także stosować ten sylk przed staraniami i po teraz również???
bo miałam zacząć go stosować dopiero od piątku jak przestanie działać rephresh , a jak owu będzie wcześniej (czego nie wiem) co robić doradźcie???????????????????????????????????????????????????

Hej,
Zdaję sobie z tego sprawę, że lekarz jest ostrożny, widział pewnie jak cała się tam prawie trzęsę na tej leżance ;-)
Ale z drugiej strony, oglądałam usg z 15 tyg na youtube i przeważnie już dokładnie widać. Może mój lekarz nie ma zbyt dobrego sprzętu? Chyba następnym razem zrobię u niego 3d, jak myślicie?
Pocieszcie mnie trochę, bo jestem smutna. Wiesz Elmo, teraz czuję co ty przeżywałaś i już nigdy żadnej dziewczynie nie powiem "wyluzuj".

Hejka!

Ana, jak zdrówko? Co do wpływu na płeć to zależy od zażywanych leków, często np. antybiotyki podnoszą pH, z kolei gorączka sprzyja bardziej dziewczynce.

Mamo Kubulki
, jak fajnie, że do nas zajrzałaś, ale miło się Ciebie czyta :-)

Kevinka, irygacje zaraz po mogą faktycznie powybijać plemniki, lepiej zaraz po stosować np. Replens, i to nie za głęboko by plemniki nie miały bezpośredniego kontaktu a pH spadło na drodze wyrównania odczynu (zaaplikowanie punktowo czegoś o pH 2 spowoduje np. spadek pH całości z 6 do 4, pH musi się wyrównać). Ja bym irygacje stosowała po 4 godzinach gdy już plemniki X są bezpieczne (zdrowe plemniki poruszają się z szybkością 0,1 mm/s, czyli ok. 30 cm na godzinę, jednak nie wszystkie plemniki poruszają się ruchem postępowym w linii prostej, niektóre poruszają się zygzakiem co opóźnia ich podróż i utrudnia osiągnięcie mety, ktoś na in-gender pisał, że plemniki Y poruszają się w linii prostej a żeńskie zygzakami a w śluzie "kółeczkami", jednak podział, że plemniki klasy A to męskie a klasy B - żeńskie byłby pewnie zbyt prosty ;-)). Giga kciuki za podwójne szczęście! ....ja zawsze marzyłam o bliźniakach chłopiec i dziewczynka :-)

krystianmartin, ja bym nie zrezygnowała z testów, czasem naprawdę są niespodzianki w postaci drugiego piku LH a tym samym drugiej szansy. Jeśli owulka będzie 2-4 listopada to lepiej być nie mogło, będę z całych sił trzymać kciuki!

Airfix
, hehehe, ja już odpuściłam bąble bo musiałabym zeskrobać farbę na ogromnym obszarze a do jutra musi być pomalowane, po 1 warstwie farby ledwo je widać i teraz trzymajcie kciuki by po 2 warstwie farba nie zaczęła złazić ;-) Super to lekarz wyjaśnił, no to nic tylko działać!

Daria, ale zgrabny brzuszek!

Myfanwy, co do Pepsi - to musi być Cola Light (słodzona słodzikiem) bezkofeinowa. Z warzyw i owoców można jeść żurawinę, truskawki i maliny, por, zieloną fasolkę, ogórki, należy unikać takich warzyw i owoców jak seler, pomidory (wszystkie rodzaje), marchewki amsterdamskie (tzw. karotki), brzoskwinie, gruszki, mięso (ale nie ryby), ziemniaki, morele, banany, jabłka, czereśnie, ananasy, pomarańcze, arbuzy, cukinia.

Oczyniebieskie, lekarz miał na pewno na myśli synka :tak:, wstaw koniecznie to zdjęcie. Nie masz dostępu do skanera?

Maggie, dużo zdrówka dla Was!

Daria, ja rozszyfrowałam tyle:

OFD - wymiar potyliczno-czołowy
BPD - wymiar dwuciemieniowy główki (szerokość główki od ciemienia do ciemienia)
HC - obwód główki
AC - obwód brzuszka
FHR - ilość uderzeń serca na minutę
FL - długość kości udowej

Ana
, według mnie śmiało możesz stosować Sylk przed i po starankach.

reklama
Oczy niebieskie...mogę tylko domyślać się jaka nerwówka takie czekanie na poznanie płci...widziałam na allegro takie testy z siuśków wykrywające płeć ...ciekawe jak i czy to działa ?????

Do mnie doszły już wszystkie suplementy,witaminy i testy itp.
Więc nowy październikowy cykl uważam za rozpoczęty !!!
Wczoraj zalała mnie krew ...więc Castagnus wydłużył mi cykl o 3 dni...ciekawe jak teraz będę mieć owulację !!!

Miłego dnia...u nas piękne słoneczko wyszło !!!

Do góry