reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

reklama
Matik

jak bierzesz b complex to nie potrzebujesz b12, bo jest w bcomplex, zwiększ dawke do b50 x 20 czyli 100
Te witaminy powinny być w równowadze

witamina c ok
żurawina ok
calcium (nie wiem jakie to co podajesz?) ja mam calcium citrate z magnezem i biorę jedną tabletkę a powinnam dwie. Ważne by był cytrynian nie węglan

Lukaa ale miałas przejśc z tym lekarzem, kciuki za cykl w takim razie :D
a dasz link do tych ziółek?

Polisia-dziękuję bardzo. Oj tak, miałam przejścia, coś strasznego, konował i tyle. Co do ziółek, to chodzi Ci o te, które piłam Ojca Klimuszki?
Na poczatku byłam na nie zła, bo cykl przebiegał inaczej niż zwykle, pęcherzyki rosły wolniej, ale były praktycznie dwa jednakowe, bez wyraznego pęcherzyka dominującego, i teraz z perspektywy czasu myślę sobie, że może dlatego rosły wolniej, bo rosły dwa? W każdym bądź razie nie kojarze u siebie takiej sytuacji, zawsze był jeden wyrażnie dominujący pęcherzyk. W kazdym badż razie endometrim po owu miałam 14mm i gin powiedział, że bardzo ładne. Teraz tylko w "nogach" żołnierzyków M;-)
Podaję linka do tych ziółek
Re: Na co zioła Ojca KLIMUSZKI ?? - Niepłodność - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl

Jak coś to pytaj.

A jak zdrówko, przeszły zatoki?

Matik- żaden glukonian wapnia, wg mnie jest zły, tylko stosuj cytrynian jak Polisia napisała! No i magnezu za dużo, powinno być 300mg, ja nawet stosowałam mniej, bo nieraz brałam chelat magnezu, a on jest bardzo dobrze przyswajalny.

Andziak
- milutki synuś!

mamakaja- ja bym używała albo lactovaginolu, albo gynofloru, chyba mieszanie nie jest dobre, tak mi się przynajmniej wydaje

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny! Mam nadzieję, że mnie jeszcze pamiętacie :-) Nie mam ostatnio na nic czasu, nie mam kiedy Was poczytać a co dopiero pisać z Wami :-( W piątek ma być diagnoza synka i potwornie się stresuję.

Kevinka, witaj bo nie miałam jeszcze okazji się z Tobą przywitać :-)

Matik
, według mnie za dużo magnezu, Ca : Mg powinno wynosić 2 : 1, nie łykałabym osobno B12, B-Complex brałabym 2 razy dziennie, według mnie za mała dawka żurawiny (zalecany ekwiwalent 1500-10000 mg owoców żurawiny, lepiej trzymać się górnego zakresu), nie wiem jak działa glukonian wapnia (czy np. nie podnosi pH, nie znalazłam nic na in-gender) więc wolałabym łykać pewniejszy cytrynian :-)

Andziak
, ale synuś urósł, jest cudowny!

Lukaa
, trzymam mocno kciuki za podwójne szczęście! :-) ...ja marzyłam o bliźniakach za pierwszym razem, mam siostrę bliźniaczkę i to jest naprawdę bardzo silna więź a dzieci z kilkuminutową różnicą wieku :-D zawsze się ze sobą dogadają :-), znudzone dziecko da bardziej w kość jak dwoje zajmujących się sobą :-D ...a lekarze potrafią opowiadać takie rzeczy, że ja czasem w głębokim szoku jestem.

Polisia, B-Complex zawiera składniki sprzyjające zajściu w ciążę, wpływa na poziom progesteronu ale w sposób pozytywny - podnosi go co sprzyja zajściu w ciążę i jej utrzymaniu, zawiera witaminę B12, która zapobiega poronieniom, nie zawiera żadnych niebezpiecznych dla nowego życia składników.

Przepraszam, że tak w giga skrócie ale 2 noce prawie nie spałam, postaram się jutro do Was zajrzeć, bardzo mi brakuje pisania z Wami na BB. Buziaki i dobrej nocki!

Ostatnia edycja:
Pirania bardzo dziękuję, tak, tak, ja wiem, w sumie na co wpływa Bcomplex, po prostu mój cykl jest dziwny i tylko głośno myślałam, bo skok temperaturowy jest moim zdaniem strasznie mały, niby to ovufriend wyznaczyło ovu, ale możliwy jest tak malutki skok temperatur między fazą I a II?
a Ty czemu miałaś takie cięzkie noce? trzymam kciuki! i pisz jak Krzyś!

Lukaa dzięki, poszukam tych ziółek może :)) albo spróbuję jeszcze jeden cykl z wit bcomplex

Podziwiam dziewczyny strające się długo, ja niby 3 cykl i wiecie mam dość i aż mi głupio.

Hejka!

Polisia
, faktycznie dość niskie te tempki, a masz możliwość sprawdzenia poziomu progesteronu w połowie fazy lutealnej? Potwierdzi to czy była owulacja i przy okazji pokaże czy nie ma niewydolności ciałka żółtego. A czy ovufriend nie ma możliwości wstawienia linii pomocniczej (enpr wstawiało i wtedy wykres był dla mnie czytelniejszy :-))? Nie spałam bo Kaję wybudzał zatkany nos (pomagał jej tylko Otrivin a nie mogłam go już podawać) i chyba znów zęby jej idą, do tego mam w domu plagę komarów ;-)

Piranha- dziekuję bardzo, no zobaczymy co będzie, oby wogóle sie udało. Ja też jestem zdania, że dwoje dzieci w podobnym wieku jest mniej zajmujących dla rodzica niż jeden. A bliżniaki to już wogóle, na pewno na początku jest dużo więcej pracy, ale potem wg mnie jest dużo lepiej. Dla mnie to na razie taka hipotetyczna abstrakcja ;-)

Trzymam mocne kciuki za diagnozę Krzysia, wierzę, że będzie dla Was pomyślna:tak:

Czesc dziewczynki

Moje wielkie gratulacje dla kolezanek 2w1. Trzymam mocno kciuki za cale szczesliwe 9 m-cy.

Dla wszsytkich waszych dzieciaczkow zycze spokojnych, slonecznych i bezpiecznych wakacjii

Ja rodzinne wakacje juz zaliczylam, tak wiec teraz odliczamy dni do wakacji szkolnych....juz nie dlugo bo 19 lipca, tak wiec...

Piranha
mocno trzymam kciuki za Krzysia i wierze, ze bedzie wszsytko ok. Przybij mu "piatke" a Buziaczka daj dla Kaji.

Wszsytkie dziewczynki mocno pozdrawiam i 3mam za was kciuki.

Cześc dziewczyny.
wpadam się przywitać. Ja po weselu leżę i odpoczywam wczoraj mama sie dziwiłą że na weselu tak bardzo chcę byc kierowcą i nie będę piła alkoholu, haha
Piranha Ciebie chyba tutaj wszyscy na zawsze zapamiętają.
Elmo nawet proszę tutaj nie mowić o jakims opuszczaniu BB, wiem że my po planowaniu ale musimy teraz wspierac inne dziewczyny, a one na pewno się nie obrażą jak trochę pogderamy o mdłościach. Ja zamierzam pracować do końca, ale zobaczymy jak to wyjdzie.
Luka ale miałąś przeprawę z lekarzami i ovu, nieźle. Ginekolog co nie wie czy była ovu na na prawde konował, to na czym on sie zna.
Dziewczyny fajnie że zczynacie cykl w tym samym dniu, ja szłyszałam że kobiety spedzjące z sobą czas moge po pewnym czasie miesiaczkować z tym samym dniu ale żeby nawet przez neta, haha. Czyli Dorcia, antosia, Meggi i matik zaczynają cykl-tak dobrze zapamiętałąm
krystian martin szczęliwych wakacji, wracja z fasolkową córeczką. 4 tygodnie czekania, będziesz nas w niepewności trzymać.

reklama
Witam wszystkie forumowiczki :)
Prześledziłam trochę Wasz wątek i chciałabym zaczerpnąć Waszej opinii, bo też staramy się z mężem o dzidzię, jak się uda to o dziewczynkę, bo chłopiec już jest (2,5 roku).

Pierwsza ciąża była planowana, ale kompletnie spontaniczna, tzn. od ślubu nie stosowaliśmy zabezpieczenia i działaliśmy, no i niespodziewanie udało się za pierwszym razem.
Teraz planujemy ściślej (żeby była dziewczynka), spontaniczności trochę w tym brakuje, ale cóż... Jest to nasz pierwszy cykl starań, przed nim przez 3 miesiące monitorowałam cykl. I tak: pierwszy trwał 29 dni, wyższa temperatura około 23 dc (szyjki i śluzu jeszcze nie badałam). W drugim (aż 35 dni), temperatura wyższa od 23 dc, ale śluz płodny był tak w okolicach 20 dc. Trzeci cykl - 34 dni, szyjka i śluz maksymalne w 21 dc, a temperatura skoczyła dopiero w 32 dc (bez śluzu, szyjka nisko).
No i teraz nadszedł czerwcowy cykl: aktualnie mam 19dc, w 16dc - śluz płodny, szyjka wysoko, test owulacyjny negatywny (ewidentnie tylko jedna kreska), w 17dc - śluz jeszcze bardziej płodny, test wyszedł chyba pozytywny - piszę chyba, bo to był pierwszy test który widziałam z dwiema kreseczkami, testowa była prawie tak ciemna jak kontrolna, więc uznałam za pozytywny. Licząc na dziewczynkę zaniechaliśmy z mężem starań (starania były w 12dc, 14dc i w 16dc) i teraz z niecierpliwością czekam na wzrost temperatury, a tego jak nie było tak nie ma :(
Za to nie ma już śluzu płodnego. Dziś zniecierpliwiona zrobiłam znowu test owu - pasek testowy jaśniejszy ale są dwie kreski...
I już nie wiem, była ta owulacja, czy nie... i czy plemniki wytrzymały ;) nie mam klasycznych bóli owulacyjnych, ale wczoraj i przedwczoraj odczuwałam lekki dyskomfort, dziś też mnie tam trochę pobolewa.
Podpowiedzcie coś, wiem że to pierwszy miesiąc starań, ale tyle się do tego szykowałam, że teraz cały czas o tym myślę... z góry dziękuję ;)

Do góry