reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Natan tak mam dwóch synków. Nie planowałam płci drugiego dziecka. Za późno dotarłam na ten wątek hehe. Ale Adaś jest największym skarbem i za nic nie zamieniłabym go na dziewczynkę. Od samego początku miałam przeczucie, że będzie drugi chłopak i nie nastawiałam się na dziewczynkę. Planujemy jednak z mężem trzecie dziecko i nie ukrywam, że chciałbym córkę. Ty też masz dwójeczkę? A co do mdłości moje obie ciąże były zupełnie inne mimo, że mam dwóch chłopców. Przy pierwszej masakra jakaś, straszne mdłości. Wymiotowałam kilka razy dziennie. A w drugiej ani razu.:-) Także większego znaczenia to raczej nie ma.
Pozdrawiam.

Milla tak mam dwóch wspaniałych synków. starszy 7lat i młodszy 1,4miesiące:0)Ja również marzę o trzecim dziecku -o córci hm....może i nam się uda!!!!ja na razie zbieram informację i muszę się dobrze przygotować do planowania:)
może w tym samym czasie będziemy planować i się starać???
ps. trzeba szykować się do spanka, bo rano do pracy:(

reklama
Dziewczyny ja nie mialam odstępu od owulacji ale wydaje mi się że owu miałam w dzień tzn okolice może 14 15dc a stsranka były wieczorkiem i rano 16dc, ale są to moje domniemania, stawiałam na zakwaszanie i dietę, jony.

Truskafcia ja właśnie chcę do końca kwienia pracować , sama nie wiem kiedy na L4 bo to dla mnie dość kłopotliwe... a czemu dopiero w 22 tygodniu się dowiedziałaś, nie miałaś po genetycznym robionego usg?

Nulcia ja dowiedziałam się teraz i wg usg wyszedł mi 17tydzień i 3 dni i dziewczynka więc 18 tydzień ciąży, z synkiem dowiedziałam się już na genetycznym

hej babeczki
natan123 Milla a ja mam dla odmiany dwie superowe babeczki
4lata i 11 miesięcy i marzy mi się strasznie synio
też wcześniej nie planowałam płci bo również za późno tu trafiłam
ale wczoraj rozmawiałam z mężem i przekonałam go do trzeciego dzieciaczka, stratujemy za rok i mam zamiar dobrze się przygotować
a wy kiedy zaczynacie starania??

mamo05 co tam u ciebie kochana??

jak tam nasza dobra duszyczka Pirhania?? jak dzieciaczki bardzo dają popalić??

:-)

monico
jak Zuzinka??

kate18 zgadujemy się z truskaffcią na jakieś spotkanko??

nullka gratuluje córuni...mi Agatka tez bardzo się podoba, no i Helenka ja chciałam tak dac córci na imię ale małożo się nie zgodził:-D:-D

Dopiero teraz podłączyłam inny monitor i mogę do Was zajrzeć a że pora dość późna to będzie w giga skrócie.

Daria, jak tam, ile Colin waży? :-) Z Kai niezła kluska i jakiś czas temu ważyła już 8,1 kg, ostatnio jak sprzedawałam wózek to dziewczyna nie mogła się nadziwić, że moja córka już w gondoli się nie mieści i wyrasta z rozmiaru 74, mówiła, że jej 13-miesięczna córcia nadal 74 nosi ;-)

Truskafffka, Krzysiu ma ewidentnie kłopoty z rozwojem mowy i rozumieniem pewnych pojęć, czasem może to spowodować wystąpienie cech podobnych do tych autystycznych, oby to minęło a echolalie poszły precz gdyż one najbardziej mnie martwią (to typowa cecha m.in. w autyzmie). Dziś znajoma mojej mamy opowiadała, że jej 3 córka jeszcze w wieku 6 lat nie mówiła ani jednego słowa (tylko "eeee" itp.), logopeda do 4 roku życia odmówił pracy z dzieckiem, były problemy z posłaniem do normalnej szkoły ale dziecko jakoś dało radę i nadgoniło, szok.

Aga, moje kciuki będą z Tobą :-) Co do Krzysia to coś ewidentnie jest nie tak ale liczę, że może z tego jakoś wyrośnie. Swoją drogą nie rozumiem dlaczego tak negatywnie reaguje na obie babcie (a teściowa go przecież uwielbia i rozpieszcza), gdy widzi mamę lub teściową to krzyczy "babci nie", gdy teściowa chce go wyprzytulać, pocałować albo po prostu podejść to ucieka i się złości. Wasze dzieci też miały tego typu zachowania?

Tasha, no właśnie na razie średnio mi ocenić relacje Krzysia z dziećmi bo ma je sporadycznie :-( Lubi biegać za dziećmi ale nawet w przypadku autystycznych chorób dzieci chętnie przyłączają się do zabaw typu bieganie. Kiedyś w poczekalni u lekarza zagadał go chłopczyk pokazując misia a Krzysiu pokazał palcem czarne krzesło mówiąc "czarny", też mi się wtedy wydało to dość dziwne. Krzysiu przed chwilą położył sobie coś na głowę mówiąc "czapka" więc chyba myślenie abstrakcyjne jest mu nieobce ;-)

Axarai, ale uroczy filmik z Adusią, będą super pamiątki.

Noemi, tak, u dziewczynek nub jest równoległy do linii kręgosłupa na wysokości kości ogonowej :tak:

Milla, ano na razie u tych restrykcyjnie planujących skuteczność 100% na naszym forum :-)

nullka, dotarły kochana, pisałam na zamkniętym ale pewnie nie czytałaś, dziękowałam za te słowa, które dołączyłaś bo nieziemsko mnie wzruszyły i trafiły w bezpieczne pamiątkowe miejsce :-)

natan, dzięki za tak miłe słowa :-* Chętnie wesprę radą i kciukami :-) Wykresy można robić np. na Obserwacja cyklu - enpr.pl. Ja w drugiej ciąży (córeczkowej) miałam mdłości a w pierwszej nie ale to żadna reguła. Czytałaś wytyczne z tej https://www.babyboom.pl/forum/stara...ecka-chlopiec-dziewczynka-1147/index4182.html strony (zielona czcionka)?

Pierogatko
, oj dają popalić ;-) Krzysiowi nie potrafię wytłumaczyć, że potrzebuję uśpić Kaję, nie daje mi więc nawet 5 minut stąd Kaja bardzo mało śpi ...i marudzi ze zmęczenia.

Dzien dobry

....wpadam z rana z
e030.gif
, dzis juz piatek ..... a od poniedzialku juz mi sie skonczy lenistwo..... ja do pracy, smerfetka do szkoly.....a bylo tak suuuuper.

Piranha, Patrysia, Andzia, Mama, Natusia, Daria, Tasha, Axari, Ewcik, Kate, Czarodziejka, MissBella, Martika, Truskaffka, Patrysiak, Czarna, , Tusia, Nullka,MIsia, Agagsm, Magda UK, Marzycielka, Ann, Macy, Kilober, Neomi, Maggie i inne dziewczyny milego dzionka

Ostatnia edycja:
dzien dobry wszystkim :)
natam tak do czerwca chce zaczac planowac ale tak bardziej bym chciala zeby udalo sie sierpien wrzesien ale wiadomo chciec sobie moge :-D
ja z nadia nie mialam zadnych dolegliwosci a z colinem mdlosci a na koniec wymioty :)
to bedziemy razem planowac zobaczymy co nam wyjdzie;p

pirahna u lekrza nie wazyli ;/ bylo tylko niesety szczepienie ale lekarz kazal dawac mi mleko dwojke bo colin wiecznie glodny i kaszke na noc;p mowi ze jest bardzo duzy;/ body mu kupuje 74 na 80;/ i mowie do lekarza ze zeby ma a on ne to nie mozliwe dopiero 6 miesiecy powinny wychodzic patrzy i mowi no fakt szybko ..a taki zdziwiony myslal ze klamie ;/ a tlumaczylam ze nadia tez tak miala ale oni swoje;p kolejna wizytę mamy 31 to moze wtedy zważy :) ale 8 kg wazy spokojnie :)

Hello!

Daria
, ja sama ważę tzn. staję na wagę z Kają i bez i odejmuję, wychodzi dokładnie to samo co u pediatry więc wagę mam dobrą :-D (a szkoda bo ja bym mogła trochę mniej nabijać kilogramów :-D) ...zaraz zważę moją kluseczkę :-)

Kasiu, a nie myślisz o L4 za jakiś czas?

Oprócz dziwnego zachowania Krzysia wobec babci martwi mnie też, że od dłuższego czasu denerwuje się jak Kaja się śmieje, mówi rozwścieczony "nie śmieje się". Denerwują go też otwarte drzwi od łazienki. Idę Kaję zważyć :-)

Waży 8,5 kg co daje 85 centyl (http://www.centyle.dziatwa.pl/index.php), od urodzenia jedzie na tym centylu ;-)
Pamiętacie może kiedy Wasze dzieciaczki zaczęły wymawiać pierwsze sylaby typu "mama", "tata", "dada" itp.?

Ostatnia edycja:
Pirahna tez go tak waze i naazie sie nie pomylila;p jak wstanie to go zważę;p :)
wiesz colin ciagle mowi ma a jak powie prae razy to wychodzi mama :-D a nadia mowila ela :-D nie wiem czemu od malego wolala ele ele a colin ma ma :-p a kiedy nadia zaczela jak sylaby laczyc to nie wiem czy cos nie po 5 miesiacu , bo bardzo szybko zaczela mowic mama i inne sylaby a pozniej stanelo i nic nie mowila;/ ale nie pamietam w ksiazce w polsce mam zapisane ;/

reklama
witam i ja!
Piranha: może Krzysiu jest indywidualistą, a ty się doszukujesz? :)
pytałas o babcie - u nas tak nie ma, choć moja teściowa ma 80 lat i nie bardzo do dzieci, ale Miśka ją lubi - a za moją mamą i tatą to się da pokroić na kawałki z wzajemnością - mają bzika na jej punkcie, choć to 4 z kolei wnuczka:)ale jeszcze nie spotkałam człowieka, którego Michalina nie lubi, bo ona wszystkich lubi - to jest mega towarzyskie dziecko - więc na to nie patrz, każde jest inne. Może K. nie lubi babć, bo za rzadko widuje, więc nie ma więzi - albo coś w ich wyglądzie się nie podoba - okulary ect.?
Kasia: ee jeszcze cały weekend lenistwa - ja go dopiero zaczynam za 5h :)
Natan123: ja od sierpnia się staram - mniej więcej, bo jeden miesiąc mi wypadł z tego - chciałam drugą córę, bo jedna mam, a drugą ze względów ekonomii chciałam (od groma ciuchów i zabawek mam) + towarzyszki zabaw dla starszej :) Poza tym śmiejemy się z m., że nic nam w życiu tak nie wyszło jak córka, więc chciałam powtórki, a prawda taka, że juz mi wszystko jedno, bo ja cierpliwa nie jestem, a chcę być po prostu w ciąży - bez względu na płeć - pierwszej ciąży nie planowałam i jest córa, więc bez planowania też są szansę, a desperacji nie mam:)
Daria: niezła kluseczka się zrobiła z synka:)
Nullka: super, że wszystko dobrze z córcią:)
Macy: M. też luby Myszkę Minni bardziej - chodziło mi o nazwę bajki "Myszka Miki":))

no i nie wiem co chciałam jeszcze napisać - ostatnio się nie wysypiam i potem w ciągu dnia nie do życia jestem;))

Do góry