reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Pyszczku u nas jest nawał dzieci i zapisy juz mialam jak byłam w ciązy :zawstydzona/y::-D no ale co mialam zrobic skoro ja rodzilam w sierpniu a mamy ktore urodzily w styczniu juz zapisaly swoje dzieci na 2012 rok :no: wiec wyprosilam dyrektorke żeby w drodze wyjatku zeby Kubus nie byl poszkodowany, ze rodzi się w drugiej polowie roku juz go zapisala :-D nie wiem jakim cudem ale sie zgodziła :-) i obiecała mi na dodatek, ze przyjmie Kubusia jak bedzie mieć 2,5 roczku
:szok:to ja chyba już tez będe zapisywała Dominisia:szok:

Patrysiu jaki tam brojek to aniołek
taaa aniołek hihi ale co racja to racja kocham ich bezgranicznie bez nich to by nie było szczesliwe życie me:tak:

reklama
Heya

Pyszczku, Patrysiu za duzo "ciekawskich" czyta to forum wiec pasuje... Nie martwcie sie nic takiego strasznego, czasem człowiek ma troche pod gorke i tyle..... Wy to jak kumpele, no ale sa tez i tacy co moga namieszac
Pyszczku a to niespodzianka, gratki dla Sebcia i pisz ta prace szybciutko, dobrze ze juz koniec widac
Dopiero zauwazyłam ze Alanek(Royanny) Sebcio i Kacperek (gieoski) sa w jednym wieku prawie co do dnia:)
Gieoska :kudłate" masz dzieciaki, ale super czupryny, a Maja ma niesamowicie długie i geste włosy jak na trzylatke? Wy tez czekacie pod koniec kwietnia na listy do przedszkola?
Parysiu z wygladu to Aniołek, ma tak delikatne rysy jak dziewczynka, swietny facet:) dziekuje za fotki, a Ty szukasz mu jakiegos przedszkola, czy od wrzesnia zostaje w domu z Wami?
Beresha to dobrze ze nie boli, jestem w szoku ze w ciazy juz sa zapisy!!!!

Kinga wazne ze Filipkowi sie podoba i Wam odpowiada

W ogóle to jestem w szoku, cała ta "walka" o miejsce w przedszkolu, jakies chore, przeciezPRZEDSZKOLE SIE NALEZY KAZDEMU MALUSZKOWI!!!....

Wazne jest rozeznanie w branzy przedszkolenej, no bo nie wyslesz dziecka byle gdzie i byle komu....
Ja juz w tamtym roku zaczęłam "obserwacje", szłam do przedszkola zasięgnąć opinii co i jak, co dzieci robia, ile jest opiekunek na grupe, co jedza itp ale tez "szpiegowałam" tzn
W lecie chodziłam do parku z Remikiem tam gdzie 3 latki chodziły na spacer i oberwowałam, zaglądałam przez OKNA w przedszkolu(SERIO), siadałam na ławce i obserwowałam jak bawia sie na placu zabaw. A po co? Najwazniejsi sa ludzie. Słuchałam jak opiekunki zwracaja sie do dzieciakow, czy krzycza, czy sie z nimi bawia(obserwacja przez okna), jaki maja do nich stosunek. To był priorytet i odpadło jedno bardzo blisko przedszkole, bo atmosfera i stosunek do dziecka opiekunek był dla mnie nie do przyjecia.
Licze ze dostanie sie do przedszkola ktore sobie szczegolnie upatrzyłam, dziewczyny sa swietne, młode, klecza z dziecmi, bawia sie z nimi i maja swietne podejscie, bylismy nawet dwa razy z nimi na spacerze, przedszkole jest male ale za to sa 2 opiekunki na 12 dzieciakow.Bo najwazniejsi sa ludzie, dla mnie nie jest wazne to ile zajec i jakie, bo co z tego jak maluch nie bedzie chciał chodzic do przedszkola, bedzie sie bał, płakał. Teraz w kazdym panstwowym za dopłata sa wszelakie zajecia. Boje sie tylko ze bedzie na poczatku chorował ale to chyba nieuniknione.

w niektorych przedszkolach (mowie o panstwowych)tez przyjmuja od 2,5 raku, ale 3 latki maja pierwszenstwo i jak jest ich duzo to 2,5 latek sie niedostanie

Miłego.....

Ostatnia edycja:
KINDZIA tzn.ja chce aby szedł od 4 latek:tak:czyli nie od tego września a od następnego(o mamo jak to brzmi toć to był mój maluszek a teraz mowa o przeczkolu:szok:)a myśle o szybszym zapisywaniu bo jak słysze ze są taaaakie problemy z tymi miejscami...:baffled:heh no u mnie za dużego wyboru nie ma bo Żukowo jest ogólnie małe :sorry2:mogłabym z M popatrzyć w Kartuzach ale to juz większe dojazdy poranne a jak sie ma na miejscu to w sumie po co te objazdy...no cóż jeszcze z M porozmawiamy na ten temat:tak:ps.dobre podejście do szukania przeczkola bo gadać sobie dyrektorki opiekunki to mogą co chcą aby zachęcić ale dopiero widać jak to jest gdy dziecko juz jest w tym przeczkolu:tak:

Patrysiu nie wiem jakie sa zasady u Was gdzie jest jedno przedszkole, ale w wiekszych miejscowosciach gdzie jest ich kilka, to podania mozna składac tylko przez cały marzec, a potem pod koniec kwietnia/maja sa listy wywieszone kto sie dostał, mowie oczywiscie o panstwowych, bo w prywatnych jak pisze bereska to mozna dziecko zapisyłać np. i 3 lata wczesniej. W panstwowych nie zapiszesz Dominisia rok wczesniej musisz poczekac. No chyba ze u Was sa inne zasady, warto pojsc wczesniej i sie własnie tego dowiedziec..
To Domis bedzie miała zycie jak w madrycie przez kolejny rok... ciekawe tylko ja dasz rade z dwojka "rozrabiakow" w kolejna zime, jak trzeba w domu siedziec i kontakty podworkowe sa ograniczone:) Dlatego tez chciałabym zeby młody miał kontakt z rowiesnikami bo jak pogoda nie bedzie dopisywac to mi dom rozniesie, zwłasza jesien/zima:) Ja bede go zaprowadzac na poczatku na 4-5h.

Ostatnia edycja:
(...)
to ja też wstawiam fotki:to moi panowie
Zobacz załącznik 238351Zobacz załącznik 238350Zobacz załącznik 238349
pencil.png
Ale fajni!!!
słodziaki z synusiów:-)

KINDZIA prosze brojek Dominiś:-)
Sliczny brojek!
Heya

(...)
Dopiero zauwazyłam ze Alanek(Royanny) Sebcio i Kacperek (gieoski) sa w jednym wieku prawie co do dnia:)
(...)
Sebcio i Kacperek urodzili sie dokladnie tego samego dnia:tak:! A Alanek nie chcial poczekac :-(i "wylamal" sie i urodzil sie 10dni wczesniej niz oni...a mial byc ostatni;-). Ale mimo wszystko nasi chlopcy to tacy Trzej Muszkieterowi listopadowi na tym watku;-):-D:-D:-D

Patrysiu nie wiem jakie sa zasady u Was gdzie jest jedno przedszkole, ale w wiekszych miejscowosciach gdzie jest ich kilka, to podania mozna składac tylko przez cały marzec, a potem pod koniec kwietnia/maja sa listy wywieszone kto sie dostał, mowie oczywiscie o panstwowych, bo w prywatnych jak pisze bereska to mozna dziecko zapisyłać np. i 3 lata wczesniej. W panstwowych nie zapiszesz Dominisia rok wczesniej musisz poczekac. No chyba ze u Was sa inne zasady, warto pojsc wczesniej i sie własnie tego dowiedziec..
To Domis bedzie miała zycie jak w madrycie przez kolejny rok... ciekawe tylko ja dasz rade z dwojka "rozrabiakow" w kolejna zime, jak trzeba w domu siedziec i kontakty podworkowe sa ograniczone:) Dlatego tez chciałabym zeby młody miał kontakt z rowiesnikami bo jak pogoda nie bedzie dopisywac to mi dom rozniesie, zwłasza jesien/zima:) Ja bede go zaprowadzac na poczatku na 4-5h.
no własnie będziemy musieli jechać i obgadać to i owo:tak:a co do domu i dwóch rozrabiaków ja nie widze żadnego problemu będą sie razem bawić Alanek juz roczek będzie mieć co i śmiało bawić się bedą mogli razem:tak:myśle że jest gorzej mieć jedno w domu wtedy to fakt dziecko się nudzi itd.ale jak ma się z kim bawić to tylko się cieszyc jednym słowem zajmą sie sobą razem na wzajem:-)też właśnie obgadałam sobie troche z M sprawe wstępnie i wymyśliliśmy ze Dominiś pójdzie do przeczkola i Alanek tyle że do innych grup a ja pójde do pracy:tak:dlatego i też czekam aż Dominiś i Alanek bedą mieli odpowiedni wiek aby iść w tym samym czasie do przeczkola:tak:

Sebcio i Kacperek urodzili sie dokladnie tego samego dnia:tak:! A Alanek nie chcial poczekac :-(i "wylamal" sie i urodzil sie 10dni wczesniej niz oni...a mial byc ostatni;-). Ale mimo wszystko nasi chlopcy to tacy Trzej Muszkieterowi listopadowi na tym watku;-):-D:-D:-D[/QUOTE]

lepiej bym tego nie ujęła :-)

Bershka aha, rozumiem :)

Kindzia dzięki za gratki :) a co do przedszkola to prawdziwe przeszpiegi zrobiłaś! Elegancko, przynajmniej miałaś porównanie :tak:
U mnie na osiedlu jest jedno przedszkole prywatne i szczerze mówiąc nie chciałabym tam widzieć Sebka..Panie przedszkolanki to młode laski, tapeta na twarzy o grubości 1 cm conajmniej, paznokcie tipsy, hmmm nie wiem czy to akurat strój roboczy do dzieci...Często jak chodzę z Sebkiem to one spacerują z dziećmi z przedszkola, ale nie bardzo zwracają uwagę co te dzieci robią, bo np. raz miała miejsce taka sytuacja że przechodzili obok sklepu, przy sklepie był przywiązany pies bez kagańca i jeden z chłopczyków podbiegł do psa i do pacnął w pysk, jakimś cudem pies go nie ugryzł, ale wiadomo ślina, bakterie itd. a Panie nawet tego nie zauważyły więc chłopczyk poszedł dalej z brudnymi rękami się bawić :baffled:

Royannko a Ty nie mogłabyś za każdym razem Alanka w leżaczku usypiać? Tzn jeśli nie chce w łóżeczku, bo wiesz zawsze to lepiej (dla Ciebie) niż na rękach. Jak Sebuś jest śpiący ale nie może usnąć w łóżeczku to hop do leżaczka i zaraz śpi. A potem go przekładam :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Royannko a Ty nie mogłabyś za każdym razem Alanka w leżaczku usypiać? Tzn jeśli nie chce w łóżeczku, bo wiesz zawsze to lepiej (dla Ciebie) niż na rękach. Jak Sebuś jest śpiący ale nie może usnąć w łóżeczku to hop do leżaczka i zaraz śpi. A potem go przekładam :)
Chyba bede tak robic. Teraz o 15tej tez tak zasnal. Troche plakal, histeryzowal, wyjelam wiec go na chwile, uspokoilam i znowu siup do bujaczka. I kolysalam az zasnal. Od wczoraj to juz 4ty raz w ten sposob. I tez go potem przekladam. Tez mysle, ze to lepiej dla mnie-ulga dla rak i plecow.:)

Do góry