reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

witam wieczorową porą:-)

hihi chyba trzeba zmienić nazwę wątku na :Jakie auto wybrać? :

mama dzięki za te info, na pewno zagłębie się w lekturę:tak:

reklama
Truskawko, na poprawę humorku zapraszam na ciepłą szarlotkę z lodami waniliowymi. Oferuję podwójną porcję, jeżeli lubisz oczywiście.

Mama ..no widzisz przegapiłam. Ja jestem w takim stanie zawieszenia, poprzedni cykl miałam 30 dniowy-pierwszy po odstawieniu tabletek, ale nie wiem czy owulacja była, nie mierzyłam tempki jeszcze. Teraz zaczęłam i jaja wychodzą. Ow chyba nie miałam-przynajmniej nie wtedy jak się spodziewałam, testy wychodziły negatywne. a teraz mi leci 40 dc..czekam dalej, chyba mnie czeka wizyta w przyszłym tygodniu u gin i da mi cosik na wywołanie. Nic sobie nie wkręcam, bo mi organizm całkiem sfiksuje i na ciąże się zbuntuje

Patrysiak dzieki wielkie, kochana jesteś :) humor polepszony, a te łpyszności też chętnie bym przyjęła:-D mniaaaaamiiiii

Patrysiak -jasne ,że dam znac jak tylko wrócę ..nie mogę mieć na sumieniu głodnej ciężarówki;))

Truskafffka i jeszcze to kochana

W przypadku braku miesiączki lekarz najczęściej kieruje na badania hormonalne: FSH, LH, TSH, prolaktyny. Może także wykonać test progesteronowy (próba P) i sprawdzić czy obserwowane jest krwawienie po odstawieniu leku. Zwykle podaje się doustnie medroxyprogesterone acetate (Provera) 10 mg dziennie przez 7-10 dni. Krwawienie, które pojawia się w ciągu tygodnia od ostatniej pigułki nazywane jest krwawieniem z odstawienia. Oznacza też, że wystarczająca ilość estrogenów jest obecna (zwykle powyżej 40 pg/ml), aby śluzówka macicy rozrosła się, a brak menstruacji spowodowany jest brakiem owulacji i progesteronu. Gdy krwawienie się nie pojawia, zaleca się zbadanie poziomu FSH. Wysoki wskazuje na zaburzenia w funkcjonowaniu jajników. Jeśli jest w normie, do kuracji dodaje się estrogeny. To tak zwana próba E-P (estrogenowo-progesteronowa). Krwawienie w 5-8 dni po kombinacji estrogeny-progesteron oznacza, że najprawdopodobniej błąd leży na linii podwzgórze - przysadka. Brak (wynik ujemny próby) natomiast wskazuje na utrudnienie wypływu krwi, co oznacza, że przyczyną zaburzeń jest macica - nieprawidłowości jej śluzówki, zrosty, wady wrodzone lub nabyte.
W przypadku braku krwawienia przy podawaniu wcześniejszym gestagenów, bardzo możliwe, że winowajcą jest podwyższony poziom protaktyny, prowadzący do hiperprolaktynemii. Przeprowadza się test na ilość tego hormonu w krwi i rezonans magnetyczny przysadki MRI. Prolaktyna jest produkowana przez przysadkę. Jest obecna w krwi kobiet w ciąży, a przygotowuje piersi do produkcji mleka. Galactorrhea to produkcja mleka przez gruczoły piersiowe w czasie okresu karmienia. Pojawia się także kobiet niekarmiących w przypadku nadmiaru protaktyny. Hiperprolaktynemię mogą powodować niektóre leki np. przeciwdepresyjne, antykoncepcyjne. Wywołuje schorzenie także niedoczynność tarczycy. Przyczyną hiperprolaktynemii mogą być różnego rodzaju guzy i gruczolaki przysadki.

patrysiak jednak zrezygnowalam z tej gondoli, nie pasuja mi kolory, mm stwierdzil ze nie bedziemy wiesniaczyc;)

Miękka Gondola SoftCot Maclaren - Miękka Gondola Maclaren Techno XLR Soft Carry Cot Coffee/Champagne Maclaren.pl ale tu masz obrazek jak to wyglada:)

dzięki. my musimy kupić cały nowy wózek, z gondolką i fotelikiem. Fotelik mamy z maxi cosi, on pasował do buzza ale jest już dosyć sfatygowany. Tak jak wózek. A do maclarena z tego co się zorientowałam pasuja chyba foteliki recaro. My mamy recaro w samochodzie, od 13-18kg i jestesmy bardzo zadowoleni, więc chyba na taką konfigurację się zdecyduję. Tylko z zakupami poczekam aż poznam płeć:-)

I ja Witam wieczornie
Dzieciarnia położona...wreszcie trochę spokoju:)

Patrysiak- a czy ja tez moge przyjsc na te szarlotKe z lodami?:)

No jasne!!! Wpadaj dziewczynko z gimnazjum, dla Ciebie chudzinko dołożę bitej śmietany. A jakbyś się tak dała skusić na 3 dzieciątko to codziennie będę Ci przysyłać cosik dobrego:-)

reklama
Do góry