reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Patrysia* nie ukrywaj ,dumnie chodź :))
pogłaszcz proszę ;*

Pirania dzięki ;))ja też mam 1 ścianę w sypialni tym kolorkiem pomalowaną i wiesz co ...jeden spokój czuje jak tam teraz wchodzę...
pozostałe są jasniutki beż...może uda mi się znaleźć to wstawię kolor.

reklama
Pirania nie mogę znaleźć -mam z Beckersa kolor Melon;)
powiedz mi kochana czemu sluz płodny mnie zalewa skoro nie mam owu???
własny organizm przeciwko mnie...oszukuje ,że czas płodny jak owu brak:baffled:

Mama, u Ciebie znów jakieś Archiwum X bo za śluz płodny odpowiadają estrogeny a one są produkowane przez rosnące pęcherzyki jajnikowe. Zacytuję:

Hormon folikulotropowy (FSH) stymuluje rozwój i dojrzewanie pęcherzyków jajnikowych. Jeden z tych pęcherzyków staje się pęcherzykiem dominującym (tzw. Pęcherzyk Graafa), który zawiera komórkę jajową (oocyt), która zostanie uwolniona podczas owulacji. Wzrastające pęcherzyki jajnikowe produkują estrogen.
Estrogen uwalniający się z pęcherzyków, a później z pęcherzyka Graafa powoduje wzrost i pogrubianie się wyściółki macicy (endometrium), w przygotowaniu na implantację zapłodnionej komórki jajowej.
Przeciętnie koło 7 dnia cyklu (choć są od tego częste odchylenia) jeden z pęcherzyków staje się dominujący. Inne pęcherzyki wraz z zawartymi w nich oocytami przestają być odżywiane i obumierają.
Dominujący pęcherzyk powoduje ostry wzrost estrogenu. Możesz poznać tą zmianę obserwując śluz szyjkowy. Estrogen osiąga swój najwyższy poziom jeden do dwóch dni przed owulacją.
Wzrost poziomu estrogenu sygnalizuje wydzielanie hormonu luteninizującego (LH), którego gwałtowny skok na 12-24 godziny przed owulacją można zaobserwować stosując testy owulacyjne lub mikroskop owulacyjny.

A może na USG nie było pęcherzyków ale zaczęły rosnąć dopiero później? Masz możliwość pójścia jeszc\ze raz na USG? Może lepiej rób testy owulacyjne? Przecież jak ktoś ma w danym cyklu owulkę np. w 25-30 dc to na początku cyklu nie będzie widać pęcherzyków na jajniku a takie spóźnione owulacje też kończą się ciążą ...szkoda, że nie mierzysz tempki (choć Ci się nie dziwię), pewnie byłby spadek od estrogenów.

Ewcik, zapomniałam kochana, że pytałaś wczoraj o fotkę mojego giga-brzuchala, mówisz - masz :-D

Ostatnia edycja:
Patrysiu wiec zaciskam aby Twoje przeczucia sie sprawdzily...Tez obstawiam u ciebie Kobitke:))))
Piranha- brzuszek do pocalowania:)))))
Mamus- dzieki Moja dobra duszo
Patrysiak- wstyd to krasc a nie zaliczyc wpadke...u mnie wstyd ze jecze:)))) dziekuje za wsparcie
Co ja to jeszcze mialam naopisac..............Hmmmm
nie pamietam...buzia ide bo maksio wstal i trza cos na zab wrzucic:)

Dziewczynki wszystkiego najlepszego na swięta Wam życzę . Duzo odpoczynku i dobrej zabawy w gronie rodzinnym.

Sprawdzałam wczoraj jonasa , i mnie się nie zgadza tzn owulacje mi przypadają zupełnie inaczej niż pokazuje wykaz. Sprawdzałam wstecz z dziewczynkami.
Albo coś źle patrze...

Mama , przytulam dziubku...
Pirania , niezły domek:-)

Czarodziejka no problemo;**

Pirania no archiwum X jak nic...od wczoraj pływam..dziś mam 10d.c.na usg byłam w 8d.c..
i nie było żadnego dominującego..
na usg mogłabym najwcześniej iść we wtorek,ale nie wiem czy babka bedzie i czy ewentualnie jest termin wolny;/

druga warstwa koloru położona...zaraz wieszam 3 antyramy i przestawiam łożko...komodę...lampę...a potem padnę na nos:baffled:

Pirania a brzuś meeega cudowniasty:))pogłaskac prosze !!

Czarna ooo,jak miło...dziękuję za utulenie:):*

Czarodziejka spokojnie, może zmierz sobie rano tempkę ;)
nigdzie cię nie wykopiemy i ty też nigdzie się nie wybieraj :)
Patrysiak jaki wstyd??!! kochana mały cud w Tobie rośnie :)
Mama dzięki :) dobrze tak usłyszeć że wyniki ok:-D
o tym tsh poczytam :) moja gin nie chce mnie widzieć w najbliższym czasie:-D dostałam hormonki i zalecenie seksu seksu i jeszcze raz seksu...ale bez stresu, mam się pojawić z wieściami o ciąży:-D
kawka, znaczy mleko z kawą...wypite, podziękować...
śliczny ten turkus...super by mi się wypoczywało w tych barwach ...:tak:
zrób testa ow jak masz ;)
Piranha dawaj dzióbka na poprawę humoru
żebyście z M szybko się pogodzili i stresy poszły precz!
brzuszek cuuudnyyy!!! taki okrąglutki, do schrupania hehe
też taki chcę:-p
no właśnie te płytki mnie zaskoczyły. Miałam małopłytkowość w ciąży, potem było lepiej...a teraz znów płytki lecą sobie w kulki:baffled: ale to chyba nie ma wpływu na zaciążenie?
o tym tsh też poczytam.
A prolaktyna...no kurde, jakoś przyjęłam do wiadomości że mam zrobić prolaktynę to zrobiłam, nie myślałam że z obciążeniem mam zrobić:baffled:
patrysia Trzymam żeby córcia dała się pooglądać :)
Andziak córa musi być

Truskafffka no ja tak sobie pomyślałam,że jak mi tego turkusu troche zostało to...pomalowałam u Domisia 2 sciany:-Dcały pokój ma w błękicie to 2 sciany bedzie miał ciut ciemniejsze a zawsze to odświeżone :)

cieszę się ,że mleko z kawą smakowało;))

Patrysia* już &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
zaciskam za 18kwietnia!!

Truskafffka,Pirania-zrobiłam test owu- I kreska ,drugiej ani cienia....czyli lipa w tym cyklu na pewno...ja jak miałam mieć owu to właśnie w 11,12 d.c. więc powinno coś wyjść dziś ...

Ostatnia edycja:
reklama
Mama, ale może dopiero teraz te pęcherzyki zaczęły rosnąć? No bo przecież taki śluz wywołują estrogeny a estrogeny produkowane są w rosnących pęcherzykach. Może po prostu owulka w tym cyklu Ci się przesunęła i stąd nie było widac pęcherzyków na ostatnim USG? Mi w szczęśliwym cyklu owulka przesunęła się aż 5 dni (z 13 na 18 dc), ja bym na Twoim miejscu na wszelki wypadek zaczęła robić codziennie testy owulacyjne, taki śluz płodny występuje przez kilka dni a dopiero 1-2 dni po szczycie estrogenu pojawia się pik LH.

Do góry