reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

DOBRY
rzeczywiście 7gr.wysyp usg moja znajoma tez ma na ten dzień
za wszystkich trzymam &&&&&&&&&&&&&

Piranha a możesz napisac dokładna nazwe tego wapnia jaki polecasz?
a ty brałaś?

reklama
Hej dziewczyny! Ja już po wizycie, wszystko jest w najlepszym porządku Dzidzia była bardzo ruchliwa, cały czas machała rączkami. Ma 4 cm od czubka głowy do pupy (więc z nóżkami pewnie już 7 cm), kość nosowa widoczna, przezierność karkowa 1,2 mm. Strasznie się cieszę! Następna wizyta 7 styczna, wielce prawdopodobne, że poznam wtedy płeć Maluszka (teraz podobno nie dało sie tego stwierdzić) :-) Na test PAPP-A się nie zdecydowałam, czytałam o wielu przypadkach kiedy USG wychodziło idealnie a test PAPPA-A straszył dużym ryzykiem i dziewczyny albo szły na aminiopunkcję albo żyły w strachu do końca ciąży - we wszystkich przypadkach dzieci okazywały się zdrowe (nawet siostra szwagra tak miała). Pęcherzyk ciążowy był już na szczęście okrągły więc bardzo pomogły Wasze kciuki :-)

tusia26, ja kupiłam na Allegro jakiś "Calcium Citrate" od razu z magnezem (firmy NOW chyba, taka pomarańczowa butla o zawartości 250 tabletek ale pewnie jest też pełno innych cytrynianów wapnia innych firm). Tutaj są takie tabletki jak te moje ale w mniejszym opakowaniu: CALCIUM CITRATE WAPŃ + WIT. D MOCNE KOŚCI, SERCE (1961310179) - Aukcje internetowe Allegro

piranha to super!!! ale Ci dobrze ze juz jestes spokojna. ja nie wiem jak doczekam sie 7 grudnia

a ja zdecydowala msie na test pappa, wiec bardzo prosze mnie nie straszyc;-)

Piranha ciesze sie ,ze wszystko dobrze. Ja tez nie chcialam robic tego testu bo on jest oparty bardziej na statystykach niz na realnych zagrozeniach.

Dzięki dziewczyny! Kosmopolitan, będę trzymać 7 grudnia kciuki za Ciebie i inne dziewczyny a zdradzę, że moje kciuki słyną z tego, że zawsze pomagają :-D
Aneczko, no właśnie to samo czytałam, podobno z wiekiem tak czy siak spada stężenie jakiegoś białka ciążowego (które jest brane pod uwagę w tym teście) więc wyniki niepotrzebnie straszą, ten test nie wskazuje na to czy dziecko jest zdrowe ale tak jak wspomniałaś ocenia ryzyko i opiera się bardziej na statystykach ...wychodzę z założenia, że skoro kość nosowa była widoczna (i miała właściwą długość) a NT wynosiło 1,2 mm (gdzie norma jest do 2,5 mm) to nie mam się czym martwić :-)

Piranha ja jak zaszłam w drugą ciążę miałam skończone 33 lata (rocznikowo 34) i gin nie zalecał mi testu pappa właśnie ze względu na statystyki. Nie zrobiłam tego testu i cieszyłam się ciążą a mam koleżankę co zrobiła a jest młodsza ode mnie i stresowała się do końca.

Dzięki dziewczyny, upewniłyście mnie, że dobrą decyzję podjęłam. Tak jak piszesz ryba30 bałam się, że z racji moich skończonych 33 lat wynik testu wyjdzie niepokojący (no bo przecież z wiekiem ryzyko wad genetycznych dziecka rośnie) ...a znając mnie to bym się zapewne niepotrzebnie zamartwiała i wkręcała sobie różne rzeczy do końca ciąży zamiast się nią cieszyć.

piranha ja tez mam skonczone 33 lata ale test pappa mi zrobili
naszczescie wszystko dobrze
a przeziernosc karkowa masz piekn, bo Hania miala 1.9
wstaw zdjecie maluszka moze z nuba wyczytamy kto tam sobie mieszka

reklama
Czesc dziewczynki :-)

Na poczatku gratuluje wszystkim zaciazonym i tym ktorym udalo sie zaplanowac plec :tak: ciesze sie jak widze ze jednak mozna ...

No a u mnie staranka wstrzymane ze wzgledu na plamienia miedzymiesiaczkowe,jestem w trakcie szukani przyczyny...mialam juz zrobiona cytologie,wymaz tez nie wykazal infekcjii wiec w przyszlym tyg wybieram sie do lekarza na dalsze poszukiwania :-ppodejrzewam ze to przez hormonki po odstawieniu tabletek,jak juz sie wyjasni i wroci wszystko do normy to zaczynamy staranka,achhh juz sie nie moge doczekac kiedy zobacze te sliczne 2 kreseczki na tescie :tak:

A narazie zycze szybkich porodow i bezproblemowych ciaz ;-)

Do góry