reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Super wieści Jarzębinko :-). Ale czemu aż dwa tygodnie będziecie czekać na rozpatrzenie wniosku w banku :szok:?
Całuski dla wszystkich laseczek :-)

reklama
Czesc laseczki

Ja tylko na sekundke, bylam na Targach Pracy. Biora kobiety do wojska, niestety trzeba jechac na 9 mies. do szkolki i wtedy otrzymujesz stopien podoficera.

Milego dnia- pa

Jarzębinko oby wam sie udało, kurcze własny domek rewelka, walczcie!
Beatko ty myślisz o wojsku?

;-)
Super wieści Jarzębinko :-). Ale czemu aż dwa tygodnie będziecie czekać na rozpatrzenie wniosku w banku :szok:

tak wyglądają terminy w banku, ze wstępnej weryfikacji wiemy,że mamy zdolność na tę kaskę o którą się staramy :tak: ale teraz po złożeniu naszych dokumentów bank ma 2 tyg na ich zweryfikownie, czy np. nie oszukujemy i nie ukryliśmy jakiegoś kredytu, czy nie zalegamy z jakimiś kredytami itp. i tyle to trwa :tak::-( mam tylko nadzieję,że w tym czasie nikt nie przyjdzie do sprzedających z gotówką i nas nie wygryzie :no: pocieszam się,że to nie jest mało, i rzadko kto śpi dzisiaj na takich pieniądzach :tak::-D:laugh2: byle do 27 , wtedy powinniśmy juz coś wiedzieć, chyba że uda się i wcześniej będzie coś wiadomo :tak::-D:laugh2: i dopiero wtedy składamy resztę dokumentów, dotyczących już domku i reszta trwa jeszcze max 3 tyg, więc teoretycznie do 20 czerwca powinniśmy się ze wszystkim zamknąć :tak::-D;-) oby sie udało

a poza tym to przez to wszystko brakuje mi doby ostatnio, z małym lądujemy w domku ok. 18.00, plac zabaw omijam z daleka :tak: bo już nie mam na niego siły :tak: mąż pracuje ten tydzień do 18.00, więc ja odbieram małego ze żłobka i zanim się zaczłapiemy to już 18.00 :tak: nawet nie pamiętam kiedy jadałam ostatnio normalny obiad, wczoraj np. byłam z Kacprem w MC'Donaldsie, on na lodach a ja na kanapce na obiad ...... nic doodać nic ująć :tak::-D:laugh2: a jeszcze do tego dochodzą jazdy, dobrze,że częściowo w czasie godzin pracy, bo już wogóle zapomniałabym jak się nazywam :-D:laugh2:a jeszce do tego wszystkiego muszę iść natychmiast do stomatologa, bo mnie żąb boli i chyba jest do wyrwania, a okazało się,że moja dentystka teraz nie może wyrywać dopiero w lipcu, więc muszę szukać innego stomatologa, poprostu rewelacja, bo do lipca z takim bólem to się przekręcę :tak: ale na szczęście w tym wszystkim pamiętam aby łykać Folik

a wogóle to mamy śliczny dzionek:happy: i miłego i słonecznego dnia życzę :tak::-D:tak:

PS. to se poczytacie

Jarzębinko a powiedz mi czy wy szukaliście ten dom przez pośrednika czy sami? I czy przy zawieraniu umowy przedwstępnej płaciliście już coś właścicielom domu? Bo słyszałam, ze prawidłowo trzeba około 10 % wpłacić? Pytam bo może (ale to może) my też wkrótce będziemy kupować coś swojego
Miłego dnia kobietki :-)

Dorotka :-): domek szukaliśmy bez pośredników, bez biura, (bo biuro chyba 2% od wartości nieruchomości bierze jako prowizję) :no: czyli kupa kasy, umowę przedwstępną podpiszemy, jak już będziemy wiedzieli na 100 % co nam bank odpowie i faktycznie w umowie takiej, daje się zadatek ok. 5-10 % wartości nieruchomości, to sie ustala indywidulanie, :tak: ale my trafiliśmy na normalnych ludzi i w umowie przedwtępnej dodamy klauzulę,że nie ma zadatku a całoś będzie wpłacona w odpowiednim terminie :tak: my nie mamy poprostu kasy na ten zadatek, i 100% nieruchomości idzie z kredytu :tak: bo i tak do opłat jeszcze dochodzi prowizja notariusza, podatek - 2% od wartości domu bodajże, wpis do księgi wieczystej więc i tak uzbiera się niezła sumka , więc dodatkowa prowizja dla biura to po prostu ....... więc lepiej szukać bezpośrednio :tak::-D:tak:

Jarzębinko a bank nie wymagał od was umowy przedwstępnej? Bo jak ja sie kiedyś pytałam to mi powiedzieli, ze będą rozpatrywać wniosek kredytowy jeśli będzie też umowa przedwstępna. W jakim banku bierzesz kredyt jeśli mogę spytać? No my będziemy szukać przez pośrednika żeby wszystko dobrze było sprawdzone. Bo my jak pojedziemy do Polski chcemy jak najszybciej wszystko załatwić i nie będę miała czasu na latanie po sadach itd.

Dorotka do pierwszych dokumentów do weryfikacji zdolności kredytowej umowa przedwstępna nie jest potrzebna - zaświadczenie z pracy o zarobkach, dowody osobiste, PIT 11 i wniosek wypełniony w banku, teraz te dokumenty są sprawdzane, czyli czy wszystkie dane sa prawdziwe, czy nie mamy zadłużenia, czy nie ukryliśmy zadnego innego kredytu i to trwa właśnie max 2 tyg. :tak: jak bedzie pozytywna odpowiedz to musimy niezwłocznie,( ewentualnie szybciej) złożyć resztę czyli umowe przedwstęną, wyciąg z księgi wieczystej, wypis i wyrys gruntów, akt notarialny własności zbywcy, ta częś trwa do 3 tyg :tak: i w tym momencie jak już to wszystko poskładamy to chyba podpisujemy akt notarialny kupna-sprzedaży i dostarczamy do banku i wtedy sprzedający dostaja kase i już po wszystkim :tak::-D:laugh2: a my staramy sie o kredyt w POLBANKU, ponieważ tutaj łapiemy sie na 40 lat kredytu i przez to rata jest przyzwoita przy naszym kredycie

przyjemnego wieczorku
spokojnej nocki:rofl2:

Cześć

Jarzębinko a domek jest piętrowy czy parterowy????

Dorotko, Kasiu....;-);-);-)

Medio
i jak samopoczucie????

U nas dziś była piękna pogoda. Po 9-00 wypłyneliśmy z Gdyni żaglówką i płyneliśmy po Zatoce, troszkę nas wybujało....;-) Wróciliśmy po 17-00, no ale po 30 minutach Oskar poleciał z nami na plac zabaw. Po 20-30 dosłownie padł.
U mnie lipa temp. 36.7C więc @ się zbliża.

DOBRANOC

reklama
:rofl2:Beatko, do metrażu nie podaje sie poddasza w tym domku, gdyz jest nie wymiarowe, tzn. troszke za niskie, ale jest, suuuuuuuuuuuper sypialnia tam wyjdzie :tak: @ jeszcze nie ma wiec nadzieja jest na II kreseczki :tak:

dobranoc
miłych snów :rofl2:

Do góry