Piranha
Fanka BB :)
Podobno samo odsuwanie się od owulki naprawdę nie ma aż tak dużego znaczenia, zmienia szanse na jedną bądź drugą płeć o małe procenty, plemniki męskie i żeńskie potrafią przeżyć tak samo długo (teoria Shettles'a została obalona, poczytajcie sobie Dr. Shettles died in 2003, and x and y sperm swim the same speed and live the same amount of time - In-Gender.com). To, że częściej udaje się przy zachowaniu odstępu od owulki wynika prawdopodobnie z tego, że wtedy pH jeszcze jest niskie a rośnie dopiero tuż przed owulacją. Ważne jest przede wszystkim pH a także dieta ma podobno olbrzymi wpływ na sukces ...ale i tu nigdy nie będzie 100%, koleżanka zastosowała odstęp aż 4 dni, zakwaszała się, stosowała dietę i ma 3 chłopaka :-) Ja bym zaczęła od tych 3 dni (i zbliżyła się do 2,5 a potem 2 jak nic nie będzie wychodziło, u mnie niestety przy odsunięciu 2 dni (a próbowałam przez kilka cykli) nie było ciąży) i pilnowała cały czas pH. A co do częstotliwości staranek to są 2 metody: albo częste współżycie albo wstrzemięźliwość przez minimum 7 dni. Znam wiele przypadków gdzie dziewczynki poczynane były dzień przed owulacją albo nawet w dniu owulacji, kluczem jest niskie pH :-)
Ostatnia edycja: