ewcik kobieto no i dlaczego dopiero teraz sie ujawniasz ze swoja wiedza?:-(
ja mam olejek weledy i masuje sie juz 2 tygodnie. ale nie wiem czy dobrze robie? o innych specyfikach niz nie wiem. o miesniach kegla niestety zapominam. pije tez 2 filizanki herbatki z lisci malin. myslisz ze to wszystko pomoze?
ja mialam nacine krocze przy pierwszym porodzie i niestety 2 tygodnie dochodzilam do siebie:/ teraz marze o tym by mi nie nacinali krocza.
a powiedz prosze o tym planie porodu? ja bede rodzic w prywatnej klinicie i wiem ze tam sa jakies plany. nie wiem tylko kiedy sie o nie upomniec. boje sie ze jak zajade to moze byc za pozno. w poniedzialek mam wizyte, myslisz ze moge o to juz poproc?
powiedz jeszce prosze czy to prawda ze kazda kobieta bez wzgledu gdzie rodzi (czy prywatnie czy panstwowo) to ma prawo domagac sie 2 godzin spedzenia z dzieckiem bezposdrednio po porodzie?ze dopiero po tym czasie moga wziasc dziecko od matki do mierzenia, wazenia itd?
kochana żeby uniknąć nacięcia, trochę też trzeba dać od siebie;-) masaże krocza od 32-33 tyg. ciąży, ciągłe, w każdej pozycji ćwiczenia Kegla, liście malin też ok, oprócz tego poród w pozycji spionzowanej + parcie samiostne, spontaniczne, a nie starowane przez położną dadzą sukces
i każda z rodzących ma prawo się o to upominać, ponieważ w tamtym roku wszedł w życie
standard opieki okołoporodowej, na podstawie którego każda rodząca ma prawo mieć ze sobą plan opieki porodowej, jak przychodzi do porodu-w tym planie opisujecie swoje oczekiwania odnośnie porodu, w jakiej pozycji chcecie rodzić, czy wyrażacie zgodę np. na oksytocynę, czy chcecie, żeby Wam dzidzię położyli na brzuchu po porodzie, czy na przykład chcecie lewatywe czy nie, czy chcecie yć informowane o wszystkich procedurach, zanim one nastąpią itd. Obowiązkiem ! lekarza jest dać ciężarnej taki plan w okolicach 20 tygodnia ciąży!! i wkurza mnie że lekarze to olewają, bo dzięki takiemu planowi kobieta ma szansę naprawdę rodzić po ludzku i sprawić, by poród nie był traumą....
Do czego mam prawo - nowy standard opieki okołoporodowej - Standard opieki okołoporodowej - Strona internetowa Fundacji Rodzić po Ludzku
kosmo oczywiście masz prawo żądać /jeśli z dzieckiem jest wszystko ok/, żeby zostawili Ci je na 2 godz. co najmiej po porodzie.. przez ten czas dzidzia nie zmaleje, nie schudnie, a w skali Apgar lekarz może ocenić malucha, który leży na Twoim brzuchu.. tylko trzeba mówić o swoich oczekiwaniach!!! cały czas to podkreślać!!! to bardzo ważne, bo inaczej zrobią tak, jak im wygodnie, a nie Wam!!
reszcie dziewczynek odpiszę wieczorem, jak Mały zaśnie;-)