reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Nie oglądałam dziś tego dokumentu, ale ja już widziałam go 2 albo 3 razy...fakt optymizmem nie napawa ale zgadzam się z Elmo i Eden trzymamy się wskazówek z forum i działamy, a tego że musi się udać dowodzi udane planowanie innych dziewczyn z forum :-)

reklama
Mamakubulki , fajnie , że przypomniałaś o tym programie , bo dzięki temu też obejrzałam :)
hmm , tylko jednej się udało i to podwójnie , do tego miała na to środki

Ja tu za WAS staraczki kciuki trzymam , żeby Wasze planowanie było pozytywne :)

Ja też obejrzałam. Drugi raz w sumie razem z mężem. Wkurzał się na te kobiety, że zamiast się cieszyć, że mają zdrowe dzieci to jeszcze im mało. Ech faceci tego nie zrozumieją. Potrzeba posiadania córki przez kobietę jest ogromna. Ja trochę nadzieję też straciłam bo dwie planowały wg tego co my tu i guzik z tego. Ale trzeba wierzyć. Jak bedę w ciązy to chyba nie będę chciała znać płci. Chyba, że sama coś dostrzegę. Sofi a Ty kiedy planujesz zacząć się starać?

Milla ja planuję się starać gdy mały będzie miał 4 latka, raz że miałam cc i powinnam odczekać 2 lata, więc pomyślałam, że poczekam jeszcze troszkę, żeby było 5 lat różnicy (przyczyny ekonomiczne mną kierują - studia dzieci, jedno skończy drugie zacznie :-)) a poza tym podchowam małego, będzie już taki fajny jak starszy kiedy zaszłam w ciążę z małym i wtedy znowu zpragnę maleństwa...teraz bym się nie zdecydowała, podziwiam Cię, że ty chcesz tak od razu. Ale wierzę, że Ci się uda, po prostu musi... tak jak i pozostałym dziewczynom.
Mamy synusiów, moja koleżanka (również mam dwóch synków) mówiła mi (pocieszając), że posiadania synów ma swoje plusy -mama ma zawsze więcej kasy dla siebie, jako jedyna kobieta w domu musi przecież o siebie dbać i wyglądać extra...:-D Także dopóki nie będziemy miały córek, wydajemy kaskę na siebie:-D.

Sofi ja tez po cc. Niby piszą, że rok wystarczy. Znam sporo osób co rok po cc były w ciąży, ale jak się wybiorę do gina to zapytam. Najwyżej poczekam jeszcze. Ja nie chce już tak dużej różnicy wieku. Trochę żałuję, że tak poźno się zdecydowałam na drugie. Pewnie było by wcześniej gdyby nie pewne okoliczności. No ale Ciebie rozumiem.
Kurczaki trochę się boję, że coś nie wyjdzie. Nullka Naomi, Truskaffka stosowałyście metode 2-3 dni przed owu czy raczej O+12?

Niektóre babki w internecie piszą, że od razu po @ się starały i córki wyszły, ale pewnie miały jakieś cykle krótkie.

dla dzieci lepiej jak jest mniejsza różnica wieku, ale dla rodziców troche ciężej,
mam brata, który jest 6 lat młodszy ode mnie, dopiero kilka lat temu zaczeliśmy sie dogadywac, mamy teraz wspólne tematy, bo poszedł na podobne studia co ja, a wczesniej było raczej kiepsko, pamietam jak przesiadywał u mnie w pokoju jak przychodziły kolezanki, wszytsko opowiedał mamie, a ja zawsze musialam byc "starsza i madrzejsza i mu ustepowac"
zazdroscilam innym, ze maja rodzenstwo w podobnym wieku, ze mogli sie razem bawic....
a mama powiedziała mi, ze to był duży błąd, ze tak długo zwlekali z drugim dzieckiem, tym sposobem wychowuje sie 2 razy jedynaka, mimo, ze starsze dziecko duzo może pomóc, to jednak dla dobra dzieci chyba lepiej jak są w podobnym wieku i sie przemęczyc z maluchami kilka lat, a potem jest duzo lżej, bo dzieci same się sobą zajmują bawią się, a jak jest duza rożnica wieku, to trzeba przez kilka lat zapełnic czas pierwszemu dziecku, a potem drugiemu od poczatku
u nas bedzie 3 lata różnicy i myśle, ze to całkiem sporo
kazde dziecko jest inne, wiec ciężko powiedziec jak byłoby idealnie, ja wzielam do serca to co powiedziala mi mama;)

Eden, synek ma obniżone napięcie mięśniowe w buzi i stąd niewyraźnie mówi, dostałam książeczkę z ćwiczeniami i będziemy działać :-) Co do niepokojących mnie zachowań to logopeda powiedziała, że według niej może to być normalne w tym wieku, dała jednak skierowanie do psychologa i pedagoga, zobaczymy czego się dowiem na tych wizytach. Chwaliła Krzysia za bogate słownictwo, mówiła, że wiele zachowań ma bardziej rozwiniętych jak na swój wiek :-) A nie można napełnić tylko częściowo aplikatora (dziewczyny pisały o 1/2 czy 1/4)? To ja Wam teraz namieszam tym artykułem :-D Guide to Replens and RepHresh (Part 1) - kopalnia wiedzy o stosowaniu Replens i Rephresh, tutaj twierdzą, że Rephresh po staraniach jest dużo lepszy, piszą też o zabójczym wpływie Replens na plemniki.

Elmo
, pod względem logopedycznym już działamy, pod względem pozostałych niepokojących mnie zachowań to nadal wielka niewiadoma, może więcej dowiem się na wizycie 4 marca. Super, że Twoje pH tak świetnie reaguje, oj będzie z tego synuś :-)

Ewelin
i eden, testujcie dalej, może się zdarzyć, że macie "low ionic strength" a wtedy paski nie działają a pokazują stale najniższy wynik.

Milla
, u Truskafffki działania były w okolicy owulki, u nullki chyba odstęp i O+12, u Noemi nie pamiętam.

Dziewczyny, czytając artkuł Piranii, znalazłam statystki planowania dzieczynki aktualne na dzień dzisiejszy:
Complete pink swaying statistics spreadsheet
Warto poczytać. Milla u mn drugie maleństwo też byłoby wcześniej, również okoliczności wpłynęły na to. Teraz rozmyślając o obecnej sytuacji, też muszę odczekać, a czynniki o których wspomniałam to tylko dwa z kilku jeszcze...Nie zarzekam się, że nie zaplanuję dzidzi wcześniej, zobaczymy.

Milla u Noemi było chyba przed owu i 0+12.
Piranha no to wiesci co do Krzysia chyba dobre. Teraz pochodzicie sobie po specjalistach, stres i wogole ale badz dobrej mysli!!!
Ooooo az mi ciarki przeszły na słowa "oj będzie z tego synuś". Myślisz ze to realne ze to pH tak reaguje? Wyglada na to ze tak jest ale Ty masz wieksza wiedze, Zobaczymy jak to bedzie wygladalo w okolicach owu...
Mama kubulki... hmmm moze jest w tym cos racji. Ale jednak nie do konca. Kazdy z nas jest inny, tak i dzieci sa inne. Moje dziecko jest od malego tak absorbujace ze ja nie wyobrazam sobie w domu dwojki takich rozrabiakow. Mimo ze jest to dziewczynka ktore ponoc powinny byc spokojniejsze, jest wulkanem energii, odkad tylko nauczyla sie wydawac jakies dzwieki caly czas gada, doslownie caly czas :biggrin2: zwykle na koniec dnia moja glowa peka w szwach. Ciagle ladowalismy na pogotowiu, jak nie z tik takami w nosie to z monetami w zoladku... na okraglo cos sobie gdzies wpychala. Owszem juz w tym wieku daje sie wyraznie zauwazyc u niej syndromy jedynaka ale ja sobie najzwyczajniej w swiecie nie wyobrazam takich dwoje na raz :biggrin2: pewnie bym przezyla ale zdecydowalam sie na wszystko swiadomie, albo raczej zdecydowalismy z M. Moja zyciowa zasada? DOBRA MAMA TO SZCZĘŚLIWA MAMA i tego sie trzymam. Wychowujac dziecko staram sie pamietac tez o sobie, o swoich potrzebach i marzeniach. Mała jest dla mnie wszystkim, nie zrozumcie mnie zle. Gdybym stanela przed wyborem: macierzynstwo albo ... zawsze wybralabym Zuzie. ZAWSZE! Ale mysle ze mozna to pogodzic. Ja osobiscie mam 7 rodzenstwa. Tak mam 5 siostr i 2 braci :tak: i mam swietny kontakt z zarowno 8 lat starsza siostra jak i 3 lata mlodszym bratem. Takze nie ma reguły. Oj nie ma.

Zostawiam was z tymi rozwazaniami do jutra.
Dobrej nocki

Ostatnia edycja:
reklama
Hej :-)
No to witam się pierwsza z rana. Jak tam temperaturki zmierzone??? :-D
Oj jak mi sie dzis nie chcialo wstac.
Misia Karola Agagsm gdzie sie podziewacie?
Misia tak sie zastanawiam, co sie stalo ze zawiesilas starania?

Meldować mi sie tu wszystkie.
Miłego dnia.

Do góry