reklama
jarzebinka
mama Kacperka i Kamilka
;-)
tak wyglądają terminy w banku, ze wstępnej weryfikacji wiemy,że mamy zdolność na tę kaskę o którą się staramy
ale teraz po złożeniu naszych dokumentów bank ma 2 tyg na ich zweryfikownie, czy np. nie oszukujemy i nie ukryliśmy jakiegoś kredytu, czy nie zalegamy z jakimiś kredytami itp. i tyle to trwa
:-( mam tylko nadzieję,że w tym czasie nikt nie przyjdzie do sprzedających z gotówką i nas nie wygryzie
pocieszam się,że to nie jest mało, i rzadko kto śpi dzisiaj na takich pieniądzach 

byle do 27 , wtedy powinniśmy juz coś wiedzieć, chyba że uda się i wcześniej będzie coś wiadomo 

i dopiero wtedy składamy resztę dokumentów, dotyczących już domku i reszta trwa jeszcze max 3 tyg, więc teoretycznie do 20 czerwca powinniśmy się ze wszystkim zamknąć 
;-) oby sie udało
a poza tym to przez to wszystko brakuje mi doby ostatnio, z małym lądujemy w domku ok. 18.00, plac zabaw omijam z daleka
bo już nie mam na niego siły
mąż pracuje ten tydzień do 18.00, więc ja odbieram małego ze żłobka i zanim się zaczłapiemy to już 18.00
nawet nie pamiętam kiedy jadałam ostatnio normalny obiad, wczoraj np. byłam z Kacprem w MC'Donaldsie, on na lodach a ja na kanapce na obiad ...... nic doodać nic ująć 

a jeszcze do tego dochodzą jazdy, dobrze,że częściowo w czasie godzin pracy, bo już wogóle zapomniałabym jak się nazywam 
a jeszce do tego wszystkiego muszę iść natychmiast do stomatologa, bo mnie żąb boli i chyba jest do wyrwania, a okazało się,że moja dentystka teraz nie może wyrywać dopiero w lipcu, więc muszę szukać innego stomatologa, poprostu rewelacja, bo do lipca z takim bólem to się przekręcę
ale na szczęście w tym wszystkim pamiętam aby łykać Folik
a wogóle to mamy śliczny dzionek
i miłego i słonecznego dnia życzę 

PS. to se poczytacie
Super wieści Jarzębinko :-). Ale czemu aż dwa tygodnie będziecie czekać na rozpatrzenie wniosku w banku![]()
tak wyglądają terminy w banku, ze wstępnej weryfikacji wiemy,że mamy zdolność na tę kaskę o którą się staramy

a poza tym to przez to wszystko brakuje mi doby ostatnio, z małym lądujemy w domku ok. 18.00, plac zabaw omijam z daleka

a wogóle to mamy śliczny dzionek

PS. to se poczytacie
Dorota27
Mam dwóch łobuziaków ;)
Jarzębinko a powiedz mi czy wy szukaliście ten dom przez pośrednika czy sami? I czy przy zawieraniu umowy przedwstępnej płaciliście już coś właścicielom domu? Bo słyszałam, ze prawidłowo trzeba około 10 % wpłacić? Pytam bo może (ale to może) my też wkrótce będziemy kupować coś swojego
Miłego dnia kobietki :-)
Miłego dnia kobietki :-)
jarzebinka
mama Kacperka i Kamilka
Dorotka :-): domek szukaliśmy bez pośredników, bez biura, (bo biuro chyba 2% od wartości nieruchomości bierze jako prowizję)
czyli kupa kasy, umowę przedwstępną podpiszemy, jak już będziemy wiedzieli na 100 % co nam bank odpowie i faktycznie w umowie takiej, daje się zadatek ok. 5-10 % wartości nieruchomości, to sie ustala indywidulanie,
ale my trafiliśmy na normalnych ludzi i w umowie przedwtępnej dodamy klauzulę,że nie ma zadatku a całoś będzie wpłacona w odpowiednim terminie
my nie mamy poprostu kasy na ten zadatek, i 100% nieruchomości idzie z kredytu
bo i tak do opłat jeszcze dochodzi prowizja notariusza, podatek - 2% od wartości domu bodajże, wpis do księgi wieczystej więc i tak uzbiera się niezła sumka , więc dodatkowa prowizja dla biura to po prostu ....... więc lepiej szukać bezpośrednio 

Dorota27
Mam dwóch łobuziaków ;)
Jarzębinko a bank nie wymagał od was umowy przedwstępnej? Bo jak ja sie kiedyś pytałam to mi powiedzieli, ze będą rozpatrywać wniosek kredytowy jeśli będzie też umowa przedwstępna. W jakim banku bierzesz kredyt jeśli mogę spytać? No my będziemy szukać przez pośrednika żeby wszystko dobrze było sprawdzone. Bo my jak pojedziemy do Polski chcemy jak najszybciej wszystko załatwić i nie będę miała czasu na latanie po sadach itd.
jarzebinka
mama Kacperka i Kamilka
Dorotka do pierwszych dokumentów do weryfikacji zdolności kredytowej umowa przedwstępna nie jest potrzebna - zaświadczenie z pracy o zarobkach, dowody osobiste, PIT 11 i wniosek wypełniony w banku, teraz te dokumenty są sprawdzane, czyli czy wszystkie dane sa prawdziwe, czy nie mamy zadłużenia, czy nie ukryliśmy zadnego innego kredytu i to trwa właśnie max 2 tyg.
jak bedzie pozytywna odpowiedz to musimy niezwłocznie,( ewentualnie szybciej) złożyć resztę czyli umowe przedwstęną, wyciąg z księgi wieczystej, wypis i wyrys gruntów, akt notarialny własności zbywcy, ta częś trwa do 3 tyg
i w tym momencie jak już to wszystko poskładamy to chyba podpisujemy akt notarialny kupna-sprzedaży i dostarczamy do banku i wtedy sprzedający dostaja kase i już po wszystkim 

a my staramy sie o kredyt w POLBANKU, ponieważ tutaj łapiemy sie na 40 lat kredytu i przez to rata jest przyzwoita przy naszym kredycie
przyjemnego wieczorku
spokojnej nocki

przyjemnego wieczorku
spokojnej nocki

Cześć
Jarzębinko a domek jest piętrowy czy parterowy????
Dorotko, Kasiu....;-);-);-)
Medio i jak samopoczucie????
U nas dziś była piękna pogoda. Po 9-00 wypłyneliśmy z Gdyni żaglówką i płyneliśmy po Zatoce, troszkę nas wybujało....;-) Wróciliśmy po 17-00, no ale po 30 minutach Oskar poleciał z nami na plac zabaw. Po 20-30 dosłownie padł.
U mnie lipa temp. 36.7C więc @ się zbliża.
DOBRANOC
Jarzębinko a domek jest piętrowy czy parterowy????
Dorotko, Kasiu....;-);-);-)
Medio i jak samopoczucie????
U nas dziś była piękna pogoda. Po 9-00 wypłyneliśmy z Gdyni żaglówką i płyneliśmy po Zatoce, troszkę nas wybujało....;-) Wróciliśmy po 17-00, no ale po 30 minutach Oskar poleciał z nami na plac zabaw. Po 20-30 dosłownie padł.
U mnie lipa temp. 36.7C więc @ się zbliża.
DOBRANOC
reklama
jarzebinka
mama Kacperka i Kamilka

dobranoc
miłych snów

Podziel się: