reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Daria nie poszlas na to badanie. Uwazasz, ze dobrze zrobilas to po co wklejasz te infromacje i tlumaczysz sie ze swojego postepowania?
Swoja droga to widac, ze nigdy nie mialas doczynienia ze naprawde chorymi dziecmi i nie chodzi mi o ZD bo to maly pikus. Jestem tez wrecz przerazona Twoja bezmyslnoscia jesli chodzi o dbanie o siebie w ciazy. Masz krwawienia a jezdzisz na roweze i masz zamiar jechac tyle godzin samochodem do Polski. Na forum sa dziewczyny ktore stracily dzieci albo tak jak ja rodzily duzo za wczesnie i wiedza o czym mowie. Masz szczescie, ze masz dwojke zdrowych dzieci mimo ze mialas tam jakies problemy wczesniej ale nalezy dmuchac na zimne... oczywiscie nie uwazam, ze ciaza to choroba i nalezy przelezec ja w lozku ale jak cos sie dzieje trzeba o siebie zadbac.

reklama
misia, pięknie to napisałaś! Jak to ten wątek nie jest dla Ciebie??? Tu jest wiele dziewczyn, które po prostu marzą o ciąży a płeć nie ma już dla nich żadnego znaczenia, zostań z nami! ...nasze kciuki mają magiczną moc :-)

Co do badań prenatalnych to ja też zamieszczę cytat. Wiele osób myśli, że to tylko diagnozowanie Zespołu Downa, który i tak jest nieuleczalny a to nieprawda!

Badania prenatalne dają ogromną szansę na wczesne zdiagnozowanie wad u płodu i podjęcie leczenia, które może uratować nienarodzonemu dziecku zdrowie lub nawet życie. Niektóre wady wykryte podczas tego badania można wyleczyć jeszcze przed narodzinami dziecka.
Przeciwnicy podkreślają, że obecnie, gdy nie ma możliwości leczenia takich wad wrodzonych jak zespół Downa, badania takie są bezcelowe. Zapominają jednak, że wad genetycznych są setki, a medycyna z roku na rok umożliwia leczenie kolejnych chorób. Niektóre z nich można leczyć zaraz po porodzie, a nawet w okresie płodowym, np. odblokowanie przepływu moczu u płodu, zoperowanie torbieli napłucnej. Nieleczone w fazie płodowej mogą doprowadzić do poważnego uszkodzenia nerek, płuc, a nawet zgonu noworodka. Badania prenatalne mogą uratować ciążę, która bez wcześniejszej diagnozy nie miałaby szans.

Witam WTORKOWO :)

Cosik troszkę zalatana jestem...ale mam nadzieję że to chwilowe ???
Po obiadku Was nadgonię z czytaniem !!!!!!
Piranha uciekłaś mi .....buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu:-:)-:)-(
Odebrałam wyniki badań
I błagam pomóż mi bo kompletnie nie wiem co znaczą !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Progesteron 15,17 ng/ml
Prolaktyna 20,9 ng /ml

Co one oznaczają ????????????????????????????:baffled::baffled::baffled:

Piranha zgadzam się z Tobą...badania prenatalne mogą dziecku uratować zdrowie i życie...znam taki przypadek !!!

Oczy niebieskie, najlepsze życzenia. Niech dzidzia zdrowo i niebiesko rośnie. To znowu ostatnie dwudzieste obchodziesz? :-)
Ewelin, Twój gin jest aż taki dobry czy aż tak się grzebie? O 4 godzinie - szacun. Ja ostatnio od mojej wracałam o 21 i myślałam, że zasnę.
Daria, próbujesz się tłumaczyć ze swojej decyzji? Spójrzmy na fakty - w zeszłym tygodniu mówiłaś, że idziesz na wizytę. Zdanie zmieniłaś w poniedziałek, bo strzeliłaś focha mężowi. Dla mnie to totalnie niedojrzałe zachowanie. Badania usg w 12 tygodniu ciąży to nie tylko wykluczenie zespołu downa i sprawdzenie, czy dziecko ma wszystkie rączki i nóżki. Nikt nie mówi o aborcji, chyba że czytamy inne wątki. Lekarka wysłała Ciebie na badanie dodatkowe, bo stwierdziła łożysko przodujące. Ty się tak tym przejęłaś, że wsiadłaś na rower - wychodzisz z założenia, że co nas nie zabije, to nas wzmocni? Bo nie sądzę, że szkoda było Tobie wydać 140 euro. Tak starasz się równo traktować swoje dzieci, to może pomyśl o swoim nienarodzonym, bo możesz je przez swoje zachowanie stracić. Ciekawa jestem, czy przeczytałaś to, co wkleiłaś? Tam mowa głównie o badaniach inwazyjnych, że mogą być niebezpieczne. USG do takich nie należy. I wydaje mi się, że kompletnie nie rozumiesz, po co wykonuje się badania USG w ciąży. Nie daje ono Tobie gwarancji na zdrowe dziecko, ale daje szansę wykrycia wad wrodzonych i tym samym czasami szansę na przeżycie zaraz po urodzeniu.

Dorcia, w którym dniu cyklu robiłaś badania? Prolaktyna jest trochę podwyższona - na granicy lekkiej hiperprolaktynemii a wyniku dobrego. Progesteron masz też minimalnie za wysoki lub inaczej na granicy normy.

Dorcia nie ma za co mam nadzieję ze się przyda
Daria sama wiesz najlepiej co jest dobre trzymam kciuki za mądre decyzje i za dzidzię twoją
A ja już wczoraj od ok 12.00 prawie nie było okresu nic a teraz znowu kurka co to ma być jeszcze tak nie miałam żeby mi tak falami szło jak tak będzie to u lekarza na pewno nie będę jutro :wściekła/y:
zazwyczaj jest i jak znika to co najwyżej plamki a nie znowu powtórka i brzuch znowu boli okresowo ja się wykończę :no:

macy od poczatku nie chcialam isc na to badanie bo tweirdzilam ze to bezsens ale maz mowil ze skoro ta lekarka kaze to mam isc ale tez nie bardzo chcial bo jeszcze w poniedzialek dzwonil czy zamiast tego prenatalnego mozemy zrobic tylko usg lozyska bo reszta nas nie interesuje to sie nie oplacalo cenowo bo tylko troche taniej a jeszcze daleko ode mnie;/ to na usg 3d na ocene lozyska moge sobie isc w pl

macy dodam jeszcze ze z colienm od 20 ktoregos tygodnia miala rozwarcie i skrocona szyjke i tez nie moglam nic robic a ja rowerem dzien w dzien jezdzilam po 6 km i wszystko robilam co trzeba bylo w domu wtedy lekarka powiedziala ze widocznie taka mam nature ze szyjka sie otwiera bo z nadia tez chodzilam z rozwarciem bynajmiej wiem ze nie bede nigdy lezala w ciazy bo ja nie z tych osob . a jak by sie mialo cos stac to mnie nawet moze w domu albo jak bede szla to mnie moze auto przejechać . jak lekarka powie ze lezec to wiekszosc osob lezy a ja nie bo wiem ze ruch i tak jest dobry a z tego ze bede lezala i tak nic dobrego moze nie wyjsc ... i teraz bedzie tak samo ona bedzie mowila ze nie donosze a pewnie znowu nie urodzę predzej takie jest moje zdanie .
Kazdy ma inne ale zadnej pewności i tak nikt nie ma ze jak bede jezdzic czy lezec czy sie cos nie stanie ? jak ktos mi da taka pewnosc to moze i bym go posłuchała . a kazde dziecko rodze zrowe i silne wiec to chyba lekarze cos nie umia interpretowac albo poprostu ja jestem nie do zajechania .

Ostatnia edycja:
reklama
Daria nie poszlas na to badanie. Uwazasz, ze dobrze zrobilas to po co wklejasz te infromacje i tlumaczysz sie ze swojego postepowania?
Swoja droga to widac, ze nigdy nie mialas doczynienia ze naprawde chorymi dziecmi i nie chodzi mi o ZD bo to maly pikus. Jestem tez wrecz przerazona Twoja bezmyslnoscia jesli chodzi o dbanie o siebie w ciazy. Masz krwawienia a jezdzisz na roweze i masz zamiar jechac tyle godzin samochodem do Polski. Na forum sa dziewczyny ktore stracily dzieci albo tak jak ja rodzily duzo za wczesnie i wiedza o czym mowie. Masz szczescie, ze masz dwojke zdrowych dzieci mimo ze mialas tam jakies problemy wczesniej ale nalezy dmuchac na zimne... oczywiscie nie uwazam, ze ciaza to choroba i nalezy przelezec ja w lozku ale jak cos sie dzieje trzeba o siebie zadbac.

ja to wkeilam po to zeby pokazac ze kazdy ma inne zdanie i zazwyczaj na to badanie chodza nie obrazajac nikog przewrazliwione mamy i te co maja pozno dziecko , to po co zachodzic w ciaze skoro brac pod uwage ze dziecko moze byc chore bo jak ktos wierzy ze dziecko jest zdrowe bo badania inne sa w porzadku to nie chodza na takie moim zdaniem badziewne badania , rozumiem jak ktos w rodzinie mial jakies choroby czy problemy z ciaza albo predzej sie dziecko chore urodzilo ;/ ale jak ktos rodzi zdrowe dzieci itp to wy mamy same sobie szukacie czegos ? ja nigdy nie mysle ze mojemu dziecku moze cos byc jestem pozytywnie nastawiona do mojej ciazy a nawet jak cos bedzie nie tak a to nawet moze byc z winy lekarza przy porodzie to i tak bede je kochac i tego zadne glupie badanie nie zmieni :) i tyle moim zdaniem na ten temat :) to jest tak samo jak polowa z was uwaza ze szczepionki dla dzieci na wszystko sa super a polowa nawet nie szczepi bo twierdzi inaczej .

Do góry