reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Melduje ze zyjemy i z utesknieniem czekamy na wiosne z chlopakami.A tu sniegu coraz wiecej.
Dzis Jedrus konczy 4 miesiace.
Jak ten czas leci.A dopiero co wam pisalam o mega mdlosciach.
Ja po tylu nieudanych probach jakos pesymistycznie do tego podchodze.I nie wierze ze moge zajsc w ciaze z Zosia

reklama
Andzia sąsiadka miała 4 synów praktycznie rok po roku, odczekała jakiś czas i później już wyszły 2 córeczki. Wątpię, że stosowali jakąś metodę wspomagającą, zapewne to był spontan.
Wcale ci się nie dziwie, że pesymistycznie do tego podchodzisz. Jedna znajoma miała 2 synków ale marzyła o córeczce, a że ustaliła sobie, że będzie miała 2 dzieci to kupiła sobie Yorka suczkę ;-), nazwała Zuzia i to jej robi kucyczki i przyczepia kokardki. Wiadomo piesek nie zastąpi córeczki, ale może to jakieś rozwiązanie żeby wypełnić ta pustkę i tęsknotę

Cześć kochane babeczki :)
Ja tak na szybko dzisiaj wpadam żeby Wam zameldować, że u nas jelitówka dopadła wszystkich oprócz mnie (na razie, bo jestem bardzo słaba) ;((
Szkoda mi najbardziej najmłodszego domownika bo się bardzo męczy, straszną ma biegunkę. Była u nas w domu pediatra bo ani z nimi nie mogłam iść do przychodni :( Na szczęście duzo piją...
Trzymajcie kciuki żeby to szybko się skończyło :-(

Marika witam-jakies rozwiązanie z ta suczka jest. jak nie wyjdzie trzeba będzie się nad nim bardziej zastanowić,haha
elmo właśnie tak myślałam ale ten facet z zoologicznego tak sie rzucł jak mu mówiłam ze musi byc dokładne ph a albo 7 że juz sama zgłupiałam i pomyślała mże może sie nie znam. Ale jak widac to on nie ma o tym pojecia a z taka wyższością sie na mnie patrzył i oczami mówił "babo nic nie rozumiesz"-a jednak to on niczego nie rozumie.
Musze znowu wydać kasę na nowe płyny :angry:

Witam dziewczyny !!! :)

Ufff dzisiaj juz u nas lepiej , wczoraj rozchorowal mi sie jeszcze sredni (starszy) ale na szczescie juz wszyscy czuja sie lepiej :-)
Dziewczyny o co chodzi z tymi plynami do kalibracji miernika ph??? ja ciemnota totalna i przyznaje sie bez bicia ze nic z tego na IG nie kumam :( .... musze kupic jakies odczynniki ? bez tego nie bedzie dzialal czy jak ? widzial z was ktos cos takiego na ebayu bo nawet nie wiem jak to nazwac zeby wyszukac :sorry2: i jak to wogole kalibrowac ? przepraszam ze tyle pytan ale totalny laik jestemw tym temacie .

Widze dziewczyny ze sie zastanawiacie czy podolacie powiem wam tak jako ja matka polka :-D:-D wiecej roboty i ogolnego nie zorganizowania mialam jak sie drugi urodzil niz jak 3 i 4 .

Andziak
wlasnie sie zastanawialam co u Ciebie :) Buziaki dla Jedrusia niech rosnie duzy :) 4 miesiace to juz nie taki bobas :) Dziewczyno wez sie w garsc jak bedziesz sobie wizualizowac ze Zosi nie bedzie to tak sie stanie :) ja wierze ze Ci sie uda tylko wiecej wiary z twojej strony :) Na razie ciesz sie synkiem ... dzieci tak strasznie szybko rosna , jak patrze an moich to caly czas widze ich jako niemowlaki a tu najstarszy juz wasik ma :D i 170 chlop
Marika hihihi ja mialam 2 yorki w poslce i kuzwa nie pomaga :-D:-D:-D

dzisiaj rano przy kawie sobie przypomnialam ze moja polozna ma 3 synow , Pani lekarz "dowcipna" * czyt gin. :) ma 3 synow i corke ... a dzisiaj widzialam babke co mieszka pare domow odemnie ma 3 synow w tym blizniaki i dzisiaj patrze a ona z brzuszkiem :D ( swoja droga ciekawa jestem jaka plec :sorry2: ) ..... ale jedno ejst pewne ze duzo qrde cos rodzin z dziecmi jednej plci :confused: albo z przewaga jednej

eden zdrowka ! wiem co przechodzicie u mnie od niedzieli armagedon , toaleta to najczesciej uczeszczane miejsce , wczoraj moje dziecie starsze az przezroczyste bylo :( ale dzisiaj na szczescie juz lepiej i wszyscy czuja sie ok.......meza tez dopadlo ... w pracy !!! :no:

Ostatnia edycja:
Eden wspolczuje i obyscie szybko wrocili do zdrowia bo brakuje mi tu Ciebie!!!
Marika a wiec tak mniej wiecej. Temp. mierzysz zawsze rano o tej samej porze zanim jeszcze wstaniesz z lozka. Ja uzywam termometru elektronicznego tego typu Termometr owulacyjny Microlife MT 16C2 +instrukcja (3070130858) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i jestem zadowolona ale niektorzy wola mierzyc zwyklym tradycyjnym. Poczytaj na necie jest mnóstwo szczególowych informacji, nie bede sie tu rozpisywac czemu to sluzy i w jakim miejscu najlepiej mierzycc:). Jesli chodzi o testy owulacyjne to ja mam takie EXTRA CZUŁE TESTY OWULACYJNE (20mIU/MI) express (3056796212) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.. Zasadniczo mierzenie temp i testy owulacyjne sluza dokladnemu okresleniu momentu owulacji gdyz jest to równiez istotne przy planowaniu plci. Pasków do mierzenia pH nie polece bo nie uzywam. Ja mam elektroniczny miernik ph taki Elektroniczny pH metr Hanna 245. Co do suplementów to nie chce Ci mieszac bo ja planuje chlopca. I powiem ze owszem duuuuuuuuuzo to wszystko kosztowalo!
Porannakawa akurat ten miernik elektroniczny trzeba zkalibrowac przed pierwszym uzyciem, robi sie to po to aby miernik "ustawic". Pozniej im czesciej kalibrujesz tym bedzie dokladniejszy. Nie wiem, pewnie sa takie super elektroniczne ktorych nie trzeba kalibrowac ale napewno sa drozsze a ten polecaly dziewczyny tu na forum i ponoc ingender wiec zakupilam. Trzeba do tego kupic plyny do kalibracji o których pisalam wyzej Ewelin a takze plyn do przechowywania elektrod. Brzmi to dosyc skomplikowanie ale w rzeczywistosci takie nie jest :) Acha i dodam jeszcze nie nie sa to mierniki zasadniczo sluzace do mierzenia pH śluzu! :) sa to mierniki ktore wykorzystuje sie np. w akwarystyce do mierzenia ph wody, czy do pomiarow chemicznych a ktos wymyslil ze mozna uzyc i do śluzu wiec tak robimy co niektóre ;-)
Ewelin ja tez pytalam po sklepach zoologich to mieli mnie za wariatke. Udalo mi sie kupic w sklepie chemicznym Chemia Rzeszow. Tzn. mojemu mezowi bo jego wyslalam ale mowil ze patrzyli na niego tak jakby chcial skonstruowac bombe hehe

Ostatnia edycja:
Witajcie moje drogie staraczki :)
Ja dzisiaj byłam na badaniach hormonalnych... zrobiłam poziom testosteronu, progesteronu, a wyniki w piątek. Mam wrażenie że u mnie to jest główny problem, ale mogę się mylić. Dzisiaj przyszedł SYLK i mam już gynoflor. Kompletuję wszystkich potrzebne specyfiki zgodnie z instrukcją Piranhi (41813)i jeszcze innych szczęściarek. Czekam również na jonizator (9000000 jonów-). Wkrótce są moje urodziny i namówię męża na tą co Eden77 polecałaś Pętla koralowa - Sklep QS Quality Strength - Produkty jonowe
A Wam za cenne wskazówki na dziewczynkę:-) (trzeciego -nie licząc męża -też będę kochać z całego serca)chcę podziękować

Witam sie pieknie...
...my juz tez po lekkim katarku w sumie jednodniowym ale za to cała noc nie spał...
...a wiec tak ja wczoraj miałam pierwszy po porodzie 15dc i koło 15 ból prawego jajnika mysle sobie chyba owu...ph prawie 6...cóz pomiarów jako takich nie robie bo to dopiero pierwszy cykl po porodzie zobaczymy kiedy dostane kolejna @ (jesli była by owu to @powinnam dostac za 14 dni czyli 29 zobaczymy)....ale jesli miała by tak wyglądac owu znaczy z takim bolem to mysle ze metoda 0+12 było by dosc łatwo ogarnąć...
...nie pisze za wiele bo maly coraz wiecej czasu pochłania...coz jeszcze 4 miesiecy nie skonczył tak jak Jedrus od Andzi ale juz za chwile znaczy za 2 tygodnie...troche mi sie pokomplikowało i chyba bede musiała odłozyc starania na za rok...plany zawodowe...ale to jeszcze nic pewnego...w kazdym razie kibicuje staraczkom i wierze ze Nam sie uda WSZYSTKIM i to NAPEWNO!!!..
...witam wszytskie nowe mamusie...bądźciez nami ..fajne ze przybywa nas...bedziemy sie wspierac...
Eden rota wiruja w powietrzu - od mojej sasiadki maluszek tez w szpitalu...masakra jakas...niech ta wiosna juz bedzie!!!

czesc babeczki;)

codziennie Was czytam, nie mogę oprzec sie pokusie;) mam rożne humorki, nie piszę, bo moje posty byłyby strasznie monotematyczne, chcialabym mieć tyle optymizmu co Wy, planowanie jest przecież takie fajne, ale ja chyba przestałam wierzyc, ze moglabym kiedykolwiek urodzic córkę ;/ chcialabym, zeby Antoś przyszedł juz na swiat, zebym mogła go przytulić, jak sie już poznamy na pewno bedzie lepiej, ale póki co łapię doła za dołem.......

w ramach badan naukowych bede badała pH u ok. 200 pacjentów, chcialabym kupic miernik, ale nie wiem czy któryś z nich ma jakies wymienne koncówki? (jakkolwiek głupio to brzmi), bo wiadomo pHmetr by sie może jeszcze przydał.... tym bardziej, ze uczelnia za to zapłaci ;) ale raczej tylko paski wchodzą w grę, prawda??

elmo dzieki, ze o mnie pamietasz;)
startujesz w maju? ;)

witajcie Nowe Staraczki!!!!!!!!!!!!

daria
chcialabym kupic po porodzie jakis komputerek, chetnie skorzystam z Twoich opinii, ale sama na razie niezbyt pomogę
Piranha super! widzisz jakiego masz wspaniałego synka, cieszę sie bardzo ;) Kaja jest boska;) zdrówka życzę!!!!!
Andzia wow, ale ten czas szybko biegnie, faktycznie dopiero byłas w ciąży, a tu już Jedrulce 4 miechy strzeliły!!!!!!! jak tam sobie radzisz? Jędruś spi ładnie w nocy, czy daje popalić? eh ale sie boje tych nieprzespanych nocy, Kubuś co 1,5-2 godziny sie budził....
Antosia ja mam jonizator i wiele dziewczyn na forum też, fajna sprawa, chociaz lampa solna chyba bardziej mnie kusi........
krystianmartin jak tam samopoczucie? trzymam mocno a Was kciuki;)
maran ale jestem ciekawa czy sie zdecydujesz........... ;)
sofi świetnie zrobiłaś! trzeba mieć trochę czasu dla siebie!!!!! od razu lepszy humor, muszę pójść za Twoim przykładem w celu poprawy humoru;)
mysiulka tak cola jest wspaniała na żoładkowe dolegliwości ;) mi gin mowił, ze na ciążowe mdłości też można sobie trochę łyknąć ;)
misia przyłączam sie do pytania o poziom testosterony;) trzymam za Was kciuki ;)
marika jak sie czyta o tych straniach pierwszy raz to jest to niezłym kosmosem, prawda? ale dziewczyny są przykładem, ze da sie to wszytsko ogarnąć;) a po tabsach róznie organizm sie zachowuje... jak skonczyłam brac tabsy za pierwszym razem to udało sie zaciążyc dopiero po pol roku, a za drugim razem niemal od razu.........
porannakawa dzieciaki wyzdrowiały?
ewelin elmo niedługo wiosna to i humorki beda lepsze.... mam przynajmniej taka nadzieje;)
milla zdrówka Was zyczę!!! moj Kuba też chory... nie chdzi do przedszkola..........
czarna perła obserwuj cykl, masz jeszcze czas;) powodzenia;)

Ostatnia edycja:
reklama
Hello! Będzie w mega skrócie :-( bo budzę Kaję klikaniem.

ewelin, a te płyny to nie przypadkiem akwarystyczne testy pH? :-) Pytam jako akwarystka bo te podane przez Ciebie zakresy wyglądają znajomo ;-) Może zwróć je do sklepu skoro sprzedawca wprowadził Ciebie w błąd?

Milla
, współczuję bo u mnie też szpital w domu, dużo zdrówka dla Was!

Elmo, a mi moja dwójka tak do wiwatu daje, że podziwiam z całego serca mamusie trójki i więcej dzieciaczków, dziś to przez chwilę chciałam przez okno wiać tak miałam dość hehehe :-D, teraz się śmieje ale naprawdę łzy bezsilności mi się dziś do oczu cisnęły.

Marika, mierzysz najlepiej rano przed wstaniem z łóżka o stałej porze. Temperatury w FF (fazie folikularnej) są niższe jak w FL (fazie lutealnej). Często przed owulacją temperatura spada na skutek wzrostu estrogenów. Od 3 dni przed do 3 dni po owulacji obserwuje się skok PTC (podstawowej temperatury ciała) w górę na skutek wzrostu progesteronu. Polecam wprowadzanie danych np. na Obserwacja cyklu - enpr.pl. By dokładniej określić moment owulacji to warto stosować testy owulacyjne, które wykrywają pik LH na 24-36h przed owulacją, ja kupowałam One Step Ovulation Test na Allegro. Z pasków pH najbardziej polecane (ale i najdroższe) są firmy Merck. Co do preparatów to jak znajdę chwilkę to wkleję linki z Allegro.

Andziak, ależ ten czas zasuwa, buziak dla Jędrusia z okazji 4-miesięcznicy! :-)

eden
, strasznie współczuję :-(, tym bardziej, że kilka dni temu synek wymiotował, miał biegunkę i nic nie jadł przez 5 dni, to jakaś jelitówka połączona z kaszlem i katarem, cała moja rodzina się pochorowała. Dużo zdrówka dla Was, trzymaj się kochana!

porannakawa, i dla Was dużo zdrówka! Jeden płyn ma pH 4.01 a drugi 7.01 (piszę tu o buforach do elektrody firmy HANNA), chodzi o to by "pokazać" elektrodzie jak "wygląda" pH 4 i 7 i ona na tej podstawie będzie w stanie określić wszystkie wartości pośrednie. Kalibracja zazwyczaj polega na włożeniu elektrody do roztworu o danym pH i ustawieniu wyświetlanej na mierniku wartości za pomocą specjalnej śrubki. Elektrodę przed pierwszym użyciem musisz wymoczyć w roztworze KCl (Gal tego nie zrobiła i stąd pH na mierniku skakało jak głupie i fałszowało wyniki), kalibrujesz przed pierwszym użyciem a potem raz na jakiś czas, im częściej tym dokładniejszy pomiar, ja bym kalibrowała raz na tydzień i obowiązkowo tuż przed docelowymi staraniami :-) Spróbuj tu poszukać hanna ph buffer | eBay

Mama kubulki, już tylko 12 tygodni i nareszcie będziesz mogła przytulić synka, zupełnie inaczej jest gdy widzi się szary, poruszający obraz na USG a inaczej gdy zobaczy się na żywo i przytuli tą maleńką istotkę spragnioną maminej miłości. Pogłaszcz brzuszek z Antosiem od e-cioteczki.

Ostatnia edycja:
Do góry