reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

ewelin00 to trzymamy kciuki za następne usg,najważniejsze że dzidzia zdrowa :) ale jak taka tancerka to na pewno dziewczynka :)
Matik2012 taki @ jak Ty ja mam co miesiąc. Juz myśle że koniec, a tu na nowo :)

A tak w ogole jestem zła dziś, tak jak kiedys pisałam że zamówiłam paski do mierzenia PH na allegro, zamówione 12-stego paczka pocztową priorytet i wiecie co? dziś jest 20-ty i dalej nie ma. Napisałam 4 maile , zero odezwu, zrypałam dziś gościa że zgłosze do allegro w końcu, a ten odpisuje ze dziś wysłał dopiero bo ślub brał. Mam nadzieje ze na piątek dotrą, bo jak niee:wściekła/y:

Ostatnia edycja:
reklama
Oczy niebieskie sto lat!!!!! Następne urodziny już synkiem :tak:
Roszpunka wszystkiego co najlepsze dla synka i dużo buziaków od cioci :-D
Misia zaglądaj tu koniecznie.Mnie też już tak często z dziewczynami nie ma ale już się uzależniłam od bycia z Wami więc nie mogę sobie odpuścić forum całkowicie:-D
Ewelin czekam na jutro i kibicuję:-)
Gdzie się podziały Elle i Antosia?

WITAM !
Nie wiem jak tam w pl ale w FR badania w 12 tygodniu są obowiązkowe i na kasę chorych pewnie w D tez ;-)
Daria powiem Ci tylko tyle ze nie ma reguły moja bratowa młoda 1 syn zdrów jak ryba a 1,5 roku później urodziła córkę która po porodzie zmarła, chodziła do lekarza prywatnie (dobrego lekarza i niestety nie wykryto ze dziecko ma wrodzona wadę serduszka gdyby to wykryto przeszło by po porodzie 1 z kilku operacji która uratowała by jej życie ) taka to polityka w PL
Ja tak sobie myślę ze może ten lekarz wiedział i nie powiedział, bo był pewien ze dziecka i tak się nie da uratować i dlatego może nie mówił bo to bardzo dobry znajomy :-( sama nie wiem jak to tłumaczyć. Ja dlatego teraz strasznie sie boje kolejnej ciąży i chyba bym zrobiła dodatkowe badania jakie by się dało, na pewno nie ominęła bym tych podstawowych czyli genetyczne również...
Ale to Twoja sprawa zawsze jest tak ze zdania są podzielone na każdy temat tak już było i będzie i uważam ze nie masz sie z czego tłumaczyć to Twoja decyzja i Twoje dziecko za które Ty odpowiadasz :tak:

Dorcia, taka prolaktyna wskazuje na łagodną hiperprolaktynemię, progesteron przyzwoity ale gdyby obniżyć nieco PRL to byłby zapewne ładniejszy (w okolicy 18 ng/ml). A łykasz B-100 i jak długo?

Daria, akurat tak się składa, że badanie usg w 12 tygodniu ciąży przechodzą WSZYSTKIE kobiety w UK a nie przewrażliwione - mam na myśli osoby, które prowadzą ciążę u położnej. Kompletnie mylisz pojęcia. Przewrażliwone kobiety, choć daleko mi od takiego nazewnictwa, mogą co jedynie zrobić amniopunkcję. To co Ty nazywasz bezsensownym badaniem, jest normą dla medycyny w krajach wysokorozwiniętych. Także test PAPPA, który jest nieinwazyjny, jest normą np. dla UK. Twoje życie, Twoje dzieci, Twoja sprawa. Podkreślasz przez cały czas, że usg to kaprys kobiet w ciąży. Po co je więc robisz? Żeby poznać płeć? I znowu - bardzo się mylisz, myśląc, że tylko matki z obciążeniem genetycznym rodzą chore dzieci. Choćby Zespół Downa czy rozszczep podniebienia i wiele, wiele innych to choroby losowe. Daleko mi od umiłowania lekarzy, przychodni zdrowia, itd. Sama dzieci leczę naturalnie, do lekarzy chodzę, kiedy widzę, że sytuacja może wymknąć się spod kontroli, ale jeszcze nigdy nie doprowadziłam do zagrożenia zdrowia czy życia. I żeby było jeszcze jaśniej - jedno z moich dzieci jest nieszczepione.

Co do moich staranek nie udało nam się w tym miesiącu przez to moje chorowanie i rozlazły cykl jakaś licha ta owu była niby wedle tempki była ale szyjka byla zamknięta testy owu chyba z ponad tydzień takie same i dupa :-( a potem byliśmy na wycieczce potem goście i tak zleciało poza tym i tak by nic z tego cyklu nie bylo.
Teraz liczę na kolejny cykl bardzo bym chciała żeby nam się udało bo to moj ostatni termin porodu czerwiec potem bede czekać żeby znowu rodzic na wiosnę no zobaczymy :-) za to planuje działać jak tylko szyjka zacznie sie otwierać czyli 1 przed owu albo w owu bo po owu to ja mam od razu zamknięta i znowu nic nie będzie. Będę tylko tego PH pilnować tak sie zastanawiam może to te zakwaszacze mi namieszały i mój organizm zgłupiał :crazy:

macy co kraj to obyczaj moja siora w holandii ma tylko 3 razy usg jak lekarz bedzie laskawy i zadnych dodtakowych badan nie robia tam jest ze ciaza to cos normalnego i nie trzeba jakos spiecialnie kontrolowac nawet rodzic jej w domu kaza .. w niemczech to badanie nie jest obowiazkowe wiec wedlug mnie to bezsensu ... a usg czyli kontorola jak pisalam chodze i to jest dl mnie wazniejsze jak lekarka mi mowi ze wszystko ok serce ladnie bije badania wszystkie w normie to czego chciec wiecej ? a lozysko na bank bedzie mi plamic bo samo to ze mieszkam na 1 pietrze musze zniesc colina i wozke nikt tego za mnie nie zrobi zakupow tez maz w niczym mi nie pomaga a jak wraca to wieczorem szykuje dzieci do kapieli , a rower jest 10000 razy lepszy niz ja chodze z nimi na nogach albo biegne za nadia co mi na rowerze ucieka ...

Daria, w UK są tylko dwa. To że ktoś nie nazywa rzeczy po imieniu nie znaczy, że ich nie ma. Zapytaj, kiedy to pierwsze badanie usg jest. Bo pewnie się pokryje z 12 tygodniem. Kończę dyskusję w tej kwestii. Obyś urodziła zdrowe dziecko.

Daria dalsza dyskusja z Toba na ten temat nie ma sensu. Widze, ze wiekszosc dziewczyn na forum ma calkiem inne zdanie i podejscie niz Ty. Mysle, ze warto w tym momencie zakonczyc ta dyskusje.

reklama
Dziewczyny, skleciłam taką oto tabelę, dopisujcie jeśli kogoś pominęłam bo robiłam ją na szybko w 5 minut, nie wiem dokładnie czy wszystkie wpisane tu osoby zastosowały minimum 5 czynników (ja wzięłam pod uwagę pH, minerały, dieta, hormony, suplementy, jony czyli 6 czynników, pominęłam odstęp od owulacji) ale przyjmijmy, że od tego momentu tylko od minimum 5 czynników można tutaj trafić :-) (bo chyba bez sensu rozpatrywać skuteczność planowania jeśli ktoś weźmie pod uwagę tylko niewielką część).

Tabela staraczek, które uwzględniły minimum 5 z 7 czynników, w tym uwzględniły dietę i pH:

L.p.​
Nick Planowana płeć Czy udało się
1​
Piranha dziewczynka
TAK​
2​
Noemi dziewczynka
TAK​
3​
Nullka dziewczynka
TAK​
4​