reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Hej.
Wczoraj do Was pisałam ale wszystko szlag trafił.
Mamo Kubulki mamy 2 synów Cię rozumieją. Ale urodzisz to będzie inaczej. Ja bez swojego Adasia już bym żyć nie mogła. Mimo to córkę chcę bardzo i nie wiem co będzie jak się nie uda. Gadanie ludzi mnie najbardziej przeraża.

Widzę, że dziewczyny planujące mają już sporą wiedzę. Ja na razie mam mało czasu i jestem jeszcze w "lesie". Ale moze się ogarnę. Jak nie to może przełoże starania, chociaż wolałabym nie.

Zaraz mykamy do znajomych.

Miłego dnia.

reklama
Pająk dzięki kochana za dobre słówko:happy2: Widzę, że i u Was nie ma lekko. Oby wirus nie powrócił! Ze spojeniem jest już lepiej, ale czasem, po dłuższym spacerze się odzywa. Myślę, że organizm potrzebuje czasu, żeby to wróciło do normy. Z drugiej strony, to dobrze, że czasem jednak coś boli, bo inaczej, to bym już pewnie się brała za jakieś ćwiczenia, a absolutnie mi póki co nie wolno:-p Trzymaj się cieplutko:tak:

Elmo ja jakoś tak manewrowałam tymi testami, że nie piłam zbyt dużo w czasie robienia. Wiesz, jak człowiek obserwacje robi tak długo, to mniej więcej wie, czego się spodziewać. U mnie było tak. Jak tylko pojawiła się delikatna druga krecha, to kolejny test był po 6 godzinach. Jak była ciemniejsza, to już od tego momentu co 2 godziny. Nie mówię, że nie piłam nic a tym czasie, ale wiesz...jedna kawa, czy herbata w moim przypadku nie miała wpływu na wynik testu, tym bardziej że u mnie pozytywny był najczęściej w nocy, a wtedy już nie piłam. Sama zobaczysz, że da się to jakoś ogarnąć. Żeby siuśki rozcieńczyć, to byś musiała bardzo dużo pić. Zresztą ja na sobie mogłam zaobserwować, że wynik testu bywał pozytywny zarówno po nocy bez picia, jak i w ciągu dnia, kiedy coś tam ciągle piłam. No i to sprawdzanie co 2 godz. u mnie trwało tak może ze 12h, bo mi szybko rosło LH i szybko spadało, tak więc te 12h bez picia nie wiadomo ile dało się wytrwać. Podejdź do tego spokojnie. Nie nastawiaj się, że zajdziesz w ciążę od razu. Wtedy obserwacja będzie łatwiejsza. Ja jeszcze polecam monitoring. Dzięki niemu idzie na prawdę określić bardzo dokładnie moment owulacji. Ja byłam trzy razy pod rząd w cyklach różnej długości i w trzecim z kolei cyklu miałam już świetne porównanie, kiedy zgrałam wszystko ze sobą (wiesz, temp., śluz, ból, testy), co pozwoliło mi w kolejnych cyklach na bezbłędne wyczajenie owulacji. Wiem, sporo tego, ale jednak przy dwóch dziewczynkach marzenie o synku było tak silne, że chciałam zrobić wszystko, by pomóc szczęściu. Zaglądać będę i pisać też, także możesz być pewna, że na miarę możliwości zawsze coś poradzę:-)

Eden77 wszystko zależy od tego, kiedy masz owulację, tzn. ile czasu po piku LH. Ja wyszłam z założenia, że celuję w samo jajko. Wiem, że plemniki muszą dobiec i na to też jest potrzebny czas, ale tak samo od momentu pęknięcia pęcherzyka jajeczko potrzebuje troszkę czasu by wywędrować. Dlatego moje myślenie było takie, że skoro i plemnik i jajo potrzebują chwilkę, to najlepsze będą staranka w momencie pękania pęcherzyka, co by się szybko po drodze spotkali. 7 cykli tak robiliśmy z mężem i nie wstrzeliliśmy się w 0+12, ale czy to przypadek, czy jednak efekt moich obserwacji...tego nie wiem:happy2:

Dzieki Magda. Kurde ja wlasnie z natury strasznie duzo pije no ale coz, poswiece sie. Powiedz mi jeszcze, rozumiem ze o pozytywnym tescie owu mowimy wtedy gdy obie kreski sa co conajmiej tak samo grube badz nawet testowa jest grubsza od kontrolnej? Tak? Czyli gdy zlapie ten moment to pozniej wypatruje oznak owu, dobrze mysle? Wiesz co, no ja wlasciwie to sie nastawiam ze uda sie za pierwszym razem :zawstydzona/y: wiem teraz kazdy kto to przeczyta powie oj glupia. Za pierwszym razem tak wlasnie sie udalo, ale wiem bylam mlodsza kilka lat. Cylke mam w miare regularne, owu odczuwam wlasciwie w kazym miesiacu, bardziej lub mniej intensywnie, narazie nastawiam sie ze sie uda. Jak nie to bede myslec co dalej.

Dziękuję Eden (wstaw sobie też coś, mi trochę czasu zajęło żeby to zrobić, ale już wiem jak:-)).Milla mamy dzieci w bardzo podobnym wieku. Kiedy planujesz starać się o córcię? Magda zazdroszczę Ci tego, że masz już planowanie za sobą, ale przede wszystkim tego, że odniosłaś sukces i udało się...Elmo trzymam kciuki.
Powiem wam, że jak czytam wszystkie wcześniejsze informacje, to jest mi głupio, że tak niewiele wiem...w temacie mierzenia temperatury 0. Uczyłam się na naukach przedmałżeńskich, ale zaraz kiedy tylko zaczęłam zaszłam w ciążę, więc nawet cyklu do końca nie doprowadziłam. Rok temu zaczęłam w grudniu i powtórka z rozrywki -synek nr 2. Nie mam pojęcia o fazach, o skokach temperatury itd. Muszę to jakoś ogarnąć, może możecie mi coś polecić, jak mogę uzupełnić podstawową wiedzę :zawstydzona/y:Mam zamiar obserwować i uczyć się swojego organizmu, ale nie wiem czy już w tej chwili to jest odpowiedni moment, czy poczekać aż przestanę karmić (.)(.), bo te cykle teraz to... No i zastanawiam się nad Pearly albo Lady Compem, może będzie łatwiej :tak:. Mamo kubulki pokochasz bardzo swojego syneczka, ja też to samo przeżywałam...ale mimo, że go uwielbiam i nie zamieniłabym na dziewczynkę, pragnę mieć jeszcze córeczkę. Dziś byłam ze starszym na balu karnawałowym i jak widziałam te poprzebierane dziewczynki, to aż coś mi się robiło w środku, a ja co roku albo spiderman, albo batman... i za chwilę z drugim znowu to samo...:-(

Hej dziewczyny. Witam sie poweekendowo. Cisza tu cos ale przynajmniej nie mam na dzien dobry nadrabiania ;-)
Dzieki Sofi, trzymaj trzymaj &&&&&. Wiesz co? Ja jeszcze rok temu w zyciu bym nie pomyslala ze bede mierzyc jakas temperature :szok: ba te co mierza wydawały mi sie byc jakimis wariatkami :-) hehe sory z góry. Rok temu z resztą nawet nie myslalam o dugim dziecku, tzn. zawsze wiedziałam ze chcialabym jeszcze synka, albo ogolnie drugiego dzieciaczka ale odwlekalam to. W okresie wakacji zaczelam szukac szperac i natrafilam na to forum. No i stwierdzilam (oczywiscie po dlugim namysle) ze sprobuje a co mi tam. Zakupiłam termometr elektroniczny tego typu Termometr owulacyjny Microlife MT 16C2 +instrukcja (2989577262) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , wydrukowałam karty obserwacji cyklu. Na początku bylo mi łatwiej zaznaczac to wszystko w wersji papierowej, teraz juz prowadze w wersji elektronicznej na ovufriend.pl. I po kilku miesiącach obserwacji powiem Ci ze jakkolwiek wygląda to z boku to jest to dosyc ciekawe doswiadczenie :-) duzo sie nauczylam nie tylko o swoim cyklu co ogolnie o organizmie kobiety. A z miesiaca na miesiac cos tam doczytam, i np. dopiero w tym cyklu przyloze sie do testow owulacyjnych. Robilam je wczesniej ale zle, no ale teraz juz wiem gdzie robilam blad. Troche sie trzeba poswiecic co mnie wkurza i irytuje, mierzenie codziennie o tej samej porze... przy malym dziecku do ktorego trzeba po kilka razy wstac w nocy wyniki moga byc zaburzone no ale suma sumarum daje mi to jakis obraz. Ale nie wiem jak to u Ciebie. Czy przy karmieniu jest sens? Moze doradzi Ci ktos inny bo nie mam pojecia.
Eden jak u Ciebie przygotowania? Ja rozpoczełam nowy cykl wiec jestem znowu pelna energii :tak:
Milego dnia i tygodnia laski!

Ostatnia edycja:
Hej. Cóż to za cisza nastała?

Sofi Myslałam żeby zacząc od lipca i dać sobie ze trzy cykle, ale nie wiem czy mi sie wszystko nie przesunie. Na razie karmię. Powoli będę odstawiac jak mały skończy 6 m-cy, ale jak to będzie w praktyce to zobaczymy. Potem jeszcze trzeba będzie poczekać, aż się wszystko unormuje, poobserwować cykle. Także pewnie się nie wyrobię. No i muszę jeszcze się podszkolić w tym wszystkim a z małym to nie mam kiedy tego wszystkiego czytać.
Ostatnio byliśmy u znajomych którzy maja chore dziecko (10 m-cy). Aż mi głupio było, że ja jeszcze planować płeć chcę... Ale mama tego dziecka chce teraz córkę bo może by bratu pomogła w przyszłości więc i ona nie wyklucza planowania płci. Taki fajny ładniutki ten dzieciaczek i rodzice super ach jakie to życie jest niesprawiedliwe.
Lecę trochę posprzątać póki mały śpi. Potem spacer, obiad, dentysta, odebrać starszego z przedszkola i tak w kółko. Ciekawe jak będzie przy trójce?:szok:

Witam :)
No my juz młodym po spacerku, dzisiaj szaleliśmy na sankach :) teraz sobie usypia i chyba też się zdrzemnę bo miałam ciężką noc. M jest chory, ma anginę przez co strasznie chrapie ;-)

Elmo, własnie czekam na zołzę @, to już 30dc, no i zaczynam obserwację. Też mam ten termometr, uważam, że jest bardzo dobry. testy owulacyjne kupione, jeszcze te patyczki do mierzenia ph musze kupić.

Dzis w aptece kupiłam Replens, w opakowaniu sa 3 aplikatory, czy np. po stosunku w celu obniżenia ph trzeba całośc sobie zaaplikować? No i chyba niezbyt głęboko, zeby żołnierzyków nie wybić, co? Piranio, ratuj! :-) Wiem, ze pisałaś żeby zastosować płytko, ale ile i jak płytko to juz nie wiem...???

Moja znajoma właśnie sie dowiedziała, że spodziewa się drugiej córki. A z kalendarza z familie wychodził synek. Mnie ten kalendarz się sprawdził i teraz nie wiem czy brac go pod uwage czy olać:baffled: Aha i sprawdziłam moich chłopaków, poczęli się między pełnią a nowiem, czyli chłopczykowo ;)

czesc ślicznotki;)

ale pustki tu były w weekend;/
wrocilam wlasnie od gina, zbadal mnie, powiedzial, ze szyjka ok, jutro bedzie usg
miewam straszne wahania nastrojów, zupełnie nie przypominam samej siebie w tej ciąży, płaczę prawie codziennie, juz sama nie wiem, czy płeć dziecka to główny powód, znajomi mnie ciągle pytają co mi sie stało, ze taka smutna jestem, bo wczesniej bylam roześmianym wulkanem energii.......

eden kalendarz na familie jest jakis pozmieniany, wg niego powinnam byc w ciąży z dziewczynka..........najlepiej korzystac z tego nastraszego, on sie sprawdzil dosłownie wszytskim z tych osób, które sprawdzalam;): Kalendarz chi

Hej babeczki! Nie mam czasu na czytanie i pisanie, nie mam pojęcia co u Was się dzieje, zerknęłam tu na sekundkę pierwszy raz od kilku dni i przeczytałam tylko bieżącą stronę :( Zabrałam się za odgracanie domu więc te szczątkowe wolne chwile jakie miałam wykorzystywałam na fotografowanie, czeka mnie jeszcze wystawienie aukcji, mam też w planach mały remoncik.

Eden, w żadnym wypadku cały aplikator :), zarówno przed starankami jak i po nich używasz tylko ilość na koniuszku palca. Wsuwasz to środka ale tak płytko. Widzę, że przygotowania pełną parą :), trzymam kciuki!

Mama Kubulki, ja właśnie z tego kalendarza korzystałam, w przypadku Kai mi się potwierdziło ale jestem pewna, że znajdą się dziewczyny którym się to nie sprawdza, byłoby to za proste :) Trzymaj się kochana, na pewno hormony ciążowe są częściowym sprawdzą tych smutków, też tak miewałam w ciąży.

Ostatnia edycja:
reklama
yyyyyyyy ucieło mi dalszą część postu grrrrrrrrrrrrrrrr
teraz w skrócie:
elmo mam ten termomert, ale nawet nie wiem czy jest dobry, bo uzylam go chyba ze 2 lub 3 razy;)
milla sofi idziecie łeb w łeb, dzieciaczki w tym samym wieku, moze teraz wymarzona dziewczynka też bedzie w tym samym wieku;)
szkoda, ze nie tu jeszcze jednej takiej wariatki jak ja, która jeszcze nie urodziła drugiego dziecka i juz mysli o kolejnym.......
andzia gdzie sie podzierwasz? przywołuję Cie, jak tam Twoje pociechy?
edit: czesc piranha nasz ekspercie;)

a teraz drogie panie, czas na dokument o kiebietach takich jak my;) w polsat cafe, pamietacie? o 13 eden go wynalazła;)
lece ogladac, a przerwach musze obiad upichnic i pranie nastawic , bo potem lece po mojego kochanego przedszkolaka;)

Ostatnia edycja:
Do góry