reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

reklama
Beatko mi teraz jak wiem o ciazy sie nie przysnilo.Tylko kilka razy usg jak siusuaka widac.Wtedy nie brala zajscia.pod uwage i ponyslalam ze to wynik zdjec coreczek monico i aneczki.A moze tak bylo niewiem.

hej dziewczynki.. dlaczego weekend tak zawsze szybko leci i zaraz jest poniedziałek? ehhh.. nie chce mi się do pracy iść jutro :confused2: zmęczona jestem..

axarai ja lubię burzę, ale tylko wtedy, jak M jest obok:-D

pirania czy Ty się nie przemęczasz za bardzo?:eek:

beatka stosowałaś na pewno planując córcię testy owu.. czy mogę zapytać, w jakie dni się przytulaliście /wg.testów/? jaka była kreska testowa?

mama kubulki witaj:-)

dido wow, jaki brzunio duży:szok: ile Malutka ważyła na ostatnim usg?

beatka nie mogę napatrzeć się na Hanulkę, mogę ją zacałować?:-D

missbella fajnie, że się odezwałaś:tak:w hm są fajne ciuchy ciążowe, a jak szkoda Ci kasy, to szukaj w second hand`ach, nieraz fajne firmowe można upolować

Jagienko, Beatko, ja nie twierdzę, że nie działa ale że jest mało skuteczna :-), naczytałam się pełno wątków dotyczących skuteczności tej metody i odsetek niepowodzeń jest ogromny. Wynika to z tego, że Shettles opierał swe założenia (a powstały one kilka dekad temu kiedy to nie było takich możliwości technicznych jak dziś) na tym, że plemniki żeńskie są dużo większe a zatem cięższe i wolniejsze oraz na tym, że plemniki żeńskie są bardziej wytrzymałe. Jest to nieprawdą gdyż główka plemnika żeńskiego jest tylko o 1% szersza (w dobie nowoczesnych mikroskopów łatwo to sprawdzić, to tak jakby twierdzić, że ktoś szybciej biega bo ma o 1% dłuższe nogi :-)) a męskie plemniki są podobno tak samo wytrzymałe (u Kosmo wytrzymały 3 dni, u znajomej aż 4,5 doby, przy badaniach in vitro okazało się, że nawet męskie są bardziej wytrzymałe). Ty Beatko stosowałaś też dietę a więc najskuteczniejszy czynnik w planowaniu płci (dieta zmienia pH, hormony i inne czynniki, wpływa na całą "chemię" organizmu). Zgadzam się, że odstęp od owulacji w niewielkim stopniu może zwiększyć szanse na dziewczynkę dlatego, że na kilka dni przed owulacją pH jest zazwyczaj niższe a śluz gorszej jakości, co sprzyja plemnikom żeńskim. Oczywiście szanuję odmienne zdanie i nie linczuję osób, które wierzą w metodę Shettlesa :-D ...a Ci, którym udało się począć przy tej metodzie wymarzoną płeć będą twierdzić, że ta metoda działa ...no ale w sumie w te 50% szans nie tak trudno trafić :-D

Ewcik, dzięki kochana ale mój M nie bardzo garnie się do sprzątania ;-), w pierwszej ciąży to do samej końcówki latałam z odkurzaczem, szorowałam podłogi, myłam okna, wieszałam firanki i cała masa innych rzeczy ...co prawda wczoraj przy odkurzaniu wysiadał mi co chwilę kręgosłup w części krzyżowej, pewnie brzuch już za mocno w dół ciągnął ;-) Za tydzień w sobotę mam wizytę z KTG, mam nadzieje, że nie wyjdą jeszcze żadne skurcze, lekarka obiecała dograć mi na CD twarzyczkę córci jeśli będzie chciała ją pokazać :-)

Marzycielko
, a Ty nie wiesz, w którym dniu cyklu była owulka?

Ja dzis bylam u kuzynki i tam dwie male pieknosci byly Weronika i Gabrysia jedna 5 miesiecy druga 9 .Nie powiem bo za serce scisnely te sukieneczki.
A ja od dzis znowu zle sie czuje.Mdli odbija sie ssie .Nameczyla mnie ta ciaza .

dzieki Piranha ze pytasz ;-)
no niestety nie wiem dokladnie kiedy byla owulacja bo tak jak pisalam testy wychodzily mi negatywne :-( u mnie przytulanka byly w 11dc i w nastepnych dniach mialam bole jak w czasie owulacji, sluz rozciagliwy, ktory potem zanikal, klucie lewego jajnika. wiec przypuszczalnie moglam w tych dniach miec owul. potem do 17dc pobolewal mnie brzuch, ale test nadal negatywny. ale na wszelki wypadek przytulanka byly jeszcze w 18dc.
sama widzisz jakie to pogmatwane u mnie wszystko.
ten sluz zabarwiony na rozowo juz zniknal (byl tylko jeden raz dzis), ale wole sie nie ludzic....
zaluje ze nie mierzylam tej tempki od pocztku cyklu, bo te pare dni raczej nic mi nie pomoga :-(
sory dziewczyny ze przynudzam...

Hej dziewczyna!Mam kolejne pytanko: Jak to jest z tą betą?bo ja robiłam mniej więcej 7 dni od zapłodnienia i wyszła mi 94, to raczej niska nie?chłopcowa:tak:?

A może to był 13 dzień od zapłodnienia.Oj kurcze bardzo niska ta moja beta:-pjest sens na przykład w tym momencie bete robić?

Marzycielko, nie przynudzasz absolutnie, jesteśmy tu wszystkie z Tobą, kibicujemy Ci i trzymamy kciuki! Ciężko coś wywnioskować z tej tempki, w przyszłym cyklu (choć trzymam kciuki by go już nie było) mierz koniecznie zaraz po skończeniu @. A ten ból owulacyjny to dokładnie w którym dniu cyklu miałaś?

samana
, a owulacja była w jakim czasie od @? Patrząc na te normy:

tydzień od ostatniej miesiączki mlU/ml
3 5 - 50
4 4 - 426
5 19 - 7,340
6 1,080 - 56,500
7-8 7,650 - 229,000
8-12 25,700 - 288,000
13 -16 13,300 - 254,000

i przyjmując, że były to standardowe 2 tygodnie to jeśli beta robiona była w 7 dniu po zapłodnieniu to jest według mnie wysoka, jeśli w 14 to taka w pierwszej połowie przedziału. Patrząc jednak na te normy:

tydzień ciąży mlU/ml
3-4 ----------- 9 - 130
4-5 ---------- 75 - 2600
5-6 --------- 850 - 20,800
6-7 ------- 4,000 - 100,200
7-12 ---- 11,500 - 289,000
12-16 ---- 18,300 - 137,000
16-29 ----- 1,400 - 53,000
29-41 ------- 940 - 60,000

to beta wydaje się być bardzo wysoka bo 7 dni po zapłodnieniu to 1 tydzień ciąży a 14 dni - 2 tydzień, czyli beta 94 wychodzi taka jak według norm w 3-4 tygodniu, i to bliżej górnej granicy ...no chyba, że ja coś mieszam i źle to analizuję :-D

reklama
Piranha owulacja była 29go czyli 20 dni od OM (mam 35 dniowe cykle), ma to jakieś znaczenie?.Ja w ogóle nie mam pojęcia jak to interpretować także serdecznie dziękuję za pomoc;-)

Do góry