reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Mamakaja pytanie raczej czy 24 godz po owulacji to nie za pozno wogole na dziecko? :-) Komorka jajowa zdolna jest do zaplodnienia przez 24 godz a pamietaj ze od stosunku do zaplodnienia mija jeszcze około 6 godz (mniej lub wiecej). Jesli sie zdecydujesz to szanse sa zdecydowanie wieksze na dziewczynke bo to polecana przez Piranie ponoc bardzo skuteczna w planowaniu corki metoda O+12 w Twoim wypadku byloby to O+24 dlatego mysle ze moze byc za pozno aby zajsc w ciaze. Ale o utrzymaniu odpowiedniego ph pamietaj bo to najwazniejsze.
Ewelin tak jak mówie do tego usg w 12 tygodniu bede sie starac wylaczyc z myslenia o plci na ile to oczywiscie mozliwe ;-) oby tylko dzieciatko bylo zdrowe, córeczke tez bede kochac calym sercem i tego sie bede trzymac. Moj gin jest bardzo ostrozny w okreslaniu płci. W pierwszej ciazy dowiedzialam sie dopiero w 21 tc ale tez dlatego ze na usg miesiac wczesniej mala siedziala plecami i nic ja nie ruszalo. Aczkolwiek mysle ze dla chcacego nic trudnego. On ma takie spokojne usposobienie, na wszystko ma czas. Na pierwszej wizycie przygladalam sie zdjeciu z usg powiedział "Płci jeszcze nie znamy. I za miesiac tez nie poznamy" Uprzedzil moje pytanie :-) ale jak spytalam czy na kolejnej wizycie odpowiedzial ze raczej tak. Wiec licze ze poczatkiem wrzesnia zagadka sie rozwiaze. Jak nie to bede dotad chodzic po usg az sie dowiem :angry:

Ostatnia edycja:
reklama
Mamakaja, mi też się wydaje, że może być za późno na cokolwiek, ale próbuj. Najważniejsze jest ph. Odległość od owu gra mniejszą rolę.
Misia, bardziej mi chodziło o dzieci w ogóle. ;-) To już masz dorosłych facetów w domu. :-) Co do objawów ciążowych przed testem czy @ - ja mam co miesiąc wszystkie. :-D

maranatha nadia chodzi do logopedy w polsce , wiazadlo ma normalne ale jednak jezyk tylko podniesie jak jej lekarka wsadzi np lizaka czy czekolade itp ;p ma ksaizki icwiczenia od logopedy ale nic nie daje jak narazie ona powinna miec lekcje codziennie a ona ma np codziennie ale tylko 2 tygodnie jak jade na urlop ;/

u mnie z nadia cera okropna zcolinem do znisienia ale teraz znow masakra;/

Daria ale jak TY uczestniczysz z nia w tych ćwiczeniach to musisz podpatrzec jak to trzeba ćwiczyć I sama możesz ją trenować, oczywiście jak Mała zechce wspólpracowac bo z tym róznie bywa ;) pozdrawiam

ja z nia cwiczy to sa tkie cwiczenia przed lustrem ta logopeda wszystkiego nas nauczyla i tak wlasnie specialna ksiazke dala do tych cwiczen ze np myszka wyciaga jezyczek i dotyka noska itp;p ale jak mowi to juz nie podniesie tego jezyka;/ jeszcze chyba bedziemy chodzic do logopedy tutaj w niemczech zobaczymy :)

daria bardzo dobre ćwiczenia dla dzieci w wieku 3-4 lat sa ze słomką. Narysuj na 2 kartkach łake, wytnij papierowe kwzenieiatki i popros Nadie aby za pomoca słomki przesadziła kwiatki z jednej łąki na drugą(wciągając powietrze przez słomke zasysając kwiatki, to ćwiczenie bardzo dobrze rozwija miesnie motoryczne potrzebne do rozwoju mowy, uczy dobrego oddychania), druga zabawa logopoedyczna( oczywiscie ćwiczenie, ale dzieci wola sie bawic) to dmuchanie chrupek nestguik zrób tor i kto pierwszy przedmucha kulke ten wygrywa, mozesz narysowac trasę...
Następna zabawa rozwijajace mięśnie jezyka to MYSZKA MALUJE MIESZKANIE: myszka to język, a podniebienie górne to sufit, policzki sciany, dolne podniebienie podłoga i zęby to wejscie, na koniec niech myszka powieszi lampe ( nalezy daleko podnieść do podniebienia miekkiego jezyk)
Gdybym mogła jakos pomóc to piszcie, postaram sie odkopac wykłady z log:-Dopedii

reklama
Hejka wieczornie !!
Siedzę sobie na kanapie dzieciaki właśnie zjadły spóźnioną kolacje ;-) bo fajnie było na podwórku :-) a ja pije mięte iiii powiem wam że hekto litry wypiłam juz tej mięty ale szczerze mówiąc picie mięty którą można kupić w sklepie to lipa najlepsza na swiecie jest mięta wprost ze swojego ogródka, balkonu lub parapetu na prawdę polecam każdemu żeby spróbował wychodowac sobie taka mięte klasyczną mięte zieloną lub miętową ma rewelacyjny intensywny aromat, miętę uprawia się mega łatwo nie jest wymagająca a rozrasta się jak szalona :-) tak więc delektuję się :-)

Do góry